Transatlantic

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1667
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Transatlantic

Post: # 83763Post danielM
19 Nov 2017, 17:18

Image
”When I lost my rifle, the Army charged me 85 dollars. That is why in the Navy the Captain goes down with the ship” Dick Gregory
Tinut in docuri mai bine de 3 ani, timp in care Mac Gerdts pare ca tot nu se hotara daca sa foloseasca rondelul si/sau harta (intr-un final nu a mai folosit niciuna dintre ele), Transatlantic pleaca din portul Essen in 2017 si ajunge in bratele cumparatorilor cum a ajuns Rose in imbratisarea lui Jack pe prova Titanicului.

1.Componente :sy: :sy: :sy: :sw: :sw:
Jocul vine intr-o cutie frumos ilustrata, in interiorul careia gasim: regulamentul de joc, bancnote de hartie (frumos realizate, de calitate net superioara fata de hartiile din Power Grid sau altele), deckul de carti cu vapoare si deckurile de carti ale jucatorilor si cu actiuni, plansele acestora, plansele reprezentand oceanele/ zonele maritime, diferite tile-uri si piesele jucatorilor (din lemn). Pe langa acestea, jocul mai vine cu un insert montabil care chiar isi gaseste utilitatea. De asemenea, o carticica in care gasim informatii despre toate vapoarele prezente in joc. De subliniat artworkul cartilor cu vapoare si al bancnotelor; in rest, celelalte componente nu ies foarte mult in evidenta. Asadar, Transatlantic nu vine cu o harta (lucru care i-a dezamagit pe unii, harta aflandu-se in faza de prototip a jocului), ci doar cu niste planse reprezentand anumite zone maritime unde jucatorii isi vor plasa vapoarele.
Image

2.Regulament :sy: :sy: :sy: :sy: :sh:
Cand spui Mac Gerdts, spui regulament structurat pe cateva pagini, foarte clar si concis. Nu este foarte mult de adaugat la acest capitol, regulile trebuie puse in practica exact cum scrie in regulament, fara ca jucatorii sa caute sa le dea alte nuante sau sa le reinterpreteze.

3.Gameplay :sy: :sy: :sy: :sw: :sw:
Fara sa vrei, comparatia dintre Transatlantic si Concordia nu poate fi evitata, cuvantul Concordia se gaseste aproape la fiecare comentariu de pe pagina BGG a lui Transatlantic. Cu toate acestea, in afara cartilor cu actiuni cu care incep jucatorii si a celor care pot fi luate ulterior, gameplay-ul si atmosfera din Transatlantic sunt destul de diferite fata de cele regasite in Concordia.
Jucatorii incep prin a-si cumpara un vas cu panze (exista un vas cu panze/jucator) si a-l plasa pe o plansa maritima (ii vom spune in continuare harta..), dupa care isi cumpara si primul vapor cu aburi. Pe ambele isi plaseaza cate un capitan, iar pe cel cu aburi un carbune (lucru care se va intampla ori de cate ori va cumpara un vapor cu aburi). Scopul este sa aduni cat mai multe puncte de victorie, utilizand cat mai eficient vapoarele de care dispui inainte de a le trimite la pensie. Jocul se incheie la finalul turei in care a fost cumparat ultimul vapor cu aburi.
Pe parcursul jocului, jucatorii vor cumpara alte vapoare, le vor plasa pe harta (numai daca anul fabricatiei este mai nou decat al vapoarelor prezente deja in acea zona), vor transporta pasageri/marfuri, vor aduna bani pentru a-i investi in construirea unor trading post-uri aducatoare de puncte, pe harta, sau pentru innoirea flotei. Fiecare harta avand un numar limitat de spatii pentru vapoare, fiecare vapor nou care isi ridica aburii negri pe cerul marilor va impinge in jos vapoarele deja prezente, iar cel care va fi eliminat de pe harta va avea posibilitatea sa mai transporte o ultima data (daca are cel putin un carbune) dupa care va fi tras in port(scos din joc) si va fi punctat.
Fiecare jucator are o plansa pe care isi va plasa tile-uri care vor creste valoarea vapoarelor de culoare identica (plasarea de tile-uri se face prin anumite carti). Vapoarele pot fi incarcate cu carbuni prin anumite carti, pentru a putea fi exploatate in continuare. La finalul jocului, toate vapoarele ramase pe harta sau netrimise inca pe harta ale jucatorilor vor fi punctate. Dupa aceasta, fiecare plansa va fi de asemenea punctata, in functie de cum si cate tile-uri au fost pozitionate acolo.
Image
Transatlantic la Essen 2017
Concluzii
Transatlantic pare condamnat sa traiasca mereu cu Concordia suflandu-i in ceafa cuvinte urate. Jocul se misca destul de repede, insa timpul de joc tinde spre 2 ore in 2, lucru care reprezinta un minus pentru un joc de tipul lui. Un alt minus ar mai fi rejucabilitatea lui si tendinta de a deveni repetitiv. Cu toate acestea, jocul te tine in priza si te provoaca sa gasesti cele mai eficiente actiuni, sa exploatezi cat mai bine fiecare vapor in parte. In final, as spune ca Transatlantic este un joc bun care cu siguranta va prinde la destui pasionati, clar si sincer cu jucatorii, dar caruia ii lipseste parca ceva pentru a iesi in fata. Nota 7.

Sursa foto: BGG.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”