Multe jocuri noi în 2016, ajutaţi-mă să aleg!

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

Multe jocuri noi în 2016, ajutaţi-mă să aleg!

22 Oct 2016, 01:15

Nu că aş avea foarte multe jocuri din anii precedenţi, dar 2016 pare un an interesant pentru jocuri. Deja am destule posibile achiziţii în minte dar nu vreau nici să arunc cu banii aşa că o să trebuiască să mă limitez la 1-2 dintre ele.
Jocurile sunt destul de diferite între ele.. ca la fiecare achiziţie, am nişte criterii în minte:
1. cât de bine merg cu 2 jucători?
2. cât de distractive sunt? te ţin în suspans sau de abia aştepţi să se termine?
3. cât costă? legat de asta, cum sunt componentele? sunt de calitate? sunt suficient de multe încât să justifice preţul?
4. cât de rejucabile sunt?

Cam ce aş avea în minte (ordinea e aleatorie, clarificări pe urmă):
1. Cry Havoc - noul hit al celor de la Portal Games. Facţiuni asimetrice, miniaturi, elemente de deckbuilding, totul sună bine...mai puţin faptul că aparent jocul ar fi foarte dezechilibrat în favoarea Humans în detrimentul celorlalte facţiuni; se adaugă la asta şi faptul că jocul pare a fi destul de scurt..cam 15 acţiuni de jucător? regulamentul pare a fi execrabil, dar asta se rezolvă cu FAQ-ul de pe BGG; de asemenea, e şi destul de scump - între 280 şi 310 lei la magazinele de pe la noi;
2. Inis - grafică superbă, o temă interesantă, nu mai puţin de 3 modalităţi de a câştiga jocul, pare a fi mai ieftin decât Cry Havoc dar elementele de negociere nu ştiu cât vor străluci în 2 jucători.
3. Clank! - L-am descoperit recent. Reviewuri foarte bune, atât de la Tom Vasel cât şi de la Rahdo, ceea ce nu se întâmplă prea des...Pare interesantă combinaţia dungeon crawler - deckbuilding - push your luck, dar cărţile par a fi de proastă calitate.
4. Terraforming Mars - am văzut foarte foarte multe reviewuri pozitive privind gameplay-ul, dar şi multe negative privind componentele....e foarte scump, ceea ce s-ar putea să fie problematic având în vedere calitatea componentelor.
5. Robinson Crusoe - mă refer bineînţeles la noua ediţie a jocului. Am deja Eldritch Horror, aşa că nu ştiu dacă l-aş vrea neapărat. Dar pare un "must-have" pentru mulţi oameni, aşa că îl iau în considerare.
6. A Feast for Odin - îl pun doar ca să nu credeţi că nu mă atrage,dar preţul e incredibil de mare.....

Momentan înclin spre Inis/Cry Havoc.Clank! pare foarte interesant de asemenea, iar în topul preferinţelor urmează Robinson Crusoe şi Terraforming Mars...

Ştiu că probabilitatea ca cineva să le fi jucat pe toate e momentan foarte mică, dar aş fi curios să aud şi opiniile voastre! Şi poate mai ajută şi pe altcineva discuţia!

Blackbane

Re: Multe jocuri noi în 2016, ajutaţi-mă să aleg!

22 Oct 2016, 03:11

Am Terraforming Mars deocamdata in tipla, iar pe restul nu le-am jucat, asa ca parerile mele sunt bazate strict pe alte reviews si explicatii de regulament.

1. Cry Havoc pare interesant. L-am ignorat pentru ca am destule jocuri "dudes on a map" nejucate suficient, nu-mi mai trebuie inca unul. Ca la orice area control game, exista probleme la jocul in 2, probleme pe care au incercat sa le regleze introducant acea factiune ( trogii ), care sunt dummy player. Pe mine personal nu ma atrage ideea.

2. Inis. Ca si mai sus, tot faptul ca e "dudes on a map" m-a indepartat de el. Fata de Cry Havoc are in plus si elementul de explorare, dar combat-ul pare destul de simplist.

3. Clank! e must-have pentru mine. Indiferent de cum ar fi cartile.

4. Terraforming Mars il am deja, deci se intelege de la sine prioritatea. :lol:

5. N-am avut rabdare sa ma uit nici macar la Rahdo Runs Through pentru Robinson. Pur si simplu e ceva ce nu ma atrage, iar multi il considera stralucit tocmai pentru jocul solo, asta vizavi de intrebarea ta cu "cat de bine merge in 2 jucatori".

6. Mie mi se pare un design foarte lipsit de eleganta, cu cele 1463 de actiuni pe care le poti face la fiecare tura. Nu e doar un point salad, cat si un action salad. Parerea mea este ca Uwe e pe o panta descendenta din punct de vedere al design-urilor si se auto-plagiaza la greu. Iar acolo unde nu se plagiaza iese un dezastru ca Hengist.

cristianf
King Meeple
King Meeple

22 Oct 2016, 10:15

Blackbane wrote:Iar acolo unde nu se plagiaza iese un dezastru ca Hengist.
Sau o mica bijuterie precum Patchwork. Asta e, una calda, una rece.. :D

Despre Terraforming Mars incep sa cred ca e perfect pt 2-3 jucatori. Iar Clank! cum ajunge, cum il iau.

arthuriovan
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Art Meeple

22 Oct 2016, 10:20

@ Blackbane - Uwe nu este pe o panta descendenta, asta e doar opinia ta. Daca te vei uita pe BGG vei observa ca A Feast for Odin este printre putinele jocuri de la Essen 2016 care are potential sa intre in top 100, iar Cottage Garden este sigur ca va ajunge in primele 500.

Hengist este un design mai vechi al lui Uwe, iar nu unul recent - mai avea un joc pentru Lookout Games trecut in contract, asa ca preferat sa il ofere pe acesta.

Caverna, un design relativ recent este peste Agricola (nu spun ca e mai bun, dar asa a fost cotat de sistemul BGG). Fields of Arle si Glass Road sunt si ele foarte bine vazute (Fields e pe 50 desi e doar de 2 jucatori, in curand 3).

Autoplagiat nu exista - esenta plagiatului este ca te-ai inspirat / copiat de la alt autor / designer.

LE - am uitat de Patchwork care este intr-adevar o mica bijuterie.

Blackbane

22 Oct 2016, 14:32

arthuriovan wrote:@ Blackbane - Uwe nu este pe o panta descendenta, asta e doar opinia ta.
Stiu, tocmai de-aia am inceput fraza cu "Parerea mea este..." :lol: Nu sunt fan Uwe, desi am trei jocuri de-ale lui in colectia mea ( patru, daca pun la socoteala doua versiuni de Agricola ).

Stiu ca "A Feast for Odin" are potential sa intre in top 100, eu as zice chiar in top 70. Asta nu il face un joc bun in opinia mea, la fel si pentru celelalte jocuri recente ale lui. In general, daca te uiti in orice domeniu creativ, de la muzica pana la literatura si pana la cinematografie, o sa vezi ca orice creator / designer este invatat sa faca lucruri multe cu resurse putine. "A feast for Odin" mi se pare exact la polul opus. Nu mai vorbesc de mecanismele lipsite de originalitate. Worker placement traditional combinat cu conversie de resurse si cu card play aditional avem din 2007. Singurul element nou ar fi ideea de "tetris", dar nici aia nu mi se pare chiar ceva care sa justifice un design nou si pretul. In concluzie, daca "A Feast for Odin" ar fi primul joc de genul asta din colectia cuiva, poate l-as recomanda, dar numai in conditiile astea.

Acum hai, dati cu pietre! :lol:

Haddeo
King Meeple
King Meeple

22 Oct 2016, 14:46

E pe o panta descendenta doar pentru ca in 2007 a scos cel mai bun joc ever, nu din alte motive :).
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

Imago
Administrator
Administrator

22 Oct 2016, 15:13

Haddeo wrote:E pe o panta descendenta doar pentru ca in 2007 a scos cel mai bun joc ever, nu din alte motive :).
E greu sa se intreaca pe el insusi dupa Agricola. E si normal, singur a recunoscut ca Agricola a fost extraordinar de supraprodus, el proiecta carti noi si juca jocul in continuare chiar dupa ce a obtinut produsul final( cum credeau ca trebuie sa fie publisherii). De acea la final Agricola s-a trezit cu 3 deck-uri diferite de carti, vreo 300 la numar.
Apropo, cand il mai jucam? Sau sa ma deprind deja cu versiunea iOS? E cam clunky, insa o am instalata. Acolo macar o sa pot juca Base Game:)

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

23 Oct 2016, 23:33

Hm incep sa cred ca nu trebuia sa mentionez Feast for Odin :))

Keyser
King Meeple
King Meeple

24 Oct 2016, 18:30

Cry Havoc

Nu am jucat pana acum in 2 jucatori. L-am vazut la Warch it Played si mi s-a parut cam sec, s-a terminat foarte repede. Insa in 3 si 4 jucatori jocul e foarte bun. In cele 3 partide pe care le-am jucat au castigat o data trogs si de doua ori oamenii insa de fiecare data am jucat cu oameni noi la masa. Cred ca daca toata lumea stie jocul lucrurile devin mult mai echilibrate. Jocul nu e chiar scurt, intr-adevar nu e runewars sau TI3 sa ai timp sa dezvolti tehnologii etc., dar ai timp sa dezvolti o strategie (care sigur iti va fi stricata de vecini). Oricum extensia schimba un pic timpul de joc, in sensul ca vor fi fix 5 runde indiferent de cat de repede se joaca evenimentele. Cat despre productie, daca nu ar mirosi extrem de urat cartonul, i-as da 10 :), merita pretul.

Sigur o sa te tina in suspans pana la sfarsit, mai ales dca il ai cu cartile din preorder care dau niste puncte la final de joc. Dar si fara ele, avand in vedere ca ultima chestie din joc e un scoring de cristale nu stii niciodata ce se va intampla. Din experienta ultima tura e spectaculoasa, cu multe rasturnari de situatie.

Rejucabilitatea e foarte mare ca la orice joc de genul asta. Poti juca cu alt afactiune, ai alte abilitati gasesti chestii diferite pe harta.

P.S. Un mare plus e sistemul de bataie inovativ care nu tine de noroc.

Inis

Nu l-am jucat. Nu mi-a placut grafica. Mi s-a parut interesanta mecanica de joc, faptul ca draftezi aceleasi carti tot jocul. Adica stii ce tii tu dar stii oarecum si ce e pe la ceilalti. Dar cam atat. Prefer Cyclades, din aceeasi serie. Presupun ca fiind un area control nu prea merge in 2.

Clank!

Nu l-am jucat dar cum apare il iau. Hype 100%.

Terraforming Mars

L-am jucat de ori. O data cu cartile basic si apoi cu toate cartile. Mi-a placut la fel de mult. E dinamic, componente pe placul meu (imi plac foarte mult cuburile alea colorate), ceva interactiune, o tema placuta care, pe mine cel putin, m-a prins. Nu joc doar niste carti, chiar fac ceva sa fie bine sa nu fie rau pe Marte. As vrea sa-l incerc si cu draft pentru ca am impresia ca daca primesti direct 10 carti la inceput poti avea ghinionul sa fie toate de final de joc sau foarte scumpe. UN mini minus este pretul, cam la fel cu Cry Havoc insa cutia e mult mai usoara.

Robinson Crusoe

Am jucat foarte mult prima editie asa ca o sa ma refer la ea. Este cel mai bun joc cooperativ pe care l-am jucat eu pana acum. Tema extraordinara, mecanici foarte bine gandite, scenarii foarte diferite, practic are 10 jocuri intr-unul (sau cate scenarii sunt). Singurul minus pe care il vad eu e ca dupa ce termini toate scenariile nu prea mai ai ce sa faci, pe mine nu ma atrage sa rejoc un scenariu deja facut. Asa ca o sa cumperi si extensia :))

A Feast for Odin

Daca nu ai Caverna si Agricola si ai cu cine sa joci acest monstru si esti dispus sa dai banii astia de ce nu? Cam multi de "daca" ....
#nambos

The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. - Verbal Kint

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

26 Oct 2016, 00:10

Clank! pare a fi destul de asteptat pe aici. Din reviewuri suna super, si imi place si insertul :tu: . De-abia astept sa apara si la noi!

Da, Feast for Odin nu pare pentru mine momentan. La restul ma mai gandesc...Inclin spre Inis/Cry Havoc ca o a doua achizitie dupa Clank!

bogdanm
King Meeple
King Meeple

28 Oct 2016, 00:32

Am eu Clank!
Re in cu detalii saptamana viitoare dupa ce il incerc

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

07 Nov 2016, 15:07

Ai apucat să încerci Clank? :D

Chuckila
King Meeple
King Meeple

07 Nov 2016, 15:10

S-a jucat la cabana in acest weekend. Cred ca suf si bogdanm l-au jucat.

cristianf
King Meeple
King Meeple

07 Nov 2016, 15:25

Tell us puny mortals, oh great ones ! How was it ?

suf
King Meeple
King Meeple

08 Nov 2016, 08:31

E un joc family cu putina tactica si mult noroc.

cristianf
King Meeple
King Meeple

08 Nov 2016, 08:35

Bun ? Rau ? Meh ?

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

08 Nov 2016, 16:16

Of asta nu suna prea bine.

dmx85
King Meeple
King Meeple

08 Nov 2016, 16:41

Dintre lansarile de anul asta doar cateva mi-au atras atentia in mod deosebit:

1. Ulm - pare un joc in stilul Feld, doar ca un pic mai putin fiddly. Am vazut un tutorial si mi s-a parut foarte interesanta mecanica de selectare a actiunilor, pare rapid, nu foarte complicat, dar cu destule decizii dificile de luat pe parcursul jocului. Pare a avea un raport timp + pret vs complexitate si decizii bun.

2. Great Western Trail - as vrea sa il incerc pt ca mi se pare ca designerul jocului aduce un aer proaspat in jocurile de tip euro. imi place foarte mult cum arata cutia, dar artwork-ul din interior mi se pare extrem de neatractiv.

3. SeaFall - pt idee/concept, dar nu stiu foarte multe lucruri concrete despre el

4. Inis - pt ca pare un joc din aceeasi nisa cu Cyclades si Kemet care sunt jocuri bune

5. The Oracle of Delphi - am vazut un tutorial si pare un joc destul de interesant. Un try before buy mai degraba insa.

...mai sunt destul de multe jocuri lansate anul asta care ma intereseaza, printre care si Terraforming Mars, A Feast for Odin, Clank!, Cottage Garden etc (probabil unele nu imi vin in minte acum). Cert e ca pana acum nu am apucat sa joc niciuna dintre noutati.

suf
King Meeple
King Meeple

08 Nov 2016, 22:22

Great Western Trail si Terraforming Mars mi-au placut mult si mie. Trebuie sa le mai joc sa ma lamuresc dar sunt foarte promitatoare. Clank! mi-a parut slab, iar The Oracle of Delphi a fost cel mai groaznic joc pe anul asta; imi venea sa-l mananc sa nu mai exite :)

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

15 Nov 2016, 22:07

Am jucat Clank.
E un joc ok, foarte asemanator cu Ascension: toata lumea incepe cu acelasi deck de 10 carti slabe, exista carti tot timpul disponibile ceva mai bune ca cele de inceput, si carti intr-un deck central ce apar random.
Trebuie sa jonglezi cu mai multe resurse: boots care te ajuta sa te deplasezi pe harta, skill cu care cumperi alte carti, sabii cu care bati monstri.
Te misti pe harta, aduni tot felul de tokens surpriza, iar la un moment dat decizi ca vrei sa iei unul din multele artefacte si s-o stergi afara.
Atunci incepe cursa si toata lumea se grabeste sa ia cate un artefact sau sa cumpere carti valoroase si sa ajunga cat mai aproape de suprafata.

Dichisul jocului e ca mai multe carti te fac sa pui cuburi intr-un sac ce sunt trase aleator cand unele carti trigger apar in zona centrala, si fiecare cub de culoarea ta tras din sac iti reduce viata.
La un moment dat e posibil sa "mori", dar in functie de pozitia unde ai ajuns pe plansa tot mai poti sa faci scoring la final.

Una peste alta, un joc light, distractiv, fara prea multe pretentii strategice.
Il pastrez deocamdata si vreau sa-l mai joc - mi se pare ca e optim in 3, dar s-ar putea sa fie interesant si in 2.
Pretul de la Essen de 70 EUR e nejustificat de mare, iar pretul MSRP de 60 USD e tot mare.
Avand in vedere ca are cam tot atatea piese cat un set Ascension, ar fi trebuit sa coste vreo 45 USD.
Dar na... asta e piata in 2016.

Post Reply

Return to “Discutii generale”