Top 100 board games - Ediția 2024

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

Top 100 board games - Ediția 2024

02 Oct 2024, 13:15

E timpul sa-mi updatez topul 100 inainte sa ma napadeasca noutatile de la Essen! 🙂 Din octombrie anul trecut am jucat 48 de jocuri noi, semnificativ mai putine ca anul trecut (78) dar comparabil cu anii dinainte. Doar 13 le-am jucat prima data online, dintre care doar unul a intrat in top 100. Dintre cele jucate fizic 5 au intrat in topul 100. Nu am luat in considerare Great Western Trail: New Zealand (grupat cu celelalte GWT) si Age of Innovation (grupat cu Terra Mystica). In plus am mai grupat si Gaia Project tot cu Terra Mystica, ca sa pot include inca un joc in top 10! 😁

Si ultima modificare la jocurile calificate a fost sa scot cele jucate o singura data. Motivul e simplu, uneori a doua partida mi-a schimbat mult parerea, sau mi-am dat seama ca nu pun jocul pe masa din diverse motive (imi plac altele mai mult, deci n-ar trebui sa-i dau 8; e prea lung; e prea complicat, etc). Imi arata insa cat de multe jocuri bune nu am apucat sa rejoc… Am 47 jocuri notate 8+ si jucate o singura data, starurile fiind Cerebria, Food Chain Magnate, si Stationfall. O parte vor avea nota scazuta, dar restul sper sa le rejoc, poate pana la anul? 😉

Avantajul acestei modificari e ca am avut de pus doar 136 de jocuri in https://www.pubmeeple.com/ranking-engine, ceea ce a redus si numarul de comparatii.

Si ca sa nu va plictisiti, trecem la rezultate. Pentru primele 10 jocuri notez toate miscarile sus-jos in top (in paranteze locul in topul precedent), apoi doar acolo unde sunt interesante.

1. 🥇Terra Mystica (include Gaia Project si Age of Innovation)
2. 🥈Great Western Trail (include Argentina si NZ)
3. 🥉Agricola
(nu include Caverna 😋)
4. Ark Nova ⬆️(15)
5. Barrage
6. Grand Austria Hotel
7. Boonlake
8. Fields of Arle🔻(4)
9. Cooper Island ⬆️(11)
10. Terraforming Mars

11. Brass: Birmingham🔻(9; include si Brass L)
12. Nations
13. Nucleum 🆕
14. Concordia
15. Pulsar 2849
16. A Feast for Odin
17. Praga Caput Regni
18. Mystic Vale
19. The Castles of Burgundy
20. Rajas of the Ganges

21. Underwater Cities
22. Darwin's Journey ⬆️(43)
23. Steam: Rails to Riches
24. Imperial Steam
25. Woodcraft
26. Battlestar Galactica: The Board Game
27. Ora et Labora ⬆️(40)
28. Whistle Mountain
29. Orléans
30. La Granja

31. Automobiles
32. Suburbia
33. Teotihuacan: City of Gods
34. First Class: All Aboard the Orient Express!
35. The Age of Atlantis
36. Faiyum
37. Ticket to Ride: Europe
38. Hybris: Disordered Cosmos ⬆️(56)
39. Slay the Spire: The Board Game 🆕
40. Pandemic

Restul in spoiler.
41-100:
41. Everdell
42. Too Many Bones ⬆️(74)
43. The Oracle of Delphi
44. Lost Ruins of Arnak🔻(21)
45. Viscounts of the West Kingdom🔻(29)
46. New Frontiers
47. Escape Plan
48. Crystal Palace
49. Trickerion: Legends of Illusion
50. Barcelona

51. Pax Transhumanity🔻(25)
52. Clans of Caledonia🔻(23)
53. San Juan (Second Edition)
54. Rush M.D.
55. Isle of Skye: From Chieftain to King
56. Heat: Pedal to the Metal
57. Wingspan
58. The Voyages of Marco Polo
59. Rococo
60. Russian Railroads

61. Evacuation 🆕
62. Azul
63. Beyond the Sun
64. Planta Nubo 🆕
65. Revive
66. Tabannusi: Builders of Ur ⬆️(110)
67. 7 Wonders
68. Kanban
69. Lisboa
70. Maracaibo🔻(42)

71. Bunny Kingdom
72. Village
73. Pax Pamir: Second Edition ⬆️(97)
74. Transatlantic
75. Tiletum 🆕
76. Irish Gauge
77. Yokohama
78. Arboretum
79. Hallertau
80. Pipeline 🆕

81. 6 nimmt!
82. Deus
83. Blood Rage
84. Small Islands
85. Akropolis
86. Tzolk'in: The Mayan Calendar
87. Imperial Settlers
88. Camel Up
89. Meadow
90. Targi

91. The Quacks of Quedlinburg
92. King of Tokyo
93. Dune: Imperium
94. Hadara
95. Sagrada
96. Cloudspire
97. Star Realms
98. Istanbul
99. Sprawlopolis
100. Le Havre
----

:sy: Schimbari in top 10:

E a doua oara la rand cand primele trei jocuri din top, Terra Mystica, GWT, si Agricola, nu se schimba de la un an la altul. Am jucat mai mult si cu factiunile fan-made la Terra Mystica, plus Age of Innovation care e foarte similar dar aduce si noutati; am inca foarte mult de explorat la GWT New Zealand; si pe BGA au mai bagat pachete de carti noi la Agricola, nu o sa ma satur niciodata de el!

Ark Nova a urcat vertiginos pana pe 4, si e jocul pe care-l joc cel mai mult (online) zilele astea, dar tot nu a reusit sa le depaseasca pe celelalte 3. Am avut si cateva partide cu extensia, si abia astept sa ajunga pe BGA, dar ma intreb daca strica un pic dpdv al competitivitatii, unele carti de actiune upgradate fiind clar mai tari, iar mecanismul de “wave” care duce la schimbari mai dese ale cartilor din display putand sa introduca mai mult noroc. Abia astept si map pack 2, sa vedem ce le mai coace mintea.

In rest Fields of Arle a cazut de pe 4 pe 8, doar pentru ca celelalte imi plac mai mult acum, nu e nicio problema cu jocul in sine. Am jucat doua dintre hartile noi de Barrage (Nile si Duel) si tot imi doresc sa il pun mai sus in top, dar unde?! E bine si pe 5. Iar Cooper Island a facut un mic salt de pe 11 pe 9, schimband locurile cu Brass: Birmingham. Tot superbe sunt toate mentionate pana acum.😁

🔼 Urcari importante:

Darwin's Journey a urcat de pe 43 pe 22 pe fondul disponibilitatii pe BGA. Ma ingrijoreaza un pic inceputul jocului, care de multe ori nu pare sa-ti dea multe optiuni, e un fel de sah cu putine “deschideri” bune. Are insa combouri foarte satisfacatoare si variabilitate buna in obiectivele de pe parcurs. Si upgrade-ul muncitorilor e un mecanism foarte fain, desi uneori inseamna ca depinzi cam mult de displayul de sigilii. Inca tot n-am jucat cu extensia, doar o data cu modulul Pets (un fel de Prelude).

Am jucat in sfarsit a doua partida de Ora et Labora, Hybris: Disordered Cosmos, si Tabannusi: Builders of Ur, si mi-au confirmat ca sunt foarte bune, si demne de urcat in top. Too Many Bones si-a consolidat dupa 4 partide titlul de best game de la CTG, peste Cloudspire care mi se pare mult mai greu de pus pe masa si de tinut minte. Si Pax Pamir: Second Edition a urcat de la o partida la noua dupa publicarea pe BGA, asa ca nu-i de mirare ca a urcat si-n top.

🔻Coborari:

Doar cateva coborari notabile: Lost Ruins of Arnak - jucat un pic prea mult online, doar base game, as vrea sa-l mai joc fizic cu extensiile; Viscounts of the West Kingdom - a treia partida folosind si cele doua extensii mai mult i-a daunat; Pax Transhumanity - nejucat anul asta, dar e posibil sa apara pe BGA; Clans of Caledonia si Maracaibo - parca nu ma mai incanta atat de mult, ambele le-am jucat doar online.

🆕 Noutati:

Foarte putine noutati in top anul asta, la egalitate ca numar cu recordul negativ din 2017 (cand jucam mult mai putine noutati anual).

Nucleum nu m-a convins din prezentari si reviews, dar dupa trei partide mi se pare superb, si desi stiu ca nu o sa apuc sa-l joc foarte des mi-am comandat si extensiile. Nu e la fel de dur ca Barrage sau de elegant ca Brass, dar are multe elemente care-mi plac, mai ales puterile variabile care-ti dau mai multe cai de a le folosi eficient. Punctele slabe ar fi complexitatea ridicata si faptul ca in 2 ai sanse sa joci fiecare in partea lui de tabla, dar cam asa e la toate jocurile cu network building, nu merg foarte bine in 2.

Slay the Spire: The Board Game e singurul coop nou intrat in top. Nu jucasem video game-ul inainte, dar board game-ul mi se pare foarte bun asa cum e. Intre timp am jucat si pe PC, dar varianta fizica are avantajul de a juca si cu alti jucatori si a discuta strategii la care nu te gandesti singur. Am doar 5 jocuri coop in joc, desi Sprawlopolis e mai degraba solo, si un team game (BSG), in rest preferintele mi se inclina clar spre euros.

Si vorbind de astea, Evacuation (points mode, advanced actions; nu va luati dupa Suchy care a recomandat race mode), Planta Nubo, si Tiletum sunt alte euros cu feel destul de clasic care au prins un binemeritat loc in top.

Am apucat sa joc in sfarsit si Pipeline, sa vad cat de neiertator e. As vrea sa-l joc insa si fizic, ca implementarea de pe BGA (inca in alpha) e groaznica.

Circadians: Chaos Order, Salton Sea, Spirit Island, Wyrmspan, Bitoku, si Pursuit of Happiness sunt alte jocuri excelente incercate anul asta, dar avand doar o partida nu le-am luat in calcul.

🟰Staying power

Unsprezece jocuri au supravietuit in continuu din primul meu top din 2014 cand faceam doar top 50, avand 10 aparitii:

7 Wonders
Battlestar Galactica: The Board Game - jocul meu favorit inainte sa ma apuc de topuri.
Brass: Lancashire - grupat cu Brass: Birmingham de anul trecut ca nu are rost sa le tin separat.
Concordia
Nations
Pandemic
Terra Mystica - jocul nr 1 din 2014 incoace cu o singura exceptie cand a fost detronat de Gaia Project.
The Castles of Burgundy
Ticket to Ride: Europe
Tzolk'in: The Mayan Calendar

Age of Empires III: The Age of Discovery nu a mai supravietuit anul asta, cum era de asteptat, avand in vedere ca am vandut jocul de ceva vreme si nici nu e pus pe masa de altii.

Great Western Trail, Terraforming Mars, si The Voyages of Marco Polo raman in continuare mentiunile speciale cu 9 aparitii, din simplul motiv ca au fost publicate dupa ce am facut primul top.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

Corwin
King Meeple
King Meeple

Re: Top 100 board games - Ediția 2024

02 Oct 2024, 13:27

Jocuri iesite din top 100:

Gaia Project - grupat intr-un sfarsit cu Terra Mystica.
Clank! In! Space!: A Deck-Building Adventure - tehnic vorbind jucat o singura data, dar am jucat si Clank! Catacombs; imi plac, dar daca nu le joc mai des nu prea au ce cauta in top 100.
Kingdom Builder - n-am mai jucat recent, e un family game foarte fain doar timp si chef sa ai de el.
Messina 1347 - am destule jocuri de-ale lui Suchy mai bune in top!
Age of Empires III: The Age of Discovery - nejucat de multa vreme.
Ricochet Robots - o sa mai revina probabil, ca-l mai joc si cu fiu-miu.😋
Lorenzo il Magnifico - poate daca joc in sfarsit si extensia urca iar, dar in ultimul timp n-am mai avut chef de el.

Scoase din top pentru ca le-am jucat o singura data:

Trismegistus: The Ultimate Formula - abia astept editia noua!
Vinhos - jucat cu regulile din 2010, nici nu vreau sa-mi bat capul cu cele din 2016.
Stationfall
Smartphone Inc.
Rising Sun
Food Chain Magnate - trebuie sa-mi fac curaj, e online pe doua site-uri…
Mosaic: A Story of Civilization
Excavation Earth
The Magnificent
Dominant Species
Prêt-à-Porter
Marrakesh
Roads & Boats
Maglev Metro
Golem
Merv: The Heart of the Silk Road
Cascadia
Zapotec

Corwin
King Meeple
King Meeple

Re: Top 100 board games - Ediția 2024

02 Oct 2024, 13:29

Si daca tot e editia a zecea a topului meu (in 2015 nu l-am facut), pun si topul initial din 2014. 😁

1. Terra Mystica
2. Battlestar Galactica: The Board Game
3. Tzolk'in: The Mayan Calendar
4. Pandemic
5. Brass: Lancashire
6. Nations
7. Sid Meier's Civilization: The Board Game - jocul de care-mi pare rau cel mai mult ca nu l-am mai jucat. 🙁 Dar era lung si complicat, ce sa faci…
8. Twilight Imperium: Third Edition - nu prea mai am timp si chef de astfel de jocuri lungi unde luptele implica multe zaruri.
9. The Castles of Burgundy
10. Ticket to Ride: Europe
11-50:
11. Le Havre
12. Village
13. Concordia
14. Kingsburg
15. Confusion: Espionage and Deception in the Cold War
16. Age of Empires III: The Age of Discovery
17. Puerto Rico
18. The Name of the Rose - Feld-ul de care n-a auzit mai nimeni, nici nu mai tin minte mare lucru din el, doar ca era cu hidden roles.
19. Eclipse
20. Kolejka (Stai la coada)

21. Chaos in the Old World
22. A Game of Thrones
23. Cuba
24. Tigris & Euphrates - n-am priceput niciodata prea bine jocul; nu-mi place nici randomness-ul din el, dar parca nici nu il gandesc bine. Pacat, ca jocul e destept, dar nu-i pentru mine.
25. Vasco da Gama
26. China
27. Galaxy Trucker
28. Small World - apare acum pe BGA si m-am apucat iar, abia astept sa-l joc si cu fiu-miu cand mai creste un pic!
29. Alien Frontiers
30. 7 Wonders

31. King of Tokyo
32. Hive
33. Cosmic Encounter - nici platit nu-l mai joc. Nu stiu ce-a fost in capul meu sa-l pun pe 33.☠️
34. Ricochet Robots
35. El Grande
36. Shadows over Camelot
37. Keyflower
38. Alcatraz
39. Shipyard - am second edition, vedem daca-si reia locul.
40. Race for the Galaxy

41. Thunderstone
42. Coal Baron
43. In the Year of the Dragon
44. Bruxelles 1893
45. Belfort
46. Starcraft - cea mai lunga partida jucata vreodata de mine.
47. Might & Magic Heroes - avem alt Heroes acum! Nu-i de top 100 asta nou, dar man, nici ala vechi nu avea ce cauta aici! 😆
48. Arkham Horror
49. Carcassonne
50. Jaipur

Post Reply

Return to “Discutii generale”