Promovati Board Gamingul

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
bogdanpocol

Promovati Board Gamingul

25 Jun 2010, 14:12

salutare... eu sunt mai nou in lumea asta a boardgame-ului dar nu vi se pare ca nu e destul de promovat si foarte putina lume stie de el ??? eu cred (desi poate sunt genul super visator) ca daca ar fi promovat destul de bine lumea ar receptiona destul de bine fenomenul si in 2 - 3 ani si Romania ar putea avea "neste" campionate nationale de boardgames.... o sa ziceti acuma cine baga bani in campionate de BG... va zic eu sunt destui oameni cu" nasucul finut" iar daca reusesti sa le promovezi bine, reusesti sa le bagi pe tv asa cum sunt acuma meciurile de fotbal.... deacolo vine publicitatea , sponsori etc..... ideea e ca cineva sa faca ceva...
va mai zic una: asa din povesti, daca le zici oamenilor de boardgames majoritatea o sa intrebe ce e ala... daaca le arati shi niste poze o sa zica "e niste cartoane" (asa a zis si prietena mea ) pana a jucat Catan, de atunci incoace numai hai sa jucam ceva aud :D (bine asta ma bucura enorm)

Ideea e ca noi astia putini trebuie sa le promovam cum putem in prima faza, in a doua faza cei care au magazine de specialitate ar putea apela la niste reclama si online in prima faza apoi pe radio shi in cele din urma pe tv.... si apoi daca cineva ar avea niste banuti si ar fi in stare (sau ar putea face rost de niste sponsori) ar putea face un miniturneu de BG in orasele mari gen cluj, iasi, brasov, baia mare, constanta , bucuresti, timisoara etc.... incet incet eu cred ca lumea ar investi....poate ma insel dar..... nu prea cred....

inca o solutie de promovare ar fi ca cei care detin magazine de jocuri sa le promoveze prin "crashmele din tara" (pub-uri , cafenele) sa faca seri de Catan de exemplu sau seri de Carcassonne sau ceva asa simplu dar care sa prinda.... eu sunt baimarean si in baia mare de exemplu exista un loc destul de mare in care daca vrei sa te duci sa bei un suc sau o bere cu prietenii poti sa iti iei si o pereche de carti sau un remi si sa joci cat timp stai acolo ...

credeti ca BG-urile nu ar fi la fel de apreciate la scara larga daca s-ar stii mai mult de ele??? ???

adixor

Re: Promovati Board Gamingul

25 Jun 2010, 23:24

hmm. welcome to the club :). noi vorbim pe forum de chestia asta cam de pe 1 ianuarie cand l-am inaugurat :) de fapt asta este si motivul pentru care am creat acest forum, pentru promovarea boardgameurilor. Am reusit intr-o mai mica sau mai mare parte (deja avem intalniri in bucuresti care se inmultesc, o intalnire "nationala" si alta in lucru, o sectiune de traduceri desi cam someaza de ceva timp de cand am observat ca targetul de pe forum nu e interesat de traduceri decat in mica parte, avem review-uri care sunt in marea lor majoritate foarte bune, etc) dar este nevoie de si mai multa munca pe care putini sunt dispusi sa o faca din lipsa de timp sau alta motivatie.

ma bucur ca reactivam subiectul, acum avand ceva mai multi utilizatori (activi) decat acum cateva luni, sunt curios cum vad si ei problema. Trebuie sa remarcam si faptul ca au existat niste mici campionate pe la noi (am auzit, nu am fost) de Catan cel putin dar intr-adevar, totul e underground momentan. Cum ziceam si in alte discutii, majoritatea celor care joaca un boardgame 1. mai vor si 2. se intreaba de ce nu au stiut pana acum. Din pacate ceea ce ar face jocurile si mai cunoscute la noi, adica versiunile in romana a unor jocuri (cum avem catan si reteaua energetica) sunt scumpe si greu de produs. Daca in unele tari din europa (majoritatea) cu greu mai gasesti jocuri in engleza, toate fiind localizate, la noi e fix invers. In plus prezenta lor pe piata (in majoritate online) nu se compara cu monopoly, europolis si capital care au infectat toate hypermarketurile si care dupa parerea mea mai degraba alunga jucatorii din zona boardgames decat sa-i atraga.

Lucruri ar putea fi facute: promovare folosind facebook (recomandare catre prieteni a paginii noastre de pe facebook de exemplu), scriere de review-uri, pareri, discutii, materiale (incepusem sa lucrez la un ghid pentru incepatori pe care il discut in alt thread dar nu am mai avut timp in ultimele sapt), etc. Cum ziceam insa nu sunt multi destul de pasionati incat sa sacrifice resurse (timp in general) pentru asta. Si ooo, daaa, e nevoie de timp. Pentru mine a insemnat cam 3-5 ore/zi in medie activitati legate de forum, timp de vreo 5 luni si ceva, pe care le-am investit cu placere pentru ca e o pasiune, aceasta fiind singura motivatie. Incep insa sa constientizez ca nu-mi voi mai permite sa sustin acest ritm mult timp si imi dau seama ca totusi nu suntem pe forum decat 10-20 oameni activi numar departe de o masa critica care sa se autosustina.

Referitor la reclame, desi nu am toate datele problemei vorbind mai mult din chestii auzite, parerea mea e ca jucatorii actuali de pe piata de la noi nu au resursele necesare promovarii agresive (reclamele de care zici, etc) sau poate nici macar resursele promovarii in puburi, etc. Majoritatea sunt firme de 1-2-3 angajati (probabil angajati improrpiu spus pentru ca ownerii sunt si angajatii) care au tot 24 ore ca noi intr-o zi :)

Incepe sa creasca fenomenul dar e o crestere lenta, poate numai asa poate fi, nu-mi dau seama. Din ce mi-a zis cineva din afara, asa a fost si acolo.. lenta pana la un punct apoi explosiva pentru o perioada. Sa speram ca ajungem si noi acolo.

alt thread de citit:

[forum]viewtopic.php?f=61&t=56[/forum]

parca mai era unul mai interesant dar nu l-am gasit...

bogdanpocol

26 Jun 2010, 13:04

nu pot face nici eu mare lucru dar poate conteaza la un nivel mic ceea ce as putea face eu.....am inteles este o intalnire la moeciu in iulie... eu sunt cameraman la o televiziune locala din baia mare ( prietena mea e brasoveanca si nu mi-ar fi greu sa ajung acolo ) si daca voi ati fi deacord am putea face un reportaj pe tema asta (nu foarte lung 30 - 40 de minute) bine asta daca ati fi voi deacord sa fiti filmati. asta e partea cu care as putea ajuta eu comunitatea. reportajul s-ar vedea doar in maramures si eventual pe net... nush daca as rezolva foarte mult cu asta dar ar fi un mic pas zic eu. bun acuma ar interveni si o mica problema ....tot pe la sfarsitul lui iulie trebuie sa plec in germania sa fac o emisiune pt un prieten din nigeria.... daca nu se suprapun datele intalnirii de la moeciu cu cea din germania poate ne vedem acolo daca vreti... ( detaliile le vom stabili ulterior cand mi se confirma toate filmarile )

adixor

26 Jun 2010, 13:45

orice este util, ideea ta este foarte buna. noi am facut un fllmulet dar la nivel ultraamatoristic, for fun si nimeni nu a avut nimic impotriva sa apara online. oricum putem edita oricand imaginile daca cineva nu doreste. intalnirea viitoare este pe 23-25 iulie, vezi threadul din sectiunea de intalniri ar fi super sa puteti veni chiar fara partea de televiziune, speranta mea ar fi sa fie cat mai multi gameri din tara.

filmuletul e in ultimele pagini a threadului legat de prima intalnire nationala.

Ioana

26 Jun 2010, 13:48

Te asteptam cu mare placere in Iulie la Moieciu, impreuna cu prietena ta!
Cred ca nu va fi nimeni deranjat de camera de filmat, mai ales ca si la prima intalnire am fost filmati (e-adevarat, nu cu o camera profesionista :) ). Pe noi ne bucura orice mic articol, filmulet, sau set de poze pe care-l putem impartasi altor pasionati de board games, asa ca putem spune fara sa gresim cu cat mai multe cu atat mai bine! :)

bogdanpocol

26 Jun 2010, 13:57

Foarte tare.... atunci voi face tot posibilul sa ajung acolo . daca o sa trebuiasca sa ajung la nemti mai repede de 25 iulie atunci promit ca la urmatoarea intalnire eu sunt primul care ajunge acolo ;) . oricum mai vorbim si stabilim detaliile pana atunci.

coco

12 Aug 2010, 08:54

Referitor la promovarea jocurilor de societate in romania parerea mea este urmatoarea: Cei care ar trebuii sa promoveze aceste jocuri ar fi producatorii. In Romanica nu exista prea multi producatori, asa ca nu e nimeni interesat sa la promoveze. Ar mai fi si firmele de vanzare online a acestor jocuri, dar aceste firme merg pe ideea ca daca afiseaza pe site jocurile e suficient. Mai suntem noi ccativa, care daca intamplator la o petrecere avem timpul necesar sa prezentam unor "musafiri" un joc (dar sa nu fie complex sa se joace in maxim o ora si sa mearga repede).....aceia vor spune woww....credeam ca monopoly e cel mai tare joc, dar asa joc cum e.....acesta (ex.catan TTR) nu am mai vazut. Si intreaba de cand au aparut aceste jocuri si tu spui din 1995.....iar ei spun....doamne dar ce prosti suntem. Ca si o concluzie eu cred ca totusi aceste jocuri ar prinde si la noi (ca doar oameni suntem si noi la fel ca si germanii, austriecii, italienii, etc) numai ca oamenii nu au de unde sa stie de ele. Mergeti vara in orice parc vreti din tara (mai nou si in cartiere in fata blocurilor)...si o sa vedeti grupuri de 30-40 de oameni (e drept poate unii trecuti de prima tinerete) care joaca sah sau table. Dar nimeni nu s-a gandit sa meraga spre exemplu in acel parc (ar fi suficient 2 mese cu acelasi joc) sa puna pe masa un gateway..si sa vada cum se strange lumea in jurul lui....ba mai mult or sa fie foarte multi curiosi care or sa intrebe ce naiba de joc e asta, cum se joaca....si mai apoi.....si eu vreau. Ati facut vreodata acest test? Poate ca nu, ca nu e interesul nostru direct. Dar asa cum spuneam asta ar fi treaba altora, noi astia micii, mai corupem asa cate un cunoscut. Mi s-a intamplat sa-mi spuna lasa-ma ba cu jocurile astea pe tabla, ce naiba esti copil? Iar dupa ce i-am facut o prezentare la catan a devenit nebun....cum prinde niste oameni cum ii baga la catan iar cum ajunge de la serviciu acasa cum se baga la un catan online unde petrece ore in sir. Da, ala care zicea ce naiba, te intorci la jocuri pe tabla la varsta asta? Asadar la noi in romanica totul este la nivel de amatori (si aici luati orice domeniu doriti voi: sport, economie, politica, afaceri) asa ca ce sa te astepti mai mult. Ca exemplu in germania ptr a promova catanul, am inteles ca s-au vopsit cateva masini cu imaginea tablei si cu componente din joc pe ele si au batut parcurile din germania. Dar noi romanii stam si spunem: ai vazut ce joaca astfel de jocuri nemtii, austirecii, americanii? Ai vazut ca acel joc a ajuns numarul 1 in vanzari? Pai da, ca ei stiu ce si cum sa faca. Poate ca se prind desrpe ce am vrut eu sa zic si astia cu vanzari de jocuri online de la noi. Aceasta este parerea mea referitor la promovarea acestor jocuri.

adixor

12 Aug 2010, 09:30

noi aproape nu avem producatori, iar cei care au magazine (mai mult sau mai putin online) nu cred ca au resursele pentru promovare si s-ar putea o investitie in promovare sa fie greu amortizata, desi nu as vrea sa vorbesc pentru ei. tot pe noi ramane pana la urma treaba momentan. partea buna e ca apar magazine noi, lumea incepe sa auda de jocuri, incep sa se organizeze intalniri, poate si concursuri la un moment dat sper, dar, repet, sa nu se gandeasca cineva ca e ca la bomboane, faci o reclama la bonibon si toata romania fuge la alimentara sa-si cumpere... nu ne place sa spunem sau acceptam asta dar e un hobby mai de nisa decat am vrea sa credem, spun asta dupa multe discutii pe tema asta citite pe bgg si alte site-uri de profil.

adixor

12 Aug 2010, 09:35

sa nu uit: catan da dependenta, dar am vazut oameni care au prins catan, au fost innebuniti de el l-au jucat non stop, dar NU s-au atins de nici un alt joc sau doar de 1-2 foarte simple. asa incat nu oricine da cu nasul de catan si e innebunit este un boardgamer in sensul pe care-l vedem noi. multi nu vor sa auda de reguli mai complicate decat cele de catan si deci odata cu ele nu vor sa auda de >99% din jocuri, pentru ca pur si simplu nu asta vor sa faca, le place acel nivel si nu sunt interesati sau tentati sa-l depaseasca. nu ca ar fi rau, zic doar sa stim ca se intampla si asta.

bogdanpocol

13 Aug 2010, 18:47

Adixor are dreptate catan da dpendenta..... Cat am fost in concediu mi-am lasat catanul la un prieten care l-a aratat la *n prieteni de-ai lui si toti vosr sa isi ia catan (catanul meu e distrus deja ) in fine nu asta vroiam sa zic... ceea ce vroiam sa zic defapt e ca dat din mana in mana pana-n fund la taxatoare catanul devine cunoscut in romania mai repede decat alte board game-uri . partea buna a lucrurilor din 100 de oameni care au jucat catan macar 1-2 cu siguranta vor fi tentati sa incerce si altceva si apoi altceva si altceva pana cand isi dau seama ca sunt dependenti de BG .... si startul meu a fost tot catan .... deci ca sa promovezi bg ai nevoie de 1 -2 gateway-uri de saacrificiu( catan , TTR) care sa se plimbe si sa stranga fani.... ideea e sa aprinzi fitilul pt ca bomba va exploda pana la urma .... Ramane de vazut in cat timp si ce efecte "devastatoare" va avea in romania printre noii board gameri

adixor

13 Aug 2010, 19:54

ai dreptate.

un articol despre catan (din 2009, dar cumva la zi).

http://www.wired.com/gaming/gamingrevie ... f_settlers
Since its introduction, The Settlers of Catan has become a worldwide phenomenon. It has been translated into 30 languages and sold a staggering 15 million copies (even the megahit videogame Halo 3 has sold only a little more than half that). It has spawned an empire of sequels, expansion packs, scenario books, card games, computer games, miniatures, and even a novel—all must-haves for legions of fans. And it has made its 56-year-old inventor a household name in every household that's crazy about board games, and a lot that aren't.
[...]
Most impressive of all, though, Settlers is actually inducting board-game-averse Americans into the cult of German-style gaming. Last year, Settlers doubled its sales on this side of the Atlantic, moving 200,000 copies in the US and Canada—almost unheard-of performance for a new strategy game with nothing but word-of-mouth marketing. It has become the first German-style title to make the leap from game-geek specialty stores to major retailers like Barnes & Noble and Toys "R" Us.

Settlers is now poised to become the biggest hit in the US since Risk.
[...]

haretel

13 Aug 2010, 22:37

la fel ca la monopoly, e foarte promovat jocu'; bravo lor !

mihai
Special Meeple
Special Meeple

16 Aug 2010, 14:37

salut,

m-am gandit sa intervin si eu in discutia voastra de aici. ca sa o iau punctual, pe cele 2 aspecte:

1. producatori de board games in Romania sunt ffff putini, ii numeri pe degetele de la o mana(daca includem si pe cei cu jocuri pentru copii). Teoretic ar trebui ei sa isi faca reclama la produsele lor, fiecare pe partea lui, astfel crescand imaginea asupra produselor lor si consumatorii sa afle de ei. dar se pare ca nici unul nu face asta momentan si nu vad prea curand sa faca asa ceva. in afara faptului ca apar in diverta si in marile lanturi comerciale(metro, carrefour, real, etc) alta miscare eu nu am vazut.

2. magazinele online de jocuri(la aceasta categorie ma includ si pe mine) - ar trebui sa investim in publicitate, in diverese feluri. un unul incerc sa ma promovez cat pot, momentan cu un buget mai redus, urmand sa cresc bugetul pe masura rezultatelor ce vor veni din primele campanii. dar mereu trebuie gandit ca te promovezi dar sa vezi si o imbunatatire a lucrurilor, o eventuala crestere a vanzarilor care sa motiveze viitoare investii in publicitate. sunt multe calcule de facut si de analizat cu atentie pe ce canale trebuie mers.

Si eu gandeam la fel ca cei de mai sus, pe vremea cand eram doar un simplu gamer care nu intelegea de ce nu se misca lucrurile la noi. De aceea am trecut de aceasta parte pentru a imbunatati lucrurile si a face ceva, sa dezvolt atat o afacere cat si sa marim comunitatile de boardgames existente.

Concluzia - sunt foarte bine venite orice pareri de promovare a boardgames-urilor, eu sunt dispus sa incerc mai multe metode. Deci putem discuta aici si sa reusim sa implementam din ideile ce apar aici.

bogdanpocol

16 Aug 2010, 16:49

pentru mihai

O modalitate de a promova siteul tau care vinde board games (asta e valabil defapt pt toate magazinele online ce vand bg si nu numai) la care ar avea acces foarte multa lume (in special tinerii) este portalul yahoo. Am vazut ca mai nou apar reclame pe yahoo messenger ( magazine online romanesti ce-i drept vindeau haine dar nu vad de ce nu s-ar putea vinde si board games in acelas mod) Singura problema probabil ar fi costurile (nu stiu cat costa si nici de ce buget dispui tu) dar pot sa fac pariu ca din 100 de utilizatori macar unul da click pe reclama ca sa vada ce se vinde acolo si poate si cumpara(la milioanele de utilizatori de messenger din romania daca 1% din ei cumpara un board game cred ca ar iesi un profit frumusel si mai mult decat atat bg nu ar mai fi o necunoscuta pt marea masa ce utilizeaza calculatorul cel putin). asta probabil ar fi metoda cea mai ieftina.... alta modalitate de a le promova ar fi o reclama desteapta care s-ar da pe tv urmata bineinteles de un concurs/campionat cu premii (1 premiile nu trebuie sa fie mari nici macar in bani ci se pot da bg ca si premii pt inceput. 2 aici ar fi bine sa iti gasesti un sponsor cu bani care sa investeasca, eventual facut un proiect de emisiune pt tv si sa se faca selectie la nivel national bla bla bla in final sa ajunga 20 -30 de oameni care sa se rupa live in fiecare duminica pe un post national (aici doar trebuie convinse posturile ca fac rating cu un target care nu e prea bagat in seama de obicei ,si care "e multi" :p cum toata lumea stie emisiunile cu rating aduc clar publicitate care impinge banuti in buzunarul celor care o difuzeaza ) .....bineinteles ar trebui sa se joace un gateway TTR sau Catan pt asta ) ar fi mai complicat si costurile ar fi enorme dar daca ai un prieten care la randul lui are un prieten care cunoaste pe cineva care ar fi dispus sa investeasca in asta s-ar rezlva pana la urma.... o a 3-a varianta de promovare... daca mai exista pe la voi prin bucuresti cluburi ale elevilor sau ceva de genu (veverite, porci mistreti , exploratori, gushteri , extraterestrii :)) ) care se aduna o data sau de 2 ori pe saptamana intr-un grup organizat daca cei care vand board game isi permit ar putea sa le faca cadou unu sau 2 gateway.... copiii ar spune altor copii parintilor si tot asa din gurita in gurita incet, incet s-ar auzi de joace cel putin de catan si TTR :D

mihai
Special Meeple
Special Meeple

16 Aug 2010, 16:57

@bogdan:

idei foarte bune, o sa le analizez si sa vad care ar merge. probabil luate pas cu pas, cam in ordinea care ai enumerat tu acolo.
dar per total sunt multi pasi de facut, necesita timp si bani pentru un proiect de lunga durata. dar incet, cu rabadare si un plan bun se pot face multe lucrui :)

bogdanpocol

16 Aug 2010, 17:10

bafta mare in aplicarea lor.... daca in timp voi vedea vreuna din metodele de mai sus aplicata ma voi gandi ca poate am avut si eu o contributie minora in toata povestea asta....:d

Post Reply

Return to “Discutii generale”