Page 1 of 1

First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 26 Dec 2018, 03:05
by Haddeo
Rails to the North aduce o acțiune in plus pe tabla personala de joc si prelungește harta in porțiunea de ... Nord ( :shock: surpriza) adăugând niste ..... sine de tren ( :shock: alta surpriza) , dar pe care nu mergi cu trenul :).
Harta extensiei acoperă vechile orașe de livrare ale jocului de baza aducând modificări (San Francisco nu mai este ultimul oras pe harta si trebuie "deblocat", prin nou acțiune, pentru a putea livra la el, Kansas acum are -8 puncte si se schimba punctajele si bonusurile). Extensia mai adaug si un token foarte folositor, care poate sa fie câștigat (incepi cu unul) si pe care poti sa-l folosești oricand pentru a schimba doua cărți din mana (folosit de obicei fix inainte sa livrezi vacile contracarând oarecum componenta de noroc a jocului :tu: :tu: ).
Noua actiune (care poate sa fie efectuata de la inceput 1X dar care poate si ea sa fie upgradata la 2X , doar ca pentru a o face de 2X trebuie sa platesti si 2 bani) te lasa sa faci discard la o vaca de valoare 2 pentru a construi o Halta in zona de Nord. Construind Halte castigi mici bonusuri (bani, token de schimbat carti, certificate) sau ajung in anumite orase care iti dau niste bonusuri mai consistente ( variabile cu fiecare joc) , deblochezi orase unde poti sa livrezi vaci sau gări la fel ca cele din jocul de baza.
M-a incantat foarte mult si faptul ca extensia conține toate promourile de pana acum. Pe lângă locația 11 promo, extensia mai aduce si locația 12 care se poate face cu 3 constructori si care iti aduce certificate si bani in funcție de câte Halte (seturi de 3) ai construit.
Cuvântul cheie cu noua extensie este "variabilitate". Daca ai jucat jocul de baza de 3-5 ori atunci aceasta extensie iti va deschide foarte multe optiuni noi de strategie.

Observatii dupa o singura partida jucata:
Noua extensie pare sa mai balanseze strategiile si iti lasa portite prin care sa mai ai sanse sa faci mereu cate ceva.
Nu a jucat nimeni strategia pe trenuri, dar nu pare ca extensia aduce ceva esential pentru ea, ceea ce ma dezamageste oarecum, mereu am avut impresia ca aceasta strategie e underpowered.
Extensia te cam forțează sa te oprești pe mai multe locatii pentru ca vrei sa construiești Halte, ceea ce înseamna si ca o sa treci prin deck mult mai repede.
Exista niste mici bonusuri pentru cineva care isi face halta primul intr-o locatie, e posibil ca acest lucru sa dea avantaje celui care e deja in fata si sa-l faca si mai greu de ajuns, dar depinde de strategie (poate cel care e mai in fata nu a investit in Halte).
Jocul a început sa semene un pic cu începutul de la Gaia Project acum, sunt mult mai multe lucruri pe care trebuie sa le iei in calcul, la inceput, si in afara de faptul ca nu cunosti ce workeri or sa apara pe parcurs ai mari sanse sa-ti dai seama ce strategie e mai viabila in functie de setup-ul random. Lucrul asta, pentru mine (dupa peste 15 partide jucate) face jocul sa prindă o noua viata.
Poti sa faci mai multe acum in joc (s-a construit locatia de 12 workeri (25 puncte) si s-a livrat in orasul de 20 (15 puncte) ) ceea ce e mereu distractiv si rewarding.

Concluzie:
Deși am încă rezerve legate de strategia "all in" pe trenuri , pot sa zic ca pentru cine a jucat jocul de 3-5 ori e un Must Have.
Cu siguranța nu voi mai juca fără aceasta extensie.
Este una din cele mai bune extensii ever, a facut un joc de 8.5 pentru mine sa ajunga la 9.5 (posbil 10 in viitor) si a prelungit viata unui joc pe care nu-l mai jucam asa des.
Aceasta extensie a făcut ceea ce ar trebui sa facă orice extensie, nu sa mai aducă al X-lea jucător si sa mai complice fără sens doar ca si cash grab ci sa te faca sa joci mai mult jocul original.
:sy: :sy: :sy: :sy: :sy:

Image
Image
Image

Re: First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 26 Dec 2018, 11:45
by 26octombrie
In primul rand, ti-am dat un VP pentru ca imi place mult cum scrii, succint, placut si util. keep them coming!
In al doilea rand, daca cineva din afara hobbyului citeste un asemenea review, ne va considera waaay more nerdy than all the big bang theory together (which I love, by the way). Imi imaginam lectura prin ochii altcuiva si entuziasmul tau ca poti sa decartezi o vaca pentru a debloca o gara si a trage niste tokene/carti... Nepretuit :lol:
In spiritul craciunului, pot sa va spun, cu imens entuziasm, ca l-am batut pe Vlademort, am anihilat o gramada de creaturi si villains si am salvat Hogwart, again! Yey!

Re: First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 26 Dec 2018, 12:43
by Corwin
Abia astept sa-mi ajunga si mie extensia. Nu mi se pare neaparat necesara dupa doar 3-5 partide (eu am jucat 19 si nu m-am plictisit de jocul de baza), dar ma bucur ca exista.

Re: First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 26 Dec 2018, 13:15
by Haddeo
Nu e vorba ca te plictisești de jocul de baza după 3-5 partide ci ca după 2-3 partide vei aprecia ce aduce extensia in plus și o sa-ți fie ușor sa o integrezi. Altfel, de ce ai mai juca jocul de baza de 15 ori fără extensie dacă exitensia îmbunătățește considerabil jocul.
Menționez și ca eu joc 2 player Games cu varianta de pe bgg ( aprobată chiar de autor) in care scoatem un anumit număr de tokene 1 2 și 3 și cărți cu vite pentru a nu ajunge in situații ( cum am mai ajuns) de a apărea foarte mulți workeri de un singur tip sau multe vaci de același fel. Ceea ce va și recomand pt jocul de 2 sau 3.

Re: First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 26 Dec 2018, 13:26
by Corwin
Interesant, n-am jucat cu varianta aia. O sa ma uit sa vad despre ce e vorba.

Re: First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 26 Dec 2018, 13:32
by Corwin
Vad ca sunt mai multe optiuni pentru ce trebuie scos (carti si/sau tiles). Pe care ai mers? Pe ultima de pe pagina 2?

Re: First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 26 Dec 2018, 14:06
by Haddeo
Da, pare ca au mai adus îmbunătățiri , eu am printat mai demult primul post + postul cu cărțile și mi s-a părut ca îmbunătățește mult jocul in 2. O sa încerc și varianta îmbunătățită din ultimul post, nu m-am uitat atent ce e modificat.

Re: First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 26 Dec 2018, 15:27
by emisanSB
Nu eram așa de convins de extensia asta dar m-am răzgândit :)

Re: First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 08 Jan 2019, 02:46
by adelindumitru
Ce-i drept eram oarecum sceptic cu privire la extensia asta. Ce îmi doream de la o extensie pentru GWT era să aducă mai multe tipuri de vaci, mai multe tipuri de angajați, mai multe locații comune. Rails to the North nu aduce nici unul din elementele menționate anterior. Cu toate acestea, după cum spui și tu, pare necesară pentru oricine joacă GWT destul de des încât să își contureze niște strategii. Extensia te ajută să îți duci la cap unele strategii, dar crează și multe strategii noi. Mi s-a părut și mie una din cele mai reușite extensii pentru un board game, cu toate că la prima vedere nu pare că aduce prea multe.

Re: First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 08 Jan 2019, 14:10
by adelindumitru
Extensia mai adaug si un token foarte folositor, care poate sa fie câștigat (incepi cu unul) si pe care poti sa-l folosești oricand pentru a schimba doua cărți din mana (folosit de obicei fix inainte sa livrezi vacile contracarând oarecum componenta de noroc a joculu,
Bine punctat, ăsta este unul din aspectele cele mai importante aduse de extensie. :tu: :tu: Încă mai există un element de noroc, dar e mult diminuat de existența acestor tokens (plus că mai intervine un element de strategie aici: există o gară care îți dă multe puncte de victorie pentru fiecare pereche de astfel de tokens pe care o ai la finalul jocului. Le vei folosi în timpul jocului sau vei încerca să obții respectiva gară și să strângi cât mai multe tokens?)

Re: First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 20 Jan 2019, 15:45
by ilici81
Buna
De unde ai cumparat extensia ? In Ro eu nu am gasit-o inca

Re: First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 20 Jan 2019, 15:54
by Haddeo
E și la regatul jocurilor și Barlogul cu jocuri, nu știu dacă mai e pe stoc.

Re: First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 20 Jan 2019, 19:35
by ilici81
Multumesc. La regat o cautasem, era ed in Fr, dar nu o mai au de ceva vreme. Nu ca ar conta, jocul fiind language independent.

Re: First play review - Great Western Trail: Rails to the North

Posted: 26 Jan 2019, 03:59
by emisanSB
Am reușit să joc și eu Rails to the North.
Pentru mine extensia a reușit să facă dintr-un joc de nota 9, unul de 10.
- Construcțiile sunt ceva mai puternice acum (2 construcții noi din care una de 25 pct + 2 tile-uri care permit construirea unor cladiri, fără cost)
- Livrarea vacilor presupune muuuult mai multe variante care trebuiesc luate în calcul, chiar de la bun inceput.
- cele 6 noi station master tiles sunt foarte binevenite (deși tile-ul cu 2 certificate permanente e cam puternic daca apare devreme în joc)
- token-urile ce permit schimbarea a doua cărți din mana contracarează factorul noroc din joc.
- mai nimic îmbunătățit în strategia bazata pe ingineri, însă mie nu mi s-a părut prea slabă aceasta strategie.
Extensia e un must have.