Nu da sefu' nu da....suntem aici constructivi pana in maduva oaselor...daca am stabilit ca nu prea sunt boardgame-uri romanesti 100%...poti sa ii spui de frunzaChuckila wrote:Si uite asa mi-ati deturnat topicul
Jocuri traditionale romanesti
-
Puf
Re: Jocuri traditionale romanesti
-
Puf
"@tasurinchi - revin, scopul jocului nu este neaparat sa fie "fun"" - pai si atunci de ce mai pierd vremea?...Am si asa destula treaba - daca nici cand joc un boardgame nu pot sa ma distrez mi-ai luat cam toate motivele pentru care as putea sa joc FC
-
adixor
1. vom separa topicurile azi ca intr-adevar s-a facut un hijacking. momentan scriem aici pana facem separarea.
2. Financial City nu intra in targetul boardgamerilor asa cum ii stim noi, intr-un fel al trebui sa intre la offtopic pe forum
Dupa cum zice si byfulgu altele au fost motivatiile pentru a-l scoate, alta e abordarea, totul e altfel. Nu stiu cum e jocul si mai bine sa nu-mi spun parerea bazata pe ce am citit despre el si despre componente pe care intr-adevar le-am vazut (desi e cam ca a Puf-ei) dar mi-e clar ca feedbackul nostru nu poate fi asa util in conditiile in care nu intram in target.
NU cred ca exista macar un utilizator pe aici care ar zice ca i-a placut Financial City, este cel mai tare pentru el, l-a jucat si l-ar mai juca la nesfarsit. Ceea ce nu neaparat rau pentru jocul asta daca are cu totul alt target. Sunt convins ca unul din targeturi (foarte valid dealtfel) a fost pt byfulgu & team faptul ca pot face ceva, pot duce un proiect (care sunt convins ca nu e simplu) la capat. Au gasit asta, puteau scoate un televizor cu telecomanda sferica sau orice altceva oricat de dubios/util/inutil/interesant cat timp reuseau sa dupa proiectul la bun sfarsit. Am I right?
In schimb, pentru noi jucatorii de boardgame-uri Financial City este ca un castravete intr-un sexshop .. pare sa aiba legatura dar nu are
) Din respect pentru munca depusa nu mi-am manifestat parerea pe forum (decat voalat poate la un moment dat sub forma unui topic anti-monopoly) dar daca tot s-a deschis discutia, macar sa o ducem la capat: in conditiile in care avem doar pareri bazate pe componente si "ce stim despre joc" astept pe cineva care l-a si jucat sa ne zica parerea cat mai obiectiva... in masura in care vreo parere despre un joc este vreodata obiectiva...
2. Financial City nu intra in targetul boardgamerilor asa cum ii stim noi, intr-un fel al trebui sa intre la offtopic pe forum
NU cred ca exista macar un utilizator pe aici care ar zice ca i-a placut Financial City, este cel mai tare pentru el, l-a jucat si l-ar mai juca la nesfarsit. Ceea ce nu neaparat rau pentru jocul asta daca are cu totul alt target. Sunt convins ca unul din targeturi (foarte valid dealtfel) a fost pt byfulgu & team faptul ca pot face ceva, pot duce un proiect (care sunt convins ca nu e simplu) la capat. Au gasit asta, puteau scoate un televizor cu telecomanda sferica sau orice altceva oricat de dubios/util/inutil/interesant cat timp reuseau sa dupa proiectul la bun sfarsit. Am I right?
In schimb, pentru noi jucatorii de boardgame-uri Financial City este ca un castravete intr-un sexshop .. pare sa aiba legatura dar nu are
-
fixpix
Traducere aproximativa din engleza: Cu tot respectul cuvenit, c...t de taur! E o idee absurda. Nu ti se adreseaza tie, deci parerea ta este mai putin relevanta. Jocul a fost facut pentru altfel de oameni, nu pentru voi, de aia ati interpretat totul invers decit intentia initiala, care de fapt e cea corecta. Oricum, n-am vrut sa fie amuzant, si nici nu am vrut un design original, iar nu ati inteles nimic. Mentalitati inguste, inapoi la Puerto Rico!
Daca tinta nu a fost jucatorii de boardgame, atunci de ce a fost scos sub forma unui boardgame? Daca tinta a fost oamenii interesati de venit pasiv si conditiile de egalare al lui cu cheltuierile lunare, atunci nu mai bine era prezentat sub forma unui flowchart? O animatie in PowerPoint? Un seminar?
Eu sustin ceea ce am spus mai inainte, faptul ca, judecind prin prisma experientei pe care am acumulat-o in domeniu, jocul pare inspirat masiv din Monopoly, de la concept pina la mecanica si componente. Si nici macar nu trebuie sa-l joc ca sa ajung la concluzia asta. Daca vad in vitrina o carte cu doi indragostiti imbratisati in apus de soare, n-o s-o iau pentru a ma convinge daca nu e totusi o incursiune incitanta in culisele politice ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. Este atit de asemanator incit din start imi taie pofta de a incerca macar sa vad daca am dreptate sau nu.
Accept insa faptul ca s-ar putea sa ma insel si atunci am o intrebare: care sint elementele originale ale jocului?
Daca tinta nu a fost jucatorii de boardgame, atunci de ce a fost scos sub forma unui boardgame? Daca tinta a fost oamenii interesati de venit pasiv si conditiile de egalare al lui cu cheltuierile lunare, atunci nu mai bine era prezentat sub forma unui flowchart? O animatie in PowerPoint? Un seminar?
Eu sustin ceea ce am spus mai inainte, faptul ca, judecind prin prisma experientei pe care am acumulat-o in domeniu, jocul pare inspirat masiv din Monopoly, de la concept pina la mecanica si componente. Si nici macar nu trebuie sa-l joc ca sa ajung la concluzia asta. Daca vad in vitrina o carte cu doi indragostiti imbratisati in apus de soare, n-o s-o iau pentru a ma convinge daca nu e totusi o incursiune incitanta in culisele politice ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. Este atit de asemanator incit din start imi taie pofta de a incerca macar sa vad daca am dreptate sau nu.
Accept insa faptul ca s-ar putea sa ma insel si atunci am o intrebare: care sint elementele originale ale jocului?
-
Puf
- Chuckila
- King Meeple

Ha, beat you into it! A fost ceruta inca de ieri - de fapt au si fost trimise potentialele iconite pentru thumbs-up si thumbs-down.
-
Puf
darn it...si speram sa fiu prima prima prima care cere - am pierdut cursa asta se pare...potentiale iconite?...adica nu e suficient un pumn inchis cu un deget in sus sau in jos?
) hmmm...imi imaginez ca thumbs up o domnita frumoasa sau un cavaler cu o sulita ridicata spre cer...si thumbs down un calau cu un cap taiat la picioare
bravos...daca aveam iconita de thumbs up iti dadeam una
asa ma multumesc cu un VP 
bravos...daca aveam iconita de thumbs up iti dadeam una
- Chuckila
- King Meeple

Apoi eu sper sa fie suficiente, ca doara de alea am dat - nu ma pricep eu la cavaleri sau capete taiate si pe deasupra suna si horror. Nu acolo era problema. Cica trebuie sa fie nush-cati-pixeli pe nush-cati-pixeli, cine stie ce format, ca altfel nu e bunePuf wrote:...adica nu e suficient un pumn inchis cu un deget in sus sau in jos?)
Om vedea noi daca le primim. Dar daca suntem mai multi care le cerem frumos, nu cred ca ne poate refuza maestrul Adixor. Chiar si cu timpul lui limitat.
-
Puf
ee...daca e dupa Adixor ne va pune cei mai frumosi pumni cu degetul in sus sau in jos
) si daca mai continuam mult cu atitudinilea astea negative (;)) cred ca o sa ne bage pumnii aia pe gat
)))
oricum abordarea asta cu VP -urile (e tare de tot!!!
) e frustranta cateodata...ca nu dai VP pentru ca nu iti place...dar iti mai vine si cate un gand negru 
oricum abordarea asta cu VP -urile (e tare de tot!!!
-
adixor
(admin note: deci o sa se rezolve iconitele cu thumbsuri, dar eu tot sper sa va invatati cu VP-urile pentru ca astea se contorizeaza cumva undeva, iconitele cu thumbs nu, de exemplu as putea implementa cred ca sa se vada si cine a dat VP-uri unui post.. iconitele nu ar trebui sa inlocuiasca asta. dar pentru detalii, ca sa nu furam threadul, o sa vorbim in topicul in care o sa se anunte iconitele astea noi azi maine.)
-
Puf
pai nu stiu...ca avem ceva pozitiv...VP-urile...dar ne trebuie si ceva gen o barda sau ceva daca nu ne place un lucru....se intampla rar...dar se intampla - evident ca e nevoie pentru a asigura criticile constructive
))))))))))
-
fixpix
Era la un moment dat pe BGG un sistem similar, cu "Deget Jos", dar nu mai tin minte de ce l-au scos. Poate era prea negativ? Acum au sistemul cu steaguri. Daca dai steaguri inseamna ca topicul e fierbinte si risca sa se transforme in "flame war", vine un administrator si imparte cartonase.
Si cum o sa fie? Se anuleaza unul pe celalat si ai un total cu + sau -? Se contorizeaza separat, ai si +, si -?
As mai sugera daca se poate o iconita cu "Topic Deraiat". Un vagon rebel de exemplu. O sina pierduta. Un macaz in iarba.
Si cum o sa fie? Se anuleaza unul pe celalat si ai un total cu + sau -? Se contorizeaza separat, ai si +, si -?
As mai sugera daca se poate o iconita cu "Topic Deraiat". Un vagon rebel de exemplu. O sina pierduta. Un macaz in iarba.
- Chuckila
- King Meeple

Sunt la fel ca orice smileys. Un deget in sus, unul in jos, nu se contorizeaza nimic
.
VP-urile raman fix inainte, doar se aduna.
Poti sa spui numai prostii dupa ce aduni un milion de VP, ca nu o sa ti le mai ia nimeni. 
VP-urile raman fix inainte, doar se aduna.
-
adixor
wrong. orice VP se poate lua inapoi. cand ai dat deja un VP unui post, in locul semnului de +1VP apare unul rosu de "retragere VP". e mai greu sa stai sa le cauti pe toate pe care le-ai dat cuiva si sa i le iei inapoi dar nu imposibil 
- Chuckila
- King Meeple

Faceam referire in contextul de thumbs-up/thumbs-down. In rest, adixor is always right - what you give, you can take back 
- suf
- King Meeple

Ma intreb daca exista jocuri romanesti "moderne" cum ziceti voi (autor roman). Tocmai vroiam sa deschid un topic in privinta asta.
-
adixor
in afara de prostiile de pe piata (care nici nu prea sunt romanesti cum zicea si fixpix) stiu Civitas care imi place mult (fixpix incearca sa-l publice, deci nu exista oficial) si mai e un joc de carti de care stie mai multe VickdaReaper.
-
Ioan76
Nici unul din cele de mai sus nu mi se par a fi "tradiţionale" - decît dacă tradiţional înseamnă ceva înainte de '89 - deşi mă mir că pe lângă cele de mai sus ( majoritatea clone - deşi un joc ca tablele sau damele sunt mai degrabă aşa ... "jocuri comune europene" ) nu e menţionată moara ( ţintarul ) care cred că ar merita din plin atributul cu pricina.Chuckila wrote:Care le stiu eu ca ar fi de ale noastre:
Dacii si romanii, Sus Jos, Piticot, Bunul Gospodar, Enigma, Turism, Pacalici si mai nou Financial City.
Mai stiti altele?
-
adixor
hmmm. vrei sa zici ca tintarul e al nostru sau ca se juca destul de mult pe la noi? pentru ca al nostru nu e (Nine Men's Morris is an abstract strategy board game for two players that emerged from the Roman Empire.[1] The game is also known as Nine Man Morris, Mill, Mills, Merels, Merelles, and Merrills in English. - http://en.wikipedia.org/wiki/Nine_Men%27s_Morris) desi probabil se juca pe ici pe colo ... eu nu stiu pe nimeni sa-l fi jucat desi auzisem de el vag.
- VickdaReaper
- Super Moderator

Ei, adixor, acum sti o persoana care a jucat tintar...
Si da, tintarul este un joc vechi cat vremea, poate denumirea de "tintar" sa fie traditional a noastra.
Si da, tintarul este un joc vechi cat vremea, poate denumirea de "tintar" sa fie traditional a noastra.