Rezultatul e mai jos. Pentru primele 10 jocuri notez toate miscarile sus-jos in top (in paranteze locul in topul precedent), apoi doar acolo unde sunt interesante.
1. Terra Mystica
2. Great Western Trail
3. Agricola
4. Fields of Arle (8)
5. Barrage (6)
6. Grand Austria Hotel (7)
7. Boonlake (5)
8. Gaia Project (10)
9. Brass: Birmingham (13)
10. Terraforming Mars (4)
11. Cooper Island
12. Pulsar 2849 (9)
13. Nations
14. A Feast for Odin
15. Ark Nova (48)
16. Praga Caput Regni
17. Rajas of the Ganges
18. Concordia
19. Underwater Cities
20. The Castles of Burgundy
21. Lost Ruins of Arnak
22. The Age of Atlantis
23. Clans of Caledonia (61)
24. Woodcraft
25. Pax Transhumanity
26. Imperial Steam
27. First Class: All Aboard the Orient Express! (17)
28. Orléans
29. Viscounts of the West Kingdom (100+)
30. Teotihuacan: City of Gods
31. La Granja (62)
32. Mystic Vale (19)
33. Ticket to Ride: Europe (95)
34. Battlestar Galactica: The Board Game
35. Whistle Mountain
36. Rush M.D.
37. Faiyum
38. Suburbia
39. Steam: Rails to Riches
40. Ora et Labora
Restul in spoiler.
41-100:
Schimbari in top 10:
Din 2014 de cand am inceput sa fac topuri (50 pe atunci), asta e primul an in care pastrez toate jocurile din top 3 pe exact aceleasi locuri. N-am jucat anul asta nimic care-ar putea sa le faca concurenta, daca nu tin cont de GWT Argentina pe care l-am grupat cu GWT. Cea mai importanta schimbare e Terraforming Mars care a cazut de pe 4 pe 10, dupa ce l-am jucat mai des online in 2 si 3 jucatori, si am vazut ca strategia de card draw / discounts bate cam orice alta strategie in mai putin de 4 jucatori. Jocul devine extrem de dependent de luck of the draw, si nu stiu daca-l mai joc foarte des in mai putin de 4 jucatori. Inca nu a cazut mai jos pentru ca in 4 jucatori sunt mult mai multe strategii viabile.
Restul modificarilor din top 10 sunt pur si simplu preferinte putin schimbate in ultimul an.
Urcari:
Am jucat o gramada de Ark Nova online pe BGA, si imi place din ce in ce mai mult. Sunt multe subtilitati pe care nu le-am inteles de la inceput, si multe modalitati de a mitiga norocul legat de carti. Ajuta si faptul ca in modul Arena (ladder) jucatorii joaca cu aceeasi harta, randomly selected, si dispare diferenta imensa dintre harti; si ca se joaca 2p. Nu stiu in format fizic cu harti diferite si mai mult de 2 jucatori cat de mult mi-ar placea, dar poate cu extensie e totusi mai ok si asa.
Cealalta urcare importanta a fost Viscounts of the West Kingdom, venit de sub locul 100. Mi-a placut si initial, dar nu puteam sa zic ca am inteles foarte bine jocul. Dupa inca doua partide il inteleg mai bine si mi-a crescut si aprecierea fata de el.
La Granja si Clans of Caledonia au urcat mult pentru ca dupa o pauza indelungata le-am rejucat si n-am intrat iar in burnout de la ele. Faptul ca ambele au extensii (aparute sau pe drum) imi da sperante ca o sa ramana mai sus.
Coborari:
In afara de schimbarile din top 10, tin sa mai mentionez doar First Class si Mystic Vale. Nici macar nu e vorba ca nu imi mai plac, dar le-am jucat de sute de ori, si am cam ajuns la saturatie. La MV as mai juca cu alte extensii care nu sunt online, dar din pacate nu-l prea pun pe masa in format fizic.
Noutati:
Cam multe anul asta, 23. Dar intre ele se afla jocuri pe care am dorit sa le joc de mult timp, si despre care ma documentasem si eram foarte sigur ca sunt top 100 material, cum ar fi Ora et Labora, Dominant Species, Faiyum, sau Vinhos. Totusi din experienta multe dintre ele vor disparea la anul, mai ales daca nu apuc sa le rejoc. Am decis ca de la anul sa imprumut o regula de la Sergiu Nastrut, si anume ca jocurile cu doar un play nu vor mai fi eligibile pentru top.
Staying power
Ca si anul trecut, tot 12 jocuri au supravietuit in top din 2014:
7 Wonders
Age of Empires III: The Age of Discovery
Battlestar Galactica
Brass: Lancashire -> Grupat cu Brass: Birmingham, chiar nu mai vreau sa tin doua entries pentru ele.
Concordia
Nations
Pandemic
Ricochet Robots
Terra Mystica
The Castles of Burgundy
Ticket to Ride: Europe
Tzolk'in: The Mayan Calendar
As zice ca AoE III e cel mai in pericol sa dispara din top, pentru ca nu l-am mai jucat de mult, mi-am vandut copia mea, si nu cred ca va aparea prea recent pe BGA/yucata.
Great Western Trail, Terraforming Mars, si Marco Polo merita o mentiune speciala, cu 8 prezente in 9 topuri, dar au aparut doar in 2015, dupa primul top.