Uzura fizică a componentelor

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
lcosmin

Uzura fizică a componentelor

04 Dec 2015, 13:02

Mă preocupă de ceva vreme problema uzurii premature a componentelor din carton (bănuți, table de joc, etc.); de exemplu, am primit o copie de "Powergrid Deluxe" și n-a apucat să fie jucată de câteva ori, că am și observat straturile tablei care începuseră să separe/dezlipească în locurile unde se îndoaie (pentru împachetare) :evil: .

Se poate face ceva pentru a preveni/întârzia deteriorarea de genul ăsta? Mi-a dat prin cap să încerc să aplic un strat subțire de lac de unghii pe muchiile cartoanelor, dar nu știu dacă e o idee bună, sau dacă va funcționa măcar (probabil o să încerc la un joc cu ceva monede de carton, să văd ce iese... :? )

Păreri?

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

Re: Uzura fizică a componentelor

04 Dec 2015, 13:37

Nu cred ca lucrurile astea tin neaparat de ceva ce ar trebui tu sa faci.
In mod normal piesele din jocuri ar trebui sa reziste zeci de partide fara nicio problema.

Sunt 2 factori care le pot afecta longevitatea si aspectul:
- calitatea productiei - care poate duce la warping, dezlipiri, decolorari, etc.
- conditiile in care e folosit jocul - umiditate crescuta, maini unsuroase, oameni care freaca non-stop piesele cu mana atunci cand nu au ce face, etc.

Imago
Administrator
Administrator

04 Dec 2015, 13:44

Depinde de joc si calitatea componentelor. La Pandemic new edition, dupa 2 partide aveam deja zgarieturi fine pe plansa de joc (suprafata e prelucrata cu un fel de ceara, si muti pioni + cuburi pe ea). Cartile aveau crestaturi, asa ca le-am sleevuit imediat.
Pe de alta parte, am jucat Agricola de ~30 ori, cutia arata ca noua, plansele arata ca nou, cartile le-am sleevuit (dupa 15 partide) pentru ca am cumparat sleevuri la inchiderea unui bar si aveam de unde. La fel si Clash of Cultures, calitatea productiei e foarte buna (inafara de miniaturi).
E drept ca si sunt foarte atent cu jocurile - nu mananc cand joc, nu le transport in afara casei (majoritatea, caci Puerto Rico, Rezistenta, Carcassonne si Burgundy au calatorit kilometri multi).
Biblios - fiind joc de carti, care le tii in mana, dupa 5 jocuri am observat zgarieturi fine pe suprafata cartilor. Le-am sleevuit imediat.

omucu
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Meeple-șef la boardgamers.ro

04 Dec 2015, 14:02

Am un Carcassonne care are peste 100 partide fara uzura deranjanta pe piese. Cutia arata ca vai de ea, dar piesele sunt in stare foarte buna. Toate variantele de Carcassonne care le-am jucat (adica aproape toate aparute) au acelasi carton de calitate. Din pacate, unele edituri (Cranio Creations, Horrible Games, NSKN, etc) merg pe calitate mult mai slaba si uzura apare foarte repede, dar conteaza foarte mult si cu cine-l joci si cat de atenti sunt. Daca mananca chipsuri si pun mana pe carti, poate sa fie cel mai bun carton din lume, tot se vor vedea urma pe el.

lcosmin

04 Dec 2015, 15:04

Înțeleg că dacă nu tratezi jocul cu un minim de respect, e normal să se deterioreze, dar nu e cazul la mine. De-asta sunt și iritat cu Powergrid, jocul nou nouț, la a 2-a jucare, și să înceapă deja să se desprindă? :(

Cred c-o să încerc și faza cu lacul de unghii, dau feedback dacă iese ceva pozitiv :))

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

04 Dec 2015, 15:16

Cauta eventual pe forumul de pe BGG din pagina jocului. Daca e o problema des intalnita, sigur a fost discutata acolo.

Post Reply

Return to “Discutii generale”