- gen "lideri" inascuti, adica au tendinta sa monopolizeze jocul, si se supara(oftica) daca nu li se asculta indicatiile
- altii se supara tocmai din cauza ca nu vor sa fie "condusi" de ceilalti
E important ca grupul sa gaseasca o modalitate sa poate coopera "peacefully", fara sa iasa scantei. Este o modalitate f. buna sa se imbunatateasca abilitatile de comunicare in grup. Pana la urma, jocurile sunt fun in cea mai mare parte si de abia apoi sunt "work".
In ordinea descrescatoare a complexitatii (conform BGG), amintesc jocurile pe care le-am jucat:
Arkham Horror - un joc pe care l-am jucat de multe ori, si mai nou si cu extensii. A ramas in continuare o mandrie a colectiei noastre, desi il jucam mai rar, datorita faptului ca in 4 jucatori poate fi prea lung (cam 3-4 ore). Noua ne place mai mult in 2-3 jucatori, ca sa putem "gusta" jocul pe indelete. Este un joc de aventura, cu atmosfera de filme "noir" in care fighting-ul cu monstrii are un punct central. Regulile pot fi stufoase la prima vedere, dar noi am avut rabdare cu el, pentru ca ne-a incantat f. tare de la inceput. Acum regulile ne-au "intrat in sange", ni se par simple (adica normale). Tocmai de aceea am luat si extensiile
Battlestar Galactica - cooperativ cu tradator (adica Cylon). Pentru fanii genului SF si nu numai, e un joc mai dificil si mai serios decat Shadows. Noi nu vazusem filmul atunci cand am luat jocul, asa ca nu mi se pare obligatoriu (dar ne-a facut curiosi si am vazut apoi toata seria
Space Alert - e jocul cooperativ cel mai alert si mai scurt dintre toate, de aceea sunt ceva sanse sa iasa scantei
Ghost Stories - nu l-am juca inca.
Shadows over Camelot - cooperativ cu tradator(i), este un mare hit pt. grupurile mari (de ex. la o petrecere). Arata extraordinar (marca Days of Wonder
Pandemic - un joc pe care il voi juca oricand cu placere (am luat si extensia). Este de 2-5 jucatori, f. dinamic, alert, plin de adrenalina, regulile sunt relativ simple, nu dureaza mult (1h aprox sau mai putin). Jucatorii au fiecare cate un personaj cu anumite proprietati, si coopereaza in gasirea remediului pt. cele 5 boli care se imprastie cu mare repeziciune in toata lumea. Grafica jocului mi se pare reusita, iar extensia aduce niste placi Petri simpatice de depozitare a cuburilor si ideea de tradator (bioterorist), pe care nu am incercat-o inca.
Last Night On Earth - cooperativ doar de la 3 jucatori in sus (adica unii jucatori "oameni" coopereaza impotriva celoralti jucatori "zombii"). Este un "ameritrash" tipic. Desi jocul are atmosfera "dark" specifica temei, piesele sunt f.f. shiny si reusit realizate. Desi are elemente de noroc in joc, prin folosirea zarurilor la miscare, bataie, nu am simtit ca ma impiedica f. tare in luarea deciziilor.
Red November - un joculet simpatic, cu o tematica aparte (actiunea se intampla pe un submarin, in care apar evenimente devastatoare cu repeziciune si jucatorii trebuie sa coopereze sa le rezolve in timp rapid). Dureaza putin (max 1 h), e tensionat si distractiv. Noi l-am jucat in 2 si 3.
Saboteur - joc cooperativ de petrecere, nu l-am jucat inca, dar am inteles ca e f. distractiv.