Wakanda - Columna lu' Winnetou

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
VZQ
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 354
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Wakanda - Columna lu' Winnetou

Post: # 82661Post VZQ
10 Oct 2017, 01:14

Image

CE SPUNE CUTIA?
Designer: Charles Chevallier
Grafica: Loic Billiau
Publisher: Blue Orange
Durata: 15 minute
Nr. jucatori / varsta: 2 / 8+

Fiecare jucator reprezinta propriul trib intr-un concurs de sculptat totemuri. Succesul depinde de modul de amplasare, combinatia de simboluri totemice, si chiar inaltimea fiecarui stalp.


Image

CE ESTE IN CUTIE?
Image
1. 8 tiles reprezentand cate o locatie (carton gros) - pe care se construiesc totemurile; fiecare prezinta o modalitate distincta de punctaj. In orice partida, vor fi in joc doar 6/8, alese aleatoriu.

Image
2. 6 varfuri de totem (lemn vopsit) - cate 3 pentru fiecare jucator. Se folosesc pentru a revendica un totem in timpul jocului.

Image
3. 21 segmente de totem(lemn vopsit), fiecare avand cate un simbol. Unele sunt unice (vulturul), altele sunt in cantitate mai mare (teepee).

Image
4. regulament (EN/FR/SP/GR/OL/IT/PG).

5. saculet din material textil, din care se extrag in timpul jocului segmentele de totem.CUM SE JOACA CE ESTE IN CUTIE?
Jucatorii aleg capetele de totem (cate 3 de jucator), iar apoi selecteaza aleatoriu 6 din cele 8 tiles de locatie. Acestea se pot plasa in 2 moduri:
- standard: toate sunt vizibile pe tot parcursul jocului, astfel ca fiecare jucator va sti de la inceput exact ce simboluri totemice vor puncta, si in ce conditii (de ex: cate 4 puncte pentru fiecare simbol tomahawk pe care il contine totemul propriu);
- modul avansat: doar primele 3 tiles sunt vizibile, celelalte fiind plasate cu fata in jos, fapt ce va forta jucatorii sa-si ajusteze strategia, pe masura ce noile reguli de punctaj sunt dezvaluite.

Image

Toate segmentele de totem sunt puse in saculet si se extrag, cate 1, pe rand. Jucatorul are 2 optiuni: fie plaseaza respectivul segment pe un tile, fie revendica un totem, plasand unul din cele 3 varfuri de totem proprii. Jocul continua in acest mod, pana ce toate cele 6 capete de totem au fost plasate.

Image

Ultima etapa este calcularea punctelor de victorie: conditiile sunt date de tile-urile pe care sunt amplasate totemurile revendicate - asadar, cate 3 conditii/reguli de punctaj de jucator. Cu o mentiune speciala: simbolul "soare"! Exceptand situatia in care ai reusit sa capturezi tile-ul ce acorda cate un punct pentru fiecare asemenea simbol existent pe totemele proprii (presupunand ca acesta a fost in joc), intotdeauna un asemenea simbol va reprezenta un punct negativ ("-1").


2-3 VORBE "LA CALD"
Este un joc placut, relaxant, de familie. Prinde la copii de minune si este un bun subiect de conversatie (ex: ce este un "totem", care este diferenta intre "indieni" si "ameridindieni", etc). Durata scurta si setup-ul rapid il fac si usor de "suportat" - daca nu te prinde, barem nu te plictiseste prea mult (cele 15 minute trecute pe cutie sunt calculate conservator, in realitate partidele pot dura chiar mai putin - esti inapoi in fata monitorului la "binging" inainte sa se termine genericul de prezentare al filmului). Si nici nu te doare capul dupa' :)


"LA BANI MARUNTI" (10+ partide)
Exista substanta si strategie - daca esti dispus sa lasi putin de la tine. La o prima vedere, jocul pare doar o linie peste "Rumble In the House" : "draw 1 / play 1". Simplu. "Dead simplu". DAR...de la inceput, alegerea tile-urilor dicteaza conditiile de scoring (anumite simboluri nu vor puncta deloc). In varianta avansata (pe care o recomand), nici cele care sunt in joc nu sunt stiute de la inceput (o doza de "ghici?" care o sa-i exaspereze pe cei care se plang mereu de lipsa totala de control asupra jocului, dar care forteaza jucatorul sa schimbe tactica din mers - e de bine!). Mai mult, vei avea impresia ca saculetu' ala este plin numai cu simboluri "soare" - dupa cateva partide, il vei uri cu pasiune. La asta se adauga regula (ce mie mi-a scapat la inceput) conform careia intotdeauna mai intai extragi un segment de totem din sac, si apoi abia decizi ce si cum joci. Pe romaneste, vei avea cateva piese in mana, tinute departe de ochii adversarului, care fie il vor faulta (nu va sti exact cate simboluri de acelasi fel mai sunt in realitate disponibile), fie te vor ajuta pe tine sa plasezi segmente favorabile, in loc de a plasa pur si simplu ce cade din sac. Nu in ultimul rand, momentul in care revendici un totem este critic. Desi regulamentul specifica in mod clar ca poti revendica doar toteme in "constructie" - ceea ce in capul meu s-a tradus prin "cel putin un segment plasat pe tile", conform Blue Orange & BGG, se pare ca este posibil sa revendici un totem cu 0 segmente, plasand un capat de totem direct pe tile. Asta cam schimba treaba...


CATE PARALE FACE?
La figurat: este un joc ok. Probabil nu vei face o mare pasiune pentru el, dar nici nu te vor napadi "regrete eterne". Problema este abordarea Blue Orange - fac jocuri bune, dar nu extraordinare. Componentele sunt ok, dar nu "Iello quality". Putin mai multa implicare ar fi propulsat "Wakanda" in liga superioara. Asa... sta pe raft intre "Patchworks" si "Lost Cities" si asteapta clienti, in timp ce alea zboara de pe raft. Coperta nu spune nimic (si are un aer prea mistic pentru binele ei - si continut)... tile-urile (am evitat in mod deliberat sa le numesc "village tiles" - asa cum insista regulamentul) sunt zdravene, din carton, dar sunt desenate grosier si neglijent. Deh, pe la Blue Orange oamenii nu stiu cum sa deseneze iarba ("Attila" si "Battle Sheep" stau marturie). Si cu greu te prinzi ca "bezelele" alea reprezinta corturi... eh, si ajungem la partea cea mai nasoala (cel putin mie asta-mi strica tot feng shuiu') : segmentele de totem. Cineva (probabil tot ala cu iarba) a decis ca indianu' american desena & sculpta precum un copil de gradinita de la grupa mica. Si a tras o grafica rudimentara & cartoony, peste o minune de maro tip grund! Si ca sa fie opera completa, le-a si finisat un pic "in panta" la strung, astfel incat un totem cu mai mult de 5 segmente arata ca un betiv in cautarea unui stalp...pacat, mare pacat. Se pierde mult din farmec...

La propriu: depinde de magazin. Online il gasiti cel mai jos pe la 69 lei. Probabil nu va fi prima optiune. Nici pentru mine nu a fost - mai intai am saltat colegii de raft :) "Noroc" ca magazinul in cauza nu este fanul reaprovizionarii, ca altfel cine stie... dar nu regret deloc. De fapt, cu fiecare partida, "it grows on me" - este genul ala de joc care nu sta chiar in ultima banca, pe post de ciudatu' clasei, ci undeva pe la mijloc, iar aia smecheri din prima banca nu-l baga in seama, ca deh, nu are haine de fite, nici fata de coperta de revista. Dar daca ii dai buna ziua, descoperi ca are vorbele la el, ba chiar si ceva farmec personal, si dintr-una in alta, se leaga ceva prietesug :)


IN LOC DE "SI-AM INCALECAT PE-O SA..."
Exista o expansiune pentru joc: "Three Little Coyotes". Nu o veti gasi in magazine. Dar suntem romani, asa ca nu disperati: luati orice 3 obiecte identice, de dimensiuni mici, la indemana (3 cuburi - de la euro ala de nu-l mai jucati de peste 1 an, sau capace de bere... sau 3 nasturi, etc) si le plasati cate unul pe fiecare tile de inceput. Apoi, fiecare jucator, pe tura sa, va incerca sa mute cate un "coiot" de pe un tile nerevendicat, pe altul de aceeasi conditie (incerci sa reunesti intreaga familie). Daca reusesti, te-ai scos! 9 puncte, neamule! Daca nu... te multumesti si cu 4 puncte pentru 2 potai, sau 1 punct, pentru un singur "coiot" captivat...nu? (logic, 0 - pentru un esec total)

GATA!

User avatar
rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Posts: 819
Joined: 29 Jun 2017, 13:05
Location: Bucuresti

Re: Wakanda - Columna lu' Winnetou

Post: # 82666Post rabesandratana
10 Oct 2017, 12:14

Felicitari pt review. Si mie mi-a atras atentia putin jocul acum cateva luni, dupa ce am vizionat o prezentare a sa pe Youtube, dar inca am destule alte jocuri pe lista care trebuie sa ajunga pe raftul meu. Pare a fi asa un joc de nota 6. Nici rau dar nici prea bun.

User avatar
VZQ
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 354
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Wakanda - Columna lu' Winnetou

Post: # 82676Post VZQ
10 Oct 2017, 17:41

Tnx ;)

Cam asa: 6(.5) jucat intre adulti, 7(.5) cand il joci cu kinderii din dotare ;) Entuziasmul lor e contagios (in sensul bun) :) La mine e joc de 7.5 - dar de regula sunt generos cu punctele - cred ca am un singur joc de 6 in colectie, si asta doar pentru ca nu apuc deloc sa-l joc; din momentul in care l-am saltat de pe raft, ratingu' se duce in sus :)

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”