Mystery of the Abbey - pareri

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
criss

Mystery of the Abbey - pareri

Post: # 6800Post criss
13 Aug 2010, 13:10

Acum vreo saptamina am citit citeva review'uri pe BGG despre acest joc, fiind nehotarit in a-l cumpara sau nu. Parea un joc foarte bun si ma intriga pozitia slaba in clasamentul BGG. Lumea se plingea de doua mari probleme:
- la un joc intre jucatori de acelasi nivel, toti (sau majoritatea) vor ghici criminalul in aceeasi runda;
- daca un jucator da (neintentionat sau intentionat) un raspuns gresit la o intrebare, intreaga sesiune este ruinata.
Altfel un joc superb dar cele doua probleme m-au decis sa mai astept cu cumpararea pina nu aflu mai multe opinii.

haretel

Re: Sertarul cu pareri - Mystery of the Abbey - DRAFT

Post: # 6802Post haretel
13 Aug 2010, 13:37

Criss, nu te astepta sa fie un joc foarte challenging; alege Mystery Express dc vrei ceva mai greu; jocul asta e cam arcade de fel.
Nu prea s-a intamplat vreodata in cele vreo 10 jocuri pe care le-am jucat (majoritatea in 4) sa gaseasca mai mult de unu' criminalu' la un mom dat (oricum nu ar fi nicio pb; important e cine face acuzatia primul; devine cu atat mai fun jocul daca alearga mai multi spre incaperea aia unde au loc revelatiile)
Nici raspunusuri gresite nu s-au dat; toata lumea e nevoita sa spuna adevarul, insa poti induce lumea in eroare chiar spunand tot timpul adevarul (se poate merge mult la bluff)

In fine, poate e nevoie sa joci o tura ca sa-ti dai seama despre ce vbesc;

pt mine sunt inexistente cele 2 probleme

criss

Re: Sertarul cu pareri - Mystery of the Abbey - DRAFT

Post: # 6810Post criss
13 Aug 2010, 15:44

Ma bucur atunci, pare un joc bun sa completeze golurile din colectia mea! :)

Dang

Re: Sertarul cu pareri - Mystery of the Abbey - DRAFT

Post: # 6813Post Dang
13 Aug 2010, 15:52

La noi s-a intamplat (de mai multe ori) sa se descopere criminalul de toti in aceeasi tura (de fapt la aceeasi intrebare), si-apoi e fuga fuga sa faci acuzatia. De fiecare data primul la rand a ajuns :)
E un joc light, pe care il jucam cand vrem sa ne destindem. Pentru jocuri complexe avem alte optiuni.

Dar hai totusi sa nu deturnam topicul

adixor

Re: Sertarul cu pareri - Mystery of the Abbey - DRAFT

Post: # 6814Post adixor
13 Aug 2010, 16:31

Dar hai totusi sa nu deturnam topicul
exact. daca doriti (spuneti-mi aici) deschid un nou topic despre asta si mult mesajele de pana acum acolo, in rest astept review-urile voastre din seria "sertarul cu pareri"

haretel

Re: Sertarul cu pareri - Mystery of the Abbey - DRAFT

Post: # 6815Post haretel
13 Aug 2010, 17:10

Dang wrote:La noi s-a intamplat (de mai multe ori) sa se descopere criminalul de toti in aceeasi tura (de fapt la aceeasi intrebare), si-apoi e fuga fuga sa faci acuzatia. De fiecare data primul la rand a ajuns :)
Inca una si ma duc (promit, nu dati):

Dang, aici prindea bine o carte de cripta - eu imi pastrez una pt astfel de ocazii, insa nu s-au ivit pana acum

Dang

Re: Sertarul cu pareri - Mystery of the Abbey - DRAFT

Post: # 6816Post Dang
13 Aug 2010, 17:35

Ce te faci atunci cand mai multi au carte de crypt atunci cand se afla criminalul? :) La noi s-a intamplat.

adixor

Re: Mystery of the Abbey - pareri

Post: # 6820Post adixor
13 Aug 2010, 19:51

cand sa scriu si eu parerea mea mi-a murit netul, dar am revenit.

cele 2 probleme amintite de criss sunt reale, e doar important de vazut cat de mult deranjeaza pe jucatori.

1. in aproape toate jocurile pe care le-am jucat (daca nu toate) majoritatea au aflat criminalul in acelasi timp apoi a ramas sa alergam repede spre locul de facut acuzatii. exista un mecanism anti-chestia-asta, si anume punctajul (jocul nu e castigat de cine face acuzatia ci de cine are cele mai multe puncte). din ce mai tin minte, o acuzatie corecta = 4 puncte (si se termina jocul) dar se mai pot face revelatii (daca sunt corecte = 2 puncte). revelatiile pot fi mai multe pe joc si deci punctele se pot acumula (desi e nevoie de 3 revelatii pentru a castiga in fata cuiva care face acuzatia corecta, pentru ca la egalitate de puncte castiga cel care a facut acuzatia si 2 revelatii = doar 4 puncte). Revelatiile se noteaza pe ceva, si la sfarsitul jocului se dau puncte celui/celor care au nimerit-o (revelatii nu pot avea decat o insusire de genul "este gras").

2. daca cineva greseste un raspuns sau un rationament (eliminand de exemplu din greseala pe cineva) tot jocul este compromis pentru ca mereu in joc te bazezi pe informatiile celorlalti jucatori. ma refer evident la cazul cand gresesc fara sa stie (daca gresesc voit e rau..). mi s-a intamplat in 2 sau 3 jocuri si e criminal sa joci 2 ore si sa afli ca ai pierdut timpul iar backtrackingul este aproape imposibil

3. e foarte important ce intrebari pui; probabil nu am ajuns eu (sau noi) la nivelul la care poti pune intrebari mestesugite din care tu sa afli cat mai mult si restul cat mai putin, pentru ca asa trebuie puse intrebarile. altfel, toata lumea ajunge la rezultat aproape in acelasi timp, logic.

Cu toate cele scrise mai sus, mie imi place jocul, daca e in 3-4 maxim (am zis MAXIM) 5 pentru ca deja la 6 e lung rau. Nu ma deranjeaza asa tare problemele pentru ca inca incerc sa vad daca se poate mai bine, sa aflu identitatea criminalului inainte sa o afle si restul. In plus, este un joc foate atmosferic, chiar e de deductie si imi face placere sa-l joc (si evenimentele sunt dragute, clar peste Cluedo overall) atat timp cat cineva nu o da in bara si suntem toti atenti la ce facem. Mi-e greu sa-l recomand celor care vor ceva mai complex (pentru ca nu este un joc foarte complex) in schimb cu cele de mai sus in cap pot spune ca e un joc haios de familie de complexitate medie.

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3154
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Mystery of the Abbey - pareri

Post: # 6833Post VickdaReaper
13 Aug 2010, 21:14

criss wrote: - daca un jucator da (neintentionat sau intentionat) un raspuns gresit la o intrebare, intreaga sesiune este ruinata.
Nu am jucat inca Mistery of the Abbey, dar am fost martor la un joc in care dintr-o "eliminare" facuta eronat de unul dintre jucatori nu s-a putut descoperii criminalul. Insa nu cred ca asta este un impediment pana la urma urmei. Personal, daca as juca jocul, mi-as pastra niste suspiciuni legate de personajele pe care le banuiesc chiar si atunci cand cineva le indica ca fiind eliminate (poate bluffeaza)...
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

adixor

Re: Mystery of the Abbey - pareri

Post: # 6834Post adixor
13 Aug 2010, 21:29

nu ai voie sa bluffezi (in sensul ca o poti face cat timp raspunzi sincer la o intrebare dar cand raspunzi sincer nu prea vad cum poti bluffa).

haretel

Re: Mystery of the Abbey - pareri

Post: # 6836Post haretel
13 Aug 2010, 22:42

poti bluffa foarte bine spunand DOAR adevaru', crede-ma (nu va spun mai mult, va las sa va descurcati :P)

dupa cateva jocuri am descoperit asta :)

pfinix

Re: Mystery of the Abbey - pareri

Post: # 11586Post pfinix
12 Feb 2011, 18:49

criss wrote:- daca un jucator da (neintentionat sau intentionat) un raspuns gresit la o intrebare, intreaga sesiune este ruinata.
Altfel un joc superb dar cele doua probleme m-au decis sa mai astept cu cumpararea pina nu aflu mai multe opinii.
problema asta apare la toate jocurile de deductie unde te bazezi pe ce informatii iti dau ceilalti jucatori. nu am jucat jocul, dar la Cluedo apare aceeasi problema.

criss

Re: Mystery of the Abbey - pareri

Post: # 11587Post criss
12 Feb 2011, 19:27

pfinix wrote:problema asta apare la toate jocurile de deductie unde te bazezi pe ce informatii iti dau ceilalti jucatori. nu am jucat jocul, dar la Cluedo apare aceeasi problema.
La Mr. Jack si Scotland Yard (singurele doua jocuri de deductie pe care le am) nu apare problema.
La Mr. Jack doar daca adversarul este rau intentionat, ceea ce nu este cazul.

pfinix

Re: Mystery of the Abbey - pareri

Post: # 11588Post pfinix
12 Feb 2011, 19:31

la Cluedo am patit de cateva ori ca oamenii sa nu fie atenti cand raspund si astfel sa iti notezi ca nu au ce ai intrebat => s-a dus jocul pt tine ca nu ai cum sa nu gresesti cand faci acuzatia finala.

Post Reply

Return to “Discutii generale”