Si ultima modificare la jocurile calificate a fost sa scot cele jucate o singura data. Motivul e simplu, uneori a doua partida mi-a schimbat mult parerea, sau mi-am dat seama ca nu pun jocul pe masa din diverse motive (imi plac altele mai mult, deci n-ar trebui sa-i dau 8; e prea lung; e prea complicat, etc). Imi arata insa cat de multe jocuri bune nu am apucat sa rejoc… Am 47 jocuri notate 8+ si jucate o singura data, starurile fiind Cerebria, Food Chain Magnate, si Stationfall. O parte vor avea nota scazuta, dar restul sper sa le rejoc, poate pana la anul?

Avantajul acestei modificari e ca am avut de pus doar 136 de jocuri in https://www.pubmeeple.com/ranking-engine, ceea ce a redus si numarul de comparatii.
Si ca sa nu va plictisiti, trecem la rezultate. Pentru primele 10 jocuri notez toate miscarile sus-jos in top (in paranteze locul in topul precedent), apoi doar acolo unde sunt interesante.
1.

2.

3.

4. Ark Nova

5. Barrage
6. Grand Austria Hotel
7. Boonlake
8. Fields of Arle

9. Cooper Island

10. Terraforming Mars
11. Brass: Birmingham

12. Nations
13. Nucleum

14. Concordia
15. Pulsar 2849
16. A Feast for Odin
17. Praga Caput Regni
18. Mystic Vale
19. The Castles of Burgundy
20. Rajas of the Ganges
21. Underwater Cities
22. Darwin's Journey

23. Steam: Rails to Riches
24. Imperial Steam
25. Woodcraft
26. Battlestar Galactica: The Board Game
27. Ora et Labora

28. Whistle Mountain
29. Orléans
30. La Granja
31. Automobiles
32. Suburbia
33. Teotihuacan: City of Gods
34. First Class: All Aboard the Orient Express!
35. The Age of Atlantis
36. Faiyum
37. Ticket to Ride: Europe
38. Hybris: Disordered Cosmos

39. Slay the Spire: The Board Game

40. Pandemic
Restul in spoiler.
41-100:

E a doua oara la rand cand primele trei jocuri din top, Terra Mystica, GWT, si Agricola, nu se schimba de la un an la altul. Am jucat mai mult si cu factiunile fan-made la Terra Mystica, plus Age of Innovation care e foarte similar dar aduce si noutati; am inca foarte mult de explorat la GWT New Zealand; si pe BGA au mai bagat pachete de carti noi la Agricola, nu o sa ma satur niciodata de el!
Ark Nova a urcat vertiginos pana pe 4, si e jocul pe care-l joc cel mai mult (online) zilele astea, dar tot nu a reusit sa le depaseasca pe celelalte 3. Am avut si cateva partide cu extensia, si abia astept sa ajunga pe BGA, dar ma intreb daca strica un pic dpdv al competitivitatii, unele carti de actiune upgradate fiind clar mai tari, iar mecanismul de “wave” care duce la schimbari mai dese ale cartilor din display putand sa introduca mai mult noroc. Abia astept si map pack 2, sa vedem ce le mai coace mintea.
In rest Fields of Arle a cazut de pe 4 pe 8, doar pentru ca celelalte imi plac mai mult acum, nu e nicio problema cu jocul in sine. Am jucat doua dintre hartile noi de Barrage (Nile si Duel) si tot imi doresc sa il pun mai sus in top, dar unde?! E bine si pe 5. Iar Cooper Island a facut un mic salt de pe 11 pe 9, schimband locurile cu Brass: Birmingham. Tot superbe sunt toate mentionate pana acum.

Darwin's Journey a urcat de pe 43 pe 22 pe fondul disponibilitatii pe BGA. Ma ingrijoreaza un pic inceputul jocului, care de multe ori nu pare sa-ti dea multe optiuni, e un fel de sah cu putine “deschideri” bune. Are insa combouri foarte satisfacatoare si variabilitate buna in obiectivele de pe parcurs. Si upgrade-ul muncitorilor e un mecanism foarte fain, desi uneori inseamna ca depinzi cam mult de displayul de sigilii. Inca tot n-am jucat cu extensia, doar o data cu modulul Pets (un fel de Prelude).
Am jucat in sfarsit a doua partida de Ora et Labora, Hybris: Disordered Cosmos, si Tabannusi: Builders of Ur, si mi-au confirmat ca sunt foarte bune, si demne de urcat in top. Too Many Bones si-a consolidat dupa 4 partide titlul de best game de la CTG, peste Cloudspire care mi se pare mult mai greu de pus pe masa si de tinut minte. Si Pax Pamir: Second Edition a urcat de la o partida la noua dupa publicarea pe BGA, asa ca nu-i de mirare ca a urcat si-n top.

Doar cateva coborari notabile: Lost Ruins of Arnak - jucat un pic prea mult online, doar base game, as vrea sa-l mai joc fizic cu extensiile; Viscounts of the West Kingdom - a treia partida folosind si cele doua extensii mai mult i-a daunat; Pax Transhumanity - nejucat anul asta, dar e posibil sa apara pe BGA; Clans of Caledonia si Maracaibo - parca nu ma mai incanta atat de mult, ambele le-am jucat doar online.

Foarte putine noutati in top anul asta, la egalitate ca numar cu recordul negativ din 2017 (cand jucam mult mai putine noutati anual).
Nucleum nu m-a convins din prezentari si reviews, dar dupa trei partide mi se pare superb, si desi stiu ca nu o sa apuc sa-l joc foarte des mi-am comandat si extensiile. Nu e la fel de dur ca Barrage sau de elegant ca Brass, dar are multe elemente care-mi plac, mai ales puterile variabile care-ti dau mai multe cai de a le folosi eficient. Punctele slabe ar fi complexitatea ridicata si faptul ca in 2 ai sanse sa joci fiecare in partea lui de tabla, dar cam asa e la toate jocurile cu network building, nu merg foarte bine in 2.
Slay the Spire: The Board Game e singurul coop nou intrat in top. Nu jucasem video game-ul inainte, dar board game-ul mi se pare foarte bun asa cum e. Intre timp am jucat si pe PC, dar varianta fizica are avantajul de a juca si cu alti jucatori si a discuta strategii la care nu te gandesti singur. Am doar 5 jocuri coop in joc, desi Sprawlopolis e mai degraba solo, si un team game (BSG), in rest preferintele mi se inclina clar spre euros.
Si vorbind de astea, Evacuation (points mode, advanced actions; nu va luati dupa Suchy care a recomandat race mode), Planta Nubo, si Tiletum sunt alte euros cu feel destul de clasic care au prins un binemeritat loc in top.
Am apucat sa joc in sfarsit si Pipeline, sa vad cat de neiertator e. As vrea sa-l joc insa si fizic, ca implementarea de pe BGA (inca in alpha) e groaznica.
Circadians: Chaos Order, Salton Sea, Spirit Island, Wyrmspan, Bitoku, si Pursuit of Happiness sunt alte jocuri excelente incercate anul asta, dar avand doar o partida nu le-am luat in calcul.
🟰Staying power
Unsprezece jocuri au supravietuit in continuu din primul meu top din 2014 cand faceam doar top 50, avand 10 aparitii:
7 Wonders
Battlestar Galactica: The Board Game - jocul meu favorit inainte sa ma apuc de topuri.
Brass: Lancashire - grupat cu Brass: Birmingham de anul trecut ca nu are rost sa le tin separat.
Concordia
Nations
Pandemic
Terra Mystica - jocul nr 1 din 2014 incoace cu o singura exceptie cand a fost detronat de Gaia Project.
The Castles of Burgundy
Ticket to Ride: Europe
Tzolk'in: The Mayan Calendar
Age of Empires III: The Age of Discovery nu a mai supravietuit anul asta, cum era de asteptat, avand in vedere ca am vandut jocul de ceva vreme si nici nu e pus pe masa de altii.
Great Western Trail, Terraforming Mars, si The Voyages of Marco Polo raman in continuare mentiunile speciale cu 9 aparitii, din simplul motiv ca au fost publicate dupa ce am facut primul top.