Extensii jocuri - care merita

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
chrislove

Extensii jocuri - care merita

Post: # 494Post chrislove
21 Jan 2010, 03:15

Noi am fost multumiti de extensiile pe care le-am luat (in principal pt. ca si jocurile de baza ne plac f. tare). Mereu am avut discutia daca merita sa iti iei o extensie la un joc care iti place sau sa iti iei un joc nou (parerile sunt impartite).
De ex. imi place f. tare Agricola (si asta nu are legatura cu pozitia in BGG). Pe langa faptul ca imi doresc animeeples si vegimeeples (care nu sunt o extensie in sine), ma gandesc la extensia Farmers of the Moor. Am citit un pic desprea ea si m-a cam convins. Dar...zic ca e mai bine totusi sa astept sa apara semne ca ne-am plictisit de jocul de baza, sau ca a devenit cam usor (cam asa s-a intamplat cu Arkham Horror).
Sau pur si simplu imi place asa mult un joc, ca astept cu sufletul la gura extensia (si asa am intrat in posesia a 2 extensii de Race for the Galaxy :) si de Roma ).
In general, dupa ce luam o extensie nu prea mai jucam doar jocul de baza singur :).

Ca si recomandari de extensii din ce avem noi (am fost multumiti de toate):
Arena - Roma II
Arkham Horror - Dunwich Horror Expansion si Innsmouth Horror Expansion
Battlestar Galactica: Pegasus Expansion
Dominion: Intrigue si Seaside
Mr. Jack Extension
Pandemic: On the Brink
Race for the Galaxy: The Gathering Storm si Rebel vs Imperium
Memoir44 - toate
Carcassonne - Traders & Builders si Inns & Cathedrals

chrislove

Re: Extensii jocuri - care merita

Post: # 1336Post chrislove
03 Mar 2010, 02:37

Nu e pasionat nimeni de extensia la Agricola? Farmers of the Moor. Sau mai aveti pana la jocul avansat? :) Mie mi-e teama sa nu faca jocul mult mai complex decat este...

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 2999
Joined: 16 Feb 2010, 19:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Extensii jocuri - care merita

Post: # 1355Post VickdaReaper
03 Mar 2010, 10:39

Yo! as fi pasionat, doar ca nu o am la dispozitie ca sa vad exact cata complexitate adauga jocului initial. Parerea mea este ca nu aduce mai multa durere de cap, ci doar un efort mai mare pentru a intretine familia (care in Agricola mi se pare putin superficial), dar si oportunitati suplimentare de a iti umple parcela.

Cat despre postul initial, nu gasesc atat de interesant add-on-ul pentru Mr. Jack. Nu adauga adevarate ustensile de joc sau ceva care sa mai condimenteze jocul, ci doar noi personaje si posibilitatea de a alege pozitia de start a personajelor (la tocmeala cu adversarul).
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

adixor

Re: Extensii jocuri - care merita

Post: # 1386Post adixor
03 Mar 2010, 16:34

VickdaReaper wrote:Cat despre postul initial, nu gasesc atat de interesant add-on-ul pentru Mr. Jack. Nu adauga adevarate ustensile de joc sau ceva care sa mai condimenteze jocul, ci doar noi personaje si posibilitatea de a alege pozitia de start a personajelor (la tocmeala cu adversarul).
pozitia de start e doar o regula.. poate fi folosita si fara extensie :) intr-adevar, nu e o extensie foarte consistenta, dar personajele noi sunt funny si de cateva ori am avut situatii inedite cu ele. Adevarul e ca la Mr jack nu prea ai ce sa mai adaugi, aia e mecanica, alea sunt regulile, orice schimbare faci nu mai e mr jack. Poti doar sa gasesti personaje interesante care sa mai picanteze jocul.

haretel

Re: Extensii jocuri - care merita

Post: # 1388Post haretel
03 Mar 2010, 16:36

Mr Jack rocks!

User avatar
Chuckila
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 4983
Joined: 31 Jan 2010, 03:30
Location: Cluj Napoca

Re: Extensii jocuri - care merita

Post: # 1398Post Chuckila
03 Mar 2010, 19:18

Un joc dragut care este imbunatatit sensibil de extensii, sau mai bine zis de unele "mini-extensii", este Alhambra. http://www.boardgamegeek.com/6249/alhambra

Chestia interesanta este ca fiecare din cele 5 extensii principale are incorporate la randul ei 4 mini-extensii. De aici rezulta extrem de multe posibilitati pentru fiecare partida - chiar daca sunt unele mini-extensii care probabil vor fi incercate odata dupa care nu vor mai fi scoase din cutie

Printre mini-extensiile bune si foarte bune ar fi:
* - The Worker's Hut din extensia mare numarul 1 The Vizier's Favor
* - The City Gates si The Camps din extensia mare numarul 2 The City Gates
* - The City Walls din extensia mare numarul 3 The Thief's Turn
* - Toate mini-extensiile din extensia mare numarul 4 The Treasure Chamber
* - The Arts of the Moor si The New Scoring Cards din extensia mare numarul 5 The Power of the Sultan

Bineinteles, este si o chestie de gusturi, insa unele mini-extensii chiar un le vad nici un rost si probabil foarte putina lume chiar joaca cu ele.

Daca Alhambra vanilla este un joc numai bun de atras lume noua in lumea board game-ingului, extensiile adauga consistenta jocului de baza, facandu-l destul de interesant chiar si celor care cauta un joc mai consistent.

adixor

Re: Extensii jocuri - care merita

Post: # 1401Post adixor
03 Mar 2010, 20:38

interesant.. mi-a aratat cineva Alhambra si am jucat cateva jocuri si exact asta a fost impresia: gateway game, i-ar fi prins bine ceva consistenta. Am tot vazut gramezi de extensii pentru el dar nu m-am interesat niciodata de ele si din ce zici extensiile chiar merita.. e timpul sa-mi mai amintesc de joculetul asta..

haretel

Re: Extensii jocuri - care merita

Post: # 1408Post haretel
03 Mar 2010, 21:57

singurele extensii pe care le am sunt D Intrigue si Seaside

adixor

Re: Extensii jocuri - care merita

Post: # 1411Post adixor
03 Mar 2010, 22:09

am avut la Memoir '44 aproape toate extensiile .. ce viata pe atunci .. dar e adevarat, cand am un joc si-mi place, nu ma pot opri sa nu iau extensiile.

Ioana

Re: Extensii jocuri - care merita

Post: # 1414Post Ioana
03 Mar 2010, 23:13

adixor wrote:dar e adevarat, cand am un joc si-mi place, nu ma pot opri sa nu iau extensiile.
Idem! Noi suntem si un pic colectionari si tre' sa le avem pe toate din gama ;).

fixpix

Re: Extensii jocuri - care merita

Post: # 1427Post fixpix
04 Mar 2010, 10:19

Eu din contra, m-am hotarit sa verific extensiile si mai la singe decit jocurile originale. In afara de FFG, care in mod evident scot jumatate de jocuri in cutii duble ca dimensiune, tocmai in ideea sa le umpli tu mai incolo cu extensii, restul scot jocurile 100% functionale. De cele mai multe ori dupa ce ai adaugat 1-2 expansiuni jocul incepe sa-si piarda din farmec. Exemple:

Runebound - dupa ce mi-am luat vreo 20 de extensii am constatat ca nu mai pot sa-l joc. Pachetul de aventuri era intr-adevar divers, dar cel de obiecte era atit de diluat incit imi veneau prostii la fiecare joc. In plus de asta imi lua ridicol de mult sa amestec sutele de carti impreuna. Solutia a fost sa refac de fiecare data pachetele, ceea ce nu facea decit ca timpul de asezare a jocului sa dureze mai mult decit jocul in sine.
Battlelore si Memoir - prea mult timp petrecut cu asezatul pieseor si prea putin cu jocul. Unele scenarii de M44 cereau piese din pina la 3 expansiuni si pina scotoceam dupa ele imi pierdeam interesul. Idem Battlelore si cautatul de piese gri intre alte sute de alte piese gri, cu atit mai mult cu cit nici nu prea conteaza.
Descent - fiecare expansiune a adus 10-20 conflicte cu regulile originale. FFG nu e chiar renumit pentru claritate, simplitate si testare la singe a jocurilor. Ei pun tematica pe primul loc si-ti iau fata cu jdemii de miniaturi de plastic si grafica tipatoare. Functioneaza, am fost foarte incintat de noile optiuni, pina sa le vad in practica. In momentul de fata nu pot juca nici un nivel fara sa ma intrerup pentru a scotoci pe net dupa cine stie ce situatie particulara. Mi-am adus aminte o data cind ne jucam iar Tunde statea la televizor. La un moment dat ne-a intrebat daca ne place jocul si daca da, atunci de ce ne petrecem mai mult timp discutind in cotradictoriu si frunzarind manuale decit jucind. Si sa te fereasca bunul Knizia sa joci cu cineva care are propria interpretare despre traducerea cuvintelor din engleza in romana.
Race for the Galaxy - aici expansiunile chiar au ajutat, in sensul in care joaca mai multi si a facut posibil sa urmaresti strategii indoielnice in jocul de baza. Cu toate acestea amestecatul a devenit un efort prea mare pentru durata de joc. Probabil daca l-as fi jucat constant in 5-6 merita. Si evident, fiecare expansiune a mai adaugat vreo 4-5 simboluri, chestie care deja era o problema in jocul original.
Game of Thrones - LCG - asta e de fapt al unui prieten dar ideea ramine aceeasi. Dupa ce si-a cumparat aproape toate expansiunile care au aparut jocul a devenit de nejucat dupa mine. Ideea jocului este ca poti sa-ti faci pachetul de lupta cum vrei la inceput, folosind toate cartile. Aveti idee cam cit ar lua sa te uiti prin aproape 1000 de carti si sa-ti selectezi 60? Pe el nu-l deranjeaza dar are tot timpul sa se uite prin cartile lui cind se plictiseste acasa. Eu cind ma pun la masa si vad teacul de carti ametesc. Imi iau ce prind in primul teanc si-i dau drumul, chestie care in mod evident omoara orice tentativa de a juca strategic.

Intr-o vreme cumparam si eu ca nebunul, sa am TOT ce apare pentru un anumit joc. Dar pentru mine personal au fost niste experiente destul de proaste, care mi-au schimbat complet punctul de vedere. Deviza mea pe moment e: Decit 2 expansiuni care sa strice un joc bun, mai bine un joc nou.

adixor

Re: Extensii jocuri - care merita

Post: # 1494Post adixor
06 Mar 2010, 00:45

in cele ce urmeaza o sa insir si eu experientele cu extensiile. sa vedem ce iese ...

Arena - Roma II - nu e un joc rau, dar Roma ramane pe primul loc. Cateva decizii de design (text in loc de simboluri pe carti de exemplu) i-au mai scazut putintel nota in cazul meu, dar in rest este o extensie decenta (si care schimba destul de mult jocul aducand varietate, punand sfarsit vanatoarei de forumuri si adaugand o regula care se pare ca numai mie imi place, cei cu care l-am jucat stramband din nas :) )

Arkham Horror - Nu am decat 2 extensii bigbox, Dunwich Horror si Innsmouth Horror. Ca in toate cazurile de jocuri cu muuulte carti si extensii, e un chin sa le separ. In general prefer sa joc cu maxim una, ca sa nu se dilueze ideea. Daca am un joc de incepatori, trebuie sa scot si acea extensie sa ramana doar base game si alt chin. Ele in sine sunt excelente (consider ca merita, pentru orice jucator caruia ii place Arkham).

Battlestar Galactica - Pegasus - E adevarat, e o extensie mai mult orientata spre maniacii cu atmosfera BSG, fani film, etc. Aduce niste lucruri foarte tematice dar putin testate si cu valoare incerta. Anumite mecanici sunt destul de urate de multi. Experienta mea nu e mare cu extensia asta, dar din acea mica experienta intr-adevar nu e totul pe roze. Eu ma bucur ca adauga tema (jocul cum e zice "is dripping with theme") si ceva nou jocului (pentru ca adauga destul de multe chestii simpatice cel putin la prima vedere) asa ca am trecut pana acum peste micile probleme. Ramane de vazut cum e in niste jocuri mai serioase.

Carcassonne - nu prea multe de spus.. imi plac cele 2 extensii pe care le am (inns & cathedrals si traders & builders). Nu ma vad sa mai cumpar prea curand vreo extensie pentru ca nu mai simt nevoia. Cu aceste 2 extensii jocul ajunge cam unde vreau eu sa ajunga ca gameplay si complexitate. Merita sa le aveti daca vreti sa mai picantati putin jocul

Dominion - Excelent joc, am luat extensiile fara sa ma uit in urma :). Uneori si fara sa ma uit in manual. Seaside mi-a placut foarte mult desi nu am jucat multe jocuri, Intrigue mi s-a parut putin cam complex si parca a mai crescut durata jocului si downtimeul. Zvonurile zic ca vor aparea muuuute extensii si sper sa nu devina Dominion doar o Fulga de muls. Pana acum e frumos dar sa nu exagereze.

Memoir '44 - si la acest super joc am cumparat aproape pe nerasuflate cam toate extensiile pe care le-am gasit. Pe cat mi-a placut fiecare extensie in parte, la un moment dat cum zice si fixpix complexitatea a devenit un factor negativ. Nu vorbesc de complexitatea jocului pentru ca aceasta nu a crescut foarte mult, dar a devenit totul mult mai "fiddly" .. multe regulite si regusoare noi care sunau interesant cand le citeai, dar nu si cand trebuia sa le tii minte in joc langa alte zeci de regulite si regusoare. Un scenariu care implica mai multe extensii incepuse sa devina un cosmar la setup (o gramada de cutii pe masa si haos in general). Nu regret nimic, a fost o experienta deosebita si pe cat credeam ca jocurile la care am avansat dupa Memoir vor acoperi lipsa acestuia si ma vor face sa-l uit, nu au facut-o si am jucat cu mare placere chiar acum 2-3 seri un super memoir cu fixpix care mi-a reamintit de joc si m-a cam facut sa-mi para rau ca l-am vandut. Anyway, life goes on and so does our collection.

Pandemic - On the brink - 50% din extensie merita pentru cutiutele de plastic (Petri dishes) in care stau cubuletele de boli. Extensia adauga niste moduri interesante de joc, e o achizitie buna, nu mi-a parut rau de ea. Si a facut jocul mai complex ceea ce e mereu bine la un cooperativ. Daca nu se exagereaza...

Race for the galaxy (2 extensii) - au adus si elemente inutile pt mine (jocul solo) dar si interesante (carti si puteri noi, obiective, posibilitatea de a juca in mai multi jucatori). Au adus si conflict dar tot nu am apucat sa vad cum e. Money well spent.

Overall, majoritatea extensiilor pe care le-am luat au meritat. Imi recomand (si va recomand si voua) sa fiti totusi rationali cand apare extensia unui joc si sa nu o cumparati doar pentru ca are acelasi nume cu un joc preferat. E greu, stiu. Eu acum astept Agricola - Farmers of the Moor.. si nu am citit decat 2-3 reviewuri pana i-am pus stampila de "Il vreau!". Cred ca apare si motivul ca o extensie da senzatia ca e mai "safe" de cumparat decat un joc nou: un joc nou poate fi altceva decat te-ai asteptat si poate mai riscant din punctul asta de vedere. Nu stiu daca e asa sau nu ...

Post Reply

Return to “Discutii generale”