Ma refer la modul de desfasurare al jocurilor, mai mult decit la tipul lor. Exceptind jocuri mai "speciale", gen dexteritate, storytelling, party-games, cam toate jocurile fac parte din una din cele patru categorii. Sint curios sa vad ce tip de joc este preferat, eventual si de ce.
Si acum o mica explicatie a acronimelor:
A - Actiune
S - Sansa
R - Rezultat
A-S-R: Mecanismul principal al jocului este urmatorul: Jucatorul alege o actiune, dupa care se intimpla ceva aleatoriu, iar din cele doua se determina rezultatul. Exemplul cel mai clasic e Risk-ul, jucatorul alege unde sa miste armatele (Actiunea), se invirt o gramada de zaruri (Sansa), si armatele cuceresc sau nu teritoriul (Rezultat). Marea majoritate a jocurilor de razboi sau americane intra aici, dar nu numai. Stone Age e un exemplu foarte bun pentru categoria asta si e un joc economic.
S-A-R: Mecanica de baza a jocului este: Se intimpla ceva aleatoriu, dupa care jucatorul alege actiunea si in final se produce rezultatul. De exemplu in Agricola, la inceputul rundei se intoarce o carte (Sansa), jucatorii aleg (Actiunile) si culeg resursele (Rezultat). Aproape toate jocurile de carti intra la categoria asta, de la septica la Race for the Galaxy. Este de asemenea o caracteristica a jocurilor de tip Euro. Culmea, Monopoly intra in categoria asta, desi foarte fad. Exista totusi actiune in Monopoly, un jucator poate alege sa cumpere sau nu o proprietate, desi in 90% din cazuri cel mai bine e sa cumperi. Dar sa nu impartim firul in patru.
A-R: Sahul este primul exemplu care imi vine in minte. Muti o piesa (Actiune) si capturezi sau deschizi o serie de mutari care ar putea culmina cu mat (Rezultat). Cred ca toate jocurile abstracte intra aici, si toate cele cu zero noroc.
S-R: Orice joc de tip Roll-and-move, gen Sus-Jos intra aici. Arunci zarurile (Sansa), te misti cit scrie pe ele si in casuta unde nimeresti se intimpla ceva (Rezultat)
De curiozitate, parcurgeti lista de jocuri care va plac si vedeti daca nu cumva unul din tipurile astea e predominant.
Ce fel de joc preferati?
- MandrulDuce
- King Meeple

- Custom Rank: Dungeon Master
Re: Ce fel de joc preferati?
Cred ca A-S-R. Dar cu o mica precizare: Imi place ca jocul sa aibe ceva luck involved (it helpes keep the tension alive si reduce AP-ul - te cam saturi sa supra-evaluezi lucrurile cand stii ca urmeaza o chestie ce tine de noroc). Cu toate acestea, imi plac jocurile in care sansa poate fi controlata ( joci carti pt a da cu mai multe zaruri, pentru a le creste valoarea, folosesti o abilitate speciala ca sa ceva...
, stuff like that). Anyway asta e o abstractizare foarte mare a bg-mingului... chiar m-a fost dificil sa-ti raspund 
Oricum, foarte interesanta abordare. Congratz!
Oricum, foarte interesanta abordare. Congratz!
Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!
-
Diana
Re: Ce fel de joc preferati?
S-A-R - sansa are farmecul ei intr-un joc dar prefer sa fie controlabila (prin actiunea de dupa), iar rezultatul final sa fie determinat in primul rand de strategie si nu de noroc. Majoritatea jocurilor preferate fac parte din aceasta categorie.