Play my game

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
fixpix

Play my game

02 Mar 2010, 20:58

Intre timp am avansat ceva mai mult cu jocul si acum as avea nevoie de ajutorul vostru pentru a-l testa intr-un mediu ceva mai putin controlat de mine. Ma intereseaza cum vad altii acest joc pentru ca sint convins ca exista o gramada de lucruri care mie imi scapa, fiind in mijlocul lor.

Civitas e un joc de carti pentru doi jucatori avind ca subiect construirea unui oras undeva la marginea Republicii Romane, intr-o provincie proaspat cucerita. Jucatorii concureaza atit unul cu celalalt pentru a construi viitoarea capitala cit si cu hoardele barbare care ii ataca in mod constant. Impreuna jucatorii trebuie sa finalizeze un Forum si in functie de cladirile pe care opteaza sa le construiasca vor fi departajati la sfirsitul jocului. Limita de virsta este de 12+ iar un joc dureaza in medie 45 de minute. Odata cu familiarizarea cu sistemul si cu cartile sint convins ca aceasta durata scade pina la 30 de minute.
In_play.jpg
Jocul foloseste un set de 58 de carti si un zar normal, cu 6 fete, pentru contorizarea dimensiunii hoardei barbare. Va trebui sa va asamblati singuri componetele, respectiv sa printati cele 7 coli format A4 si sa decupati cartile. Regulamentul jocului si cartile sint in limba romana, deci jocul este accesibil oricui.

Regulamentul are 6 pagini din care aproximativ 2 sint ocupate cu imagini si exemple. Mai exista de asemenea o pagina care contine explicatii aditionale asupra cartilor. Nu este necesara dar poate lamuri eventuale intrebari.

In ce priveste manufacturarea cartilor recomand doua metode. Cea mai simpla e printarea pe hirtie de 280 de grame si decuparea cartilor. Are avantajul ca e foarte usor de facut dar hirtia de 280 e ceva mai scumpa decit cea normala. O a doua metoda este printarea pe hirtie normala, introducerea cartii intr-un plic de plastic (sleeve), iar in spatele ei introducerea unei alte carti, de la orice joc cu rol de suport si pentru a permite amestecarea comoda. Eu de exemplu folosesc aceasta metoda si carti de Magic pe care le-am luat de la altii care nu aveau nevoie de ele. E o procedura foarte ieftina si permite schimbarea rapida a componentelor.

Din pacate nu pot evita folosirea culorilor asa ca va trebui sa printati cartile in color. Oricum grafica este la nivel zero, tocmai pentru a nu va stresa prea tare imprimantele.

Dupa cum spune si titlul, ma intereseaza testarea jocului sub toate aspectele lui:
- claritatea manualului si dificultati in intelegerea anumitor concepte
- impresii generale asupra mecanicilor de joc si fluenta jocului
- gradul de interes si de amuzament generat
- impresii legate de carti si de interactiunile dintre ele
- probleme de functionalitate
- orice alte comentarii ati avea

Toti cei interesati sint rugati sa ma contacteze pentru detalii la adresa de mail (andreifilip2003@yahoo.com), pe messenger (YM) sau prin mesaj privat, furnizind o adresa de mail la care doresc sa primeasca prototipul si forma acestuia (romana sau engleza). Va stau la dispozitie pentru intrebari, comentarii, sugestii, injuraturi si orice altceva ati simti nevoia sa-mi transmiteti.

Va multumesc pentru timpul acordat.

Ioana

Re: Play my game

02 Mar 2010, 21:30

Din ce ne-ai povestit tu mai sus, inteleg ca Civitas este un joc cooperativ, dar pana la un anumit punct, nu? Pare foarte interesant!

fixpix

02 Mar 2010, 21:52

Ioana wrote:Din ce ne-ai povestit tu mai sus, inteleg ca Civitas este un joc cooperativ, dar pana la un anumit punct, nu? Pare foarte interesant!
Pina la un punct. Nu e cooperativ in sensul clasic dar anumite decizii si efecte se rasfring asupra amindurora. Va las pe voi sa descoperiti restul :)

adixor

02 Mar 2010, 21:55

Eu recunosc cu am am avut onoarea sa joc versiunea 4 sau 5 (intre timp cred ca a ajuns la un numar destul de mare de versiune si s-au schimbat mai multe lucruri) dar m-au frapat multe idei din joc, originalitatea si placerea pe care am avut-o jucandu-l. M-a prins din prima si recomand tuturor sa-l incerce daca au ocazia!

Mai mult, o sa incerc sa printez cartile (eventual 2 seturi de joc) si sa-l jucam putin sambata la intalnire, chiar daca e doar pentru 2 jucatori. Asta pentru ca 1. fixpix are nevoie banuiesc de cati mai multi care sa-l joace si sa-si dea cu parerea si 2. eu as vrea foarte mult sa gasesc pe cineva care sa vrea sa-l joace pentru ca este un joc foarte bun dupa parerea mea. La mine in catastif e pe undeva la nivel cu Roma, which I love!

@Ioana: nu e chiar cooperativ, nici macar un moment, dar partea interesanta e ca in general te dezvolti relativ separat de celalalt (adica nu exista conflict direct) dar la un moment dat jocul ataca pe ambii jucatori deodata (niste barbari invadeaza ambele regate). Nici atunci nu este cooperativ, fiecare jucator va fi atacat separat de aceasta entitate, jocul, si fiecare poate pierde sau nu ceva in functie de dezvoltarea sa. Nu exista conflict direct intre jucatori (sau nu era pe vremea cand l-am jucat eu) dar trebuie mereu sa fii pregatit pentru atacul jocului pe langa dezvoltarile pe care vrei sa le faci si care iti aduc puncte si alte bonusuri. Sunt si carti care afecteaza cumva pe celalalt jucator dar nu in mod direct si groaznic :)

@fixpix, daca am gresit cu ceva descrierea de mai sus te rog sa ma corectezi.

adixor

02 Mar 2010, 21:56

fixpix wrote:
Ioana wrote:Din ce ne-ai povestit tu mai sus, inteleg ca Civitas este un joc cooperativ, dar pana la un anumit punct, nu? Pare foarte interesant!
Pina la un punct. Nu e cooperativ in sensul clasic dar anumite decizii si efecte se rasfring asupra amindurora. Va las pe voi sa descoperiti restul :)
oops.. did i say too much? :D sper ca doar v-am facut mai curiosi!

chrislove

03 Mar 2010, 01:44

Mie mi-a placut mult jocul. Dovada e ca am cerut imediat inca unul si inca unul :)). Dar am inteles ca de atunci au mai aparut modificari....sper ca ma obisnuiesc cu ele ;)

adixor

08 Mar 2010, 21:35

Salut. Uite un mic feedback, si daca ne mai zice si Vick parerea lui, s-ar putea sa-mi mai amintesc chestii.

(p.s. unde am zis forum = templu, cladire albastra, cum vrei sa-i zici. defect profesional de la Roma)

Per total pentru mine e un joc foarte misto, imi place mult sa-l joc dar nu am la activ decat 2 jocuri serioase pe versiunea asta. Am doar regretul ca nu prea il pot afecta pe celalalt deloc (decat sa tin carti importante in mana, dar este destul de greu de aplicat asta). Din cele 2 jocuri tin minte cam asa:
- in primul joc am omis sa ma pregatesc pentru razboi (nu prea stiu ce am facut intre timp) si cand a venit atacul de 6, am ramas cu o singura cladire si aia lovita, si 3 distruse. Chestia asta m-a afectat clar pana la final, si nu am mai reusit sa redresez mare lucru, diferenta intre mine si Vick fiind de 9 puncte sau ceva de genul asta (cam cat cladirile distruse). Intr-un fel, aici a aparut runaway leader, dar nu e chiar asa pentru ca si eu am jucat prost; nu stiu daca e sau nu normal ca nu mai aveam nici o sansa sa-mi revin dupa acel atac.

- in al doilea joc am jucat amandoi cam la acelasi nivel, chiar am facut eu cred primele 2 forumuri. Poate ar trebui sa fie dat un bonus celui ce face un forum, pentru ca dupa ce faci un forum nu prea vezi mereu necesitatea sa-l faci pe cel de-al doilea asa repede, mai bine il lasi pe celalalt sa se chinuie sa-l faca si tu te dezvolti. Am avut surpriza sa aflam ca sunt doar 2 sau 3 carti tip joker (cu fete de teatru) si ne asteptam la mai multe. Oricum pe acestea le iei in calcul doar dupa ce ai cateva baraci bune, altfel nu are sens sa le construiesti. De fapt pana nu ai 4-5 cohorte minim nu prea trebuie sa te lasi pe o ureche pentru ca o sa ai probleme la atacuri. Dupa ce ai 6, practic nu te mai intereseaza aspectul razboiului, si tot ce faci este sa-ti optimizezi punctele, ceea ce nu stiu daca e chiar ok. Noi am ajuns la un moment dat unde la raid nu faceam decat sa amestecam cartile din nou, pentru ca aveam destule baraci. E adevarat, avand deja multe baraci, ai prefera sa le schimbi cu altceva care-ti da puncte dar nu cred ca gasesti ceva asa eficient care sa bata cele -3 puncte din urma distrugerii cladirilor ca sa faci loc altora.

Cateva chestii:
- ne-am tot intrebat de ce am alege alt senat decat cel care da o resursa, si al doilea joc eu am jucat cu cel care da 6 carti. Desi initial mi s-a parut un bonus mic, nu e deloc asa si cred ca echlibreaza destul de bine balanta. Cel de +3 e doar luat ca ultim senat, iar al patrulea nu mai stiu cu ce e acum (e clar cat de mult l-am folosit :). update: m-am uitat, e 1 cohorta si l-am folosit o data totusi, poate fi util in situatii de criza dar parca nu asa util ca primele 2. Cred ca depinde, nu ma astept sa ma prind cum sta treaba inainte de 10-15 jocuri

- am patit-o de mai multe ori, in doar 2 jocuri, ca dupa raid sau razboinici si amestecarea cartilor, prima trasa sa fie tot raid/razboinici. S-a intamplat asta din punctul meu de vedere de prea multe ori ca sa fie credibil, dar nu tine de joc :)

- in al doilea joc, dupa ce aveam deja fiecare minim 7-8 cladiri, ramasesera o gramada de carti insula. De 2 ori (la rand cred) am avut in mana 4 insule. Nu stiu daca este un simptom care sa apara prea des. S-ar putea scoate cartile insula cand sunt inlocuite?

Cam atat imi amintesc acum.

fixpix

08 Mar 2010, 22:29

Super! Exact de asta am nevoie!

Imi ascut creioanele si ma intorc la masa de lucru. :D

adixor

09 Mar 2010, 00:10

Cateva imagini, desi nu sunt utile, doar fun.
_DSC3736-sma;;.JPG
_DSC3738-small.JPG
_DSC3739-small.JPG
_DSC3748-small.JPG

adixor

09 Mar 2010, 21:05

sa ne mai tii si pe noi la curent cu update-uri, modificari, ce mai zic oamenii, ce ai mai descoperit. mai vedem lucruri "din interior" :)

fixpix

09 Mar 2010, 22:06

Nu se intimpla mare lucru deocamdata. String opinii, le compilez si incerc sa repar zone in care se aduna mai multe plingeri (cum ar fi de exemplu amestecatul constant al cartilor)

Intr-un acces furibund de creativitate m-am apucat sa fac versiuni ceva mai profesionale pentru carti. De exemplu:
palisade.jpg
Whadayathink?

Ioana

09 Mar 2010, 23:43

Hm, arata foarte bine, dar ma gandeam ca nu am intalnit pana acum un joc al carui autor sa se fi ocupat si de grafica. Unele jocuri au chiar mai multi graficieni (de ex. Dominion - unde scrie pe fiecare carte cine a facut ilustratia).

fixpix

10 Mar 2010, 08:55

Adevarat, dar mie imi place sa le fac pe amindoua. :D. Prefer sa ma concentrez pe partea de joc, e important sa functioneze foarte bine inainte de orice artificii grafice, si sa las profesionistii sa-si faca partea lor, dar uneori ma apuca cheful sa desenez si daca tot am pe ce sa exersez, de ce nu. Invat si eu chestii noi, cine stie cind o sa-mi prinda bine.

adixor

10 Mar 2010, 08:57

arata foarte bine. dar mai bine le faci cand ai jocul complet, ca se mai schimba lucruri pana atunci. si intr-adevar, daca faci si grafica jocului esti tare :) mie nu-mi venea sa cred ca ai desenat tu imaginea asta

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

10 Mar 2010, 11:07

Frumoasa ilustratia, desi parca ar merita un joc de lumina si umbre...

Parerile mele legate de joc (ceva mai bine compilate decat ceea ce i-am trimis lui fixpix) o sa le aveti cel mai devreme maine (joi) seara. Pana atunci sunt cam ocupat cu treburile pe la facultate...
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

12 Mar 2010, 16:30

Si precum spuneam, iata si parerea mea legata de joc. Sper yo! sa fie ceva mai bine alcatuita fata de ceea ce i-am trimis deja lui fixpix...

Parerea generala este ca Civitas este un joc interesant, captivant si care isi indeplineste in mare masura sarcinile de joc. Nu este nici prea scurt, nici prea lung, dar este indeajuns de putin lung si multumitor de non-scurt. :D Imi place pentru ca are cateva cai spre victorie, dar si pentru ca este un joc "reactiv", i.e. te mai si ataca, nu se lasa doar atacat.

Care sunt in opinia mea punctele lui bune? Pai, intr-o ordine aleatorie:
- cartile senat sunt bine implementate, oferind avantaje strasnice (asta desi nu prea imi place avantajul "+3 puncte" ca idee);
- pe parte militara lucrurile stau bine, nu exista 1000 de tipuri de unitati, jocul rezumandu-se doar la "cohorte", ceea ce este foarte bine;
- pe partea de punctare jocul sta iarasi bine; mi se par indeajuns de bine corelate monumentele cu celelalte carti, ceea ce sporeste factorul de planificare, dar si posibilitatile strategice ale jocului;
- imi place ideea de upgrade a "locuintelor", da un aer tare placut;
- un alt punct forte al jocului este "reactivitatea" sa (precum mentionam si mai sus); este foarte interesanta ideea si nici nu este rau implementata;
- atractiv mi se mai pare si jocul pe dificultati, mai ales pentru ca stimuleaza jocul strategic si planificativ;
- cel mai tare atuu al jocului mi se pare simplitatea cu care a fost gandit, dar si faptul ca este destul de bine ancorat si plauzibil din punct de vedere tematic.

Ei, cred k as mai putea stoarce cateva avantaje ale jocului, dar pentru moment mi se pare ca acestea sunt multumitoare si destule. Prea multe v-ar plictisi si nu ati mai ajunge si la ceea ce cred yo! ca sunt partile mai slabe ale Civitas. :P Pe care voi incepe sa le enumar in cele ce urmeaza:

- daca de nivelul usor nu am sa ma leg, am sa ma refer la implicatiile barbarilor in jocul de nivel mediu si dificil: daca pe nivelul mediu barbarii nu au un cuvant chiar atat de greu de spus, decat daca te dezvolti mai greu, pe nivelul dificil mi se par a fi prea puternici pe acest regulament. De ce spun acestea? Deoarece sansele ca pe dificil sa pice un raid de putere 4-6 repede este foarte mare si sansele sa te prinda indeajuns de descoperit sunt mari. Iar daca asta nu e indeajuns exista situatia in care puterea barbarilor se va reseta la 3 si sa pice din nou un Raid foarte, foarte curand, care sa faca si alte (mari) probleme. M-am gandit ca o rezolvarea a acestei situatii ar fi urmatoarea: daca Raidul a survenit ca urmare a excesului de Razboinici, atunci, dupa rezolvarea raidului, cartile sa se amestece aleator, dar daca a survenit in urma extragerii cartii Raid, atunci aceasta sa fie amestecata doar in a 2-a parte a pachetului de carti. Avantajul unei astfel de reguli ar fi si ca pare a fi o expunere a realitatii in joc (daca razboinicii barbari se strang sa atace "invadatorii pamanturilor lor", ei se vor strange in continuare, chiar daca sunt respinsi initial, dar daca le este respins un atac organizat, ei vor avea nevoie de timp pana sa se stranga din nou).

- problematica mi se pare si diluarea Baracilor, iar prin asta ma refer la faptul ca unele costa mai mult, altele mai putin, desi ofera aceleasi avantaje; care este impactul negativ? pai, potentarea hazardului - va fi avantajat jucatorul care are mai mult noroc sa-i pice Baraca cu cost 2 lemne decat cel caruia ii pica Baraca cu cost 2 lemne, 1 argila, 1 piatra (caz in care, fara avantaj de la senat sau alte "norocuri", va insemna ca va trebui sa aibe la un momentdat din joc cele 5 carti in mana, care nu este o situatie tocmai favorabila); tot ca impact negativ este ca dezavanteaja foarte mult unul dintre jucatori pe modul dificil;

- un alt aspect care imi displace este "discrepanta economica" (denumire inventata pe moment) - nu imi plac deloc cartile gen Insula, cost 1 argila, fundal verde (deci echivalenta a 1 lemn); Plaza, cost 1 piatra, fundal verdel; s.a. - mi se pare absurd din punct de vedere tematic sa construiesti o cladire de argila/piatra, cand se strica sa o repari cu lemne, dar sa devina perfect functionala;

- un alt lucru care nu imi place este faptul ca jolly joker-ii, cladirile de spectacol nu ofera nici o functionalitate in timpul jocului - este total gresit din punct de vedere tematic (romanii nu prea construiau doar ca sa construiasca, ci o faceau pentru a indeplinii un scop), dar si al jocului [adica construiesc cladiri care sa ma ajute doar la final (tip de cladiri care are deja o alta implementare in monumente), dar pana una alta sunt folositoarea doar ca sa le arunc in ochii barbarilor? nu suna deloc bine...]. Cred k s-ar putea gasi o alta modalitate de a da avantaje orasului pe care il proiectezi;

- nu prea imi place nici ideea ca monumentele nu pot fi lovite, desi ele sunt la randul lor cladiri din orasul pe care barbarii il ataca (doar nu s-or speria niste pagani de furia lui Marte si vor refuza sa atace templul acestuia), dar daca asta este cu adevarat rau sau nu este discutabil, am adus-o in discutie mai mult din punct de vedere tematic;

- un alt punct de vedere ridicat la fileu si de catre adixor ar fi faptul ca este cam prea costisitor sa pierzi 3 puncte pentru fiecare cladire distrusa (cazusem de acord ca 2 ar fi indeajuns); m-am mai gandit la aceasta idee si cred k este o situatie exact la limita dintre cele doua rezolvari, deoarece 3 puncte pare o pedeapsa cam drastica, dar 2 puncte pare a fi o pedeapsa cam moale.

Cam asta mi-am amintit pana acum. N-am mai avut ocazia sa joc Civitas impotriva altcuiva ca sa pot sa vad reactiile despre joc, doar am mai testat cateva idei si functionalitati (ce bine ar fi daca am putea folosii un SunTzu, ceva atunci cand nu ne putem intalnii). Altfel, pun punct aici descrierii mele.

P.S. Sper ca postul meu sa fie perceput ca o deschidere catre discutii si nu ca o transare in "carne vie"...

Colectie

adixor

12 Mar 2010, 16:48

putem incerca un joc in zuntzu cand doresti...

fixpix

12 Mar 2010, 17:29

Din contra, iti multumesc pentru opinii, cu cit mai multe cu atit mai aproape sint de final. Nu ma deranjeaza deloc critica, e una din putinele modalitati prin care inveti ceva. Sper sa continui sa-l joci sa sa-ti confirmi/infirmi opiniile curente.

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

12 Mar 2010, 17:45

adixor wrote:putem incerca un joc in zuntzu cand doresti...
Spune-mi tu cand vrei si poti, evident, si jucam...

Colectie

Ioana

15 Mar 2010, 21:19

Jucat, placut, si ar urma... luat. Dar, cum il am deja ;), nu ramane decat sa imi dau cu parerea.

Civitas e un joc bun, antrenant, care m-a facut sa-mi doresc sa-l mai joc o data, si asta la putin timp dupa ce am inceput primul joc. Imi place faptul ca jucatorii pot influenta durata jocului, imi place ca este un joc cu reguli simple si, in acelasi timp, incitant.
Vick a punctat foarte bine anumite aspecte, dar as vrea sa mentionez ca nu sunt de acord cu toate:
VickdaReaper wrote: diluarea Baracilor, iar prin asta ma refer la faptul ca unele costa mai mult, altele mai putin, desi ofera aceleasi avantaje; care este impactul negativ? pai, potentarea hazardului
Daca s-ar uniformiza costul, aceasta mica parte de noroc ar fi eliminata iar jocul ar deveni mult mai strategic. Mie, de exemplu, nu prea imi plac jocurile de strategie pura... Nu-mi place sa-mi stabilesc din prima runda majoritatea mutarilor. O parte din farmecul jocului s-a pierdut...
VickdaReaper wrote: "discrepanta economica" (denumire inventata pe moment) - nu imi plac deloc cartile gen Insula, cost 1 argila, fundal verde, Plaza, cost 1 piatra, fundal verde; s.a. - mi se pare absurd din punct de vedere tematic sa construiesti o cladire de argila/piatra, cand se strica sa o repari cu lemne, dar sa devina perfect functionala
Cand am jucat Civitas nu mi s-a parut deloc deranjant sa dau un lemn pentru a repara o cladire construita initial cu piatra. Ba, chiar mai mult, mi s-a parut flexibil. Ce vreau sa spun este ca tocmai acest lucru face jocul sa mearga; in loc sa tot tragi carti din pachet pana nimeresti una buna, ai posibilitatea sa le folosesti pe cele pe care le ai deja. Desi poti incerca si varianta sugerata de Vick, fixpix, sa vezi cum se potriveste.
VickdaReaper wrote: jolly joker-ii, cladirile de spectacol nu ofera nici o functionalitate in timpul jocului - este total gresit din punct de vedere tematic (romanii nu prea construiau doar ca sa construiasca, ci o faceau pentru a indeplinii un scop)
Mie mi s-au parut foarte utile cartile joker, mai ales ca la sfarsitul jocului m-au ajutat sa castig. Este si acesta un scop, nu?

@Vick: sper ca nu te deranjeaza prea tare ca te-am citat mai sus, dar, cum am mai spus, ai scos in evidenta anumite aspecte si m-am gandit ca ar fi bine sa-mi spun si eu punctul de vedere.

@fixpix: regulile ar putea sa fie putin mai detaliate. In cazul in care vrei sa publici jocul, ai putea inlocui zarul cu 6 carti, iar cartile de joc ai putea sa le faci independente de limba (dar probabil ca te-ai gandit deja la asta).

PS: nu l-am jucat decat o singura data pana acum, in varianta usoara.

Post Reply

Return to “Discutii generale”