Sertarul cu pareri - Twilight Struggle - DRAFT

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
adixor

Sertarul cu pareri - Twilight Struggle - DRAFT

30 Jun 2010, 21:26

review-ul rezultat in urma acestui topic a fost publicat aici:

[forum]viewtopic.php?f=73&t=495[/forum]

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Continuam seria de review-uri ale comunitatii "Sertarul cu Pareri".

Alte Review-uri din serie:
- Sertarul cu Pareri - Dominion
- Sertarul cu Pareri - Agricola
- Sertarul cu Pareri - Mr. Jack
- Sertarul cu Pareri - Small World
- Sertarul cu Pareri - Puerto Rico

Va rog sa adaugati timp de o saptamana comentariile voastre (maxim 1 rand per subiect) pentru jocul Twilight Struggle

from http://www.boardgamegeek.com/image/361592

Reguli:
- la fiecare sectiune din cele de mai jos se admit pareri de maxim 1 rand, dar vor fi aprecitate cele mai succinte (dar totusi utile).
- NU se discuta celelalte pareri
- recomand obiectivitate pe cat posibil si echilibru.
- puteti folosi in comentariile voastre, daca considerati necesar, evaluari de genul "low/medium/high" la diferite sectiuni dar nu vor fi agregate in vreun fel, notate sau altfel transpuse in note sau scoruri.
- puneti-va in locul celui ce cauta informatii despre un joc si ganditi-va ce informatii i-ar fi utile; intr-un rand incap muuulte informatii.

Sectiuni:
1. Componente
2. Regulament (claritate, complexitate)
3. Mecanica/Desfasurarea jocului
4. Complexitate / Fun Factor
5. Recomandat in (nr. jucatori) / Rejucabilitate
6. Pro
7. Contra
8. Alte observatii si consideratii

adixor

Re: Sertarul cu pareri - Twilight Struggle - DRAFT

30 Jun 2010, 21:28

de data asta e un joc pe care nu l-am jucat, doar am citit mult despre el. sunt foarte curios cat de mult ma vor ajuta comentariile pentru ca jocurile de pana acum le stiam... so please shoot guys

Dang

30 Jun 2010, 21:45

Am jocul de putin timp si nu am multe sesiuni la activ, dar hai sa incercam:

1. Componente de buna calitate, mai ales in varianta Deluxe edition. O harta, mai multe zeci de token-uri si 110 carti.
2. Regulament ok-ish ca si claritate, dar e nevoie de lectura suplimentara pentru unele clarificari.
3. Card driven & area control game. In fiecare tura (dintr-un maxim de 10) incerci sa maximizezi controlul pe care-l ai pe harta cu ajutorul cartilor din mana.
4. Complexitate medie spre mare. Fun factor mare pentru cine nu cauta un joc usurel.
5. Se joaca doar in 2. Nu am jucat multe jocuri, dar pt ca fiecare runda este dictata de cartile din mana are potential de rejucabilitate mare.
6. Mai multe posibilitati de a incheia un joc (razboi nuclear, controlul Europei, primul la 20 PV, castigator la puncte la sfarsitul jocului).
7. Dureaza destul de mult, spre 3 ore. Uneori ai senzatia ca tot ce faci e sa parezi loviturile adversarului.
8. Norocul nu pare sa aiba un cuvant mare de spus, cu toate ca o mana proasta te poate ingropa, la fel cum o mana buna iti poate castiga jocul. Lucrurile tind sa se stabilizeze totusi pe termen lung.

Chuckila
King Meeple
King Meeple

01 Jul 2010, 01:59

Pentru un asa joc bun nu imi permit sa fac review-ul la 2:00 AM. Revin pe maine la amiaz dupa un somn bun, sa pot articula ideile.

adixor

05 Jul 2010, 00:56

chuckila, trezeste-te :D

Dang

07 Jul 2010, 09:57

chuckila?
chiar vreau sa-ti citesc review-ul despre TS.

Chuckila
King Meeple
King Meeple

07 Jul 2010, 11:28

1. Primele editii au componente functionale si atat, versiunea Deluxe ridica standardul cateva nivele. Cu aparitia noii editii, nu as mai recomanda sa se achizitioneze anterioarele.
2. Pentru un joc care incorporeaza destul de multe concepte, regulamentul este multumitor de bine scris. Exemplul de joc de la sfarsitul manualului ajuta enorm.
3. Se folosesc cele 110 carti pentru lovituri de stat, schimbarea orientarii politice a tarilor, sau chiar controlarea amenintarii nucleare la nivel mondial. Totul pentru a ajunge sa controlezi harta lumii dupa propriul interes.
4. Curba de invatare exponentiala, cei noi trebuie sa fie dispusi la cateva infrangeri pana se prind de "schema". Nu este un joc distractiv in sensul literal, insa ofera o experienta superba celor care apreciaza stilul.
5. Joc pentru 2 persoane. Dupa mai mult de zece partide, nu au fost doua care sa semene macar tangential - cand ai impresia ca l-ai mirosit pe adversar, exista sanse mari sa scoata un iepuras din joben.
6. Twilight Struggle este, pentru mine, exemplul perfect de joc ce iti ofera satisfactie maxima in pozitie de invingator. Creeaza dependenta.
7. Joc de nisa. Cui nu ii place mecanica, atentia constanta asupra planurilor si actiunilor adversarului, va considera cele 3-5 ore drept munca, nu distractie.
8. Indiferent de ce parte a baricadei te aflii, exista un acut sentiment ca orice ai face, vei pierde.

adixor

12 Jul 2010, 00:46

din pacate nu avem decat 2 opinii pentru Twilight Struggle. Voi finaliza aici review-ul cand mai primim cel putin inca un review.

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

15 Jul 2010, 21:59

Vin... Dar abia maine. :D
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

16 Jul 2010, 18:21

1. Foarte multe componente intr-o cutie nu prea mare, calitatea lor fiind foarte, foarte buna. Harta este frumos colorata si placuta vizual.
2. Regulamentul este 90% clar, explicand foarte bine mecanismele principale ale jocului. Lasa totusi putin loc de interpretare, dar si acesta se poate rezolva usor.
3. Razboi fara de arme, purtat prin spioni, lovituri de stat si subterfugii. Mecanica principala este Area Control, dar jocul este mult mai complex de atat.
4. Un joc foarte complex, care nu poate fi stapanit chiar dupa cateva jocuri. Totusi, nu este o nuca imposibil de spart. Nu as putea sa spun ca este super fun, dar nici boring...
5. Recomandat in 2 jucatori, asta fiind si limita. Are o valoare de rejucabilitate uriasa, poate cea mai mare dintre toate jocurile jucate de mine.
6. Extrem de echilibrat, diferit de marea majoritate a jocurilor. Victoria atarna de un fir de par, iar asta il face foarte interesant. Nu depinde prea mult de noroc.
7. Un joc matusalemic ca durata daca este jucat de doi ganditori. In rest, nu pot sa scriu nimic aici...
8. Este un joc greu, nerecomandat pentru cei slabi de inima. Este un must-have al oricarei colectii, fiind un joc ce nu dezamageste la nici un capitol.
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

criss

17 Jul 2010, 00:23

Vroiam sa scriu si eu, dar inca nu am suficienta experienta.
Oricum Dang, Chuckila si Vick au scris perfect tot ce era de spus. Este un "must-have" in colectia oricarui boardgamer.

haretel

17 Jul 2010, 01:12

eu nu as avea cu cine sa il joc, desi ma atrage teribil ...
in plus, dureaza prea mult pt cat imi permit eu

Ioana

17 Jul 2010, 08:58

E un must-have daca-ti place tematica jocului, sunt unele persoane pe care le atrage mai mult tematica de la 1960: The Making of the President.. (eu nu sunt neaparat inclusa in aceasta categorie :D).

adixor

17 Jul 2010, 09:46

intr-adevar, 1960 : the making of the president si twilight struggle sunt "frati de sange" avand comun unul din designeri si mecanici aproape identice. Ma atrag ambele: twilight struggle prin tema (razboiul rece, US vs Russia, etc desi ei nu-i plac, dammit) si 1960 prin ideea de confruntare electorala care e relativ putin reprezentata in boardgameuri si a reusit sa-si gaseasca o aplicare perfecta in cest joc. Din pacate nu am destula experienta in niciunul cat sa pot face comentarii asupra diferentelor dintre ele.

criss

17 Jul 2010, 11:28

Dupa ceea ce am citit pe BGG, 1960 este varianta "light" a lui TS.

adixor

20 Jul 2010, 17:26

reviewul este inchis pentru generarea reviewului final.

Post Reply

Return to “Discutii generale”