Si eu sunt incepator, asa ca am sa-mi dau cu parerea un pic (sper s anu aberez prea tare).
In primul rand, trebuie plecat de la ideea ca exista doua tipuri de incepatori:
a) ce care au fost la un prieten/prietena si au jucat un boardgame si li s-a parut interesant si ar vrea si ei sa-si cumpere ceva dar nu stiu ce
b) cei care sunt interesati de fenomenul boardgaming, au fost atrasi in aceasta lume,insa nu ii stiu inca misterele, terminologia, chestiile care in general te fac sa "ai vreo treaba cu un anumit subiect/domeniu"
Pentru primii e relevanta o "reclama la jocuri", adica prezentare a celor mai tari jocuri din diferite domenii (euro, party, 2 players, etc..) cu cat mai multe poze, cu filmulete (if possible), in asa fel incat sa-si faca o idee cat mai exacta despre ce le place si vor sa joace. Foarte important, poze si/sau filmulete cat mai multe. Omul acela nu a vazut aproape nimic la viata lui in materie de board-gaming si e putin nenatural sa se apuce sa citeasca despre depth, rejucabilitate si alte chestii... mai ales daca aceste criterii sunt insotite sec de niste note. gen 3.4, 5, etc... nu are idee despre ce e vorba si nu inseamna nimic pentur el chestiile alea.
Pentru cei din a doua categorie se poate discuta un pic mai "profi" pentru ca ei se declara followers of the boardgaming way. Aici pot fi introduse diverse terminologii, dictionare, indici de analzia si chestii de genul.
Cel mai bine insa, dupa parerea mea, se poate face un singur document care sa se adreseze ambelor categorii si care trebuie sa aibe urm caracteristici:
= sa fie destul de interesant pt a fi parcurs citit cap-coada,
= sa ruseasca sa-l ia si pe a) si b) si sa-l aduca in acelasi punct de cunoscatori teoretici a cu ce se mananca boardgaming-ul,
Ok, cum s-ar realiza chestia asta?
Eu as icnepe cu o parte introductiva... ce e board-gaming-ul, bla bla, ce isi propune documentul de fata, ce vei invata, etc...
Apoi as organiza totul subt forma unor tutoriale, la genul:
Tut 1: vom invata despre diferite tipuri de jocuri a) euro b).... c)... etc... Fiecare sa fie insotit de un exemplu de joc, cu obiective, cu poze multe, cu poze din timpul jocului, cum muta piesele pe tabla, cum dau cu zarul jucatorii, chestii vizuale
Tut 2: vom invata despre tipuri de mecanici: a) Definitie mecanica, lista jocuri care folosesc, si exemple de cum functioneaza cu poze dintr-un joc repreentantiv
Si tot asa, tutorial cu tutorial, prezentand cate o caracteristica definitorie pt board-game-uri. E simplu de urmarit, multe poze, exemple, ajungi sa cunosti si jocuri cat de cat. Iar la final se poate introduce o lista ce sa faca sum-up-ul tuturor definitiilor de mai sus, sa adauge unele noi, un "dictionar". Dar acesta trebuie sa fie la sfarsit, nicidecum printre primele chestii...ca sa fim seriosi. Omul se va uita foarte foarte rar pe el, si la nevoie. Ca nu sta nimeni sa invete despre boardgaming memorand definitiile dintr-un dictionar
Cam astea ar fi impresiile unui incepator. Sper ca ceva de aici sa-ti fie de folos. Daca vrei ajutor, ask for it