Essen 2024 - In sfarsit un an bun!

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
rabesandratana
King Meeple
King Meeple

Essen 2024 - In sfarsit un an bun!

06 Oct 2024, 16:49

Essen 24 si nu numai, din punctul MEU de vedere

Cred ca de prin 2018 nu am mai fost cu adevarat entuziasmat de ceea ce se anunta ca o sa apara la Essen, dar anul acesta lucrul asta s-a schimbat complet.
Dpmdv 2024 se anunta un an excelent pentru aparitii, cel putin pentru un euro gamer ca mine. Ceea ce m-a si facut sa precomand cea mai mare parte dintre ele.
Ramane de vazut si cat de bune o sa fie, atunci cand o sa ajunga pe masa, dar din CV-ul designerilor sau in cazul altora, gameplay-ului deja gasit pe Youtube, ma simt foarte entuzuiasmat.

O sa incerc sa rezum cu poze si descrieri scurte de ce, asezate in ordine aleatorie

Ada's Dream - un rondel in care draftezi zaruri si le asezi pe plansa ta unde au loc niste scurte calcule/ecuatii matematice, ceea ce la prima vedere nu pare a fi ceva fun. Dar din ce am vazut in videoul lui rahdo, m-a prins imediat. Pare un puzzle foarte interesant de rezolvat.
Image

Black Forest - Uwe revine un designul original pe care il concepuse initial pentru jocul Glass Road, dar care probabil din cauza publisherului de atunci a fost modificat. Acum modul de luat actiuni nu se va mai face cu acele carti simultane, ceea ce parea veriga slaba pentru acest joc, ci prin mutarea unui worker si activarea tile-urilor din intersectii. Nu am avut nevoie de mai mult de 2 minute pana sa decid ca trebuie sa il comand. Daca scrie Uwe pe cutie si advanced level, trebuie sa il joc :D
Image

Captain Flip - un family game nominalizat pentru premiul Spiele dss Jahres, in care tragi tile-uri si le asezi pe plansa ta, spilul fiind acela ca daca nu iti place ce ai primit, poti sa iti fortezi norocul si sa intorci acel tile pe verso, ceea ce iti poate oferi varianta mai buna sau o abilitate de scor mult mai slaba. Pare genul de joc simplu si usor de inteles pentru a fi jucat alaturi de familie, iar noi suntem fani al mecanismului push your luck.
Image

Cities - Devir game a avut multe hituri in ultimii ani, iar de data asta vine cu un city building game care pare sa mearga rapid si merge atat pentru gameri cat si ca family game.
Image

Civolution - Feld reviziteaza sistemul zarurilor din C.o.Burgundy, de data asta, in primul sau CIV game. O simpla privire la marea intindere de pe masa si iti poti da seama cat de complex este acest joc. Dar dupa ce am vazut videoul lui Paul Grogan (Gaming Rules) a devenit instant buy. Probabil jocul de la care am cele mai mari asteptari in acest an
Image

Galileo Galilei - de la un designer nou, cehul parand un baiat foarte ambitios, venind la Essen cu 3 jocuri, care mai de care mai bune. Acesta e un euro game ce foloseste plansa proprie pentru activare si zarurile pentru a observa diverse corpuri ceresti. Are ceva asemanari cu Lorenzo El Magnifico, venind cu niste pedepse drastice, pentru ca pe masura ce faci descoperiri, risti sa atragi atentia si sa fii ars pe rug, ceea ce iti va da inca un lucru de rezolvat pana spre finalul partidei.
Image

Resafa - atata timp cat pe cutie scrie Vladimir Suchy, jocul devine instant buy pentru mine. Numai din poze pare ceva ce vreau sa joc imediat. Nu cunosc asa multe, pentru ca nu am stat sa mai urmaresc videoul lui rahdo ca sa il cumpar, dar e ceva cu construit canale cu ajutorul unor tile-uri, selectie de carti cu actiuni si din ce am inteles, culorile de pe carti conteaza precum in Underwater Cities pentru a obtine anumite bonusuri.
Image

Daitoshi - designerul spaniol Dani Garcia a aparut de nicaieri si a avut deja doua hit-uri, Barcelona si Arborea. Tot ce stiu despre Daitoshi, e ca vine cu un sistem rondel, plus un video de la un spaniol care vorbea engleza cu accent spaniol si era destul de greu de urmarit si inteles tot ce se intampla. Dar pe baza designerului si a faptului ca am jucat deja doua jocuri bune de la el, am ales sa il iau.
Image

Foundations of Metropolis - este reimplementarea lui Foundations of Rome, dar varianta pentru "saraci" :lol: si cum nu as da vreodata 1000 lei pe vreun joc si nici nu as pune o magaoaie de cutie pe raft, o sa am ocazia sa il joc si sa vad daca isi merita reputatia, sau toti au ramas impresionati doar de figurinele care completeaza Roma.
Image

River of Gold - jocul asta m-a dus cu gandul la Lords of Waterdeep, in special pentru ca si aici fiecare jucator o sa construiasca o cladire ce va aduce spatii noi de activare sau de luat bunuri, doar ca detinatorul ei, o sa primeasca mereu cate ceva cand alt jucator o foloseste. Restul nu are legatura cu jocul amintit, pentru ca aici vorbim de un rondel pe un rau si cresterea influentei in diverse locuri de pe harta.
Image

Spectacular - un drafting game in care iei pe runda ta tile-uri si zaruri pe care le asezi pe plansa proprie. Jocul ofera un puzzle tensionant, iar videoul lui rahdo m-a convins sa il iau. Pare un Caldera Park mai complex si mult mai interesant.
Image

Die Trödler aus den Highlands - acesta e mai mult o placere a mea, un joc family simplut, pentru ca in familia mea merg foarte bine jocurile de tip point to point movement. Aici pare ca te muti pe diferite tipuri de drumuri doar daca poti juca acel tip de carte si mai apoi ridici diverse bunuri ca sa indeplinesti contractele personale. Simplu, dragut desenat, bun pentru categoria sa.
Image

Windmill Valley - Dani Garcia ofera o noua lovitura, chiar mai puternica as zice eu dupa cele doua jocuri de anu` trecut. Pe acesta deja l-am primit si l-am si jucat de vreo 6 ori si pot spune ca e un joc foarte bun. Cui ii place sa invarta roti, dar nu in modul ala plictisitor din Tzolkin, dar si sa isi upgradeze actiunile de pe roti incat sa aiba o plansa moara unica, dar mai vrea si un euro game fara pic de bej pe el, poate sa incerce acest joc.
Image

Reef Project - si pe acesta l-am primit deja si am apucat sa il pun o data pe masa, nu indeajuns incat sa imi fac o parere foarte clara, pentru ca jocurile de le Board and Dice sunt complexe si necesita un numar de cel putin 3-4 partide incat sa dai un verdict si sa vezi toate dedesubturile si caile spre victorie pe care jocurile publicate de ei le ofera. Productia e buna, alegerile sunt multe, iconitele multe dar usor de inteles, fara sa stai juma' de partida cu manualul in mana, iar rundele pot fi scurte sau foarte lungi, atunci cand activezi ceva, care iti da voia sa faci alte 2 actiuni, care iti da un tile, tile ce odata plasat pe plansa ta iti activeaza ceea ce era desenat acolo, fapt ca iti da voie sa cumperi ceva si imediat o sa completezi un set de workeri care la randul lor o sa iti dea un bonus. Exista si ture de genul asta si pot spune ca senzatia a fost una satisfacatoare, poate chiar putin sufocanta, fiind abia la prima partida inca neavand experianta cu jocul si tot ce se intampla in el. Dar una peste alta pare bun si e tot ceea ce Yamatai nu mi-a oferit. Adica un joc foarte frumos, cu complexitate mare, nu doar niste tokens colorate pe o plansa.
Image

SETI - poate cel mai asteptat si dorit joc, daca e sa te uiti pe BGG, fiind aproape pe lista tuturor. Designerul ceh despre care vorbeam mai sus, a avut mult timp liber, de a reusit sa vina cu asa jocuri complexe intr-un singur an. Am avut mici ezitari inainte sa il comand, dar dupa ce am vazut video-ul lui Paul Grogan, aproape ca nu m-am mai putut opri din vizionare si dupa mai bine de o ora jumate de gameplay am hotarat ca jocul e unul fascinant. Iar cu jocurile celor de la CGE am avut aprope mereu experiente bune (Sanctum, Kutna Hora fiind foarte reusite), am asteptari mari
Image

Men-Nefer - dupa ce Tekhenu, un joc cu tematica dar si complexitate asemanatoare, mi-a rupt capul, dar intr-un sens bun, am hotarat sa il adaug si pe asta in colectie. Nu stiu daca sunt similare ca gameplay, dar tot o salata de puncte si 100 de cai spre victorie pare ca are si acesta. Cu toate ca am urmarit video-ul lui rahdo, faptul ca a fost prezenta si Jen, parca a facut prezentarea mai slaba si greu de perceput. Am preferat sa vad videoul celalalt cu acea voce extrem de enervanta care parca te zgarie pe creier. A fost insa indeajuns sa inteleg o mare parte din joc si sa stiu ca il doresc.
Image

Tea Garden - tot de cehul Holek trebuie sa vorbim si in acest caz, omul lasand putin deoparte tematica cu "space" si luand o pauza de un ceai. Un hand management game frumos prezentat, in care poti juca mai multe carti deodata pentru a face actiunea mai puternica, ceea ce iti va da mai putine miscari pe runda, pentru ca o sa iti joci foarte rapid cele 5 carti din mana. Sau poti face 5 actiuni "triste" de level 1. Inca il mai studiez pe acesta, dar sunt doar la un click distanta de comanda :)
Imi doresc de mult timp sa joc ceva bun cu tematica de a face ceai sau cafea, dar pana acum nu am gasit un euro game serios. Doar Chai m-a incantat dintre cele precedente, dar ala e un family game relaxant si frumusel, keeper pt noi.
Image

Minos - un joc pe care inca nu l-am luat, mai mult din cauza faptului ca dupa ce am urmarit videoul lui JonGetGames, mi-a lasat un vibe de Coimbra, care nu mi-a placut prea mult, amestecat putin cu Elysium, care era un joc doar OK. Dar cum jocurile celor de la Board and Dice mi-au placut aproape toate si sunt disponibile mereu la comanda, foarte probabil o sa ajunga si pe masa mea.
Image

Shackleton Base - pare bun, dar nu e momentan disponibil pentru comanda. Cel mai probabil va ajunge si el pe masa mea, dupa ce am urmarit o mica parte din videoul lui rahdo
Image

Asian Tigers - momentan exista prea putine informatii despre el, dar ma intriga ideea unui joc economic care arata precum o prezentare in Excel. Despre designeri nu stiu, pentru ca nu am jucat Nippon, Pax si Madeira. Din poze imi aminteste de Yokohama, care e un joc excelent.
Image

Phoenix New Horizon - am urmarit videoul lui JonGetGames si inca nu am apasat butonul de comanda. Dar nu exclud deloc sa fac asta. Inca nu sunt sigur despre acest joc, din cauza lipsei complete a tematicii. E doar un abstract in care platesti canistre de benzina ca sa faci actiuni de a pune discuri pe bulinele colorate de pe plansa pricipala incat sa indeplinesti niste obiective. Posibil ca mecanismele de joc sa fie placute si bine inchegate, dar ca prima impresie pare ca trebuiau sa pomepeze mai mult pe partea de tematica incat sa devina mai atractiv. Dar ramane pe lista scurta.
Image

Suna Valo - un joc prezentat de cei de la Board Gaming Rumblings, despre care au spus ca se aseamana ca mecanisme cu Isle of Skye. Pui preturi in resurse pentru carti sperand ca celalalt jucator sa nu ia acea carte, dar daca o ia, trebuie sa iti plateasca exact acele resurse. Problema e ca si tu blochezi acele resurse in runda respectiva si nu le poti folosi imediat. Sper ca am inteles si imi amintesc bine, pt ca am vazut acum vreo 2 saptamani videoul lor, dar m-a atras ideea.
Image

Castle Builder - si asta e tot o placere personala, un tile placement in care fiecare isi construieste un castel, etaland tile-uri cu cifre, respectand reguli de calcul simple si activand uneori abilitati, luand si puncte.
Image

Fairy Ring - ceva foarte atractiv, in care actiunile sunt extrem de simple. Joci o carte si in functie de cifra de pe ea, muti tokenul si daca se opreste pe cartile etalate in fata ta, faci scor pentru ele, daca se opreste pe cartile altui jucator, el va face scor, dar daca ai si tu exact tipul acela de carti, scorati amandoi. Iar daca tu ai mai multe etalate de acel tip, nu e foarte deranjant ca el sa ia 2 puncte pe tura ta si tu 8 de exemplu.
Image

Gnome Hollow - tile placement in care incercam sa facem drumurile din Carcassonne, iar cand se va inchide unul dintre ele, o sa culegem toate ciupercile de pe respectivul drum. Ele pot fi apoi vandute in market, loc unde pretul loc o sa se schimbe. Apoi apar si niste semne din lemn ce aduc diverse abilitati. Arata bine, e simplut si cred ca e primul joc ce vine cu planse magnetice, incat sa nu iti mai cada accidental piesele. Sa speram ca asa cum double-layer boards a devenit ceva normal, poate sa prinda si aceasta idee.
Image

Gardlings - este varianta mai simpla a lui The Quacks of Quedlinburg, aici fiecare tile extras trebuind asezat incat sa formeze o nestemata. Daca insa ai riscat prea mult si tragi al cincilea gnome, atunci ai imbulinat-o. La final de runda cumperi alte tile-uri pe care le bagi in sacul tau si jocul se termina si castiga cel care cumpara ultimul tile de 20 de bani.
Image

Mai sunt si altele dar postarea e deja prea lunga.

nqq
King Meeple
King Meeple

Re: Essen 2024 - In sfarsit un an bun!

07 Oct 2024, 14:48

Cred ca din lista ta, 90% ne potrivim :)))

rabesandratana
King Meeple
King Meeple

Re: Essen 2024 - In sfarsit un an bun!

07 Oct 2024, 19:06

nqq wrote:
07 Oct 2024, 14:48
Cred ca din lista ta, 90% ne potrivim :)))
Deci am gasit un client daca dintre ele o parte n-o sa se ridice la asteptarile mele :lol:

Post Reply

Return to “Discutii generale”