5. Indonesia - Vinovata aici e harta: are unele zone mici si neincapatoare pentru ce trebuie pus in ele, iar separatia dintre zone e facuta prin niste linii atat de subtiri incat trebuie sa te apropii des de harta sa o vezi bine.
4. Castles of Burgundy - Combinatia de culori e ucigatoare: maro si gri pe de o parte, verde inchis, verde deschis, si galben pe de alta. Stiu ca prea multe culori contrastante pot da un aspect strident jocului, dar prea apropiate il fac greu de jucat pentru cei care nu stiu deja ce face fiecare piesa. Poate peste 4 ani apare o editie deluxe mai placuta ochiului.
3. Troyes - Astia n-au auzit-o pe-aia cu "less is more". Nu e fain sa ai doar un outline de harta, dar ce sens are sa incluzi zeci de cladiri fara nici un scop? Poate au cautat sa reproduca un stil medieval, dar cu drag m-as fi lipsit de el.
2. Brass (editia curenta, nu reeditarea de pe Kickstarter) - O harta foarte neprimitoare de o culoare stearsa, drumuri si canale parca desenate cu mana, ca sa nu mai vorbim de canale albastre pe mare albastra, sau de acea superba linie "speciala" dintre Liverpool si Birkenhead. Mai amintesc si faptul ca tot timpul am inversat valoarea banilor, pentru ca cei "aramii" arata mai degraba aurii. Noroc cu noua editie, sigur isi va pierde locul din top.
1. Kanban - Campionul indisputabil: harta e mult prea incarcata, nu e foarte clar carei sectiuni ii sunt asociate actiunile, si, ca sa fie si mai confuz, unele culori apar la jucatori, masini, si parti de masini, fara a avea vreo legatura intre ele.
----
Din pacate doar atat din partea mea, insa cu siguranta voi ati jucat jocuri mult mai urate ca astea!