Cum va raportati la jocurile traduse in limba romana?

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming

Daca exista varianta in limba romana a unui joc...

Intotdeauna cumpar varianta care contine limba romana
13
33%
Evit sa cumpar varianta in limba romana
14
35%
Nu ma intereseaza aspectul asta, ma ghidez dupa altele (pretul, de exemplu)
13
33%

Total votes: 40

arthuriovan
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Art Meeple

Re: Cum va raportati la jocurile traduse in limba romana?

03 Apr 2017, 13:47

Eu incerc pe cat posibil sa iau editiile in limba materna, atunci cand am si aceasta varianta la dispozitie. De cele mai multe ori insa editia in limba romana apare mult mai tarziu fata de cea internationala / engleza, motiv pentru care aleg editia prim disponibila... cult of the new ce sa-i faci :D.

La jocurile care nu au niciun fel de text cred ca editiile in limba romana sunt la fel de bune (calitativ vorbind) ca si variantele in limba engleza/alta limba. In schimb la jocurile cu text pe carti / alte componente apar probleme cu traducerea.

Shaikan
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dark Lord @ Natiunea Jucatoare

Re: Cum va raportati la jocurile traduse in limba romana?

03 Apr 2017, 15:08

Sincer, mereu am preferat varianta in engleza doar ca de cele mai multe ori traducerile mi se par aiurea, nu neaparat pentru ca sunt traduse prost(desi si asta se mai intampla), dar pentru ca mi se pare ca suna mult mai ok in engleza decat in romana(fiindca in romana nu exista un sinonim potrivit sau o traducere potrivita). Romana, ca limba, nu mi se pare prea potrivita pentru lucruri SF/high fantasy.

Si prejudiciul asta vine de la diverse carti traduse prost in romana si citite in limba materna(gen Stapanul Inelelor...imi crestea tensiunea de fiecare data cand citeam gnom in loc de dwarf). Sunt de acord ca in ultima vreme traducerile devin din ce in ce mai bune, doar ca unele lucruri pur si simplu nu au o traducere ok in lb. materna.

Legat de jocurile tematice mai ales, asta e un motiv important pentru care prefer sa joc D&D in Romgleza(70-80% engleza, cu vreo 20% romana mai mult cand explic ceva sau clarific unele lucruri). E o diferenta enorma, d.p.m.d.v al imersiunii intre: " You look around the tavern and see a dwarf, a gnome and a human sitting at a table playing cards, the dwarf looks at you suspiciously" si "Te uiti prin taverna si vezi un pitic, un spiridus si un om jucand carti la o masa, piticul se uita suspicios la tine". Prima varianta suna a roleplay, a doua suna a poveste pentru copii.

Acestea fiind spuse, am luat si jocuri in lb romana(Insula Skye, Hanamikoji, Alchimistii) pentru a sustine piata locala si pot spune ca am fost impresionat de calitatea componentelor(si eu aveam impresia asta ca componentele pt varianta in romana sunt mai proaste...probabil de la Catan). Imi doresc ca evenimentul asta sa ia amploare si la noi si am considerat ca e frumos sa sustin efortul oamenilor de a traduce mai multe jocuri de societate. Mai ales ca au inceput sa apara si jocuri mai serioase, nu doar party games.

Si Luanei ii dau dreptate cu folositul jocurilor pentru a invata o limba straina. Eu am invatat engleza de la Cartoon Network si jocuri pe PC...nu din scoala si ma uit azi si vad multi copii, unii chiar maricei, care nu vb o boaba de engleza pt ca la scoala nu sunt interesati de asta si inafara scolii nu mai au expunere. Am zis din start ca traducerea Cartoon Network-ului in romana a fost cea mai proasta alegere ever :).

Post Reply

Return to “Discutii generale”