Recomandare: jocuri elegante si cu profunzime
- ProfessorChaos
- King Meeple

- Custom Rank: Miniature Painter
Re: Recomandare: jocuri elegante si cu profunzime
Sunt curios ce parere aveti despre Kingdom Builder. Stiu ca in general e un joc de hate or love. La inceput si pe mine m-a lasat cam rece, dar cu timpul chiar m-a prins. Componentele si turele sunt tac-pac. Poate la conditiile de victorie variablie incepatorii isi mai pot prinde urechile... Cred ca e undeva la limita prea simplu, de la faptul ca practic joci o carte pe tura, dar cred ca pozitionarea, modul in care iti faci planul si bineinteles cum iti blochei adversarii il incadreaza macar intr-un short list de eleganta. Sa nu mai vorbim de faptul ca e scurt si foarte rejucabil.
- cristianf
- King Meeple

Kingdom Builder fara extensii devine un pic cam trist dupa o perioada. Cu extensii e foarte bun pentru un joc de 45 de minute. Iar cu eleganta sunt pe undeva de acord, dar nu 100%. De ce.. n-as putea spune exact.
Pozitionarea initiala conteaza foarte foarte mult. Dar si o pozitionare initiala foarte buna poate fi inutila daca ai ghinion la tras carti in urmatoarele 3-4 ture.
Blocatul adversarilor poate fi cu doua taisuri, ceea ce-mi place destul de mult.
Strategia de joc, la fel ca pozitionarea initiala, poate fi dejucata usor cu ceva ghinion la trasul cartilor, de unde si relatia love/hate.
Vorbim clar de un joc 10-20% strategic si 80-90% tactic, which is right up my alley. Asa ca daca are cineva chef de Kingdom Builder Big Box, oricand, oriunde
Pozitionarea initiala conteaza foarte foarte mult. Dar si o pozitionare initiala foarte buna poate fi inutila daca ai ghinion la tras carti in urmatoarele 3-4 ture.
Blocatul adversarilor poate fi cu doua taisuri, ceea ce-mi place destul de mult.
Strategia de joc, la fel ca pozitionarea initiala, poate fi dejucata usor cu ceva ghinion la trasul cartilor, de unde si relatia love/hate.
Vorbim clar de un joc 10-20% strategic si 80-90% tactic, which is right up my alley. Asa ca daca are cineva chef de Kingdom Builder Big Box, oricand, oriunde
- AngelEye
- King Meeple

Te astept sa il jucamcristianf wrote:Vorbim clar de un joc 10-20% strategic si 80-90% tactic, which is right up my alley. Asa ca daca are cineva chef de Kingdom Builder Big Box, oricand, oriunde
- cristianf
- King Meeple

- 26octombrie
- King Meeple

- Custom Rank: Awesome Silly Bard
Si eu votez pentru eleganta la KB. Mie-mi place chiar mai mult fara extensii; l-am luat cu tot cu Nomads (de la un domn, Cristianf, parca...
), insa aproape un an am jucat doar cu jocul de baza (vorbim de 100 partide, cel putin). Dupa ce-am bagat si extensia,... nu prea a mai vazut masa, parca era prea frunzaros si setupul si sa tii minte ce face fiecare token. My 2c.
- AngelEye
- King Meeple

Ok va astept maine pe la 14 ca sa avem timp si de altelecristianf wrote:Bine bine.. oricand atunci ! Ca e cutia mare
- ProfessorChaos
- King Meeple

- Custom Rank: Miniature Painter
@ cristianf: Good points. Si mie cred mi-ar placea mai mult cu extensii, dat fiind si faptul ca sunt genul care vrea cat mai mult se poate dintr-un joc.
@ Luana: Parca vad cum ajunge Nomads la mine pana la urma
Dar deh... altele au prioritate.
@ Luana: Parca vad cum ajunge Nomads la mine pana la urma
-
Ioan76
Din ce am jucat eu doar Tzolk'in se cam înscrie în criteriile enunțate. 
Cât despre GO - da, e un joc excepțional, numai că totuși ... lipsa oricărui element tematic îl fac un pic greu de jucat pentru mine în condițiile în care am alte "oferte" la îndemână.
Cât despre GO - da, e un joc excepțional, numai că totuși ... lipsa oricărui element tematic îl fac un pic greu de jucat pentru mine în condițiile în care am alte "oferte" la îndemână.
- Haddeo
- King Meeple

Eu nu vad eleganta din Tzolk'in. E adevarat ca tot ce faci e sa pui sau sa iei niste muncitori dar in rest... un amalgam. pune porumb pt primul jucator pe roata, nu uita de bonusurile pe care le ai daca faci o anumita actiune, toata partea cu avansul tehnologic numai eleganta nu emana, castigi anumite resurse pe anumite temple cuplat cu puncte variabile.... . Toate astea ma fac sa cred ca putea sa fie un joc mai elegant dar probabil era prea usor / simplu, asa ca s-au mai adaugat chestii fara sens (adica tematica) care sa mai complice jocul dar care sa il pastreze balansat.
Fata de un joc gen Concordia, Tzolk'in pare un fel de macaroane cu branza.
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.
-
Imago
- Administrator

Mie-mi plac macaroanele cu branza, trebuie sa incerc si Tzolkin in sfarsit:)Haddeo wrote: Fata de un joc gen Concordia, Tzolk'in pare un fel de macaroane cu branza.
- Haddeo
- King Meeple

Pai n-am zis ca nu-mi plac macaroanele cu brânza sau tzolkin. Imi plac ambele, dar asta nu înseamnă ca sunt elegante.
- suf
- King Meeple

Ati incercat macaroane cu branza cu expansiunea?Haddeo wrote:Pai n-am zis ca nu-mi plac macaroanele cu brânza sau tzolkin.
- Haddeo
- King Meeple

am incercat si macaroane cu expansiune, dar nu cred ca exista extensii in general care sa faca macaroanele mai elegante, orice fel de macaroane... de obicei extensia incurca si mai rau macaroanele.
-
Ioan76
Nu am jucat Concordia așa că nu pot să mă pronunț însă roțile de la Tzolk'in - dincolo de aspectul estetic și de sentimentul ludic pe care-l creează ( pe care puține jocuri, mai ales "heconomice" reușesc să-l inducă - culmea ironiei, nu ?Haddeo wrote:Eu nu vad eleganta din Tzolk'in. E adevarat ca tot ce faci e sa pui sau sa iei niste muncitori dar in rest... un amalgam. {...}
Despre pus un porumb "la rezervă" - da, poate fi probabil o probabil o problemă dar una minoră ... noi nu am avut dificultăți în a o implementa.
Cât despre avansurile tehnologice nu știu ce să zic - mie unul mi se pare că asigură necesarul de profunzime a deciziilor și ( în anumite limite ) face mai multe strategii viabile. Chiar aș fi curios de un caz mai fericit și elegant de implementare a lor !
- Teddy
- King Meeple

Poate ai sa razi si probabil ca nu vei fi singurul, insa recomandarea mea ar fi Stone age.
Multi l-au incercat insa putini probabil ca i-au dat de cap in adevaratul sens al cuvantului. Acum nu zic ca am reinventat jocul. Am jucat undeva la 150 de partide din care ce-i drept 100 online.
Jocul se explica in circa 7 minute. Nu e mare filozofie insa modalitatile de a face puncte sunt foarte multe.
Strangi resurse si incerci sa le folosesti cat mai eficient pentru case si carti de dezvoltare. Interactiunea intre jucatori este foarte mare.
Aici insa trebuue sa fac o mentiune. Nu l-as mai juca niciodata in 4 jucatori. Este un haos total si e cam fiecare ce apuca. Adevarata experienta este in 2 jucatori si am identificat multe cai catre victorie iar mutarea ta depinde de cea a adversarului si ce carti de dezvoltare sunt disponibile. Deciziile sunt mai grele decat iti poti imagina la prima vedere. La fiecare plasare trebuie sa evaluezi ce iti aduce mai multe puncte si sa-ti formezi o oarecare strategie si sa te adaptezi la stilul de joc al adversarului. Nu m-am plictisit de joc si l-as juca oricand, desi pentru multi intra la categoria de jocuri family/light.
In 4 jucatori se castiga la 150-200puncte, in 2 jucatori ajungi la 300-350 dar depinde si de nivelul adversarului.
Personal mie mi se pare un joc foarte "elegant" care s-ar incadra la criteriile tale.
Multi l-au incercat insa putini probabil ca i-au dat de cap in adevaratul sens al cuvantului. Acum nu zic ca am reinventat jocul. Am jucat undeva la 150 de partide din care ce-i drept 100 online.
Jocul se explica in circa 7 minute. Nu e mare filozofie insa modalitatile de a face puncte sunt foarte multe.
Strangi resurse si incerci sa le folosesti cat mai eficient pentru case si carti de dezvoltare. Interactiunea intre jucatori este foarte mare.
Aici insa trebuue sa fac o mentiune. Nu l-as mai juca niciodata in 4 jucatori. Este un haos total si e cam fiecare ce apuca. Adevarata experienta este in 2 jucatori si am identificat multe cai catre victorie iar mutarea ta depinde de cea a adversarului si ce carti de dezvoltare sunt disponibile. Deciziile sunt mai grele decat iti poti imagina la prima vedere. La fiecare plasare trebuie sa evaluezi ce iti aduce mai multe puncte si sa-ti formezi o oarecare strategie si sa te adaptezi la stilul de joc al adversarului. Nu m-am plictisit de joc si l-as juca oricand, desi pentru multi intra la categoria de jocuri family/light.
In 4 jucatori se castiga la 150-200puncte, in 2 jucatori ajungi la 300-350 dar depinde si de nivelul adversarului.
Personal mie mi se pare un joc foarte "elegant" care s-ar incadra la criteriile tale.
- danielM
- King Meeple

- Custom Rank: general de sufragerie
Ioan76 wrote:Nu am jucat Concordia așa că nu pot să mă pronunț însă roțile de la Tzolk'in - dincolo de aspectul estetic și de sentimentul ludic pe care-l creează ( pe care puține jocuri, mai ales "heconomice" reușesc să-l inducă - culmea ironiei, nu ?Haddeo wrote:Eu nu vad eleganta din Tzolk'in. E adevarat ca tot ce faci e sa pui sau sa iei niste muncitori dar in rest... un amalgam. {...}
Fata de un joc gen Concordia, Tzolk'in pare un fel de macaroane cu branza.) - au și un rol funcțional extrem de bun.
Despre pus un porumb "la rezervă" - da, poate fi probabil o probabil o problemă dar una minoră ... noi nu am avut dificultăți în a o implementa.
Cât despre avansurile tehnologice nu știu ce să zic - mie unul mi se pare că asigură necesarul de profunzime a deciziilor și ( în anumite limite ) face mai multe strategii viabile. Chiar aș fi curios de un caz mai fericit și elegant de implementare a lor !
Extensia in romana de la tzolkin e compatibila cu jocul de baza varianta germana? In mod normal nu vad de ce nu ar fi, dar vreau sa ma asigur.
- iuli212
- King Meeple

- Custom Rank: Dr. Meeple
- MandrulDuce
- King Meeple

- Custom Rank: Dungeon Master
Revenind la una dintre afirmațiile creatorului de thread, nu știu în ce măsură un joc poate fi și elegant în design (comform punctelor menționate de tine - componente puține, fără setup laborios la început de joc și între ture , cu puține părți mișcătoare) și tematic.
Eleganța de care vorbești (componente puține, acțiuni clare, reguli simple, profunzime dată de multitudinea de combinații posibile cu doar aceste elemente) este exact metoda prin care se ajunge la un joc complet ne-tematic. Pentru că procesul de game desing presupune alegerea unui concept ce se vrea a fi modelat de un boardgame (vânzarea de vin, construcția de vapoare, explorarea orientului) din care se extrage mecanismul central, ”nucleul” experientei, care apoi este transpus în mecanici de joc. Un joc tematic trebuie să personalizeze experiența. Iar asta de regulă se face adăugând piese, abilități, cartonașe, excepții la reguli, etc...
Iar ca să închei în spiritul topicului, reiterez faptul că trebuie să îți apleci privirea spre jocurile lui Knizia, în speță Samurai și Tigris & Euphrates. You may just find what you are looking for.
Eleganța de care vorbești (componente puține, acțiuni clare, reguli simple, profunzime dată de multitudinea de combinații posibile cu doar aceste elemente) este exact metoda prin care se ajunge la un joc complet ne-tematic. Pentru că procesul de game desing presupune alegerea unui concept ce se vrea a fi modelat de un boardgame (vânzarea de vin, construcția de vapoare, explorarea orientului) din care se extrage mecanismul central, ”nucleul” experientei, care apoi este transpus în mecanici de joc. Un joc tematic trebuie să personalizeze experiența. Iar asta de regulă se face adăugând piese, abilități, cartonașe, excepții la reguli, etc...
Iar ca să închei în spiritul topicului, reiterez faptul că trebuie să îți apleci privirea spre jocurile lui Knizia, în speță Samurai și Tigris & Euphrates. You may just find what you are looking for.
Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!
- alexddumitru
- King Meeple

- Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Dintre aparitiile noi, recomand calduros Isle of Skye, laureat cu Kennerspiel des Jahres anul trecut.
Turele sunt tac-pac (nu chiar Kingdom Builder tac-pac, dar oricum, f rapide), si are un merit pe care il apreciez tot mai mult: complexitatea lui evolueaza semnificativ si natural pe masura ce trec turele. In plus, are o rejucabilitate fenomenala (in primul rand pentru ca in fiecare joc, conditiile de punctare sunt diferite, fiind alese aleatoriu), dureaza putin, se joaca bine in orice numar de jucatori si mai este si un joc destul de accesibil dpdv al pretului.
Are un sistem cam artificial de catch-up, dar nu e chiar un joc tematic, deci nu prea conteaza asta.
Turele sunt tac-pac (nu chiar Kingdom Builder tac-pac, dar oricum, f rapide), si are un merit pe care il apreciez tot mai mult: complexitatea lui evolueaza semnificativ si natural pe masura ce trec turele. In plus, are o rejucabilitate fenomenala (in primul rand pentru ca in fiecare joc, conditiile de punctare sunt diferite, fiind alese aleatoriu), dureaza putin, se joaca bine in orice numar de jucatori si mai este si un joc destul de accesibil dpdv al pretului.
Are un sistem cam artificial de catch-up, dar nu e chiar un joc tematic, deci nu prea conteaza asta.
- Corwin
- King Meeple

- Custom Rank: Terraformer
+1 pentru Isle of Skye. L-am vazut jucat la masa si l-am cam inteles in timp ce era jucat cu mici explicatii suplimentare. L-am jucat apoi de 3 ori, si au parut destul de diferite partidele cat sa mai vreau sa-l joc si alta data, sa vad ce combo-uri mai apar.