O clasificare utila - in functie de complexitate

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
chrislove

O clasificare utila - in functie de complexitate

Post: # 59Post chrislove
02 Jan 2010, 03:17

Desi stiu ca e greu sa fac o astfel de clasificare, pentru ca in principiu e subiectiva, mi se pare f. utila pentru cei care vor sa isi cumpere un joc si nu au timp sa caute f. multe informatii (de ex. pe BGG). Asa ca ma voi folosi de statisticile din BGG si de propria experienta (la care mi-ar fi utile si parerile altor utilizatori ai forumului). Precizez ca este o clasificare APROXIMATIVA, dar sper eu orientativa (nu am avut intentia sa fie exhaustiva, m-am axat pe jocurile existente in Romania ).

Jocuri "foarte grele" (nota BGG 4-5 din 5)(pentru cei cu tupeu :) ):
Twilight Imperium, Advanced Squad Leader, Go

Jocuri "medii grele"(nota BGG 3-4 din 5)(pentru cei cu nervii tari si odihniti ;) ):
- prin complexitatea strategiei:
Agricola
Antike
Caylus
Cuba
Le Havre
Power Grid
Princes of Florence
Puerto Rico
Railroad Tycoon
Race for the Galaxy
Tigris & Euphrates
Tikal
Twilight Struggle

- prin complexitatea regulilor:
Arkham Horror

- prin ambele (strategie si reguli):
Age of Empires III: The Age of Discovery
Android
Battlestar Galactica
Shipyard
Shogun
Through the Ages: A Story of Civilization
Tide of Iron

- altele (nu le-am jucat, deci nu pot preciza de ce sunt "grele"):
1960: The Making of the President, A Game of Thrones, Axis & Allies, Age of Steam, Colonia, Conflict of Heroes, Descent, Imperial, El Grande, Taj Mahal, War of the Ring

Jocuri "medii" (nota BGG 2.2-3 din 5) - aici sunt cele mai multe (jocuri de zi cu zi):
A Castle for all Seasons, Batavia, Battlelore, Blue Moon City, Cosmic Encounter, Cleopatra, Colloseum, Colonia, Commands and Colors:Ancients, Dominion, Galaxy Tracker, Ghost Stories, In the Year of the Dragon, Last Night on Eath, Memoir44 (cu extensii), Mr. Jack, Mystery of the Abbey, Notre Dame, Pandemic, Prophecy, Richochet Robots, Roma, Royal Palace, Saint Petersburg, Samurai, San Juan, Shadows over Camelot, Small World, Space Alert, Stone Age, The Settlers of Catan, The Pillars of the Earth, Tombouctou, Torres etc.

Jocuri "medii usoare"(nota BGG 1.5-2.2 din 5)(gen family, petrecere):
Airships, Alhambra, Aqua Romana, Battle line, Blokus, Bohnanza, Buccaneer, Carcassonne, Citadels, Finca, Formula D, Ingenious, Jamaica, Lost Cities, Metro, Pirate's Cove, Red November, Saboteur, Snow Tales, Tales of the Arabian Nights, Talisman, Ticket to Ride, The Thief of Baghdad, Thebes, Zooloretto etc.

In general extensiile mai aduc un grad de dificultate jocurilor, asa ca mi-e greu sa le incadrez pe unele jocuri strict la usoare sau medii usoare (de ex. la Alhambra, Carcassonne, Memoir44) .

Sper sa fie utila clasificarea mea cuiva, si sper sa nu imi atrag critici, pentru ca este pur orientativa. Happy gaming :)

adixor

Re: O clasificare utila - in functie de complexitate

Post: # 62Post adixor
02 Jan 2010, 06:07

As adauga ca Agricola are si versiunea "family" care scade complexitatea undeva spre jocuri medii. Cel putin dispar alegerile legate de cartile de ocupatii si minor improvements care aduc complexitate (si super strategii) in jocul full.

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2680
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: O clasificare utila - in functie de complexitate

Post: # 8891Post suf
22 Nov 2010, 19:14

@chrislove: Multumim pentru liste. Daca ai jucat Twilight Imperium 3rd edition, as vrea o scurta opinie despre el. Eu vreau jocuri tot mai grele; inca n-am atins tocu' de sus. Is curios daca as putea sa-l joc in grupul nostru. De mentionat ca merg bine Agricola, Caylus, Le Havre, Steam (gen Railroad Tycoon), Tigris & Euphrates. Ce parere ai, ar merita investitia?

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3186
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: O clasificare utila - in functie de complexitate

Post: # 8895Post VickdaReaper
22 Nov 2010, 20:12

Twilight Imperium este un joc foarte complex. Nu neaparat ca complexitate a regulilor (e drept, sunt destule de stufoase, tipic pentru un big box FFG), cat ca complexitate a actiunilor, a lucrurilor de facut si a consecintelor acestora. Nu am jucat jocul, doar am trecut cat de cat prin regulament, dar pot sa-mi dau seama ca (avand in spate experientele de la A Game of Thrones si Starcraft, jocuri create de acelasi Christian T. Petersen) este un joc in care trebuie sa ai grija de foarte multe aspecte, trebuie sa gandesti si multa strategie si trebuie sa nici nu interpretezi gresit regulile, pentru ca altfel sigur se strica ceva, prin locurile importante ale desfasurarii jocului.
Daca vrei sfatul meu, citeste regulamentul cap-coada, asimiland cat mai mult din el, si fa-ti o parere daca ti-ar place sa joci asa ceva. Eventual, cauta un film, ceva pe net pentru a vedea si parerea altcuiva...

P.S. Din cate o stiu pe chrislove, nu cred ca a jucat TI. Dar poate o sa ma surprinda si pe mine... :)
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie


Post Reply

Return to “Discutii generale”