Best new game - octombrie 2018

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

Best new game - octombrie 2018

31 Oct 2018, 11:05

Am jucat 6 jocuri noi luna asta. Nu au fost varfuri remarcabile, dar pe doua dintre ele cu siguranta le voi mai juca.
  1. Istanbul: The Dice Game - Prea simplu pentru mine, si de-a dreptul broken fara un house rule. Nu cred ca-l voi mai juca vreodata, mai ales ca Istanbul originalul nu dureaza mult mai mult, si e un joc clar superior. Daca vreau sa joc ceva similar ca dificultate si tot cu zaruri, prefer de departe Dice Forge. 5/10 :sy:
  2. Quadropolis - Chiar si varianta de avansati pare cam light. Prefer alte abstracte simple in locul lui. 6/10 :sy:
  3. Robinson Crusoe - Am vrut atat de mult sa-mi placa jocul asta! Mai ales ca exista si variante SF (First Martians) pe care chiar vroiam sa o cumpar. Dar sunt atat de multe lucruri random in el ca nu m-a prins deloc. 6/10 :sy:
  4. Lorenzo il Magnifico - L-am jucat chiar dupa ce am terminat o partida de Coimbra. E bunicel, dar nu m-a impresionat cu nimic. Just another euro pentru mine... 7/10 :sy:
  5. Forbidden Desert - De mult vroiam sa incerc jocurile din seria Forbidden X, mai ales ca Pandemic e unul dintre jocurile mele preferate. Sunt bucuros ca am reusit in sfarsit sa o fac. Vad asemanarile cu Pandemic, si imi place si cum se potriveste tema. 8/10 :sy:
  6. Coimbra - Am juact deocamdata doua partide, si desi tensiunea e creata intr-un mod care in general nu ma atrage (decizii incerte, foarte dependente de ce fac ceilalti), mi s-a parut ca-l face destul de deosebit si interesant cat sa-l mai joc. Chiar nu stiu cum ii va evolua nota pe viitor. 8/10 :sy:
Jocul lunii (la mustata): :sy: Coimbra :sy:

Image
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

mendocino
Wizard Meeple
Wizard Meeple

Re: Best new game - octombrie 2018

31 Oct 2018, 11:33

Deși mai este o zi din octombrie, nu prevăd că o să pun pe masă alte jocuri, ca urmare lista mea cu noutățile lunii arată în felul următor:
1. Pulsar 2849 - nu e un 4X, dar e un euro care îmi place, mai ales că are la bază dice drafting, un mechanism care e pe placul meu
2. CV Pocket - un filler între jocuri, un fel de tableau builder
3. Raise Your Goblets - un party game destul de bun, mai ales după Red Dragon Inn. La urma umeri e un memory game, trebuie să ții minte ce pocaluri otrăvești, deci nu e deloc recomandat să consumi alcool între timp.
4. Unstable Unicorns - un fel de Exploding Kittens dar cu tot feluri de unicorni, cam același joc, însă se poate prelungi destul de mult (gen Munchkin) și de aceea pierde din factorul de disctracție
5. The Godfather: Corleone's Empire - un area control, worker placement cu foarte mult backstabbing. Un joc recomandat pentru 4-5 jucători să fie competiția mare.
6. The Grizzled - joc cooperativ tematică I. război mondial. Este un press your luck. Reguli prea multe pentru un joc de 10 minute.
7. 878: Vikings – Invasions of England - invazia vikingilor, un joc tactic de area control pentru doi jucători. Reguli puține, posibilități multe.
8. Empires of the Void II - un 4x destul bun după părerea mea, deși nu are adâncimea marilor nume din această categorie.
9. Bios: Genesis - un joc destul de greoi în care țelul este crearea vieții. Partea științifică este foarte bine pusă la punct, jocul te penalizează la fiecare mutare, deci e mai degrabă risk management
10. Reykholt - noul joc Uwe Rosenberg, în stilul Agricola. Același stil de worker placement, compenente frumoase.
11. Get the MacGuffin - un filler de 10 minute undeva în stilul Exploding Kittens
12. Mesozooic - un card drafting game, în care etalezi random un tableau de 12 cărți și apoi ai la dispoziție 45 de secunde să le rearanjezi să-ți aducă cât mai multe puncte
13. Gizmos - la fel un tableau builder, un fel de Splendor, dar în loc de jetoane aduni biluțe, iar cărțile pe lângă punctele de victorie îți aduc și upgrade-uri la acțiunile pe care le ai la dispoziție, deci combo după combo
14. Everdell - tableau building, worker placement foarte impresionant realizat.
15. Between Two Castles of Mad King Ludwig - un point salad, o combinație între Between Two Cities și Castles of Mad King Ludwig. Nu e recomandat celor cu analysis paralysis, dar un joc ușor de învățat.

Revelația lunii a fost pentru mine Empires of the Void II. Alegerea e puțin subiectivă, căci sunt mare fan 4X și orice ține de space exploration. Pe locul doi ar fi la foarte mică distanță Everdell, care a fost peste așteptările mele. :tu:

Corwin
King Meeple
King Meeple

31 Oct 2018, 11:38

Empires of the Void II e pe lista mea de cumparaturi, numai sa-l gasesc undeva... Chiar mi-a placut prezentarea pe care am vazut-o despre el.

Gizmos mi-ar placea sa-l incerc, dar mi se pare ca arata atat de urat dispozitivul de distribuit bile... Am vazut doar poze/video-uri, poate live nu arata asa de rau.

mendocino
Wizard Meeple
Wizard Meeple

31 Oct 2018, 12:45

La Empire of the Void II mi-a plăcut că nu intră în categoria jocurilor grele și ca atare e accesibil unui public mai larg și drept urmare satisface nevoile mele de 4X ;)

La Gizmos adevărul este că alegerea culorilor este foarte stridentă.

Corwin
King Meeple
King Meeple

31 Oct 2018, 12:56

Mda, si eu as vrea sa joc mai multe 4x, si n-apuc pentru ca in general sunt prea complexe/lungi. EotV II suna ceva mai potrivit pentru cat timp am in momentul de fata.

mendocino
Wizard Meeple
Wizard Meeple

31 Oct 2018, 13:29

EotV aprox 2-3 ore cu 4 jucători. Maxim

emisanSB
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Executioner

31 Oct 2018, 15:10

Kingdom Builder - https://boardgamegeek.com/boardgame/107 ... om-builder - slabut. Nu cred ca l-as mai juca vreodata. Nota 6/10

Photosynthesis - https://boardgamegeek.com/boardgame/218 ... osynthesis - un joc simpatic, in care jucatorii pe rand, vor planta seminte din care vor creste copaci mari si falnici, care in final vor fi "tăiați" pentru puncte. Moneda de schimb din joc este lumina data de soarele care runda de runda se roteste in jurul plansei de joc, expunand luminii o parte din padurea creata de catre jucatori. Varianta avansata a jocului este destul de restrictiva, pentru ca pomii care nu sunt expusi soarelui, nu genereaza income, nu pot creste, nu poti fi taiati, etc. Un minus destul de mare este totusi faptul ca harta este fixa si nu scaleaza deloc in functie de numarul de jucatori. Per total, un joc suficient de solid pentru a crea emoții timp de 5-10 partide. Nota 8/10

Lancaster - https://boardgamegeek.com/boardgame/96913/lancaster - un worker placement cu interactiune foarte mare, in care jucatorii isi vor putea extinde sau imbunatati armata de cavaleri, vor putea construi la propriu castel pentru un income cat mai solid runda de runda, vor putea coopera pentru a castiga batalii impotriva Frantei, vor vota legi care sa aduc puncte la finalul fiecarei runde, etc. Jocul are interactiune neobisnuit de mare pentru un euro, arata foarte bine pe masa si te tine in tensiune pana la sfarsitul ultimei runde. Nota 8/10

Jocul lunii: Lancaster

rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Parerolog

31 Oct 2018, 15:26

emisanSB wrote:
31 Oct 2018, 15:10
Kingdom Builder - https://boardgamegeek.com/boardgame/107 ... om-builder - slabut. Nu cred ca l-as mai juca vreodata. Nota 6/10

Photosynthesis - https://boardgamegeek.com/boardgame/218 ... osynthesis - un joc simpatic, in care jucatorii pe rand, vor planta seminte din care vor creste copaci mari si falnici, care in final vor fi "tăiați" pentru puncte. Moneda de schimb din joc este lumina data de soarele care runda de runda se roteste in jurul plansei de joc, expunand luminii o parte din padurea creata de catre jucatori. Varianta avansata a jocului este destul de restrictiva, pentru ca pomii care nu sunt expusi soarelui, nu genereaza income, nu pot creste, nu poti fi taiati, etc. Un minus destul de mare este totusi faptul ca harta este fixa si nu scaleaza deloc in functie de numarul de jucatori. Per total, un joc suficient de solid pentru a crea emoții timp de 5-10 partide. Nota 8/10

Lancaster - https://boardgamegeek.com/boardgame/96913/lancaster - un worker placement cu interactiune foarte mare, in care jucatorii isi vor putea extinde sau imbunatati armata de cavaleri, vor putea construi la propriu castel pentru un income cat mai solid runda de runda, vor putea coopera pentru a castiga batalii impotriva Frantei, vor vota legi care sa aduc puncte la finalul fiecarei runde, etc. Jocul are interactiune neobisnuit de mare pentru un euro, arata foarte bine pe masa si te tine in tensiune pana la sfarsitul ultimei runde. Nota 8/10

Jocul lunii: Lancaster
La Kingdom Builder inca nici eu nu i-am gasit sarea si piperul dar inca mai testez. Am jucat doar de 2 ori si cred ca e nevoie de mai mult ca sa vad ce ascunde acest joc si de ce a castigat SpielDJ.

Photosynthesis - m-a dat pe spate grafica la inceput dar dupa prima partida am ramas putin dezamagit. Totusi, am mai jucat cateva partide si a inceput sa imi placa din ce in ce mai mult. Chiar e un abstract foarte bun.

Lancaster - un joc fenomenal, probabil jocul de tip euro preferat. Poate si pentru ca imi place interactiunea aia de tip in your face. Are si parte de bluffing cu acele voturi pt legi. Poti manipula scorul pentru fiecare runda. Arata foarte bine pe masa, componente excelente. La partea de worker placementa e foarte bine diversificat si e destul de greu sa decizi unde iti vei plasa workerii. Chiar nu stiu de ce multi l-au aruncat ca pe o masea stricata si e considerat un joc mediocru.

Corwin
King Meeple
King Meeple

31 Oct 2018, 15:39

Dupa parerea mea Kingdom Builder e un joc bunicel si fara multe pretentii, cam in aceeasi categorie cu Ticket to Ride, Small World, sau Carcassonne. Faptul ca a castigat SdJ de mult nu mai inseamna nimic pentru mine.

La Photosynthesis si Lancaster inca n-am ajuns...

emisanSB
King Meeple
King Meeple

31 Oct 2018, 15:56

rabesandratana wrote:

La Kingdom Builder inca nici eu nu i-am gasit sarea si piperul dar inca mai testez. Am jucat doar de 2 ori si cred ca e nevoie de mai mult ca sa vad ce ascunde acest joc si de ce a castigat SpielDJ.
Din punctul meu de vedere, nominalizarile/alegerile juriului pentru Spiel des Jahres (si mai ales Kennerspiel des Jahres) sunt tot ciudate de la an la an si nu mai reprezinta vreun etalon de ani buni.

rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Parerolog

31 Oct 2018, 16:03

Corwin wrote:
un joc bunicel si fara multe pretentii, cam in aceeasi categorie cu Ticket to Ride, Small World, sau Carcassonne.
Ciudat ca tu pui Small World in aceeasi oala cu Carcassonne sau Ticket to Ride. Pe ultimele doua le-am jucat in familie si le-au inteles si placut imediat, cu Small World nici nu as avea curaj sa incerc sa il explic, ca sigur nu e un joc de jucat seara alaturi de familie. Are 100 de reguli si de exceptii, combo-uri intre rase, tactica prin care sa stii cand sa pui rasele in decline sau cum sa faci deploy dupa cucerire. Ma ia durerea de cap numai cand ma gandesc cat mi-ar lua sa explic unui non-gamer ce face fiecare token diferit care vine in functie de rasa aleasa, toata iconografia de pe tiles care nu e deloc usor de inteles si multe altele.

Poate ai jucat tu doar jocuri heavy in ultima perioada si ai uitat cat de multe reguli are si Small World in comparatie cu un Carcassonne pe care in maxim 2 minute de explicatii, il intelege orice nou-venit in hobby. Eu chiar nu le vad in aceeasi categorie pe cele 3 jocuri amintite de tine.
Last edited by rabesandratana on 31 Oct 2018, 16:05, edited 1 time in total.

emisanSB
King Meeple
King Meeple

31 Oct 2018, 16:04

Corwin wrote:
31 Oct 2018, 11:05
[*] Lorenzo il Magnifico - L-am jucat chiar dupa ce am terminat o partida de Coimbra. E bunicel, dar nu m-a impresionat cu nimic. Just another euro pentru mine... 7/10 :sy:
[*] Coimbra - Am juact deocamdata doua partide, si desi tensiunea e creata intr-un mod care in general nu ma atrage (decizii incerte, foarte dependente de ce fac ceilalti), mi s-a parut ca-l face destul de deosebit si interesant cat sa-l mai joc. Chiar nu stiu cum ii va evolua nota pe viitor. 8/10 :sy:
[/list]
Am citit ceva pareri despre comparatia asta in ultima vreme si esti printre putinii care ar prefera Coimbra peste Lorenzo il Magnifico.
Weekendul asta sper sa ma lamuresc si eu, in privinta ambelor :)

Corwin
King Meeple
King Meeple

31 Oct 2018, 16:09

rabesandratana wrote:
Ciudat ca tu pui Small World in aceeasi oala cu Carcassonne sau Ticket to Ride.
Mda, are intr-adevar mai multe reguli si exceptii. Dar am jucat toate astea, plus Kingdom Builder, cu sotia, si si ei i s-au parut de dificultate similara. Poate e next half-step up.
emisanSB wrote:
31 Oct 2018, 16:04
Am citit ceva pareri despre comparatia asta in ultima vreme si esti printre putinii care ar prefera Coimbra peste Lorenzo il Magnifico.
Eh, e parerea dupa doua partide de Coimbra si una de Lorenzo. E foarte probabil sa-mi schimb parerea despre Coimbra (desi nu stiu directia); pe de alta parte nu stiu ce m-ar face sa mai joc Lorenzo, deci asta va ramane cu nota 7. Edit: De fapt stiu: daca devine disponibil online (pe unul dintre site-urile unde nu trebuie platit, nu ca app). Asa poate-l mai incerc.

manny0821
Wizard Meeple
Wizard Meeple

31 Oct 2018, 16:20

Singurul joc nou luna asta pentru mine a fost Star Realm, mi-a placut foarte mult though!

mendocino
Wizard Meeple
Wizard Meeple

31 Oct 2018, 16:38

emisanSB wrote:
31 Oct 2018, 15:56
rabesandratana wrote:

Din punctul meu de vedere, nominalizarile/alegerile juriului pentru Spiel des Jahres (si mai ales Kennerspiel des Jahres) sunt tot ciudate de la an la an si nu mai reprezinta vreun etalon de ani buni.
Subscriu și la ceea ce a scris emisanSB și la cele scrise de rabesandratana :)

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

31 Oct 2018, 17:20

SDJ premiaza de obicei jocurile care:
- sunt accesibile familiilor si incepatorilor;
- arata bine;
- au rejucabilitate mare;
- exista o doza de strategie, dar nu coplesitoare;
- au reguli clare si manual bine scris.

Am incetat sa mai consider SDJ drept etalon pentru... orice.
Dar ii inteleg menirea si scopul: sa faca recomandari celor care nu au timp si chef sa studieze despre boardgames inainte de a le cumpara.

Cat despre Kingdom Builder: e un joc pe care il descoperi dupa mai multe partide.
La inceput l-am considerat un luck fest lipsit de stralucire, dar apoi mi-am dat seama ca e nevoie de planificare buna ca sa obtii un scor mare.
Incercati versiunea pe Android sa vedeti ce bine joaca medium AI si o sa va schimbati parerea.

VZQ
King Meeple
King Meeple

31 Oct 2018, 22:33

Nu mai pun la socoteala boosteru' SWD, asa ca jocuri noi au fost:
1. Favelas
2. VivaJava the Cofee Game: the Dice Game

Favelas este un abstract interesant: un fel de Fantastic Park in "reverse" - adica tot cu plasare de placute 3D-style, dar opus ca feeling; FP are un joc taios, cu ture rapide si intense, in timp ce in cazul Favelas, fiecare mutare se face cu maxima precautie - este (cred) primul joc la care m-a lovit AP-ul (din cauza faptului ca plansa de joc este extrem de restrictiva, posibilitatea de a te faulta singur este foarte mare - iar la un moment dat, inevitabila). Ca romanash netrepanat, il consider excelent. In fact = jocul lunii.

VivaJava este un roll and write dragut, rapid, marca T.C. Petty III. Ca si in cazul Xenon Profiteer, este vorba de un joc cu o grafica moderna, industriala, desprinsa parca de pe plansele tehnice, "curatat" la piele de zorzoane, iar tot ceea ce a ramas este o suma de mecanici robuste, care functioneaza bine impreuna. In mod normal nu este deloc genul meu de joc, dar mi-a placut mult.

ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Miniature Painter

31 Oct 2018, 23:07

Cutthrought Caverns
Acest joc este o mare surpriza pentru mine. In primul rand arată oribil + generic fantasy. Și cartile cu monstri care trebuie batuti au adesea enervant de mult text. DAAAR, daca joci cu grupul potrivit ai sanse bune sa te crăcești de râs. Semi-coop in care jucatorii colaboreaza pentru a trece printr-o temnita omorand monstri cu cantitati variabile de viata. Cel care da lovitura finala ia punctele de pe monstru. Arta este sa dai in monstru atat cat trebuie, fie pentru a nu-l omori tura asta si a-l da tu gata primul in tura urmatoare. Sau sa-l omori pana sa ajunga la urmatorii si sa pierzi punctele. De asemenea, dupa fiecare tura monstrul da si rani, deci incet-incet... risti sa mori. Si fiecare monstru are propriile puteri si reguli unice. Mai multa durere de cap! Castiga fie cine ramane in picioare si iese din temnita, fie cine are cele mai multe puncte. Deci e un party game care ar fi trebuit sa fie o plictiseala groaznica si totusi a fost genul de experienta de care iti aduci aminte peste ani. Recomand sa incercati daca aveti ocazia. Ii dau cel mai mare 7/10 posibil.

CVlizations
Un joc harmless de selectare simultana de actiuni cu strans de resurse si cumparat carti care-ti aduc puteri extra sau puncte pentru sfarsit. Bun ca light family game. Am jucat doar o partida in 3, dar cred ca-l prefer in 4 sau 5. E ok ca ceva usurel. 7/10

Extensie Mansions of Madness - Sanctum of Twilight
Am jucat unul dintre scenarii. A fost ok. Nimic extraordinar, dar n-a fost rau. A fost greu, am pierdut. Mi-as lua-o doar la oferta. 7.5/10

Tzolk'in: The Mayan Calendar
L-am jucat pe net. Stiam ca e apreciat dar nu e in mod normal genul meu de joc. Insa mi-a placut surprinzator de mult! E pe undeva prin aceeasi zona cu Stone Age pentru mine. Actiunile in sine sunt foarte simple, dar mecanica de investit muncitori in viitor m-a cucerit. Imi place si cum porumbul e moneda principala dar si resursa de hranit muncitorii. Variabilitate buna, strategii diverse, interactiune inteligenta intre jucatori. Impresionant. 7.8/10

Extensiile Five Tribes - Whims of the Sultan + The Artisans of Naquala
E a doua oara cand joc Five Tribes si m-am hotarat ca-mi place. Imi place cata varietate e in joc. Dar nu l-as juca cu oameni prea indarjiti din motive de AP. Aveam insa retineri sa joc cu extensiile de teama ca adauga multe reguli in plus. Sunt insa niste extensii excelente. Adauga varietate buna dar nimic exagerat. Eu zic ca sunt must-buy pentru fani. Eu voi ramane un admirator al lui Five Tribes, cu mentiunea ca Yamatai imi place un pic mai mult. Nu stiu sa explic insa de ce. Poate pentru ca arata mai bine si-l gasesc un pic mai tactic. 8-uri/10 solide din partea mea

Bunny Kingdom
Iepurasii au succes cu jucatorii incepatori. Drafting cu grid area control. Alegi carti, pui iepurasii pe locul lor, sau faci locatia mai profitabila, sau pastrezi carti care iti ofera bonusuri la final. Sunt multumit de joc si e bun, dar ma asteptam la doar un pic mai mult. Ma tem ca in timp sa nu devina prea repetitiv. 8/10

The Great War Centenary Edition + Tank expansion + French Army expansion

Centenary edition de ce? Pentru ca soldatii nu mai trebuie desprinsi de pe matrita si vin deja gata de folosit. O idee buna, avand in vedere ca in editia initiala existau riscuri mari de rupere.

Cea mai recenta creatie Richard Borg are loc in Primul Razboi Mondial. Si este o experienta tematica extraordinara. Simuleaza foarte bine lupta de transee prin faptul ca soldatii care stau in transeu sunt aproape de neatins de la distanta (bine aparati), dar in lupta corp la corp sunt mai vulnerabil. Rezulta scenarii in care trebuie sa sari in no man's land si sa o iei la goana pana in transeul de peste drum, prin sarma ghimpata si cratere formate de artilerie (care modifica terenul in joc, daca loveste bine artileria).

Artileria este o mare gaselnita. Ea nu e prezenta pe tabla dar o poti activa pe tura ta ca sa scoti niste inamici ingropati in transee, sau sa opresti un asalt potential periculos. Asta daca ai noroc la zar, ca e posibil sa n-ai si sa dai pe langa. O alta buna idee a lui Borg a fost sa foloseasca sistemul de Lore deck de la Battlelore, desi aici ambele parti folosesc acelasi lore deck. E practic pachetul cu smecherii neasteptate care costa HQ points. Daca le folosesti pierzi insa din resurse pe care le poti folosi ca sa tragi cu artileria, deci e nevoie de un echilibru. E o varietate buna de forme de relief, cu reguli proprii.

Pun pariu ca nimeni n-o sa joace corect prima partida - sunt multe reguli mici in joc si pur si simplu o sa va scape cateva. Abia a treia partida cred ca n-am mai gresit nimic. Extensia de tancuri adauga si mai multe reguli, ceea ce devine cam obositor. Tancurile arata extraordinar, si au o scara reala comparativ cu unitatile. Si sunt niste bestii. Sperie soldatii dsi sunt foarte greu de distrus, insa sunt mari sanse sa se infunde in noroi si devin astfel mai vulnerabile.

Armata franceza adauga specialisti si multe scenarii noi. Specialistii ii poti adauga si la scenariile mai vechi si iti aduc unitati cu puteri diferite. Sunt usor de reperat pe tabla pentru ca adauga o unitate in plus. Mult mai usor de integrat decat tancurile, se pot folosi usor de la prima partida.

Production value ok. Carti cam subtiri, rulebooks cu cerneala care se lipseste un pic de margini, un tanc cu un tun rupt... chestii.

Concluzii:
  • Mult mai tematic decat Memoir 44, dupa parerea mea si il prefer clar.
  • Intre Battlelore 2 si Great War prefer totusi un pic mai mult Battlelore pentru miniaturi mai bune si pt ca e mai user-friendly. Dar e cam la limita.
  • Te simti ca in The Great War - de mult n-am mai experimentat un joc atat de tematic.
  • O gramada de reguli, deci exista o curba de invatare, chiar si pentru cei obisnuit cu sistemul Command and Colours.
  • Daca iti place istoria si jocurile de genul asta nu vad de ce nu ti-ar placea.
  • Noroc este. Daca te deranjeaza nu-i pentru tine. Pe mine nu ma deranjeaz, mai ales ca alegeri tactice exista destule. Dupa fiecare partida m-am surprins gandindu-ma unde am gresit, unde am avut ghinion si ce as face data viitoare.
  • E scump la noi. Daca aveti bani si n-aveti alt joc pe sistemul asta recomand. As cumpara French expansion prima, si mai vedeti dupa.
Un joc criminal de ignorat si care aduce multe lucruri noi sistemului, chiar daca nu pare la prima vedere. 9/10

Best of the Month: The Great War
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

26octombrie
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Awesome Silly Bard

01 Nov 2018, 11:06

rabesandratana wrote:
Corwin wrote:
un joc bunicel si fara multe pretentii, cam in aceeasi categorie cu Ticket to Ride, Small World, sau Carcassonne.
Ciudat ca tu pui Small World in aceeasi oala cu Carcassonne sau Ticket to Ride. Pe ultimele doua le-am jucat in familie si le-au inteles si placut imediat, cu Small World nici nu as avea curaj sa incerc sa il explic, ca sigur nu e un joc de jucat seara alaturi de familie. Are 100 de reguli si de exceptii, combo-uri intre rase, tactica prin care sa stii cand sa pui rasele in decline sau cum sa faci deploy dupa cucerire. Ma ia durerea de cap numai cand ma gandesc cat mi-ar lua sa explic unui non-gamer ce face fiecare token diferit care vine in functie de rasa aleasa, toata iconografia de pe tiles care nu e deloc usor de inteles si multe altele.

Poate ai jucat tu doar jocuri heavy in ultima perioada si ai uitat cat de multe reguli are si Small World in comparatie cu un Carcassonne pe care in maxim 2 minute de explicatii, il intelege orice nou-venit in hobby. Eu chiar nu le vad in aceeasi categorie pe cele 3 jocuri amintite de tine.
E ciudat, pentru mine Kingdom Builder e in forever top20, cred ca am jucat multe sute de partide (e clar intre cele mai jucate zece jocuri). Are foarte putin noroc fata de cum pare, pozitionarea si pregatirea sunt esentiale. Daca nu te orientezi catre tokenuri stai degeaba la masa, altfel pui 5-6-7 case pe tura si poti ajunge cam oriunde. Well, de gustibus.
Small World e sensibil mai usor de jucat decat Carcassonne, pentru ca, dincolo de culori si flavours, e simplu. Din experienta mea cu amandoua si cu non-gamers, partea cu taranii din Carcassonne e waay too strategic pentru un incepator, nu prinde imediat. Ceea ce inseamna ca oricat se straduieste cineva la primele jocuri, vin taranii celor mai experimentati si ii dau total peste cap la final scoring. Small World e simplut si clar, vezi ce bani are fiecare si-l ataci pe cel mai bogat. Merge si la o bere, nu-ti solicita prea multi neuroni. Iti recomand sa treci peste blocaj, cred ca explicatiile initiale si impactul vizual te sperie, pare complicat dar nu e. Am jucat cu copii de 8-9 ani si a mers snur!

Corwin
King Meeple
King Meeple

01 Nov 2018, 11:31

Mi se pare foarte bine punctat ce spui despre Carcassonne si Small World. :)

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”