Daca nu ati observat (eu nu am observat pana acum cateva zile) BGG a introdus un nou nivel de separare sau clasificare a jocurilor, care mi se pare o idee foarte buna. Desi ca orice tip de categorie, clasificarea este discutabila la anumite jocuri, per total e mai simplu de vazut dintr-un foc tipul unui joc decat sa cautam jocurile dupa mecanica, complexitate sau mai stiu eu ce. Astfel au fost introduse urmatoarele subdomenii (le zic ei):
Abstract Strategy Games (like Chess or Go)
Collectible Games (CCGs, CMGs, etc)
Thematic Games (emphasis on narrative)
Family Games (fun for kids and adults)
Children's Games (best for younger kids)
Party Games (few rules, lots of laughs)
Strategy Games (more complex games)
Wargames (conflict simulation, etc.)
Daca aveti cont si sunteti logati cu linkul urmator aveti acces la votul pentru clasificarea unui joc intr-una din clasele de mai sus:
http://www.boardgamegeek.com/collection/mycollection?columns=title|subdomains&ff=1&subtype=boardgame
in general voturile sunt logice (desi am vazut si voturi la Antike drept family game in loc de strategy game ...).
Asta mi-a dat o idee si de cum sa impart jocurile in ghidul pentru incepatori la care scriu acum, macar sa fiu "aliniat" la o sursa de baza de pe net
Categoriile apar si in casuta cu numele si rank-ul unui joc. De exemplu daca ne uitam acum la Puerto Rico care a revenit pe locul 1 vom vedea rankul normal "Board Game Rank" 1 dar si rankul din categoria lui "Strategy Game Rank" - logic tot 1. Apasand pe primul "1" ajungem la topul de boardgames (toate), apasand pe al doilea "1" ajungem la topul de Strategy Games.
Pentru unii poate fi o idee foarte buna de cautare a unui joc pe baza preferintelor (imi place Puerto Rico, vreau tot ceva de genul, ma uit la Strategy Games). Intr-un fel si complexitatea este categorisita astfel (99% din party games sunt mai putin complexe decat Family games care sunt mai putin complexe decat Strategy sau Abstract Strategy games).