Despre preturile jocurilor

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

Re: Despre preturile jocurilor

10 May 2017, 14:47

Hm poate dar eu mă refeream mai degrabă la cât mai spuneau pe forumuri că au dat pe un joc sau altul, care cred că sunt prețurile finale.

Miţã
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Zombie Killer

10 May 2017, 15:03

adelindumitru wrote:Hm poate dar eu mă refeream mai degrabă la cât mai spuneau pe forumuri că au dat pe un joc sau altul, care cred că sunt prețurile finale.
Oricum ei nu au motiv să se plângă, și da preturile începând cu 2016 prezintă o creștere nejustificată.

danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

10 May 2017, 15:03

S-au scumpit intr-adevar semnificativ. Despre wargames nu mai vorbesc. Oricum la momentul asta mi-am cam atins colectia si sunt putine jocurile in afara de cele 3 din wishlist si cele de la GMT de la P500 care sa imi para ca aduc ceva inovator sau sa merite sa le iau; in principiu, iau cam un joc / luna.

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

10 May 2017, 15:06

nu au motive să se plângă și totuși....https://boardgamegeek.com/thread/177130 ... these-days

mihnea_1309
Wizard Meeple
Wizard Meeple

10 May 2017, 15:08

adelindumitru wrote:Clank e ovepriced, extensiile de la LCG-uri sunt mult prea scumpe, la fel si majoritatea wargames. E un hobby care devine tot mai scump. Ma amuza cand vad americanii ca se plang de preturi....Pe langa faptul ca salariile lor sunt mult mai mari, jocurile lor costa sensibil mai putin decat ale noastre.

Pai se plang si ei ce sa faca...ai vazut ce colectii au unii? Cand vrei sa cumperi 50-100 pe an, chiar si la salariile lor te poti plange de costuri. Pe de alta parte, ei nu se plang neaparat ca sunt scumpe (care e o chestie relativa) ci ca sunt mai scumpe decat pana acum, ceea ce e adevarat.

S-a schimbat destul de mult piata. O fi si dolarul (desi recent s-a mai potolit cursul, sa vedem daca se reflecta in preturi), or fi si costurile cu printarea din China care cica au crescut si ele...dar si piata e intr-o continua crestere asa ca daca se vinde, de ce sa nu cresti pretul? Vazusem pe BGG despre raportul Asmodee (parca? sau confund cu alt publisher mare) pe 2016...30% crestere a profitului. Pai daca tot le scumpesti si lumea tot cumpara, de ce n-ai scumpi in continuare?

Pe de alta parte e si efectul Kickstarter,CMON,Stonemaier,TMG si altii...toate jocurile trebuie sa aiba acum super componente de lux, monede metalice, arta de top, plastic cat cuprinde etc. Asta nu are cum sa nu se reflecte in pret (odata pt componente in sine, apoi transportul mai scump pt. ca sunt jocurile mult mai grele). Pomenea cineva de preturile mai decente ale nemtilor (si sunt de acord). O fi si stabilitatea monedei Euro, dar e si faptul ca nemtii pastreaza un nivel mai sobru ca si prezentare. Meeples, monede de carton, mai un Klemens Franz ca e mai ieftin samd. Adevarul e ca in prezent scoti per ansamblu un raport calitate/pret ok (ma refer la calitatea de gameplay, nu fizica) de la Pegasus Spiele, Ravensburger, Hans Im Gluck, chiar si CGE sau Portal, nu de la americani. Depinde si de gusturile fiecaruia desigur. Cine se da mai cu Euros doarme mai linistit, cine e mai mult cu Ameritrash...nu va invidiez.

Si da, Clank e excesiv de scump pt. un deckbuilder cu cateva sute de carti, o plansa si 10 cuburi de lemn. Don`t get me started on LCGs. :lol:

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

10 May 2017, 15:14

Pe de altă parte, jocurile traduse în limba română sunt destul de ieftine. Unul din cele mai bune exemple din punct de vedere al raportului calitatea gameplay-ului/ calitatea componentelor / preț e Insula Skye. Pentru 109 lei nu prea mai poți lua un joc atât de bun cu o cutie atât de plină de componente de cea mai bună calitate.

26octombrie
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Awesome Silly Bard

10 May 2017, 17:46

Eu nu cred ca e vorba de costurile lor. Ganditi-va ca in anii trecuti tirajele erau muult mai mici, pentru ca piata era muult mai mica si totusi preturile nu erau sky high. Asa cum zicea si Mircea, e vorba de cresterea vanzarilor. Acum doi ani lumea se uita sasiu la mine cand le pomeneam de board games, acum mai toti au jucat ceva, cateva. Ceea ce e nemaipomenit! Uitati-va la cate titluri sunt traduse la noi (si peste tot, sunt sigura). Fara piata de desfacere nu s-ar fi intamplat asta. Therefore, daca cererea e mare, capusele sunt multe (transportatori, depozite etc.), evident ca pretul se duce in sus.
Pe langa aspectul asta, cu cresterea pietei, nu mai judecati dupa cat plastic sau hartie are un joc. Un designer consacrat cred ca te costa mai mult decat 300gr de plastic + matritele aferente. De grafica nu mai vorbesc, nici aia nu e ieftina E ca si cum te-ai plange ca de ce cartea aia e mai scumpa, cand e mai subtire decat aia, ia uite ce groasa e..!
Pana la urma jocurile sunt produse de lux, nu-s lapte, paine, branza, oua, carne (ma rog sunt si de-astea prin cele cu gestionare de resurse). Nu-s musai. Iar noi,... ce sa mai zic, nu e ca si cum n-avem un joc amarat de pus pe masa si balim in fata vitrinei cu jocuri cu preturi prohibitive... :roll:
Si eu sunt exasperata de preturile mai mari, dar ma uit spre un perete intreg al sufrageriei si-mi inghit bombaneala :oops:

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

11 May 2017, 01:52

Intr-o nota mai optimista am prins acum cateva zile ultima bucata de la Carcassonne; Over Hill and Dale de la Emag cu doar 35 de lei 8-) . Si e foarte fun jocul!

Keyser
King Meeple
King Meeple

11 May 2017, 01:57

Ce inseamna overpriced pana la urma?

Clank e overpriced pentru ca are putine componente (cuburi + carti + jetoane + 4 pioni + tabla de joc), pai daca ne luam dupa asta Terraforming Mars (tot cuburi + carti + tabla de joc) e cel mai overpriced joc din lume dar nu zice nimeni nimic pentru ca jocul e foarte bun.

Merg mai departe "e jocul bun, merita banii chiar daca nu are componente multe si frumoase", pai atunci Rising Sun e cel mai overpriced joc din lume - colectie de miniaturi, gameplay de piticot = 200$

Sunt curios cate jocuri "overpriced" v-ati cumparat? Si de cate ori, in timp ce il jucati, ati simtit o lacrima in coltul ochiului din cauza pretului platit? Ce vreau sa spun e ca nu se poate generaliza "jocul ala e scump", poate e scump pentru mine dar nu si pentru tine. Spune-i unui prieten care nu stie ce sunt acelea boardgames ca ai dat 200 ron pe o cutie cu zaruri si soldatei sa vedem daca i se pare overpriced.

Si mai e un factor: am dat 200 ron pe Clank sa zicem si l-am jucat de 5 ori, asta inseamna ca m-a costat 40 ron o partida, am dat 50 ron pe port royal si l-am jucat o data deci 50 ron partida, care e overpriced? Probabil ca peste un an o sa am 10 partide de Clank si 2 de port royal.

P.S. Asta pentru ca v-ati luat de Clank.
#nambos

The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. - Verbal Kint

BloodSerj
Chief Meeple
Chief Meeple

11 May 2017, 07:56

Cum sa evaluezi daca un joc sau nu e scump pt tine(sau orice achizitie in general)
1. Te uti la pret :P
2. Calculezi cat timp trebuie sa muncesti ca sa faci banii respectivi.
3. Evaluezi daca schimbul timp vs achzitie joc merita pt tine.

There, I solved it :))) :P

26octombrie
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Awesome Silly Bard

11 May 2017, 08:08

BloodSerj wrote:Cum sa evaluezi daca un joc sau nu e scump pt tine(sau orice achizitie in general)
1. Te uti la pret :P
2. Calculezi cat timp trebuie sa muncesti ca sa faci banii respectivi.
3. Evaluezi daca schimbul timp vs achzitie joc merita pt tine.

There, I solved it :))) :P
Best way :tu:

Haddeo
King Meeple
King Meeple

11 May 2017, 09:38

nu este chiar asa.
putem sa luam un t0 acum cativa ani si sa vedem ca un joc cu 60-80 de carti avea pretul X , acum un joc cu 60-80 de carti are pretul Y. Marirea am vazut ca e cam de 30-40% la unele jocuri.
A crescut salariul romanului cu 30-40% in ultimii ani? Poate, daca lucrezi din intamplare la stat intr-un grup care a votat masiv PSD si ai fost beneficiarul colateral al mitei electorale :D.
Altfel asta inseamna overpriced. Sa nu mai vorbim de faptul ca relativ la procentul din slariu pe care il dam pe un joc probabil platim cel mai scump jocurile (sau orice altceva) din intreaga Europa.

Referitor la cealalta metoda probabil cele mai avantajoase jocuri de achizitionat sunt cele care au potential de revanzare rapida crescut. Daca iei Clank cu 250RON il joci de 10 ori si il vinzi cu 200RON rapid ai dat 5RON pe partida. Binenteles, astea sunt calcule reci. Un joc pe care nu mai reusesti sa-l vinzi nici la 50% din pret iti face o paguba mai mare.
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

mihnea_1309
Wizard Meeple
Wizard Meeple

11 May 2017, 10:28

Keyser wrote:Ce inseamna overpriced pana la urma?

Clank e overpriced pentru ca are putine componente (cuburi + carti + jetoane + 4 pioni + tabla de joc), pai daca ne luam dupa asta Terraforming Mars (tot cuburi + carti + tabla de joc) e cel mai overpriced joc din lume dar nu zice nimeni nimic pentru ca jocul e foarte bun.

Merg mai departe "e jocul bun, merita banii chiar daca nu are componente multe si frumoase", pai atunci Rising Sun e cel mai overpriced joc din lume - colectie de miniaturi, gameplay de piticot = 200$

Sunt curios cate jocuri "overpriced" v-ati cumparat? Si de cate ori, in timp ce il jucati, ati simtit o lacrima in coltul ochiului din cauza pretului platit? Ce vreau sa spun e ca nu se poate generaliza "jocul ala e scump", poate e scump pentru mine dar nu si pentru tine. Spune-i unui prieten care nu stie ce sunt acelea boardgames ca ai dat 200 ron pe o cutie cu zaruri si soldatei sa vedem daca i se pare overpriced.

Si mai e un factor: am dat 200 ron pe Clank sa zicem si l-am jucat de 5 ori, asta inseamna ca m-a costat 40 ron o partida, am dat 50 ron pe port royal si l-am jucat o data deci 50 ron partida, care e overpriced? Probabil ca peste un an o sa am 10 partide de Clank si 2 de port royal.

P.S. Asta pentru ca v-ati luat de Clank.

Tocmai asta e ideea, ca ideea de scump/ieftin e relativa *, dar noi vorbim de faptul ca preturile au explodat in ultima vreme (mult peste ce s-ar justifica din inflatie), ceea ce se poate vedea clar de oricine, aici nu mai e vorba de subiectivitate. Probabil ca overpriced e un termen prost ales, pt. ca fiecare intelege altceva :) La o adica, dpdv strict economic, orice se vinde nu e overpriced. Si copiile de Gloomhaven. 7th Continent sau in curand Rising Sun care se dau cu 250-300 $ pe Ebay sunt la un pret corect, ca se vand. Dar noi vorbim de trendul preturilor, care e unul ingrijorator, cel putin pentru unii dintre noi.

Insa eu cred ca piata se va regla singura la un moment dat. Cresteri cum au fost in ultimii 7-8 ani nu pot tine la nesfarsit, in nicio industrie. La un moment dat se va contracta oarecum piata. Tot mai multe jocuri an de an (uitati-va doar pe KS, cred ca sunt zeci de jocuri lansate saptamana de saptamana) la preturi tot mai mari trebuie sa duca la o oarecare saturatie. Ori se mai domolesc preturile, ori scade outputul de jocuri noi (ceea ce n-ar fi chiar rau, in ideea ca dispare intai ce nu e competitiv cu ce e pe piata deja) ori putin din ambele.

Apropos de Terraforming Mars, Stronghold Games sunt printre campionii acestor cresteri de pret. City of Spies varianta Stronghold se vinde la noi pe la 220-250, pentru 8 planse mari de carton, cateva zeci de placute tot din carton, 2 zaruri marunte si vreo 20 de cubulete de lemn. Am luat acelasi joc, aceeasi productie, varianta germana Heidelbaer Spierlag la 25 Euro, fara sa fie la vreo mare promotie (pretul full cred ca era 35-40 de Euro). Daca nici asta nu e overpricing...

Dar le merge (inca), pentru ca tot BGG-ul o ia razna cand anunta Stronghold jocuri noi. Sunt curios ce MSRP ar avea o varianta germana a Terraforming Mars, sau ce pret ar fi avut daca il scoteau Fryx Games singuri, fara colaborare cu Stronghold.

* de asta nici n-ar avea sens discutia, cum noi radem de americani ca se plang de preturi, poate sa apara aici careva din Targhistan care sa ne spuna 'voi va plangeti de preturi, cand eu castig 5$ pe saptamana?!' si ne-a inchis gura la toti.

alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”

11 May 2017, 10:36

Poate ca asta e un subiect diferit, dar si eu ma astept sa inceapa sa se contracte piata in urmatorii ani.

Nu cred ca e sustenabil (pt majoritatea) sa cumpere jocuri constant. Unde le pui? Cand le joci pe toate si, mai ales, de ce sa tii atatea? Eu ma astept ca multi sa ajunga la concluzia ca the next best thing chiar nu mai merita adaugat la colectie, deseori si cred ca numarul de jocuri cumparate de oameni cu colectii maricele o sa fie din ce in ce mai mic. Singura sansa sa nu se intample asta e sa ii apuce pe si mai multi microbul, dar ma indoiesc ca va contracara asta suficient.

Asa ca da, si eu cred ca cresterile astea de preturi (daca sunt doar speculative - "piata cumpara") e posibil sa se intoarca impotriva publisher-ilor intr-un viitor nu foarte indepartat.

tehcip

16 Jul 2017, 02:03

Tocmai citeam pe forumurile FFG ca lumea se plangea de calitatea f proasta a boxului deluxe in care vine Dunwich Legacy. Cica a scazut calitatea unor "componente" deoarece pretul LCG-urilor nu a urcat de la 30$ per deluxe/15$ per pack de 10 ani in state si vor sa il mentina asa. Pe langa asta Asmodee am cam taiat avantul pentru toti online retailers...e viata grea de board gamer in Europa de Est. Dar americanii o duc bine.

acidutzu

20 Jul 2017, 16:14

Piata nu are cum sa se contracte, cel putin nu atat de repede pe cat cred unii. Procentul celor care inca n-au jucat un joc, barem sa aiba un joc in casa este enorm.

La fiecare persoana care se plange ca X este prea scump sunt 50 de noi clienti care se bucura ca cumpara Y. Am zis ca cumpara, nu ca cumpara ieftin.
La fel ca si in SUA si aici cei care se plang de preturi sunt cei care au 30,40,50,200 de jocuri, si, ce sa vezi, nu-si mai permit decat 30 de jocuri noi pe an. Si sunt acolo, pentru ca cheltuiesc lunar 600-800 pe jocuri (si am inceput sa iau si statuete ... acolo sa vezi preturi, ca e doar juma' de kil de plastic...kill me ). Si ma plang ca sunt scumpe, dar nu sunt scumpe, ci sunt multe, si bune, si frumoase. Daca eram acum 5 ani ma bucuram ca gaseam un joc interesant la 2 luni, acum blestem ca apar 6 interesante pe luna. Poate sunt doar usor de distrat. :)
E iulie si am jucat anul asta doar o treime din colectie si continui sa cumpar. Intre timp non-gamerii se joaca si se distreaza fara sa se streseze de preturi.

Cred ca se poate accepta ca vorbesc in cunostinta de cauza.
Clientii care cumpara primul lor joc, sau primele 3, cauta disponibilitate, sa fie in romana (si nu pentru ca este mai ieftin, ci pentru ca nu intaleg altceva - si da, am testat punand un joc mai scump in romana si continua sa se vanda mai bine decat corespondentul in engleza (asta spre deosebire de gameri care verifica daca in chineza e mai ieftin decat in germana ca sa stie de unde comanda)), nu stau sa compare pretul cartonului si al lemnului pe piata libera pentru ca nu-i intereseaza. Au vazut/jucat ceva interesant si il vor. Simplu!

Toata tristetea asta cu preturile este ca atunci cand vine o persoana sa cumpere pentru prima oara un intro deck de MTG si se gaseste cate un PRO sa-i explice ca este o mizerie deck-ul ala si ca valoarea cartilor este mult mai mica decat valoarea pachetului si mai bine ar intra pe nustiu ce site si sa-si comande online din afara cartile pe care le doreste, cand persoana aia doarea doar sa-si ia un pachet si sa se joace cu prietenii.

Normal ca nu-mi mai permit mancare cand dau atata pe jocuri, dar cred ca inca nu sunt obligatorii de cumparat.
Si daca noi ne plangem ca sunt mai scumpe decat in SUA, dar cei din America de Sud, Australia sau Asia, unde transportul si taxele ii omoara, ce sa mai zica. :)

Pace!

Post Reply

Return to “Discutii generale”