Page 1 of 1

Jocuri de strategie abstracta

Posted: 07 Jan 2010, 21:43
by Ioana
In general sunt jocuri fara tematica, se bazeaza foarte putin sau deloc pe noroc, au mecanici simple si incurajeaza lupta dintre jucatori.

Jocurile de strategie abstracta pe care le-am jucat sunt:

Blokus, Blokus Trigon, Blokus 3D – sunt jocuri care imi plac foarte mult (in ordinea scrierii). Au mai multe atuuri: regulile se invata in 2 minute, se joaca repede si, implicit, ii poti prinde in joc si pe cei care nu prea isi fac timp de jocuri. Datorita faptului ca un joc dureaza putin (aprox. 30 de minute) il poti juca de mai multe ori la rand, reusind astfel sa-ti iei revansa sau sa incerci si alte stategii.
Blokus are piesele ca la tetris, numai ca sunt mult mai variate. La inceputul jocului, fiecare jucator are 21 de piese formate din 1 pana la 5 patrate. Obiectivul este sa pui pe tabla cat mai multe piese (mai ales din cele mari, formate din 5 patrate), pentru ca, la sfarsit, va conta doar numarul de patrate cu care ai ramas. Noi l-am poreclit Blokatus ;). E un joc pe care l-as juca oricand!
Blokus Trigon are piesele formate din triunghiuri, iar Blokus 3D este in spatiu.

Ingenious – Piesele sunt formate din doua hexagoane imprimate cu diverse simboluri (stea, cerc, hexagon, inel) colorate (rosu, albastru, galben, verde, mov, portocaliu). Pentru a castiga puncte, jucatorii trebuie sa aseze piesele pe tabla in asa fel incat sa fie cat mai multe piese de o culoare (sau doua) la rand. E indicat sa-ti avansezi toate culorile pentru ca, la sfarsit, departajarea se face in functie de culoarea cel mai putin dezvoltata a fiecaruia. Acelasi rationament l-am intalnit la mai multe jocuri create de Knizia.

Gipf Project - Yinsh, Zertz, Dvonn, Tzaar, Gipf, Pünct – din care n-am jucat decat Tzaar, o singura data, dar mi-a placut la nebunie (e-adevarat... am si castigat :)). Din cate am auzit, toate jocurile din gama Gipf se leaga intre ele.

Torres – desi are o tematica cu castele si cavaleri, este considerat un joc de strategie abstracta. In fiecare runda, jucatorii primesc un anumit numar de turnulete din plastic (in functie de runda care se joaca) si cate 10 carti de actiune. Mai au la dispozitie si cate 5 puncte de actiune cu care incearca sa-si blocheze adversarii si sa-si maximizeze scorul.