Subdomenii BGG

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
adixor

Subdomenii BGG

05 Jun 2010, 09:29

Salut

Daca nu ati observat (eu nu am observat pana acum cateva zile) BGG a introdus un nou nivel de separare sau clasificare a jocurilor, care mi se pare o idee foarte buna. Desi ca orice tip de categorie, clasificarea este discutabila la anumite jocuri, per total e mai simplu de vazut dintr-un foc tipul unui joc decat sa cautam jocurile dupa mecanica, complexitate sau mai stiu eu ce. Astfel au fost introduse urmatoarele subdomenii (le zic ei):

Abstract Strategy Games (like Chess or Go)
Collectible Games (CCGs, CMGs, etc)
Thematic Games (emphasis on narrative)
Family Games (fun for kids and adults)
Children's Games (best for younger kids)
Party Games (few rules, lots of laughs)
Strategy Games (more complex games)
Wargames (conflict simulation, etc.)

Daca aveti cont si sunteti logati cu linkul urmator aveti acces la votul pentru clasificarea unui joc intr-una din clasele de mai sus:

http://www.boardgamegeek.com/collection/mycollection?columns=title|subdomains&ff=1&subtype=boardgame

in general voturile sunt logice (desi am vazut si voturi la Antike drept family game in loc de strategy game ...).
Asta mi-a dat o idee si de cum sa impart jocurile in ghidul pentru incepatori la care scriu acum, macar sa fiu "aliniat" la o sursa de baza de pe net :)

Categoriile apar si in casuta cu numele si rank-ul unui joc. De exemplu daca ne uitam acum la Puerto Rico care a revenit pe locul 1 vom vedea rankul normal "Board Game Rank" 1 dar si rankul din categoria lui "Strategy Game Rank" - logic tot 1. Apasand pe primul "1" ajungem la topul de boardgames (toate), apasand pe al doilea "1" ajungem la topul de Strategy Games.

Pentru unii poate fi o idee foarte buna de cautare a unui joc pe baza preferintelor (imi place Puerto Rico, vreau tot ceva de genul, ma uit la Strategy Games). Intr-un fel si complexitatea este categorisita astfel (99% din party games sunt mai putin complexe decat Family games care sunt mai putin complexe decat Strategy sau Abstract Strategy games).

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

Re: Subdomenii BGG

05 Jun 2010, 11:33

Yo! zic ca diferentierea este clara si la obiect. Faptul ca un joc poate aparea la o categorie la care noi nu l-am plasa tine doar de gusturile/parerile altora pana la urma urmei...

@adixor: Aceasta "subdomenizare" e de cel putin 3 saptamani... ;)
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

adixor

05 Jun 2010, 13:40

nu sunt de acord ca exista o metoda de clasificare a unui joc clara si la obiect (idem muzica, filme,etc). Este motivul pentru care ideea de Categorie a fost inlocuita in ultimul timp cu ideea de Tag (eticheta). Astfel, pe bloguri mai rar vezi "categorii" dar mult mai des vezi taguri (si nu numai pe bloguri, s-a generalizat sistemul).

De ce? un articol nu ar putea intra intr-o singura categorie, desi eu vreau sa vorbesc despre filmele care mi-au placut si muzica pe care am ascultat-o ieri. Cu taguri e mult mai "smart": pun tagul muzica si filme si gata, articolul va aparea in ambele "categorii". aceasta a fost o revolutie in sortarea si clasificarea datelor.

cred ca se pot da n exemple cu jocuri care se pot clasifica in mai multe categorii, dar recunosc ca impartirea lor minimizeaza fenomenul asta f. f. mult.

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

05 Jun 2010, 14:26

Si oare tag-ul nu este, de fapt, tot o categorisire? Adica nu-i tot una daca pun un joc la categoriile X si Y pentru ca 10 oameni l-au votat pentru una din categorii si 14 oameni l-au votat pentru alta cu a pune cele doua tag-uri pentru respectivul joc?

Sa-ti dau un exemplu: cum ai clasa modelele Dacia (Logan, Sandero, Logan Pickup, Logan Van, Duster) ?? Le-ai clasa in categorii sau i-ai pune fiecareia tag-uri?

Pana la urma urmei, o categorie poate fi definita ca continand mai multe tag-uri. Deci se poate ajunge la ideea ca, sumand tag-urile atasate unui joc, vom ajunge la o categorie, so we're back to square 1.

In opinia mea, singurul avantaj al tag-urilor este ca nu mai trebuie sa incluzi strict un joc intr-o categorie deja definita, ci doar poti sa spui: "jocul face asta, contine aia, se bazeaza pe ailalta", dand astfel cateva detalii care sa ilustreze principalele puncte cheie ale jocului, fara sa mai trebuiasca sa stereotipezi un joc. Dar indiferent de tag-uri, printr-un tip grupare sau altul, un joc tot poate fi introdus intr-o anume categorie. Recunosc, poate ca e prea plastic sa spui despre 1000 de jocuri ca sunt de strategie, despre 700 ca sunt economice, s.a.m.d., dar este pana la urma corect...

In plus, ca o parere personala, cred k noi oamenii intotdeauna etichetam mult mai usor decat categorisim, de aceea si boom-ul acesta catre tag-uri... ;)

Colectie

adixor

06 Jun 2010, 09:32

mic exercitiu, fara sa te uiti pe BGG: spune-mi in ce categorie din cele de mai sus ai pune:
- Battlestar Galactica
- Galaxy Trucker
- Space Alert
- Roll Through The Ages
- Stone Age

Dupa ce te gandesti selecteaza textul de mai jos ca sa vezi raspunsul si comentariul meu:

Spoiler=====

Battlestar Galactica - Thematic (desi are si o mare parte de strategie, dar recunosc ca tema e mai importanta)
Galaxy Trucker - Thematic (???)
Space Alert - Thematic si Strategy !! surprize surprize, parca trebuias sa fie doar o categorie. au transformat asta in tag-uri!
Roll Through The Ages - The Bronze Age - Family si Strategy! din nou 2 categorii
Stone Age - Family si Strategy!

Se pare ca s-au lovit de aceeasi problema de care-ti spun eu: NU poti face un sistem de categorii care sa functioneze pe o masa de obiecte atat de variate si cu asa multe proprietati combinate. Toata argumentarea mea se baza pe asta si pe utilitatea tag-urilor ca lucru ce poate rezolva problema si ei chiar la asta se pare ca au ajuns! Ei deja aveau insa un sistem de taguri (de exemplu la mecanica, unde e stufos sistemul) si tot ce au facut acum a fost sa simplifice sistemul alegand doar 8 taguri dar cred ca acesta poate fi un sistem inutil. S-ar putea ca datorita simplitatii noului sistem sa nu conteze pentru nimeni aceasta noua clasificare. Si in continuare nu sunt de acord cu afirmatia "diferentierea este clara si la obiect". Demonstratia se afla in acest post ascunsa dupa culoarea asta gri misterios :).

End Spoiler=====

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

07 Jun 2010, 10:13

Cam lung spoiler-ul, cher adixor... Yo! ma limitez doar la a categorisii astfel: jocuri pentru mai multi jucatori... Sper sa imi dai dreptate... :D

Colectie

Post Reply

Return to “Discutii generale”