Wargames
-
adixor
Wargames
Salut
Am avut o discutie de curand cu cineva care imi spunea ca boardgamerii din .ro stagneaza in ceea ce priveste wargame-urile. Pentru cei neinitiati, exista mai multe clase si tipuri (sper in curand sa avem si un articol pe aceasta tema) dar pe scurt avem:
- foarte simple si cu mult noroc(nivel ultra-easy) - Risk
- simple si rapide, destul de mult noroc (easy) - Memoir '44, BattleLore
- medii ca si complexitate, mai lente si cu o parte strategica mai dezvoltata - Axis and Allies, poate Conflict of Heroes, Tide of Iron
- (pentru simplitiate voi introduce tot ce e peste nivelul de mai sus la) hardcore, complexe sau foarte complexe, strategii vaste - Combat Commander: Europe, ASL (Advanced Squad Leader) si alte cateva sute
Sunt curios din forumisti cam ce ati jucat pana acum din clasele de mai sus. Eu am jucat asa:
- easy - Memoir (gramezi de scenarii cu toate extensiile posibile) si BattleLore (basic)
- medii - Tide of Iron (+ citit destul de mult din regulamentul CoH)
- complexe - Combat Commander: Europe (un singur joc, scenariu introductiv)
Dupa ce aflam asta hai sa vedem cum putem deschide gustul pentru wargames. Ce ati vrea sa jucati, ce jocuri aveti, etc. Poate facem un meeting in care sa avem si ceva wargames.
adixor
Am avut o discutie de curand cu cineva care imi spunea ca boardgamerii din .ro stagneaza in ceea ce priveste wargame-urile. Pentru cei neinitiati, exista mai multe clase si tipuri (sper in curand sa avem si un articol pe aceasta tema) dar pe scurt avem:
- foarte simple si cu mult noroc(nivel ultra-easy) - Risk
- simple si rapide, destul de mult noroc (easy) - Memoir '44, BattleLore
- medii ca si complexitate, mai lente si cu o parte strategica mai dezvoltata - Axis and Allies, poate Conflict of Heroes, Tide of Iron
- (pentru simplitiate voi introduce tot ce e peste nivelul de mai sus la) hardcore, complexe sau foarte complexe, strategii vaste - Combat Commander: Europe, ASL (Advanced Squad Leader) si alte cateva sute
Sunt curios din forumisti cam ce ati jucat pana acum din clasele de mai sus. Eu am jucat asa:
- easy - Memoir (gramezi de scenarii cu toate extensiile posibile) si BattleLore (basic)
- medii - Tide of Iron (+ citit destul de mult din regulamentul CoH)
- complexe - Combat Commander: Europe (un singur joc, scenariu introductiv)
Dupa ce aflam asta hai sa vedem cum putem deschide gustul pentru wargames. Ce ati vrea sa jucati, ce jocuri aveti, etc. Poate facem un meeting in care sa avem si ceva wargames.
adixor
- Chuckila
- King Meeple

Re: Wargames
Departe de mine gandul sa devin un wargamer, insa sistemul CC:E mi-a demonstrat ca aceasta categorie poate sa aibe un element cinematic pe care majoritatea board game-urilor nu reusesc sa il redea.adixor wrote:Ce ati vrea sa jucati, ce jocuri aveti, etc.
Tocmai din aceasta cauza, am decis sa testez si alte titluri de la alti producatori de wargames (pe langa GMT). Asa am ajuns la Columbia Games iar titlurile pe care le-am ales initial au fost: Hammer of the Scots, Rommel in the Desert si Napoleon: The Waterloo Campaign, 1815. Principiul este putin diferit, fiindca ei incearca simularea asa numitului "fog of war", incertitudinea asupra fortelor inamicului pana se ajuge efectiv la confruntare. Fiind "block games", forta unei trupe o vede doar cel care o comanda, insa pozitionarea o pot vedea ambii jucatori.
Din pacate, faptul ca nu am (inca) adversar in ale wargamingului m-a facut sa dau Napoleon fara sa il joc, Rommel sa fie inca in tipla, iar Hammer of the Scots chiar daca a fost deschis, nu a vazut tabla. Nu imi fac griji insa, sunt convins ca si femomenul wargames incet incet se va dezvolta si la noi. E aproape imposibil ca aria de joc sa ajunga la fel de extinsa ca si in cazul euro/ameritrashurilor, insa fiind jocuri in principal de 2 jucatori, nu e neaparat sa ai un grup numeros pentru a le putea juca.
Ce am sau am mai jucat:
* Twilight Struggle - jocul 1 in topul preferintelor mele. Este ideal sa fie jucat cu cineva cam la acelasi nivel de experienta, altfel cei noi vor avea de indurat cateva infrangeri pana se vor prinde de subtilitatile jocului.
* Hannibal: Rome vs Carthage - am un singur joc la activ, insa din pacate nu pot sa spun ca m-a impresionat la prima auditie atat de tare pe cat au facut-o TS/CC:E. Si la timpul necesar unei partide, as alege cele doua in fata lui
* CC:E - cu fiecare joc, imi dau seama ca este stilul de wargame pe sufletul meu. Nici foarte scriptabil, fiindca evenimentele aleatoare apar ... si apar "dur"; nici foarte lung; extrem de imersiv tematic. La finalul jocului, ajungi sa ii regreti pe Sgt. Bergstrom sau Cpl. Winkler, care nu au reusit sa opreasca adversarul la timp.
Ce jocuri mai am sub radar:
1. De la Columbia Games, seria [Wargame Theater]Front II - EastFront II, WestFront II, EuroFront II. Considerata de multa lume capodopera block wargamingului, singurul lucru care m-a oprit pana acum sa nu o iau este play-time-ul IMENS. Din pacate nu pot juca un wargame de 2-3 ore in mod normal, daramite unul care sa necesite un weekend intreg.
2. De la GMT Games:
2.1 Re-printul Paths of Glory. Tinand cont cat de repede s-a "topit" printul anterior si succesul de care s-a bucurat, e un no-brainer.
2.2 Re-printul Sword of Rome. Wargame care sa suporte 4 jucatori? Excelent, daca facem rost de oameni, de ce sa nu infestam cate 3, nu doar cate 1.
2.3 Washington's War. Reimplementarea mega-hitului We The People. Reduce si mai mult timpul unei partide; din acest motiv (timp de joc undeva sub 2 ore) pentru mine personal este "must have".
2.4 Re-printul Here I Stand. No bun. Daca restul le-a dori stiind ca la un moment dat poate chiar as putea sa le joc, Here I Stand e genul de joc pe care nu prea stiu cum l-as putea scoate pe masa. 6 jucatori pentru cea mai buna experienta, o jumatate de zi pentru o partida?! Poate doar la o intalnire nationala
2.5 Asia/Europe Engulfed. Din nou monstrii de jocuri, care se pot impreuna pentru a ajunge la tata monstrilor.
3. Pentru modul solitaire (asta este, in wargaming esti lup singuratic)
3.1 D-Day at Omaha Beach
3.2 Ambush (aici astept un reprint, fiindca preturile actuale sunt mult prea sus)
3.3 Raid on St. Nazaire
3.4 [Don't remember name]. Stiu ca am citit un review la un wargame solitaire si am ramas extrem de impresionat de joc. Din pacate se pare ca nu l-am adaugat la wishlist si acum nu mai imi aduc aminte cum ii spune. Idea era ca jocul are un regulament iritant de prost scris, insa cei care au insistat si au insistat in a-l descifra, au spus ca dupa acel regulament jenant se afla cel mai bun wargame solo care l-au jucat vreodata. Pe langa asta, ofera 3 fronturi unde se pot desfasura bataliile: WWII, Vietnam si inca ceva.
Daca lumea e interesata de wargames, eu le aduc cu cea mai mare placere pe cele care le am la urmatoarea intalnire.
-
adixor
pai acum la 13:00 in bucuresti ar fi un moment bunDaca lumea e interesata de wargames, eu le aduc cu cea mai mare placere pe cele care le am la urmatoarea intalnire.
eu sunt interesat (CC:E mi-a deschis rau pofta pentru ceva mai complex desi nu o sa las niciodata uitarii Memoir '44) dar din pacate in Bucuresti nu am gasit pe nimeni pasionat. De aceea am si deschis topicul, poate cineva are si vrea sa jucam si wargames. Eu din pacate nu mai am decat Tide of Iron care e la vanzare pentru ca nu am cu cine sa-l joc, si la fel de probabil nu voi mai cumpara altul din acelasi motiv (decat eventual unul solo). Vad ca tu ai intrat bine in subiectul wargames
anybody else around? ca parca vad ca singura varianta o sa fie Conflict of Heroes pe zuntzu cu Chuckila
- Chuckila
- King Meeple

-
adixor
<sunet de tobe.. suspans.. dum dum dum ..>
ni s-a alaturat pe forum un wargamer. din cei adevarati nu ca mine
asteptam si parerea lui.
ni s-a alaturat pe forum un wargamer. din cei adevarati nu ca mine
-
criss
Mai curind un "wargamer incepator adevarat"...adixor wrote:... un wargamer. din cei adevarati ...
Ma numesc Cristi si sunt dependent de wargames.
Desi Chuckila spune ca nu are parteneri, stau la 5 min de mers cu masina de el si la 15 min de mers pe jos... e adevarat ca ne-am cunoscut doar de scurt timp. In curind sper sa ne duelam cu un TS.
- Chuckila
- King Meeple

Pana la proba contrarie (primul joccriss wrote:Desi Chuckila spune ca nu are parteneri, stau la 5 min de mers cu masina de el si la 15 min de mers pe jos... e adevarat ca ne-am cunoscut doar de scurt timp. In curind sper sa ne duelam cu un TS.
Later edit: Cum tot ai vrut tu sa imi cumperi Hammer of the Scot (pe care nu l-am dat din motive foarte personale
-
ririmia
Eu am cumparat BattleLore si in afara de a-l desface nu am mai facut nimic cu el. Am avut o singura tentativa de joc dar nu pot numi ca "l-am jucat odata".
Sper sa reusesc la un moment dat macar sa invat cum se joaca.
Sper sa reusesc la un moment dat macar sa invat cum se joaca.
-
criss
Am inceput si eu cu Memoir si BattleLore, apoi am trecut pe jocuri mai complexe: Command & Colors: Ancients, Conflict of Heroes: AtB, Combat Commander: Europe, Napoleon: The Waterloo Campaign 1815, Glory III, Hannibal: Rome vs Carthage, Twilight Struggle, Napoleon's Triumph.
Wishlist: Paths of Glory, ASLSK, ASL.
Wishlist: Paths of Glory, ASLSK, ASL.
- Chuckila
- King Meeple

Fields of Fire ii zice!!! De cand am postat, tot asta am avut in minte, chiar si la cinemaChuckila wrote: 3.4 [Don't remember name]. Stiu ca am citit un review la un wargame solitaire si am ramas extrem de impresionat de joc. Din pacate se pare ca nu l-am adaugat la wishlist si acum nu mai imi aduc aminte cum ii spune. Idea era ca jocul are un regulament iritant de prost scris, insa cei care au insistat si au insistat in a-l descifra, au spus ca dupa acel regulament jenant se afla cel mai bun wargame solo care l-au jucat vreodata. Pe langa asta, ofera 3 fronturi unde se pot desfasura bataliile: WWII, Vietnam si inca ceva.
- Chuckila
- King Meeple

Ca veni vorba de wargames solo, nu intereseaza pe nimeni sa ne bagam la o comanda de la Victory Point Games? https://victorypointgames.com/index.php
Jocurile sunt de facute in sistemul "made-to-order", nu exista retaileri care sa le aibe in stock. Faci comanda, ei produc jocul si ti-l trimit. Review-urile de pe BGG la adresa jocurilor sunt foarte bune spre excelente si unele titluri chiar mi-au tras cu ochiul.
Eu mi-am facut cont sa vad procesul de comanda si am adaugat cateva jocuri pentru o comanda fictiva (irelevant numele, fiindca nu alea la vreau oricum). Am vrut sa vad pe unde m-as situa cu transportul. La Forlorn: Hope + Nemo's War + The Barbarossa Campaing (valoare aprox $100), transportul a iesit undeva la $20. Decent.
Daca e cineva interesat, lemme know.
Jocurile sunt de facute in sistemul "made-to-order", nu exista retaileri care sa le aibe in stock. Faci comanda, ei produc jocul si ti-l trimit. Review-urile de pe BGG la adresa jocurilor sunt foarte bune spre excelente si unele titluri chiar mi-au tras cu ochiul.
Eu mi-am facut cont sa vad procesul de comanda si am adaugat cateva jocuri pentru o comanda fictiva (irelevant numele, fiindca nu alea la vreau oricum). Am vrut sa vad pe unde m-as situa cu transportul. La Forlorn: Hope + Nemo's War + The Barbarossa Campaing (valoare aprox $100), transportul a iesit undeva la $20. Decent.
Daca e cineva interesat, lemme know.