am gresit intr-adevar punand egal intre ameritrash si rpg/adventure, acestea nefiind decat unul din stilurile titlurilor ameritrash (chiar daca unul destul de bine si des implementat). adevarul e ca pana acum nici nu m-am gandit ce stil e pirate's cove
Lasandu-ne la o parte pe noi (sau o anume persoana) este interesant atunci tratarea norocului. Arkham & co se bazeaza pe zaruri foarte mult, desi exista si o oarecare strategie, decizii, etc. Banuiesc ca aceasta mecanica poate deranja si alunga parte din jucatori.
Pe de alta parte, BattleLore si Memoir (ultimul fiind febletea mea) se bazeaza iarasi foarte mult pe zaruri, pana intr-acolo incat acestea pot decide castigatorul (stiu, stiu, un jucatorul foarte bun de memoir/battlelore nu depinde de zaruri asa mult dar nu luam cazuri extreme). Din nou Pirate's Cove depinde intr-o oarecare masura de zar si Jamaica si mai si.
Cu toate acestea, sunt jucatori care urasc zarurile si factorul noroc in jocuri dar care pot juca linistiti unul din jocurile de mai sus sau mai multe. Cred ca teoria ar fi ca nici o mecanica nu este indeajuns de groaznica incat sa nu poata fi acoperita si intrecuta de alti parametri ai unui joc (story, grafica, alte mecanici, etc).
De exemplu eu urasc in general licitatiile de orice fel. Ba chiar mult timp ignoram titlurile care aveau "Auction" printre mecanici. Princes of Florence are auction si totusi m-au atras destul de mult alte lucruri incat nu am simtit ca ma deranjeaza partea de Auction. La fel colosseum, desi acolo recunosc ca simt faptul ca exista o licitatie, nu mai trece asa nevazuta ca la princes of florence. chrislove nu poate sa se uite prea bine la cartile din last night on earth pentru ca uraste filmele de groaza si imaginile scarboase cu zombie, dar alte elemente din joc au facut-o sa treaca peste asta si joaca jocul destul de des.
intorcandu-ne la arkham si rpg in general + ioana, este posibil ca jocul sa nu reuseasca prin restul elementelor sale sa "suprascrie" partile care nu-ti plac. atunci ducem discutia in alta parte: cum identificam ce ne place si ce nu, pentru ca e clar ca review-urile vor exacerba plusurile si minusurile asa cum sunt vazute de reviewer, lucru oarecum inutil pentru un viewer. si ce e mai trist este ca probabil se va intampla des sa ne agatam in 1-2 chestii care par sa nu ne placa la modul general si sa ignoram un joc care per total ne-ar da o experienta frumoasa chiar cu cele 1-2 chestii in el.
Cred ca postul asta e mai mult o pledoarie pentru "nu plecati cu prejudecati in momentul analizarii unui joc, pana nu-l jucati (uneori de mai multe ori!) nu il puteti evalua". De exemplu eu ma bucur mult ca ati jucat arkham si prophecy si admir atitudinea deschisa. Nu admir atitudinea lu chrislove "nu o sa imi placa sigur jocul X" dar asta e alta discutie