Xenon Profiteer

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Xenon Profiteer

Post: # 91250Post VZQ
06 Oct 2018, 15:51

XENON PROFITEER (2015 / Eagle-Gryphon Games)
Image

Numar jucatori: 2 - 4 (varsta: 10+).
Mecanici: deck building
Designer: T.C. Petty III
Grafica: Daniel Solis



COMPONENTE
Image
- 1 manual de utilizare (yup!)
- 216 carti de joc
- 25 tokene tip licitatie (cate 5 pentru fiecare jucator)
- 28 tokene tip moneda (1$ / 5$)
- 1 token "Xenon Privilege"



CUM SE JOACA
Image
Scopul fiecarui jucator este ca, prin distilari repetate, sa izoleze un gaz nobil - xenon - pe care-l va folosi pentru a completa contracte (care la randul lor ii vor aduce puncte de victorie si bani).

Fiecare jucator incepe partida cu o (carte) "consola centrala", 3$ si 5 tokene pentru licitatie, precum si cu un deck de carti compus din: o carte "feed" (boosteaza actiunea de "aerisire") + o carte "reflux" (boosteaza actiunea de "distlare") + 2 "pachete" de aer.

Un "pachet" de aer este compus din 4 elemente (Nitrogen, Oxigen, Kripton, Xenon); pentru a putea obtine xenon, jucatorul va trebui mai intai sa separe celelalte elemente intr-o ordine specifica (N->O->Kr). Pentru acest scop, are la dispozitie 1 deck tip "piata", compus din carti tip echipament, carti ce pot fi cumparate cu bani (obtinuti fie ca urmare a efectuarii unor operatiuni specifice - ex: "aerisirea" sistemului, fie ca parte din recompensa unui contract) si care pot fi jucate fie direct din mana - pentru un efect temporar, fie instalate in sistem - pentru un efect permanent. Instalarea celei de-a 5-a carti tip upgrade/echipament in sistem declanseaza tura finala.

Dupa ce a obtinut xenon, jucatorul il poate folosi pentru a completa contracte, ce se pot selecta dintr-un alt deck tip "piata" (separat de cel pentru echipamente). Regula: un contract trebuie mai intai terminat, pentru a se putea alege un nou contract. De asemenea, completarea celui de-al 5-lea contract declanseaza tura finala.

Pentru obtinerea de echipament, sau selectia de contracte, jucatorul are de asemenea la dispozitie un sistem de licitatie; fiecare jucator primeste la inceputul jocului un numar de 5 tokene, pe care le poate folosi pentru a licita (fiecare token scade cu 1 punct costul de achizitie)... sau pentru a pune bete in roate adversarului (acesta poate in continuare sa achizitioneze cartea in cauza, dar va trebui sa plateasca celorlalti jucatori cate 1$ pentru fiecare token de-a lor plasat pe cartea respectiva).

De-a lungul unei ture, fiecare jucator va efectua 3 operatiuni, in aceasta ordine:
1. distilare;
2. aerisire / inlocuirea unui sir de carti din piata;
3. cumparare / licitatie (anumite carti din deck-ul "echipament" permit efectuarea concomitenta a ambelor actiuni).

1. Distilarea se face cu ajutorul cartii "consola centrala" cu care fiecare jucator incepe partida, iar efectul poate fi marit cu diverse carti echipament. De asemenea, jucatorul poate lucra si in sistem "overtime", pentru a putea efectua 2 distilari consecutive, dar in acest caz va sari peste punctul 2, iar in etapa 3 va putea doar sa liciteze (nu si sa achizitioneze carti); de asemenea, sistemul "peste program" nu se poate folosi in ture consecutive.
Fiecare distilare permite jucatorului sa decarteze toate cartile cu acelasi simbol (dar ordinea de separare a elementelor trebuie pastrata - asadar se incepe intotdeauna cu nitrogenul - daca este cazul).

2. Aerisirea presupune introducerea unui nou "pachet" de aer in sistem + obtinerea a 2$, iar daca efectul s-a marit cu o carte "air", efectul se dubleaza (inclusiv suma de bani obtinuta). In loc de aerisire, jucatorul poate alege sa efectueze un "wipe", adica sa decarteze si sa inlocuiasca toate cartile dintr-un sir al "pietei" - cu exceptia cartilor cu tokene de licitatie pe ele.

3. Ultima etapa este cea de cumparat carti (echipamente, conducte, sau contracte - desi acestea din urma nu au un cost de achizitie propriu-zis), sau de licitatie.
Jocul continua, pana cand un jucator instaleaza cel de-al 5-lea element in consola centrala proprie, sau completeaza cel de-al 5-lea contract, dupa care urmeaza runda finala. Castigator este jucatorul ce obtine cele mai multe puncte, dupa totalizarea punctelor de victorie date de contracte, upgrades (fiecare echipament instalat = 1 punct), conducte (1/2/3 puncte fiecare, in functie de numarul total), si bani (5$ = 1punct).


ELEMENTE INEDITE
- "Xenon Profiteer" este un deck builder atipic; a transformat un element de mecanica a jocului ("filtrarea" deck-ului propriu de carti) in elementul central al constructiei si a transformat "buildingul" in "deconstructie", jucatorul depunand un efort sustinut pentru a "curata" deck-ul de orice alt element in afara de xenon; chiar si cand intra in mana cartile de upgrade, este preferabil sa fie instalate, in loc sa fie decartate pentru efecte, pentru ca scopul este sa distilezi cat mai repede pachetele de aer, ori asta presupune decartarea unui numar mare de carti, cu un numar minim de actiuni - deci nu este de dorit ca secventa de distilare sa fie fragmentata de alte carti. Din acest motiv, jocul are un ritm total diferit de un deck builder clasic.

- "Xenon Profiteer" este genul ala de joc ce pare facut "de un cap de inginer": tot continutul este coerent si functional, nimic nu este in plus (doar de dragul de a complica lucrurile) - se simte ca un proces tehnologic la turatie maxima.

- Sistemul de licitatie este foarte interesant, pentru ca indiferent de rezultat, nimeni nu iese in pierdere: fie reusesti sa-ti asiguri carti la pret redus, fie vei castiga ceva bani pe seama adversarului care ti-a suflat cartea din fata. Este o actiune flexibila si strategica.

- In momentul in care un jucator instaleaza ultimul upgrade/termina ultimul contract, primeste un token, care-i ofera urmatoarele optiuni: fie primeste 3 puncte de victorie si se opreste, fie alege sa joace si ultima tura, la fel ca ceilalti jucatori. Este un mod destept si elegant de a rezolva problema finalului de joc.

- Nu in ultimul rand, are un aer didactic/informativ, cartile contract continand texte ce explica in mod detaliat diversele domenii si aplicatii ce folosesc xenonul ca materie prima; nu am stat ce-i drept sa verific daca este 100% pe subiect, dar chiar si asa, este interesant si-ti da impresia ca ai imbinat utilul cu placutul, respectiv invatatul, cu jucatul.


IN LOC DE CONCLUZIE
De T.C. Petty III poate ati mai auzit (tot el este responsabil pentru "VivaJava: The Coffee Game"). De "Xenon Profiteer", posibil sa nu. Sau poate ca ati auzit, dar nu v-a retinut atentia in mod special. Problema este chiar numele jocului, deloc inspirat (IMO): cine naiba ar vrea sa devina "ciubucar" de xenon?!? Dar este pacat, pentru ca merita. De ce? Pentru ca putine deck buildere reusesc sa iasa din tipar (si mai putine reusesc sa vina cu idei noi), iar alea bune se numara pe degete. Ori "Xenon Profiteer" bifeaza toate aceste rubrici cu brio - asa ca merita sa-i pastrati un deget...

User avatar
rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Posts: 1304
Joined: 29 Jun 2017, 13:05
Location: Bucuresti

Re: Xenon Profiteer

Post: # 91260Post rabesandratana
07 Oct 2018, 10:53

Ma uit zilnic la multe reviews si citesc stiri boardgames, dar cand prezinti tu un joc, sigur nu am auzit vreodata de el.
Incep sa te banuiesc ca ti le faci singur pe comanda.

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Xenon Profiteer

Post: # 91262Post VZQ
07 Oct 2018, 11:10

Heh, si eu am dat peste joc din intamplare... cautam informatii despre VivaJava... dupa cum am spus, are un nume care te face sa treci peste el fara sa te gandesti de 2 ori.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”