hmm. welcome to the club

. noi vorbim pe forum de chestia asta cam de pe 1 ianuarie cand l-am inaugurat

de fapt asta este si motivul pentru care am creat acest forum, pentru promovarea boardgameurilor. Am reusit intr-o mai mica sau mai mare parte (deja avem intalniri in bucuresti care se inmultesc, o intalnire "nationala" si alta in lucru, o sectiune de traduceri desi cam someaza de ceva timp de cand am observat ca targetul de pe forum nu e interesat de traduceri decat in mica parte, avem review-uri care sunt in marea lor majoritate foarte bune, etc) dar este nevoie de si mai multa munca pe care putini sunt dispusi sa o faca din lipsa de timp sau alta motivatie.
ma bucur ca reactivam subiectul, acum avand ceva mai multi utilizatori (activi) decat acum cateva luni, sunt curios cum vad si ei problema. Trebuie sa remarcam si faptul ca au existat niste mici campionate pe la noi (am auzit, nu am fost) de Catan cel putin dar intr-adevar, totul e underground momentan. Cum ziceam si in alte discutii, majoritatea celor care joaca un boardgame 1. mai vor si 2. se intreaba de ce nu au stiut pana acum. Din pacate ceea ce ar face jocurile si mai cunoscute la noi, adica versiunile in romana a unor jocuri (cum avem catan si reteaua energetica) sunt scumpe si greu de produs. Daca in unele tari din europa (majoritatea) cu greu mai gasesti jocuri in engleza, toate fiind localizate, la noi e fix invers. In plus prezenta lor pe piata (in majoritate online) nu se compara cu monopoly, europolis si capital care au infectat toate hypermarketurile si care dupa parerea mea mai degraba alunga jucatorii din zona boardgames decat sa-i atraga.
Lucruri ar putea fi facute: promovare folosind facebook (recomandare catre prieteni a paginii noastre de pe facebook de exemplu), scriere de review-uri, pareri, discutii, materiale (incepusem sa lucrez la un ghid pentru incepatori pe care il discut in alt thread dar nu am mai avut timp in ultimele sapt), etc. Cum ziceam insa nu sunt multi destul de pasionati incat sa sacrifice resurse (timp in general) pentru asta. Si ooo, daaa, e nevoie de timp. Pentru mine a insemnat cam 3-5 ore/zi in medie activitati legate de forum, timp de vreo 5 luni si ceva, pe care le-am investit cu placere pentru ca e o pasiune, aceasta fiind singura motivatie. Incep insa sa constientizez ca nu-mi voi mai permite sa sustin acest ritm mult timp si imi dau seama ca totusi nu suntem pe forum decat 10-20 oameni activi numar departe de o masa critica care sa se autosustina.
Referitor la reclame, desi nu am toate datele problemei vorbind mai mult din chestii auzite, parerea mea e ca jucatorii actuali de pe piata de la noi nu au resursele necesare promovarii agresive (reclamele de care zici, etc) sau poate nici macar resursele promovarii in puburi, etc. Majoritatea sunt firme de 1-2-3 angajati (probabil angajati improrpiu spus pentru ca ownerii sunt si angajatii) care au tot 24 ore ca noi intr-o zi
Incepe sa creasca fenomenul dar e o crestere lenta, poate numai asa poate fi, nu-mi dau seama. Din ce mi-a zis cineva din afara, asa a fost si acolo.. lenta pana la un punct apoi explosiva pentru o perioada. Sa speram ca ajungem si noi acolo.
alt thread de citit:
[forum]viewtopic.php?f=61&t=56[/forum]
parca mai era unul mai interesant dar nu l-am gasit...