Marco Polo - Agents of Venice expansion

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 1193
Joined: 23 Nov 2012, 16:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Marco Polo - Agents of Venice expansion

Post: # 85303Post Corwin
19 Jan 2018, 12:49

Am jucat prima data extensia Voyages of Marco Polo - Agents of Venice, si voi descrie aici primele mele impresii.

1. Componente

Extensia aduce doua module noi:
- City of Venice: un board suplimentar cu locatii noi (orase mici si mari), pe care avansezi punand zaruri in mod similar cu locatia Favor of the Khan din jocul de baza (mai mare sau egal cu zarul precedent). Sunt insa n-1 locuri de zar, ceea ce face ca lupta sa fie destul de stransa aici. Daca tot ai locatii noi, fiecare jucator primeste 4 Trading Posts suplimentare, pentru un total de 13. Acum vei primi 5 si 10 puncte pentru al 12-lea, respectiv al 13-lea TP, dar usurinta cu care pui TP-uri in Venice iti usureaza totusi munca.

from http://www.boardgamegeek.com/image/3870949


- Agents of Venice: punand un zar (indiferent de valoare) pe un spatiu de actiune, iti poti alege oricare dintre cei 6 agenti disponibili in runda respectiva. Agentii iti dau bonusuri de tipul: pentru fiecare contract platesti cu o resursa mai putin, sau castigi cu 3 VP mai mult, platesti mai putin pentru plimbari, poti pune un TP oriunde in Venice (o data pe runda), etc. La finalul rundei toti agentii se reintorc, se amesteca, si apar 6 agenti noi.

from http://www.boardgamegeek.com/image/3799956


In plus de asta mai primesti: 5 personaje noi (2 dintre ele cu componente suplimentare), componente pentru al 5-lea jucator, contracte, carti de oras, bonusuri pentru orase mici, etc.

from http://www.boardgamegeek.com/image/3799955


2. Gameplay

Am inclus ambele module in joc, si am jucat si cu mini-extensia New Characters. Am preferat sa jucam in 4 jucatori, dupa parerea mea jocul in 5 fiind prea lung. Am avut norocul de a avea in joc 4 dintre cele 5 personaje noi, desi unul dintre ele era parte din "anturajul" altui personaj (vezi regulile de pe BGG pentru a intelege despre ce e vorba). Nici unul nu pare overpowered, dar nici nu aduc nimic extraordinar. Cel mai strategic pare a fi un personaj care te lasa o data pe runda sa indepartezi toate zarurile dintr-o locatie, ieftinindu-ti astfel accesul la ea, sau dandu-ti posibilitatea sa activezi o locatie de doua ori cu zaruri colorate. Din pacate e tocmai cel care a putut fi folosit o singura runda, asa ca nu i-am putut evalua adevarata valoare.

Spre deosebire de jocul de baza au functionat si strategii cu mult mai putin focus pe contracte, castigatorul avand doar 25 de puncte din contracte, si 99 obtinute din multe alte surse. In unele runde a fost si bataie pe agenti, insa nu sunt absolut necesari. Trebuie totusi sa cheltui un zar pentru a angaja un agent, ceea ce te face sa pui in balanta beneficiile agentului cu ce ai putea obtine pur si simplu punand zarul intr-o alta locatie. Faptul ca poti lua oricare dintre agenti, indiferent de valoarea zarului, e un lucru pozitiv, pentru ca nu lungeste jocul in mod inutil.

Pe de alta parte, modulul City of Venice deschide atat de mult jocul, incat acel feeling ca trebuie sa-ti calculezi foarte bine momentul in care vrei sa faci o anumita actiune dispare aproape in intregime. Daca Marco Polo de baza ar fi Agricola, atunci cu Venice ar fi A Feast for Odin: multe optiuni, si diferenta de valoare dintre ele nu foarte drastica.

3. Concluzii

Daca vrei un joc mai deschis, cu mai putina tensiune, sau vrei sa joci cu 5 jucatori, poti adauga modulul City of Venice.
Daca iti plac puterile speciale, poti include doar Agentii, ceea ce va diversifica putin jocul dar fara a-l complica sau a mari durata lui.

Nota City of Venice: 5
Nota Agenti: 10
Nota generala (dupa o partida): 7

Recomandare: Extensie interesanta, dar nu necesara.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe: Board Game Arena | Boite a jeux | Yucata | MaBi Web

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”