Scurta analiza a pietei de boardgames din Romania
- tasurinchi
- King Meeple

Re: Scurta analiza a pietei de boardgames din Romania
O sugestie (sub forma de intrebare) pentru proprietarii de magazine:
De ce nu puneti mai multe titluri pe site-uri? Nu trebuie sa le aveti pe stoc, e suficient sa specificati: la comanda in x zile, saptamani, luni. Cei de prin vest fac asta in mod frecvent. Stiu magazin online din Italia care are peste o mie de titluri pe site, dar doar in jur de 10 la suta pe stoc. Ideea e ca impactul vizual e mult mai mare decat daca scrieti undeva intr-un colt: aducem orice joc la comanda etc In plus, la noi nu sunt asa multi care stiu ce sa comande din ce nu e pe site, in schimb daca ar vedea o poza, o descriere etc mai mult ca sigur ar fi atrasi si de titluri mai putin cunoscute, ar studia si apoi poate ca ar si comanda.
De ce nu puneti mai multe titluri pe site-uri? Nu trebuie sa le aveti pe stoc, e suficient sa specificati: la comanda in x zile, saptamani, luni. Cei de prin vest fac asta in mod frecvent. Stiu magazin online din Italia care are peste o mie de titluri pe site, dar doar in jur de 10 la suta pe stoc. Ideea e ca impactul vizual e mult mai mare decat daca scrieti undeva intr-un colt: aducem orice joc la comanda etc In plus, la noi nu sunt asa multi care stiu ce sa comande din ce nu e pe site, in schimb daca ar vedea o poza, o descriere etc mai mult ca sigur ar fi atrasi si de titluri mai putin cunoscute, ar studia si apoi poate ca ar si comanda.
- tasurinchi
- King Meeple

Si inca ceva: Din cate vad tot prin vest, pe unele site-uri se poate face precomanda la jocuri cu data de aparitie cunoscuta, uneori la preturi mai mici (de obicei oferte speciale pentru precomenzi). Ma gandesc ca se poate vorbi cu furnizorii si sa beneficiati si voi de oferte de genul (aici doar imi dau cu presupusul, pentru ca nu stiu eu exact care sunt relatiile cu distribuitorii externi).
- DanielIndru
- King Meeple

- Custom Rank: Going Cardboard
As vrea sa ma lamuresc putin despre reprezentarea magazinelor aici pe forum. Stiu ca mihai e de la Taraba, jakkal de la Regina, Ioana de la Boardgames (sau ma insel?).
E cineva de la Red Goblin, Cutia sau Boardmaster?
Sau e cineva de la alt magazin care nu a fost cuprins in analiza si are oferte bune despre care ar trebui sa stim?
Daca tot suntem aici pe forum, hai sa ne adresam pe nume si sa ne spunem doleantele in mod direct. Prefer sa spun "Ioana, Mihai, Jakkal... ce puteti face ca sa imbunatatiti X lucru?" decat sa ma adresez "proprietarilor de magazine". Vad ca sistemul asta a mers pentru imbunatatirea site-ului lui Mihai, de ce nu ar merge si pentru alte lucruri?
E cineva de la Red Goblin, Cutia sau Boardmaster?
Sau e cineva de la alt magazin care nu a fost cuprins in analiza si are oferte bune despre care ar trebui sa stim?
Daca tot suntem aici pe forum, hai sa ne adresam pe nume si sa ne spunem doleantele in mod direct. Prefer sa spun "Ioana, Mihai, Jakkal... ce puteti face ca sa imbunatatiti X lucru?" decat sa ma adresez "proprietarilor de magazine". Vad ca sistemul asta a mers pentru imbunatatirea site-ului lui Mihai, de ce nu ar merge si pentru alte lucruri?
-
jakkal
Mie, personal, nu mi se pare cinstit sa pun pe site 1000 de jocuri, dintre care doar 10% sa le te stoc curent. Este ca si cum as face o reclama falsa: "La noi gasiti 1000 de jocuri, dar daca vreti sa comandati, va putem livra doar cateva a doua zi." (si asa la unii clienti autohtoni nu le convine ca nu am pe stoc toate jocurile de pe site)tasurinchi wrote:O sugestie (sub forma de intrebare) pentru proprietarii de magazine:
Prefer sa am mai putine trecute (cele pe care le am in mod curent pe stoc sau pe care le-am adus cel putin o data), decat sa am de 10 ori mai multe, dar fara stoc/experienta in spate.
Daca cineva doreste sa-si cumpere un joc, un magazin online nu este neaparat ce-a mai buna sursa de informatii... exista multe site-uri cu baze de date si review-uri de unde isi poate forma o parere/descoperi noi jocuri.
Si daca doreste un joc anume, eu il pot ajuta cu informatii despre cand il pot aduce si la ce pret.
- alexddumitru
- King Meeple

- Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Buna analiza, djdano. Chiar mi se pare interesant ca ti-a iesit asa, ca preturile jocurilor sunt intr-adevar un subiect sensibil pe acest forum din motive lesne de inteles. Daca ai avea si cateva date despre vanzari (stiu ca n-ai de unde sa le iei), ar fi si mai interesant de vazut ce strategie functioneaza mai bine (ca e clar ca dintre magazinele astea, cateva au o strategie conturata de vanzari, diferita fata de a altora). Eu cred ca strategia castigatoare este cea pe care ati ochit-o si voi, de a avea o oferta cat mai mare, atragand in acest fel cat mai multi cumparatori. Cine face asta si vinde si la preturi mici, eu cred ca are numai de castigat.
Revenind, eu cred ca e foarte bine ca a crescut asa de mult piata, ca se pot lua jocuri pe comanda desi nu le au pe site (felicitari pentru asta Regina si Nebunul!) si sper ca in viitor oferta de boardgames sa fie tot mai mare si preturile tot mai mici
Revenind, eu cred ca e foarte bine ca a crescut asa de mult piata, ca se pot lua jocuri pe comanda desi nu le au pe site (felicitari pentru asta Regina si Nebunul!) si sper ca in viitor oferta de boardgames sa fie tot mai mare si preturile tot mai mici
- DanielIndru
- King Meeple

Sistemul acesta de comanda functioneaza si la Taraba, si e posibil sa fie valabil si la ceilalti dar nu am informatii concrete.alexddumitru wrote: Revenind, eu cred ca e foarte bine ca a crescut asa de mult piata, ca se pot lua jocuri pe comanda desi nu le au pe site (felicitari pentru asta Regina si Nebunul!) si sper ca in viitor oferta de boardgames sa fie tot mai mare si preturile tot mai mici
- alexddumitru
- King Meeple

- Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Este foarte posibil, eu stiu doar ca ei au anuntat asta pe forum. Daca are si Mihai, cred ca ar trebui sa faca asta mai cunoscut pentru ca eu unul nu am observat
Acum ma gandeam ca am avut de a face cu 5 din cele 6 magazine din analiza si ca am fost multumit de fiecare data de rezultat. Ceea ce este excelent!
- mihai
- Special Meeple

in primul rand, felicitari pentru rabdare, timp si tot ce a implicat aceasta analiza. Jos palaria, djdano!
eu am tras ce concluzii erau de tras din aceasta analiza, sincer eu am incercat mai multe strategii pana acum, nu pot spune care merge cel mai bine, mai am de incercat pana sa ajung la o formula "ideala"(cel putin pentru mine). o sa am modificari de facut, atat pe site cat si in abordarea pe piata a magazinului.
@alexddumitru - este una din modificari
eu am tras ce concluzii erau de tras din aceasta analiza, sincer eu am incercat mai multe strategii pana acum, nu pot spune care merge cel mai bine, mai am de incercat pana sa ajung la o formula "ideala"(cel putin pentru mine). o sa am modificari de facut, atat pe site cat si in abordarea pe piata a magazinului.
@alexddumitru - este una din modificari
- tasurinchi
- King Meeple

@jakkal: De acord ca magazinul nu e cea mai buna sursa de informare, dar este un punct de plecare. Nu vad de ce nu ar fi cinstit sa ai mai multe titluri, atata timp cat specifici in mod vizibil ca unele se aduc doar la comanda. Desigur asta e opinia mea, pana la urma voi stiti mai bine cum functioneaza piata si ce politici sa aplicati.
@djdano: toate cele 4 magazine cu specific din Bucuresti (Taraba, Regina, Red Goblin, Boardgames) aduc la comanda din cate stiu eu.
@djdano: toate cele 4 magazine cu specific din Bucuresti (Taraba, Regina, Red Goblin, Boardgames) aduc la comanda din cate stiu eu.
- suf
- King Meeple

Edit: citind ce-am scris mai jos imi dau seama ca suna cam aspru si cam agresiv, cred ca de la nesomn si cafea
Hai si eu cu o nelamurire pentru cei care detin magazine online, ca tot veni vorba de preturi:
Nu inteleg cum de multe titluri la noi sunt mult mai scumpe decat sunt 2-3 tzari mai la stanga. Nu ma refer la titluri obscure, out of print, aparute foarte recent, gasite la oferta, folosite, cu defecte, in alta limba decat Engleza, sau care sunt cu 10-20 lei mai scumpe la noi. Ma refer la jocuri de care se vorbeste aici pe forum, care la noi costa cu 100 lei mai mult decat afara, sau chiar cu 100% mai mult decat afara. Magazinele spun ca aduc jocuri la cerere, dar atunci preturile sunt si mai mari. Stiu ca nu e cazul pentru orice joc (am intalnit chiar la noi sa fie mai ieftin decat in alte parti), insa am intalnit destul de des situatia. Cum transportul e din ce in ce mai ieftin, ajungi sa te coste un transport din tara cat unul de afara. Si atunci diferenta e ca astepti 1-2 saptamani in loc de 1-2 zile. Nu vreau sa para ca fac antireclama, dar pentru mine cel putin ma face sa ma simt pacalit. Nu inteleg ce au altii si ai nostri nu au; poate ma lamuriti
Scazi din salar cheltuielile musai, si te gandesti ca din ce ramane iti iei ce vrei tu, doar ca fiecare 5% din suma asta e economia ta la sfarsitul unei zi de lucru. Si atunci te gandesti cate zile sau saptamani trebuie sa lucrezi ca sa strangi bani de un joc, si cate zile ai economisi sau la ce investitie n-ar mai trebui sa renunti daca l-ai lua mai ieftin. Poate par prea grav, dar eu asa imi pun problema, in special daca mai vreau sa-mi iau si altceva afara de jocuri.
Referitor la disponibilitatea jocurilor (si lasand la o parte preturile), cu exceptia Regina, nici eu nu stiam ca se pot aduce jocuri. Personal prefer sa astept 1-2 saptamani pentru un titlu decat sa nu-l am deloc. Cu exceptia celor care se gandesc la un joc 5 luni si dintr-o data le trebuie a doua zi, nu vad de ce n-as putea astepta inca vreo cateva zile, mai ales ca feelingul e bestial. Consider ca ar fi util ca siturile sa spuna ce jocuri pot aduce si la ce preturi. Eu spre exemplu tind sa fiu client fidel si sa iau din acelasi loc de mai multe ori daca am fost multumit, chiar daca ar trebui sa fac un mic sacrificiu si sa mai astept o vreme. Alternativa ar fi sa am o lista de 10 jocuri si sa-i intreb pe toti care ce poate aduce, cand si la ce pret, apoi sa vad care ce poate aduce si sa fac tot felul de calcule. In loc sa-mi dea magazinul ce vreau, trebuie sa-mi iau ce-mi da magazinul. Si atunci ce face magazinul pentru mine ce nu pot face eu singur? De ce nu pot sa zic: Magazinule, asta vreau, as putea sa obtin la pretul X daca m-as zgarci tare tare, iti dau 15% mai mult si le aduci luna asta, iti convine? De ce cand merg pe site la magazin nu imi gaseste tot ce caut eu la search? De ce, cand imi trebuie un titlu, am 10 situri deschise, unele cu search, altele doar browse, altele nu-mi arata statusul si nu pot sorta dupa nimic, vad doar 10 rezultate pe pagina, mai am 30 de pagini si nu pot sari decat cate 3, sau n-a mai fost actualizat de mult? De ce doar magazinul lui Hitler scoate jocul din Pamant daca nu exista si tot mi-l da?
Hai si eu cu o nelamurire pentru cei care detin magazine online, ca tot veni vorba de preturi:
Nu inteleg cum de multe titluri la noi sunt mult mai scumpe decat sunt 2-3 tzari mai la stanga. Nu ma refer la titluri obscure, out of print, aparute foarte recent, gasite la oferta, folosite, cu defecte, in alta limba decat Engleza, sau care sunt cu 10-20 lei mai scumpe la noi. Ma refer la jocuri de care se vorbeste aici pe forum, care la noi costa cu 100 lei mai mult decat afara, sau chiar cu 100% mai mult decat afara. Magazinele spun ca aduc jocuri la cerere, dar atunci preturile sunt si mai mari. Stiu ca nu e cazul pentru orice joc (am intalnit chiar la noi sa fie mai ieftin decat in alte parti), insa am intalnit destul de des situatia. Cum transportul e din ce in ce mai ieftin, ajungi sa te coste un transport din tara cat unul de afara. Si atunci diferenta e ca astepti 1-2 saptamani in loc de 1-2 zile. Nu vreau sa para ca fac antireclama, dar pentru mine cel putin ma face sa ma simt pacalit. Nu inteleg ce au altii si ai nostri nu au; poate ma lamuriti
Referitor la disponibilitatea jocurilor (si lasand la o parte preturile), cu exceptia Regina, nici eu nu stiam ca se pot aduce jocuri. Personal prefer sa astept 1-2 saptamani pentru un titlu decat sa nu-l am deloc. Cu exceptia celor care se gandesc la un joc 5 luni si dintr-o data le trebuie a doua zi, nu vad de ce n-as putea astepta inca vreo cateva zile, mai ales ca feelingul e bestial. Consider ca ar fi util ca siturile sa spuna ce jocuri pot aduce si la ce preturi. Eu spre exemplu tind sa fiu client fidel si sa iau din acelasi loc de mai multe ori daca am fost multumit, chiar daca ar trebui sa fac un mic sacrificiu si sa mai astept o vreme. Alternativa ar fi sa am o lista de 10 jocuri si sa-i intreb pe toti care ce poate aduce, cand si la ce pret, apoi sa vad care ce poate aduce si sa fac tot felul de calcule. In loc sa-mi dea magazinul ce vreau, trebuie sa-mi iau ce-mi da magazinul. Si atunci ce face magazinul pentru mine ce nu pot face eu singur? De ce nu pot sa zic: Magazinule, asta vreau, as putea sa obtin la pretul X daca m-as zgarci tare tare, iti dau 15% mai mult si le aduci luna asta, iti convine? De ce cand merg pe site la magazin nu imi gaseste tot ce caut eu la search? De ce, cand imi trebuie un titlu, am 10 situri deschise, unele cu search, altele doar browse, altele nu-mi arata statusul si nu pot sorta dupa nimic, vad doar 10 rezultate pe pagina, mai am 30 de pagini si nu pot sari decat cate 3, sau n-a mai fost actualizat de mult? De ce doar magazinul lui Hitler scoate jocul din Pamant daca nu exista si tot mi-l da?
Last edited by suf on 15 Feb 2011, 15:42, edited 1 time in total.
- DanielIndru
- King Meeple

Lasa, suf, daca nu am trecut eu pe la casieria tuturor dupa analiza, nici pe tine nu se va supara nimeni. 
Numa' sa ne spui si noua cine e Hitler asta de care pomenesti si, mai ales, de ce te inhaitezi tu cu el?
Numa' sa ne spui si noua cine e Hitler asta de care pomenesti si, mai ales, de ce te inhaitezi tu cu el?
- suf
- King Meeple

Hitler neamtzul, domnul djdano
Ma refeream la unele magazine ne-Romanesti in general.
- MandrulDuce
- King Meeple

- Custom Rank: Dungeon Master
@ suf: Diferenta de preturi e data de limba. Un joc produs in Germania varianta germana va fi in medie 20-3o euro, acelasi joc la acelasi magazin versiunea in engleza va fi 40-60 euro. Eu personal mi-am achizitionat cateva astfel de jocuri destul de greu de jucat pt un nevorbitor de gemrana (si eu nu vb germana) dar asta pt k am fost acolo si am avut bani pe care trebuia sa-i cheltui 
Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!
- tasurinchi
- King Meeple

@suf: Cred ca totusi nu ne putem compara cu piata germana.. Ma gandesc ca un retailer roman care vinde de multe ori mai putine jocuri decat oricare magazin online nemtesc nu poate sa faca pretentii la distribuitori cum face "Hitler". Pe de alta parte nu inteleg la noi de ce, daca un joc sta pe stoc mai mult decat trebuie, magazinele nu-i reduc pretul consistent pentru a-l vinde totusi (chiar si fara profit sau poate in usoara pierdere). Nu inseamna asta oare ca se blocheaza niste bani inutil? Din nou, nu sariti pe mine, ca nu am toate detaliile si tocmai de asta pun intrebari: ca sa ma clarific.
@djdano: sper ca nu te-a suparat remarca mea cu trecutul pe la casierie. Era doar o gluma inspirata dintr-o emisiune radio, care, din pacate, nu se mai difuzeaza...
@djdano: sper ca nu te-a suparat remarca mea cu trecutul pe la casierie. Era doar o gluma inspirata dintr-o emisiune radio, care, din pacate, nu se mai difuzeaza...
- MandrulDuce
- King Meeple

- Custom Rank: Dungeon Master
Oricum, impresionanta analiza. Am sa iau zilele astea cifrele si am sa ma uit pe el (am citit doar in mare).
P.S. Subscriu cu 2 maini la precomenzi. Nu stiu, sa va faceti pe magazin o pagina "Comenzi" chestii traznai orice.... Va pot ajuta eu sa faceti o analiza a costurilor (pe oricare dintre shop-uri) ca sa puteti sa aveti un pret cat mai apropiat de cel final si un timp de livrare (ca sa nu fie gen "spune-ne jocul si iti spunem cat te costa"). Evident ofer advice free of charge
P.S. Subscriu cu 2 maini la precomenzi. Nu stiu, sa va faceti pe magazin o pagina "Comenzi" chestii traznai orice.... Va pot ajuta eu sa faceti o analiza a costurilor (pe oricare dintre shop-uri) ca sa puteti sa aveti un pret cat mai apropiat de cel final si un timp de livrare (ca sa nu fie gen "spune-ne jocul si iti spunem cat te costa"). Evident ofer advice free of charge
Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!
- DanielIndru
- King Meeple

Referitor la prima parte: ar fi minunat ca fiecare magazin sa aiba un mic coltisor de "lichidari de stoc" unde acele joculete care stau de luni de zile si aduna praful mai primesc o sansa de a fi mirosite, mangaiate si jucate de cineva. Parerea mea e aceeasi cu a ta, tasurinchi: niste bani blocati in stocuri care se vand greu sau deloc creeaza mai multa paguba decat daca acele stocuri ar fi vandute fara profit sau cu minime pierderi. Dar e doar parerea noastra deocamdata, hai sa vedem cum se concretizeaza.tasurinchi wrote:@suf: Cred ca totusi nu ne putem compara cu piata germana.. Ma gandesc ca un retailer roman care vinde de multe ori mai putine jocuri decat oricare magazin online nemtesc nu poate sa faca pretentii la distribuitori cum face "Hitler". Pe de alta parte nu inteleg la noi de ce, daca un joc sta pe stoc mai mult decat trebuie, magazinele nu-i reduc pretul consistent pentru a-l vinde totusi (chiar si fara profit sau poate in usoara pierdere). Nu inseamna asta oare ca se blocheaza niste bani inutil? Din nou, nu sariti pe mine, ca nu am toate detaliile si tocmai de asta pun intrebari: ca sa ma clarific.
Cat despre trecutul pe la casierie... nu m-am suparat, stai linistit. Ma supar din lucruri mult mai grave, nu din mici glume de pe forum. Pentru mine e important sa vad ca "I've made a difference" si ca unele lucruri se vor schimba sau nivelul de "awareness" a lui mihai, jakkal si Ioana va creste cand vor vedea ca lumea e cu ochii pe ei. Incet-incet sper ca vom avea si noi o piata competitiva si care sa ne determine sa ne investim banii in Romania, nu in tzara lui Hitler. Nu mai sunt la varsta la care sa cred in revolutii, dar cred cu tarie ca micile schimbari in numar mare sunt foarte benefice pe termen lung.
"Trecutul pe la casierie" l-ati facut voi cu multele VP acordate si cu aprecierile pozitive. Va multumesc tuturor, a meritat tot timpul si efortul depus.
- suf
- King Meeple

Adevarat, insa aveam in minte cazuri concrete de jocuri relativ noi, populare, nu foarte foarte recent aparute, in Engleza, care se gasesc la noi la mai multe magazine.MandrulDuce wrote:@ suf: Diferenta de preturi e data de limba. Un joc produs in Germania varianta germana va fi in medie 20-3o euro, acelasi joc la acelasi magazin versiunea in engleza va fi 40-60 euro.
- VickdaReaper
- Super Moderator

@suf: Am sa-ti raspund la o parte din intrebari, cele din categoria "de ce la altii se poate si la noi nu" sau la cele "de ce sa nu am totul in fata si sa trebuiasca sa caut in zece locuri", facand cateva paralele...
"De ce neamtul scoate jocul din pamant si tot ti-l da, chiar si peste 3 saptamani" ?? Simplu, pentru ca neamtul are acces la mai toate jocurile existente pe piata, pentru ca probabil are contracte si/sau intelegeri cu producatori de jocuri pentru o gama foarte variata si pentru ca face asta de mult, mult timp, deci are o experienta, are o piata in spate care il ajuta si are si alte avantaje pe care noi nu le aveam. Paralela pe care pot sa o fac este urmatoarea: de ce atunci cand intru pe Eastbay gasesc o sumedenie de modele de incaltari Adidas sau Nike, aparand noi aditii de la luna la luna, iar la noi in magazine gasesc aceleasi modele jumatate de an?? Pentru ca Eastbay isi permite sa prezinte 1000 de modele pe site, are multi cumparatori, deci isi permite sa cumpere toate aceste modele pentru a le avea in stoc, eventual are o colaborare mult mai stransa cu producatorii decat au Elmec si Adidas Romania...
"De ce trebuie sa caut pe 10 siteuri pentru un anume joc in loc sa caut intr-unul singur"?? Iti raspund ca evreul, tot cu o intrebare: "de ce nu se produce acea masina perfecta care sa coste 20.000 $, care sa fie fiabila ca masinile nemtesti, frumoasa ca cele italiene, dotata ca cele frantuzesti si sa aiba calitatea si luxul britanic" ?? Pentru ca asa e in viata si pentru ca asta inseamna piata libera. Eu, ca vanzator de jocuri, voi alege sa aduc si sa pun spre vanzare acele jocuri pe care consider eu ca trebuie, orientandu-ma dupa ce se cere, dar aducand si ceea ce simt eu ca ar tenta cumparatorii, precum si ceva "exotic". Poate o sa aduc jocurile "mainstream" (asa cum le numiti), cateva alternative pentru jocurile "mainstream" si in rest aduc doar miniaturi sau wargames. Si asta pentru ca asa vreau eu, pentru ca asta simt/vad ca ar fi nevoie sau pentru ca asta imi permit sa aduc la preturi convenabile. Motivele sunt multe pentru care varietatea sau disponibilitatea sunt cum sunt, dar yo! unul nu gasesc ca stam chiar atat de rau. E drept, uneori ma intreb de ce anumite jocuri nu sunt la oferta (jocuri despre care yo! nu inteleg de ce nu sunt in oferta, in dauna altora care nu inteleg ce cauta acolo), dar sunt sigur ca vanzatorul are o motivatie buna pentru asta, fie ea obiectiva sau subiectiva.
Si poate nici mie nu-mi convine ca nu am o oferta mai bogata si mai variata, in special in ceea ce priveste titlurile mai rar pomenite pe aici pe forum, dar asta e situatia si ma conformez la ea. Sau poate nu-mi convine nici ca trebuie sa caut pe la mai multe site-uri pentru a vedea daca au un joc sau nu (ce-i drept, o sa fiu de acord cu tine ca fiecare site ar trebui sa aibe o modalitate eficienta de cautare, pentru a usura munca). Dar raspunsul este simplu la o neregasire au unui joc in listele tutror vanzatorilor: daca sunt cu adevarat disperat dupa un joc, exista oricand varianta sa mi-l comand de pe net (si sa suport costul transportului) pentru a-mi satisface "foamea". Pentru ca sunt si jocuri pentru care o sa ai sanse foarte mici sa le obti prin importatorii nostri (pentru ca ei poate nu o sa gaseasca de acolo de unde cumpara) si atunci singura optiune este sa comanzi direct de la producator sau de la un magazin de nu stiu unde care il are (pe el, jocul). Pot chiar sa ma dau drept exemplu, pentru ca la ultimele trei comenzi facute de jakkal m-am interesat de titluri care abia daca au fost pomenite pe aici de cateva ori, dar despre care yo! am aflat sapand putin pe net (a.k.a. BGG). Unele nu a putut sa mi le-aduca (erau indisponibile sau au devenit chiar cand a vrut sa puna comanda), iar altele mi le putea aduce la preturi mai mari decat vazusem pe la alte magazine de afara (ceea ce, pentru mine, nu este anormal, ci mai mult decat posibil).
" De ce nu pot sa zic: Magazinule, asta vreau, as putea sa obtin la pretul X daca m-as zgarci tare tare, iti dau 15% mai mult si le aduci luna asta, iti convine? "
Elementar, dragul meu Watson. Pentru ca nu esti Gigi Becali ca sa pui astfel intrebarea...
"De ce neamtul scoate jocul din pamant si tot ti-l da, chiar si peste 3 saptamani" ?? Simplu, pentru ca neamtul are acces la mai toate jocurile existente pe piata, pentru ca probabil are contracte si/sau intelegeri cu producatori de jocuri pentru o gama foarte variata si pentru ca face asta de mult, mult timp, deci are o experienta, are o piata in spate care il ajuta si are si alte avantaje pe care noi nu le aveam. Paralela pe care pot sa o fac este urmatoarea: de ce atunci cand intru pe Eastbay gasesc o sumedenie de modele de incaltari Adidas sau Nike, aparand noi aditii de la luna la luna, iar la noi in magazine gasesc aceleasi modele jumatate de an?? Pentru ca Eastbay isi permite sa prezinte 1000 de modele pe site, are multi cumparatori, deci isi permite sa cumpere toate aceste modele pentru a le avea in stoc, eventual are o colaborare mult mai stransa cu producatorii decat au Elmec si Adidas Romania...
"De ce trebuie sa caut pe 10 siteuri pentru un anume joc in loc sa caut intr-unul singur"?? Iti raspund ca evreul, tot cu o intrebare: "de ce nu se produce acea masina perfecta care sa coste 20.000 $, care sa fie fiabila ca masinile nemtesti, frumoasa ca cele italiene, dotata ca cele frantuzesti si sa aiba calitatea si luxul britanic" ?? Pentru ca asa e in viata si pentru ca asta inseamna piata libera. Eu, ca vanzator de jocuri, voi alege sa aduc si sa pun spre vanzare acele jocuri pe care consider eu ca trebuie, orientandu-ma dupa ce se cere, dar aducand si ceea ce simt eu ca ar tenta cumparatorii, precum si ceva "exotic". Poate o sa aduc jocurile "mainstream" (asa cum le numiti), cateva alternative pentru jocurile "mainstream" si in rest aduc doar miniaturi sau wargames. Si asta pentru ca asa vreau eu, pentru ca asta simt/vad ca ar fi nevoie sau pentru ca asta imi permit sa aduc la preturi convenabile. Motivele sunt multe pentru care varietatea sau disponibilitatea sunt cum sunt, dar yo! unul nu gasesc ca stam chiar atat de rau. E drept, uneori ma intreb de ce anumite jocuri nu sunt la oferta (jocuri despre care yo! nu inteleg de ce nu sunt in oferta, in dauna altora care nu inteleg ce cauta acolo), dar sunt sigur ca vanzatorul are o motivatie buna pentru asta, fie ea obiectiva sau subiectiva.
Si poate nici mie nu-mi convine ca nu am o oferta mai bogata si mai variata, in special in ceea ce priveste titlurile mai rar pomenite pe aici pe forum, dar asta e situatia si ma conformez la ea. Sau poate nu-mi convine nici ca trebuie sa caut pe la mai multe site-uri pentru a vedea daca au un joc sau nu (ce-i drept, o sa fiu de acord cu tine ca fiecare site ar trebui sa aibe o modalitate eficienta de cautare, pentru a usura munca). Dar raspunsul este simplu la o neregasire au unui joc in listele tutror vanzatorilor: daca sunt cu adevarat disperat dupa un joc, exista oricand varianta sa mi-l comand de pe net (si sa suport costul transportului) pentru a-mi satisface "foamea". Pentru ca sunt si jocuri pentru care o sa ai sanse foarte mici sa le obti prin importatorii nostri (pentru ca ei poate nu o sa gaseasca de acolo de unde cumpara) si atunci singura optiune este sa comanzi direct de la producator sau de la un magazin de nu stiu unde care il are (pe el, jocul). Pot chiar sa ma dau drept exemplu, pentru ca la ultimele trei comenzi facute de jakkal m-am interesat de titluri care abia daca au fost pomenite pe aici de cateva ori, dar despre care yo! am aflat sapand putin pe net (a.k.a. BGG). Unele nu a putut sa mi le-aduca (erau indisponibile sau au devenit chiar cand a vrut sa puna comanda), iar altele mi le putea aduce la preturi mai mari decat vazusem pe la alte magazine de afara (ceea ce, pentru mine, nu este anormal, ci mai mult decat posibil).
" De ce nu pot sa zic: Magazinule, asta vreau, as putea sa obtin la pretul X daca m-as zgarci tare tare, iti dau 15% mai mult si le aduci luna asta, iti convine? "
Elementar, dragul meu Watson. Pentru ca nu esti Gigi Becali ca sa pui astfel intrebarea...
- suf
- King Meeple

Piata germana, piata romaneasca, retailer german, retailer roman... Diferenta intre german si roman e forumboardgames.ro, e ca vrem sa sustinem roman, dar nu-l putem sustine in mod artificial doar ca sa existe. Trebuie sa cumpar de la roman ca sa poata avea preturi mai mici? Nu mai normal ar fi sa aiba preturi mai mici ca sa cumpar de la el? In plus magazinele sunt online, nu sufera de limite geografice. Toti cumparatorii au acces la toate magazinele si toate magazinele pot avea atrage toti cumapratorii, treaba lor e sa arate ce au de oferit mai bun decat au altii. Magazinule romanesc, de la tine cumpara strainii asa cum de la straini cumpara romanii?tasurinchi wrote:@suf: Cred ca totusi nu ne putem compara cu piata germana.. Ma gandesc ca un retailer roman care vinde de multe ori mai putine jocuri decat oricare magazin online nemtesc nu poate sa faca pretentii la distribuitori cum face "Hitler".
Nu stiu ce m-a apucat azi