Ce ne aduce Essen 2025?

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Parerolog

Ce ne aduce Essen 2025?

14 Oct 2025, 18:37

Essen 2025 se apropie, avand debutul pe data de 23 Octombrie, asa ca e numai bine sa las o lista cu ceea ce cred ca merita pus sub lupa si mai apoi pus pe masa si jucat.

Orloj: Am tot auzit voci care spun ca e singurul joc bun de la acest Essen, pentru ca vine cu lucruri inedite. Problema e ca eu nu prea le vad! Ok, tematic, poate! Ca nu prea imi aduc aminte cand a fost ultimul joc despre un ceas. Dar plansa aia care e impartita in mai multe si care se invarte si astfel fiecare runda pot iesi alte combinatii de actiuni am mai vazut-o, inclusiv anul trecut la Atlantis Exodus, sau ceva mai in urma la Terracota Army. Cu toate ca e locul 1 pe bgg ca cel mai asteptat joc al anului, pentru mine e destul de jos, si stiu ca tot ce am scris pare doar cu aspect negativ, dar sigur o sa-l joc si o sa vad daca m-am inselat. Pentru ca oricum ar fi el, pare ceva ce sigur as juca, mai ales ca mi-a placut mult Terracota Army, tocmai datorita acelui sistem de plansa care se roteste. Asa ca nu dau neaparat in Orloj, cat mai mult in faptul ca se spune ca e singurul joc "cu adevarat inedit si original" din acest an. Dar il vad de abia undeva pe locul 6-7 in topul meu.
Image

Recall: continuarea minunatului Revive, joc pe care l-am notat cu 10 si a carui campanie mi-a placut la nebunie. Pentru mine asta e locul 1 ca asteptari, pentru ca pare a avea lucruri in comun cu Revive dar si destule diferite incat sa nu fie doar o copie ieftina (nu la pret, ca acolo e printe cele mai scumpe) a jocului care le-a adus popularitate. Pare mai complex decat Revive, mai multe lucruri de luat in considerare , fapt ce ma bucura. Abia astept sa il explorez!
Image

Covenant: este principala "arma" a celor de la Devir, iar cum ei au cam avut mereu jocuri bune in ultimele editii, nu vad de ce l-as rata pe acesta. E ceva cu tematica fantasy, in care aduni niste resurse, faci cladiri, apoi bati niste gnomi, doar ca "bataia" e pe stil de joc euro, cam ca in Caverna, nu stil ameritrash, ceea ce imi place.
Image

Ada's Dream: de asta am vorbit anu` trecut cand nu stiam ca o sa se amane pentru Essen 25. Dar e un joc care face matematica sa para fun.
Image

Sanctuary: e unul dintre cele mai votate si asteptate, chiar vad si varianta in romana la Regat, dar personal nu stiu ce sa cred, mai ales ca inca nu am jucat Ark Nova. Asa ca intai sa joc "parintele" acestui joc si dupa aia o sa ma preocupe si continuarea mai simplista.
Image

The Voynich Puzzle
: trebuia si Dani Garcia sa isi vare coada la acest Essen, asa ca iata-l cu un joc ce arata bine in poze, avand ca punct de referinta acel puzzle. Iar daca e sa vorbim de un joc inedit, asta as zice eu ca e cel care chiar vine cu ceva original, nu Orloj! Dar ma rog, nu sunt eu expert in jocuri sa stiu ce-o fi original si ce nu! Asa ca sa lasam parerea majoritara sa invinga si sa fie Orloj ineditul! Ceea ce ma ingrijoreaza pe mine la acest joc, e ca mi s-a parut prea complex, adica prea multa munca pentru a pune o piesa de puzzle pe plansa. Sau cel putin creierasul meu si explcatiile lui Rahdo nu au fost deloc compatibile si am ramas cu impresia ca ar fi cel mai complex joc care apare la acest festival nemtesc, asa ca probabil o sa spun "pas". Oricum, Dani Garcia n-a prea fost deloc printre favoriti, cu exceptia Windmill Valley!
Image

Luthier: am vazut de mult video-ul, asa ca sper ca nu gresesc cand vorbesc din amintiri si spun ca e un worker placement in care creezi instrumente pentru muzica clasica. Ma atrage tematica si grafica, dar ma "respinge" pretul mare. Asa ca o sa mai astept cu el, ca poate datorita succesului o sa vina si retail edition.
Image

Aquaria: Pe Tomas Holek nu ai cum sa nu il bagi in seama, mai ales dupa SETI. Asa ca Aquaria a devenit rapid un Must Have la mine. Grafica frumoasa, acvariu colorat cu pesti pe care ii asezi intr-un grid, totul presarat cu un varf de puzzle, care cred ca o sa aduca toate sarea si piperul din joc. Doar mie imi lasa totusi impresia poza asta ca esti DJ pentru o petrecere a pestilor?
Image

Ants: La mine pe raft sta de luni bune Rats of Wistar, asa ca nu pot sa vorbesc despre asemanari pana nu le joc, dar oamenii care au primit review copy cu Ants, ne asigura ca doar grafica aduca asemanari izbitoare. Am privit cu interes la partida lui Paul Grogan de pe Youtube si m-a prins acest joc. Nici nu conteaza ca e doar cu niste discuri si cuburi, de parca am revenit in 2012. Nu tu tokens acrilice, nu tu tokens custom, monede de metal si tavite cu capac, peste alte tavite, doar sa umplem golul din interiorul unui joc fara suflet? Si fix de asta o sa-l si iau, pentru ca pare ca s-au axat pe gameplay, nu pe alte rahaturi care iti iau ochii.
Image

Ayar: cred ca e jocul cu numarul 3 din aceasta serie, dupa Merv si Sankore. Merv am jucat si l-am detestat, Sankore imi sta cuminte pe raft, dar de la ala am alte asteptari ca pare dintr-un alt aluat, iar Ayar pare undeva la mijloc. Probabil cel mai putin complex din cele 3, ceea ce nu e neaparat rau, un joc colorat cu mai multe mini-joculete incluse, dar care nu mi-a lasat deloc o impresie slaba din cate am vizionat la rahdo. Plansa arata putin de zici ca varsat cineva un tub de curcubeul aromelor Skittles dar vedem si la ce pret o sa vina, poate fi ceva de luat in considerare.
Image

Thebai: intotdeauna Board And Dice au fost printre favoritii mei, mai ales ca am jucat 90% din jocurile publicate, dintre care aproape toate le-am notat cu note peste 8, singurul foarte slab fiind Traintopia. Si unul dintre punctele de atractie, mereu a fost si pretul jocurilor euro scoase de ei, care erau complexe, cu multe cai spre victorie, numai bune de explorat multe partide pentru a le da de cap si mai aveau si preturi undeva in jurul a 200, maxim 250 lei. Acum, s-au trezit sa scoata jocurile la pret dublu, undeva spre 400 lei, asa ca oricat de tentant pare Thebai, o sa ma abtin, dar astept peste cateva luni mesaje de la cei care s-au plictisit dupa doar o partida :)
Ah, trebuia sa zic ceva si de joc! E ceva euro complex, cu track-uri pe care sa urci, retata favorita a lui Board and Dice, cu tile-uri puse pe o plansa, apoi activate de zarurile pe care le plasezi intre ele.
Image

Tianxia: acelasi publisher, aceeasi litera, aceeasi reteta cu niste track-uri pe care urci, cu tematica asiatica. Euro in toata splendoarea, in care mergi sa pui niste discuri langa niste case asiatice ca sa iei influenta si bonusuri si alte dracovenii de genu`. Dar na, cui ii plac genu` asta de jocuri, ce poti sa faci? Ma numar printre cei care vor sa incerce jocurile astea cu tematica lipita. Problema e ca si pe asta l-am vazut la un pret exagerat, asa ca noua grila de preturi a celor de la B&D cred ca o sa ma faca sa le astept SH.
Image

Forestry: este tip action points, un joc in care ai 3 actiuni per runda, dupa care mai cresti si poti face chiar 4-5-6 actiuni per tura. Dar in general o sa muti prin padure, o sa tai un copac, o sa plantezi altul, o sa prelucrezi lemnul, apoi construiesti ceea ce iti arata pe cartea ta: mobilier, jucarii din lemn, etc. Ai si un rondel cu actiuni pe care le poti face pe marginea plansei, mai sunt diferite obiective. E un pachet care arata foarte bine si nu pare nici prea simplu dar nici prea complex. Pare fix ce trebuie pentru un joc agreabil.
Image

Koi: Acum daca vreau sa iau doua jocuri din astea, cum cer la magazin? Dar lasand glumele facile si ieftine la o parte, asta e un joc abstract, foarte aratos, in care construim un iaz cu pesti asiatici de tip koi, care vin pe niste tile-uri acrilice. Fiind si fan al tematicii japoneze, e greu sa nu admir acest joc. Nici nu stiu cum se joaca, dar doar din poze imi place ceea ce vad.
Image

Garden Lake: Uwe are foua fixuri mari si late, agricultura si tetrisul, asa ca va las sa ghiciti ce mai scoate acum? Daca ati zis abstract cu piese de tetris, ati nimerit-o! Planse cu piese asezate ca in Patchwork, doar ca ai voie sa joci doar prima piesa disponibila, si nu neaparat din jurul plansei tale, o poti lua pe cea de la vecinul. Apoi dupa ce acoperi anumite desene de pe plansa, apar mutarile bonus care iti dau voie sa iei piesele mici pe care chiar le vrei cu adevarat. Pentru ca la inceput avem disponibile doar ditamai piesele cu forme oribile, care nu prea te lasa sa construiesti nimic fara sa lasi spatii goale. Pare un concept interesant, putin frustrant, dar indeajuns incat sa il vreau.
Image

Papyria: un rondel in care strangi niste resurse ca sa iei diferite cartonase cu cladiri, beneficii, cam tot tacamul pentru un euro goodness.
Image

Formidable Farm: Friedemann Friese vrea sa il copieze pe Uwe, asa ca scoate un joc de tip farming, cu carti. Asa ca il vreau!
Image

Epona: Vladimir Suchy pare ca o sa dezamageasca crunt anul asta, venind cu un joc de carti cu cai. Ceva cu drafting, I split you choose, in care pui niste cai intr-un tablou, genu ala de joc in care daca pui cal maro langa gal alb, iei 2 punte, dar daca pui cartea cu balega asezata la coada calului iei inca 5 puncte, same old shit! Nimic interesant, nu stiu de ce isi strica renumele cu asemenea rebut. Mai exista 1000 astfel de jocuri. Acum o sa spuneti ca si Board and Dice sau Devir, nu fac la fel, aceeasi reteta? Intr-un fel da, toti recicleaza idei, dar una e sa ai un joc foarte complex cu 3-4-5 strategii spre victorie si mecanisme multe integrate, in care partida de partida sa joci diferit si altceva e sa creezi un joculet de carti in care tot ce faci e sa pui cartea A langa cartea B, iar asta iti aduce x puncte. Aici doar grafic poti modifica, ca mecanic este 1-1 cu multe alte jocuri mai vechi. Asa ca anu asta Suchy sucks! Sper doar ca Epona a fost un fel de pauza si la anu o sa vina cu ceva cu adevarat bun, complex, mecanisme bine inchegate intre ele si un gameplay fluid.
Image

7 Wonders Dice: se putea sa nu scoata astia si varianta roll and write? Am incercat sa ma uit cu greu la video, dar nu am rezistat, oricum eu nefiind fan roll and write. Mie mi se pare un mare fail ca joc, dar care probabil ca reteta financiara nu va fi o problema, ca oamenii o sa il ia, fiind un 7 Wonders.
Image

Popcorn: tematica interesanta, cu un cinema in care rulam filme unde vine publicul si parca totusi vindem si popcorn sau punctele sunt sub forma de popcorn, nu mai retin exact, dar arata bine.
Image

Acum urmeaza jocuri despre care nu stiu mare lucru, doar am citit 3 randuri, si m-am delectat cu pozele si mecanismele listate, ceea ce a ridicat un mic interes pentru ele:

Knitting Circle: abstract din seria Calico. Nu are cum sa atinga acelasi succes, dar fiind cu pisicute, crosetat... Sa vedem
Image

Urban Sketchers: nu stiu nimic de el, doar imi place tematic si cum arata, pare ceva cu drafting de zaruri.
Image

The Druids of Edora: Nu, nu vi s-a stricat monitorul, doar asa arata jocul asta! Alea loveste din nou si revine cu grafica lor magnifica! Jocul asta arata asaaa.... de un verde... de zici ca l-a vomat Hulk! Si cum Alea si Feld sunt prieteni vechi, au zis sa colaboreze inca o data. Acum, avand Feld pe coperta, probabil acest "spanac" o sa ajunga si pe masa mea.
Image

Shallow Sea: abstract dragut cu pestisori. Nu stiu mai multe, doar din poze, imi face cu ochiul un peste
Image

Railroad Tiles: am jucat de vreo 2 ori varianta consacrata, dar m-a cam lasat rece, mai ales ca nu sunt fan roll and write. Poate daca o sa ii dau o sansa, o sa fie sub aceasta forma.
Image

The Hanging Gardens: deja e a le 3-lea joc cu acest nume, dar nu are nicio legatura cu precedentele doua. Dar pare interesant, ceva tile-placement game
Image

Removal: un family game cu piese tetris ce pare bun si ca tematica. Esti companie de mutari si incerci sa incarci eficient cat mai multe obiecte in camionul tau.
Image

Kuldhara: inca un abstract colorat cu pietricele si hexagoane. La fel , nu stiu nimic, dar uneori pozele fac mai mai mult decat cuvintele si iti poti da seama daca un joc "sopteste":- Joaca-ma!
Image

Tolleno: abstract cu tile placement, unde pare ca faci cladiri cu etaje si unesti si raurile
Image

Fountains: alt abstract in care pui un fel de coastere, daca e sa ma iau dupa grosimea lor, in incercarea de a face fantani arteziene
Image

Chichén Itzá: nici nu stiu daca va fi la Essen, poate doar ca Demo, dar fiind urmatorul joc mare de la Feld si Queen Games, il astept cu nerabdare. Nu mai suport compania Queen Games si preturile lor imense pentru aceasta campanie cu Feld numita City Collection, dar SH sigur o sa pun candva mana pe el.
Image

Ne revedem peste un an, dupa ce joc o buna parte dintre ele si o sa pot spune cat de mult am gresit sau avut dreptate. :)
Last edited by rabesandratana on 16 Oct 2025, 16:46, edited 4 times in total.

VZQ
King Meeple
King Meeple

Re: Ce ne aduce Essen 2025?

16 Oct 2025, 10:43

Railroad Tiles este dragut.

Fountains...pana acum, un pic dezamagitor. Nu "curge" pe cat de bine/usor anticipam...

makowey
Chief Meeple
Chief Meeple
Custom Rank: Introspecter

16 Oct 2025, 12:42

rabesandratana
King Meeple
King Meeple

16 Oct 2025, 14:10

makowey wrote:
16 Oct 2025, 12:42
Despre Echoes of Time stii ceva?
https://boardgamegeek.com/boardgame/441 ... es-of-time
Nu, doar poze am vazut si arata foarte bine si izbitor de asemanator cu Aquatica, pe care nu l-am jucat. Trebuie sa caut un video sa vad cum e Echoes ca are o grafica extrem de atragatoarea si vad ca e ceva cu multi-use cards.

rabesandratana
King Meeple
King Meeple

16 Oct 2025, 14:13

VZQ wrote:
16 Oct 2025, 10:43
Railroad Tiles este dragut.

Fountains...pana acum, un pic dezamagitor. Nu "curge" pe cat de bine/usor anticipam...
Tu deja ai Fountains?
Daca nu curge, mai toarna niste apa! :)

Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

16 Oct 2025, 14:39

Eu in afara de extensiile de SETI and Underwater Cities nu am niciun must have. Aveam si extensia de Nucleum, dar aia a ajuns deja.

Dar asa am fost si anul trecut la Essen, nu prea am avut must-haves, si dupa aia m-am trezit cu vreo 5 jocuri noi in colectie. :D
Last edited by Corwin on 19 Oct 2025, 00:09, edited 1 time in total.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

VZQ
King Meeple
King Meeple

16 Oct 2025, 19:42

rabesandratana wrote:
16 Oct 2025, 14:13
Tu deja ai Fountains?
Daca nu curge, mai toarna niste apa! :)
Pai poti sa-l ai si tu! Este (inca) pe stoc la Dragon. De la ei l-am cumparat si eu.

Post Reply

Return to “Discutii generale”