Game of the Decade - Power Grid

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
adixor

Game of the Decade - Power Grid

Post: # 864Post adixor
14 Feb 2010, 11:32

Prin BGG putem gasi mai multe topuri, dar acesta e unul care a strans sute (mii?) de votanti si a durat cateva saptamani bune. Rezultatul il vedeti aici:

http://www.boardgamegeek.com/geeklist/51899/game-of-the-decade-winners

Si cand ma gandesc ca nici nu am apucat sa joc power grid pana acum ... :oops:
Oricum, cum bine nota cineva in comentarii "Just like the regular ratings that are not indicative of much of anything...this was just for fun!"

User avatar
Chuckila
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 4993
Joined: 31 Jan 2010, 03:30
Location: Cluj Napoca

Re: Game of the Decade - Power Grid

Post: # 874Post Chuckila
14 Feb 2010, 14:19

Consider ca victoria Agricola asupra Twilight Strugglge a fost doar un exercitiu de popularitate, in conditiile in care marea majoritate a userilor de pe BGG au auzit de TS, au o idee sumara despre mecanica jocului, insa nu au avut ocazia sa il joace. Insa toata lumea stie ca Agricola este numarul 1, deci trebuie sa fie bun, indiferent daca l-au jucat sau nu.

Disclaimer, parere personala: Fara suparare pentru fanii Agricola, insa TS daca ar fi avut a zecea parte din "wibe-ul" Agricola, ar fi castigat acest duel fara nici un fel de probleme. Daca Agricola mi s-a parut un joc fad, TS chiar si dupa mai mult de 20 jocuri inca ma intriga; imi dau seama ca diferenta intre a juca bine o runda si a o juca dezastruos este infima. O carte aleasa la momentul inoportun sau un "coup attempt" reusit intr-o tara strategica si care intoarce balanta regiuni cu 180 grade este un exercitiu mult mai satisfacator pentru mine decat a mai face un plod. Am tot incercat sa inghit "pastila" Agricola, sa vad inca odata si inca odata daca nu m-am inselat atunci cand am ramas dezamagit de joc. Din pacate, nu merge.

adixor

Re: Game of the Decade - Power Grid

Post: # 875Post adixor
14 Feb 2010, 14:47

sunt de acord cu tine, de aceea am si dat citatul respectiv: rezultatele oricarui top de boardgames nu pot fi relevante decat eventual pentru popularitatea sau accesibilitatea unui joc in cel mai bun caz. Ticket to Ride a ajuns destul de departe si in acest top, dar nu ma poate nimeni convinge ca este mai mult decat un simplu joc de familie, distractiv intr-adevar, dar pana la un punct pentru mine.

Aici intervine si tipul de jucator, publicul tinta. Am facut tot posibilul sa o invat pe ea Twilight Struggle, si nu s-a prins niciodata nimic (nu am experienta TS din aceasta cauza, si nici nu vad sa am in viitorul apropiat din pacate). Mie mi s-a parut un joc foarte destept si intr-adevar peste Agricola cu mult. Pe de alta parte, ei ii place Agricola la nebunie (si asta in conditiile in care a jucat cam aceleasi jocuri ca si mine si are experienta cu multe jocuri). Si mie imi place Agricola, oricum mult mai mult decat iti place tie dar nu chiar de locul 1, si asta in conditiile in care am cam facut trecerea de la eurogames la alte stiluri.

Morala mea pe scurt: rezultatele unor topuri sunt subiective si sunt urmari a hype-ului intr-adevar din jurul unor jocuri, dar cel putin ne lasa cu ceva: o lista (neordonata, adica locul ocupat nu conteaza) cu jocurile care merita atentie chiar si doar prin prisma faptului ca au reusit sa impresioneze un numar mare de oameni. Sunt multe alte jocuri care dupa mine trebuie sa ajunga intr-un astfel de top dar sunt mai putin cunoscute, sunt si unele care nu au ce cauta aici. Dar oricum ar fi, majoritatea jocurilor din acest top nu sunt degeaba aici si trebuie felicitate pentru asta.

In plus, topul e generic "cel mai bun joc". Aici se iau teoretic in calcul o gramada de parametri care pe mine nu ma incalzesc neaparat. Eu pot fi de acord cu Agricola pe primele locuri in acest clasament datorita faptului ca impaca destul de bine o gramada de parametri, chiar daca nu este jocul meu preferat. Pot fi de acord cu Ticket to Ride in top, pentru ca stiu ca el a adus multi boardgameri pe lume so to speak :) Si il pot aprecia pentru durata de viata, etc. Jocul meu preferat este probabil Android, dar acesta reuseste sa pice atat de multi parametri (care pe mine nu ma deranjeaza dar pe majoritatea ii deranjeaza) incat este hulit de multi si depaaarte de tot in clasamentul BGG. Oameni si oameni.

fixpix

Re: Game of the Decade - Power Grid

Post: # 881Post fixpix
14 Feb 2010, 18:55

Twilight Struggle e un joc pentru 2 jucatori, iar asta nu e un punct forte in sistem. Jocurile pentru 5 sint mult mai apreciate pentru faptul ca pot fi impartasite in mai multi si creeaza prilej de socializare, spre deosebire de TS sau alte jocuri 1 vs 1.

Pe mine ma mira mai mult faptul ca Power Grid e asa sus in top, asta si cel general BGG. De asemenea, optiune pur personala, cu atit mai mult cu cit contine o mecanica foarte antipatica mie, licitatia. Cum ziceai, oameni si oameni, iar topurile nu sint altceva decit o parere majoritara, care poate sau nu sa coincida cu gusturile fiecaruia.

Post Reply

Return to “Discutii generale”