Multe jocuri, multe reguli

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
lcosmin

Multe jocuri, multe reguli

27 Dec 2015, 12:02

Mi-am dat seama că nu joc boardgames suficient de des cât să țin minte complet regulile jocurilor; mi-aduc aminte tema, mecanica jocului, regulile în linii mari, dar uit excepții, reguli speciale, de genul "la sfârșitul rundei X, se face Y, doar dacă nu ceva sau altceva" ș.a.m.d.

Voi cum rezolvați problema asta? Tind să înclin către printat-ul de cheatsheet-uri pentru fiecare joc, dar nici ălea nu pot conține chiar toate detaliile, c-atunci ar fi "manualul" și nu un "cheatsheet" :roll:

Context: ieri arătam Powergrid unor prieteni și cred că abia pe la al 3-lea joc am scăpat de "ăăă...stați că mai am mai uitat de o regulă.". (nu prea am avut timp să trec print tot manualul înainte, am zis că-mi aduc aminte regulile...)

criss

Re: Multe jocuri, multe reguli

27 Dec 2015, 12:12

Noi rezolvam in doua feluri:
1. jucam acelasi joc de (foarte) multe ori inainte de a trece la altul;
2. cu acele foi cu sumarul regulilor printate (si uneori video-uri recapitulative).

Imago
Administrator
Administrator

27 Dec 2015, 12:44

Nu rezolv nicicum. Eu am 13 jocuri in colectie, dintre care doar 10 Big Box. Din cele Big Box, 9 au intre 30 si 9 partide fiecare, deci regulile le cam tin minte.
Pentru ca sunt relativ putine la numar, le joc pe fiecare odata cam la 3 luni , deci nu reusesc sa uit tot. Insa la majoritatea, chiar si cele cu 15+ partide, le joc cu manualul langa mine. Imi mai amintesc cum se face scoringul, mai verific ce inseamna un tile, etc.
Regula ar fi - joaca-le cat mai des si de mai multe ori. La o adica, e si mai placut sa joci un joc care-l cunosti pe dinafara.
Pe de alta parte, sotia mea e destul de uituca, asa ca inainte de unele jocuri ii dau manualul sa-l frunzareasca 5 minute, ca sa-si aduca aminte cum se joaca si despre ce e jocul.

danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

27 Dec 2015, 13:54

In cazul jocurilor simple spre mediu ca dificultate, rasfoiesc putin regulamentul. In cazul jocurilor heavy nejucate de mult timp, recitesc regulamentul; nu imi place sa joc un joc, de la mine, caruia sa nu ii cunosc regulile sau sa il joc din amintiri

lcosmin

27 Dec 2015, 13:59

criss wrote:Noi rezolvam in doua feluri:
1. jucam acelasi joc de (foarte) multe ori inainte de a trece la altul;
BeatU wrote:Regula ar fi - joaca-le cat mai des si de mai multe ori. La o adica, e si mai placut sa joci un joc care-l cunosti pe dinafara.
Mda...eu mă cam plictisesc dacă nu variez jocul; culmea, grupului meu îi place fix monotonia (au și ei dreptate, abia învață niște reguli și eu vreau să le schimb jocul :mrgreen:).
Din cauza asta nu apuc să învăț prea bine un joc, sau dacă îl învăț, apoi nu-l mai joc o vreme și uit detaliile. :?

Blackbane

27 Dec 2015, 15:58

Daca il rejoc cu un grup care nu l-a mai jucat, ma uit pe regulament inainte de joc, ca si cum l-as citi pentru prima oara, dupa care, daca mai e cazul, ma uit la un Rahdo Runthrough sau chestii similare.

Daca il rejoc cu prietena mea, atunci luam de la inceput regulamentul in timpul jocului, ca jucam destul de multe jocuri impreuna cat sa le uitam amandoi regulile.

omucu
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Meeple-șef la boardgamers.ro

29 Dec 2015, 14:05

Eu le joc gresit si sunt celebru pentru asta!

BloodSerj
Chief Meeple
Chief Meeple

30 Dec 2015, 11:20

Daca e o cerere spontana de joc(aka prietan zice sa jucam ceva) atunci alegerea este deobiciei pt un joc "scurt"(45 minute)/filler - daca e nevoie de un refresher pt mine sau pt ea, sa nu imi ai mia mult de 5 minute sa trec prin manual pt a trece in revista lacunele.
Cu un grup, find o cehstie planificata, deobice trec prin manual sau un tutorial on-line. Dupa poibilitati trimit si celoralalti un link cu un quick overview(dar nu este o chestie care da rzultate consistente)

Poate ca unele companion apps cu FAQ ar fi utile in cazul in care ele exista pt jocurile respective? :)

Post Reply

Return to “Discutii generale”