Ghid incepatori boardgaming.

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
adixor

Ghid incepatori boardgaming.

11 May 2010, 20:57

Salut

Cum nu toata lumea e dispusa sa stea ore intregi pe BGG sau pe un forum (fie el si un forum extraordinar ca al nostru :D :D :D ) m-am gandit sa fac un fel de Ghid al incepatorului in boardgames. Sa-i zicem un fel de brosura downloadabila pdf care sa introduca cat mai frumos si lin pe cineva in ale genului. Daca e prea lunga nu o sa citeasca nimeni, daca e prea scurta nu o sa contina informatii utile. Cateva idei din ce ar trebui sa contina:
- mic dictionar (mult mai mic decat cel de pe forum)
- tipuri de jocuri (party, wargames, euro, etc) cu exemple
- tipuri de mecanici (worker placement, etc)
- in treacat (doar amintite): firme importante, designeri principali
- scurt tutorial BGG
- poze, poze, poze

E nevoie de ceva care sa fie deschis de un incepator si care sa starneasca curioziatea. Vi se pare ca merita efortul? Aveti alte idei de ce ar trebui sa contina? Eu as spera sa nu aiba mai mult de 15 pagini.

Ioana

Re: Ghid incepatori boardgaming.

11 May 2010, 23:42

Eu zic ca merita efortul :). Daca vrei sa te ajut cu ceva, anytime :)

adixor

25 May 2010, 00:56

mai are idei cineva ce sa contina? zilele astea incerc sa-mi fac timp sa fac scheletul documentului. Ar fi ideal ca si cei care au mai putina experienta in boardgaming sau au inceput mai de curand "demersurile" in acest sens sa-mi spuna parerea lor: ar citi asa ceva? cat de lung sa fie ca sa nu fie aruncat la primul cos (fie el si "recycle bin")? ar mai fi lucruri interesante care ar putea fi cuprinse in aceasta brosura?

multumesc tuturor pt feedback.

bibicu

26 May 2010, 19:03

Cum am absolvit de curand ciclul primar in materie de boardgames, pot spune ce-ai putea adauga din ce intereseaza un incepator.

De ex lamuriri legate de complexitate (care din ce m-am prins eu se refera la cat de multe reguli sunt), depth/strategy (cat de complexe si de multe sunt deciziile de luat in timpul jocului), fun factor, replayability, luck factor.

E drept ca fiecare review-er are gradele lui : de la 1-5, 1-10, low-high, si fiecare intelege ce vrea.

Cred ca cel mai bine e o scara cu 3 nivele Low, medium, high (keep it simple).

De exemplu, favoritele mele acum sunt cu complexitate low sau medium si depth: medium. Inca nu ma arunc la high depth, si multe reguli imi displace sa invat.

In alta ordine de idei, cred ca ar fi f util un thread in care sa categorisim (voi cei cu experienta) jocurile in functie de complexitate,depth,luck,fun.

adixor

26 May 2010, 19:26

o sa incerc sa tin cont de ce ai zis mai sus. cat despre un thread in care sa categorisim, as indrazni sa rog pe toti forumistii sa scrie un review despre fiecare joc :) dar asta nu o sa se intample. cred ca cel mai bine intrebi cand te intereseaza un joc si noi sarim sa raspundem care pe unde putem. altfel va fi un thread enorm si nimeni nu-l va citi. iar despre complexitate deschide o pagina a unui joc pe BGG si cauta "weight". De exemplu Agricola e 3.6 si marea majoritate au votat Medium Heavy (scala e 1-5 , 3 e mediu, 4 foarte greu, 5 imposibil probabil :) ; caylus are 3.8 si e f. complex dar nu stiu daca il stii.)

chrislove

26 May 2010, 23:15

apropos de complexitate, am incercat eu mai demult sa fac o clasificare aici:

http://forumboardgames.ro/viewtopic.php?f=25&t=37

MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dungeon Master

27 May 2010, 11:14

Si eu sunt incepator, asa ca am sa-mi dau cu parerea un pic (sper s anu aberez prea tare).
In primul rand, trebuie plecat de la ideea ca exista doua tipuri de incepatori:
a) ce care au fost la un prieten/prietena si au jucat un boardgame si li s-a parut interesant si ar vrea si ei sa-si cumpere ceva dar nu stiu ce
b) cei care sunt interesati de fenomenul boardgaming, au fost atrasi in aceasta lume,insa nu ii stiu inca misterele, terminologia, chestiile care in general te fac sa "ai vreo treaba cu un anumit subiect/domeniu"

Pentru primii e relevanta o "reclama la jocuri", adica prezentare a celor mai tari jocuri din diferite domenii (euro, party, 2 players, etc..) cu cat mai multe poze, cu filmulete (if possible), in asa fel incat sa-si faca o idee cat mai exacta despre ce le place si vor sa joace. Foarte important, poze si/sau filmulete cat mai multe. Omul acela nu a vazut aproape nimic la viata lui in materie de board-gaming si e putin nenatural sa se apuce sa citeasca despre depth, rejucabilitate si alte chestii... mai ales daca aceste criterii sunt insotite sec de niste note. gen 3.4, 5, etc... nu are idee despre ce e vorba si nu inseamna nimic pentur el chestiile alea.
Pentru cei din a doua categorie se poate discuta un pic mai "profi" pentru ca ei se declara followers of the boardgaming way. Aici pot fi introduse diverse terminologii, dictionare, indici de analzia si chestii de genul.

Cel mai bine insa, dupa parerea mea, se poate face un singur document care sa se adreseze ambelor categorii si care trebuie sa aibe urm caracteristici:
= sa fie destul de interesant pt a fi parcurs citit cap-coada,
= sa ruseasca sa-l ia si pe a) si b) si sa-l aduca in acelasi punct de cunoscatori teoretici a cu ce se mananca boardgaming-ul,

Ok, cum s-ar realiza chestia asta?
Eu as icnepe cu o parte introductiva... ce e board-gaming-ul, bla bla, ce isi propune documentul de fata, ce vei invata, etc...
Apoi as organiza totul subt forma unor tutoriale, la genul:
Tut 1: vom invata despre diferite tipuri de jocuri a) euro b).... c)... etc... Fiecare sa fie insotit de un exemplu de joc, cu obiective, cu poze multe, cu poze din timpul jocului, cum muta piesele pe tabla, cum dau cu zarul jucatorii, chestii vizuale
Tut 2: vom invata despre tipuri de mecanici: a) Definitie mecanica, lista jocuri care folosesc, si exemple de cum functioneaza cu poze dintr-un joc repreentantiv

Si tot asa, tutorial cu tutorial, prezentand cate o caracteristica definitorie pt board-game-uri. E simplu de urmarit, multe poze, exemple, ajungi sa cunosti si jocuri cat de cat. Iar la final se poate introduce o lista ce sa faca sum-up-ul tuturor definitiilor de mai sus, sa adauge unele noi, un "dictionar". Dar acesta trebuie sa fie la sfarsit, nicidecum printre primele chestii...ca sa fim seriosi. Omul se va uita foarte foarte rar pe el, si la nevoie. Ca nu sta nimeni sa invete despre boardgaming memorand definitiile dintr-un dictionar :D

Cam astea ar fi impresiile unui incepator. Sper ca ceva de aici sa-ti fie de folos. Daca vrei ajutor, ask for it

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

adixor

27 May 2010, 12:14

asta da feedback! multe multumiri. am aceeasi idee (un singur document targetat pt toti, momentan in format text/imagini (nu video) dar cine stie dupa aceea). partea de poze o sa fie criminala (nu numai fotografiat in sine, editat, gasit exact ce e nevoie, etc).

chrislove

28 May 2010, 10:34

cine nu a jucat decat un joc in viata lui, ma indoiesc profund ca va intra pe un forum sa se uite pe tutoriale, cat ar fi ele de dragute.
probabil al doilea joc va fi tot la recomandarea si din colectia prietenilor.

adixor

28 May 2010, 11:33

daca e facut bine poate putem sa-l punem si undeva mai vizibil, ca intr-adevar nu intra toti pe forum.

MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dungeon Master

28 May 2010, 12:01

Ai perfecta dreptate, nu va intra incepatoru incepatorilor pe net pe forum sa caute ghidu incepatorului. Asta nu inseamna insa ca nu poate fi pus in alta parte, intr-un loc sau mai multe unde sa fie accesibil si pe unde e mai probabil sa se regaseasca un incepator.

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

Ioana

28 May 2010, 15:33

Ne oferim sa-l gazduim pe boardgames.ro (bineinteles cu toate drepturile rezervate autorilor) :)

adixor

03 Aug 2010, 00:49

am finalizat prima versiune: [forum]viewtopic.php?f=66&t=497[/forum]

... si o vom discuta aici.

adixor

03 Aug 2010, 00:52

prima chestie: are 33 pagini, desi plecasem de la ideea sa nu fie mai mult de 15. pe de alta parte, 75% din document sunt poze pentru fiecare categorie de joc in parte (2 jocuri per categorie). asa ca per total nu cred ca e chiar rau.

Ioana

03 Aug 2010, 08:48

Ghidul este foarte aerisit si se parcurge usor. Eu l-am rasfoit cu mare placere si sunt tare incantata de continutul sau :)
Inca o resursa excelenta pentru boardgameri, by adixor. Bravo!

jakkal

05 Aug 2010, 22:18

Felicitari Adixor! Te invidiez ca ai avut timp sa scrii acest ghid! Este foarte bine scris.

adixor

05 Aug 2010, 22:21

pai adevarul e ca nu am avut timp dar am mai furat de ici de colo :)

alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”

06 Aug 2010, 13:01

Felicitari adixor pentru ghid. Mi se pare foarte bine structurat. Numarul de pagini nu e o problema, atata timp cat textul in sine nu ocupa o proportie prea mare din ele. Este un ghid foarte bun.

Ca dovada, eu l-am trimis la 2 colegi de serviciu pe care incerc sa ii mai corup cu board games! :)

adixor

06 Aug 2010, 13:32

asa.. ca Borgii din Star Trek: "We assimilate!" :) Borg vine bineinteles de la BOaRdGamers :)
We are the Borg. Lower your shields and surrender your ships. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt to service us. Resistance is futile.
muahaha

alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”

06 Aug 2010, 14:51

:shock: :shock: Deja am completat etapa 1: i-am invatat sa joace Carcassonne! Si le place foarte mult! :shock: :twisted: :shock: Urmeaza etapa 2: sa isi cumpere ei insisi un Board Game! :twisted: Intr-o luna ei vor fi aici, la noi, pe forum! Si atunci sufletele lor vor fi in mainile noastre! :twisted: :twisted: :twisted: Suntem doar la cativa pasi de DOMINATIE MONDIALA!

Hahaha-ha-ha-ha-haha! :ugeek:

Post Reply

Return to “Discutii generale”