Folosesc de multe ori termeni pe care prietenii mai putin adanciti in fenomenul boardgames nu ii cunosc. Astfel, mi-a venit ideea sa fac un dictionar undeva, sigur ii poate ajuta si pe multi dintre forumisti si vom avea astfel un limbaj comun. Va rog sa contribuiti cu orice idee de termen/notiuni din ce auziti/cititi etc. Majoritatea termenilor sunt in engleza (sunt intraductibili sau traducerea nu suna ok si isi pierde sensul original). Din cand in cand voi lua din discutiile de mai jos termenii noi si ii voi adauga in acest post sa fie dictionarul intr-un loc. Daca sunteti incepatori si gasiti formulari sau sintagme ciudate, intrebati aici si vi se va raspunde. Nu am pretentia ca definitiile sunt extrem de corecte, sper sa va dea o idee asupra sensurilor respective.
A
Ameritrash: jocuri tip american. contrasteaza cu cele tip eurogames sau german games prin faptul ca in general scot in evidenta tema, nu mecanica (in general teme fantasy sau militare), se bazeaza destul de mult pe noroc, conflict direct intre jucatori si exista in general posibilitatea ca un jucator sa fie eliminat ceea ce este rar in jocurile euro. In general au extrem de multe componente (tokenuri de exemplu) si regulamente foarte stufoase. De multe ori sunt mai lungi decat jocurile euro. In ultimul timp apar jocuri care iau ce e mai bun din fiecare categorie (euro sau ameritrash) sau care nu mai pot fi incadrate clar intr-o sectiune: de exemplu eurogame-urile care dezvolta tema mai departe decat o fac in mod normal, sau jocurile ameri care devin mai simple si mai clare decat in mod normal. Descriere haioasa de pe BGG: "Ameritrash games have monsters, zombies, ninjas, pirates, and explosions. Euro games have cubes."
Analysis Paralysis - AP: in domeniu, fenomenul care apare la unii jucatori in general in cadrul jocurilor mai complexe, fenomen caracterizat printr-o perioada excesiva de gandire a unei mutari. Sunt unele jocuri cunoscute pentru acest efect datorita numarului mare de elemente de luat in considerare (Android imi vine in minte), uneori insa este o caracteristica a unui jucator, caracteristica care este vizibila chiar si in jocuri mai putin complexe. Fenomenul poate fi scuzat uneori la jocurile complexe, dar este suparator pentru partenerii de joc si duce la stricarea fluxului normal al jocului si a distractiei.
C
Card drafting: (de pe BGG) jocuri in care jucatorii trag carti dintr-un teanc in general comun, pentru a castiga avantaje imediate sau pentru a asambla combinatii speciale in mana, pentru a atine obiectivul jocului. Daca doar se pot trage carti jocul nu este unul de card drafting pentru ca acestea implica o alegere in general. Spre exemplu la Ticket To Ride (care este un card drafting game) se pot trage carti dar se pot face si alte lucruri in schimb. Dominion este alt joc tip card drafting ca si Notre Dame. Spre deosebire de jocurile tip "Deck building", card draftingul se bazeaza pe constructii de carti folosite pe termen scurt/imediat (in acelasi mod in care "tactica" se deosebeste de "strategie" prin orizontul de timp implicat - tactica implica un orizont mic de timp, strategia implica o perspectiva mai lunga de timp).
D
D6: zar normal (cu 6 fete). exista zaruri de foarte multe tipuri (D8, D10 de exemplu sunt zaruri cu forme mai ciudate care au 8 respectiv 10 fete). Formula D este un joc care are zaruri care ajung si la 30 fete, apropiindu-se de o sfera ca forma datorita numarului mare de fete. 2D6 inseamna 2 zaruri normale. D3 inseamna de obicei ca se ia un zar normal cu 6 fete, se arunca si valoarea este impartita la 2 si rotunjita in sus. Adica valorile 1 sau 2 se traduc prin 1, 3 sau 4 se traduc prin 2, si 5 sau 6 se traduc prin 3. Folosite de exemplu cand este nevoie de o valoare intre 1 si 3 (pentru ca nu se poate crea un zar de 3 fete).
Deck building: jocuri de carti in general, prin care un jucator incearca sa-si construiasca din teancurile de carti puse la dispozitie tuturor jucatorilor cele mai bune combinatii prin care sa invinga ceilalti jucatori. Se deosebeste de jocuri tip card drafting prin faptul ca la cele Deck building deciziile se iau pe intervale mari de timp, eventual intregul joc, nu pentru actiuni imediate sau pe termen scurt.
E
Eurogames (German games): voi folosi definitia de pe Wikipedia: jocuri care in general au reguli simple (nu neaparat si complexitatea este mica, cine a jucat ceva de Knizia are o idee despre ce vorbesc), timp de joc scurt spre mediu, nivel mare de interactiune intre jucatori si componente atractive. Jocurile acestea accentueaza strategia, minimalizeaza norocul si conflictul, prefera teme economice in loc de militare si in general pastreaza toti jucatorii in joc pana la sfarsit. Aceste jocuri sunt in contrast cu cele americane care prefera mai mult noroc, conflict si "drama". O tema foarte des intalnita este cea de worker placement (plasare de lucratori) si in general castigul se bazeaza pe puncte (victory points - castiga cel cu cele mai multe puncte la sfarsit).
F
Family Games: jocuri de familie: cam ce le zice numele, jocuri ce se pot juca de persoane de orice varsta, copii, bunici, pisici. In general jocuri simple si haioase, preferabil cu numar de jucatori mai mare de 3-4.
G
Gamer's game: "joc pentru Jucatori" - joc (in general) complex destinat celor familizarizati cu multiple mecanici si experimentati in domeniu. Probabil un astfel de joc ar pune dificultati neinitiatilor prin diverse posibile elemente (strategii complexe, multe elemente de luat in calcul, regulament foarte stufos si multe cazuri speciale, timp de joc foarte mare, etc). La polul cumva opus se afla Gateway Game
Gateway game: joc recomandat celor neinitiati, joc prin care acestia sa faca cunostinta cu board game-urile. In general este vorba de jocuri simple ca mecanica si reguli, distractive, multe sunt de tip family/party games. Se numesc "gateway" pentru ca de multe ori ele sunt primele jocuri ale unui nou pasionat si il conving sa exploreze mai departe domeniul board games.
H
Hand management: mecanica care presupune jucarea unor carti intr-o anumita succesiune sau grupuri, succesiune care difera in functie de diverse alte elemente. A face managementul mainii de carti inseamna sa poti sa scoti ce e mai bun dintr-o mana de carti intr-o circumstanta data. De multe ori cartile au folosiri multiple in timpul jocului ramanand la latitudinea jucatorului cand si cum sa joace o carte, cu ce alte carti sa o combine sau cand sa o decarteze daca este inutila sau acest act este mai eficient decat pastrarea cartii.
M
Mecanica: ansamblu de tehnici, algoritmi, reguli care stau la baza jucarii unui joc. Jocurile folosesc un grup de mecanici, mai mult sau mai putin originale, mai mult sau mai putin complexe, mai mult sau mai putin distractive. Exemple: auction (licitatie), dice rolling (zaruri), worker placement (plasare de lucratori), action points (puncte de actiune). Calitatea unui joc din punct de vedere gameplay este data de suita de mecanici folosite si modul lor de imbinare. Fiecare jucator are (constient sau inconstient) o suita de mecanici preferate, desi uneori ne poate placea un joc chiar daca cateva din mecanicile folosite nu sunt dintre cele preferate (conteaza imbinarea lor).
Meeple: termen folosit initial de Alison Hansel in contextul jocului Carcassonne. Se refera la omuletii din joc (forme umanoide 2D la baza), si este o modificare a sintagmei "My People", modificare care suna haios. Termenul a ramas si acum simbolizeaza intregul fenomen board games (in general eurogames). Noi ii folosim pe forum pentru a da rangul unui utilizator in functie de numarul de post-uri (ii puteti vedea in partea dreapta a paginii sau in contul vostru).
P
Party games: jocuri de petrecere: stil putin diferit de jocurile de familie care sunt putin mai asezate, caracterizat prin simplitate uneori exagerata dar portii deosebite de distractie, un numar cat mai mare de jucatori (6-8+) cu scopul pur de a crea o atmosfera cat mai frumoasa, eventual cu cat mai putina bataie de cap

W
WAF (Wife Approval Factor): De multe ori cel mai "la indemana" partener de joc este sotia (nu, nu exista Husband Approval Factor, de obicei ele nu vor sa cumpere un joc


Mai am cateva idei (explicarea unor mecanici intalnite mai des, gen worker placement, etc) dar le las pentru alta data. As aprecia mult daca ati contribui la aceasta lista.
have fun,