extensii must-have

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
bogdanjovi
Chief Meeple
Chief Meeple

extensii must-have

20 Dec 2016, 13:36

Despre extensii s-a mai discutat (excelente topicuri Extensii- pareri pro si contra, Cea mai buna extensie, etc.)
Topicul cu Colectie de jocuri Q&A mi-a deschis chef de o discutie specifica: ce extensii considerati must have.
Am vazut ca Kingdoms are o extensie foarte laudata, la fel si Carcassonne. Cum sunt fan Spiel des Jahres, am sa imi dau si eu cu parerea despre cateva extensii din zona asta.
Carcassonne- fiind fan, toate extensiile sunt "must have" :D Exagerez. Jocul de baza mi se pare suficient, dar fiecare extensie aduce cate ceva deosebit. Imi lipsesc The tunnels si GQ10, chiar asa, le are cineva?
Dixit - fiecare extensie aduce un nou set de carti. Cum jocul de baza dupa cateva jocuri cu acelasi grup poate deveni stereotip (la noi unele carti au capatat definitii celebre [Miorita e cea mai tare], incat pot fi usor folosite ca indicii neetice cand jucam cu altii, extensiile aduc suficienta variatie, deci obligatoriu daca vreti ca farmecul sa continue.
Catan - inepuizabil, dar extensiile pot aduce variatie pentru cei rutinati. Din pacate extind timpul de joc prea mult pentru gustul meu, iar Orase si cavaleri, chiar daca e deosebit si aduce mai multa strategie, mi se pare prea complex pentru un grup ocazional.
Colt express - doua extensii pe care abia astept sa le incerc, cu siguranta vor creste nivelul de interactiune si haos.
Niagara - apropos de haos, extensia ajuta la a face lucrurile mai amuzante. Prelungeste un joc ce uneori pare sa se termine mai repede decat iti doresti.
Reteaua energetica - nimic must have, dar probabil nici nu am jucat de suficiente ori ca sa devina plictisitor.
Thurn und Taxis - extensiile aduc variatia asteptata. Mai ales prima extensie, o vad ca o recomandare dupa mai multe jocuri cu baza.
Camel up - una din investitiile pe care le consider proaste in materie de extensii.

Recunosc cu jena: nu am reusit sa joc cu nici una din extensiile Kemet si Cyclades :oops:

Astept cu mare interes recomandarile voastre! Daca vreti sa ma mai intrebati de extensii (din ce mai am pe BGG pe acelasi user, feel free).

danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

Re: extensii must-have

20 Dec 2016, 13:53

Mi se pare o discutie extrem de subiectiva si potrivita pentru cei care au aceleasi gusturi; de exemplu, pentru mine extensia Stalingrad pentru CC:Europe este un must have in vreme ce pentru multi altii CC:Europe nici macar nu face parte din preferintele lor. Sau extensiile de Netrunner. iar exemplele pot continua.

bogdanjovi
Chief Meeple
Chief Meeple

20 Dec 2016, 14:06

Corecta afirmatia, e o discutie polarizata, la fel ca si topurile (dupa parerea mea).
Cred ca daca ne abtinem de la a ne da cu parerea la jocuri pe care nu le stim/ nu ne intereseaza/ nu ne plac, am putea construi de la jocurile de baza pe afinitati.
Eu nu am cum comenta la Stalingrad, pentru ca nici macar nu am vazut jocul de baza. Dar daca vreodata o sa ajung la el in vreun fel, am retinut ideea ta de "must have" :tu:

Haddeo
King Meeple
King Meeple

20 Dec 2016, 14:10

bogdanjovi wrote:Carcassonne- fiind fan, toate extensiile sunt "must have" :D Exagerez. Jocul de baza mi se pare suficient, dar fiecare extensie aduce cate ceva deosebit. Imi lipsesc The tunnels si GQ10, chiar asa, le are cineva?
Eu mi-am comandat niste blank tiles de Carcassonne si vroiam sa-mi printez extensiile care imi lipsesc si nu le gasesc de cumparat :). Tot cu blank tiles mi-am luat si stickere pt meeplesi ... foarte dragute :).

De curand mi-am luat (la schimb) inca o copie de Castle of Burgundy pentru ca vreau sa-mi printez niste extensii si sa pun in practica si niste extensii la care m-am gandit eu.
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

20 Dec 2016, 14:19

Must haves:

Alien Artifacts pentru Race for the Galaxy.
Farmers of the Moor pentru Agricola.
Salsa pentru Concordia.
Escalation pentru Eminent Domain.
Character Packs pentru Hero Realms.
The Merchants pentru Keyflower.
Toate insectele pentru Hive.

danielM
King Meeple
King Meeple

20 Dec 2016, 14:35

bogdanjovi wrote:Corecta afirmatia, e o discutie polarizata, la fel ca si topurile (dupa parerea mea).
Cred ca daca ne abtinem de la a ne da cu parerea la jocuri pe care nu le stim/ nu ne intereseaza/ nu ne plac, am putea construi de la jocurile de baza pe afinitati.
Eu nu am cum comenta la Stalingrad, pentru ca nici macar nu am vazut jocul de baza. Dar daca vreodata o sa ajung la el in vreun fel, am retinut ideea ta de "must have" :tu:
In afara de Niagara, Camel up si Thurn & Taxis am jucat toate jocurile enumerate de tine; cu toate acestea, niciuna dintre extensii nu este un must have pentru mine deoarece, asa cum spuneam, este vorba despre preferinte, subiectivitate.

nqq
King Meeple
King Meeple

20 Dec 2016, 15:47

Aoleu Daniel dar ce rigid esti...ca o scandura mai exact...
Omu a facut si el un topic unde sa mai putem 'dezmortii' atmosfera si tu nu ti-ai dat seama de scopul topicului. Poate ca cineva e interesat de o anume extensie si nu stie daca merita sau nu....si in felul asta reusim sa ne dam seama mai bine daca merita sau nu extensia respectiva.
Asa putea sa fie un topic jocuri must-have. In functie de preferintele fiecaruia iti poti face o idee sau nu.
Poate o sa fie o extensie pe care 10 persoane o considera must-have.... si uite ca scopul a fost atins...

Akum on topic.Must-have pt mine sunt urmatoarele:

Carcasonne-extensia cu bunuri
Extensia de la Lords of waterdeep
Tuscany
Chiar si extensia de la camel up - doar pt posibilitatea de a juca mai multi jucatori pt mai mult haos :)

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

20 Dec 2016, 15:54

Forsaken Lore pt. Eldritch Horror
Dark City/ Civil War pt. Marvel Legendary

Shaikan
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dark Lord @ Natiunea Jucatoare

20 Dec 2016, 15:56

Singura la care ma pot gandi e Hades pentru Cyclades. Nu prea mai investesc in extensii decat daca joc jocul de baza de cel putin 4-5 ori daca nu chiar mai bine si pe urma inca vreau sa il joc.

danielM
King Meeple
King Meeple

20 Dec 2016, 16:25

nqq wrote:Aoleu Daniel dar ce rigid esti...ca o scandura mai exact...
Omu a facut si el un topic unde sa mai putem 'dezmortii' atmosfera si tu nu ti-ai dat seama de scopul topicului. Poate ca cineva e interesat de o anume extensie si nu stie daca merita sau nu....si in felul asta reusim sa ne dam seama mai bine daca merita sau nu extensia respectiva.
Ma bucur ca m-ai luminat, chiar nu mi-am dat seama despre ce e vorba in topic. Ti-as putea raspunde pe masura, dar o las asa, sa nu mai derapeze topicul.

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

20 Dec 2016, 17:07

nqq wrote:Aoleu Daniel dar ce rigid esti...ca o scandura mai exact...
Asa putea sa fie un topic jocuri must-have. In functie de preferintele fiecaruia iti poti face o idee sau nu.
Poate o sa fie o extensie pe care 10 persoane o considera must-have.... si uite ca scopul a fost atins...
Din păcate cam așa sunt majoritatea discuțiilor începute pe aici (nu știu cum era înainte, eu zic doar de ce am văzut de când m-am înregistrat). Cineva demarează un topic care i se pare interesant, de cele mai multe ori decent dacă nu chiar foarte interesant, și vine un gică-contra care nu aduce nimic constructiv și doar critică însăși ideea topicului....Și lumea se mai miră că de ce bate vântul pe forum.

Chuckila
King Meeple
King Meeple

20 Dec 2016, 20:02

Las LCG-urile la o parte; acolo functie de meta sunt o gramada de extensii fara de care nu iti pot face un deck competitiv si devin Must Have in cazul in care participarea nu este singurul tel.

Cand vine vorba de jocuri sine statatoare: daca luam Must Have in sensul ca jocul de baza ar fi mult mai slab fara extensie, imi vine doar un joc in minte: Kingsburg, cu a lui extensie To Forge a Realm. Plus ceva ce nu am jucat, insa am auzit aproape toata lumea care l-a jucat spunand ca nu l-ar mai incerca niciodata fara extensie: Viticulture cu Tuscany.

Sunt insa destule jocuri unde as recomanda extensiile. Fie ca dau mai multa viata jocului, fie pur si simplu adauga noi elemente care imi plac:

- Oricare din cele doua extensii de la Agricola: all Creatures Big and Small
- Dark Alley de la Trickerion aproape am trecut-o mai sus la Must Have, insa nu am jucat jocul decat de 2 ori si nu pot sa spun cu siguranta momentan ca nu l-as mai juca fara. Doar si din simplul motiv ca extensia adauga undeva la 1 ora, daca nu mai bine, la timpul de joc si in conditiile astea nu sunt sigur ca as juca de fiecare data cu ea.
- orice extensie de Dixit. Nu face jocul de baza mai bun, doar mai putin repetitiv. Cred ca pot sa scoata 120 extensii de 84 carti, si eu tot le voi cumpara. Daca nu pentru altceva, atunci pentru ca e jocul favorit al lui Evelin si il jucam constant la fiecare nationala.
- Jocurile gen Steam/Age of Steam si Power Grid. Hartile noi aduc anumite elemente specifice, insa daca va place jocul de baza, cel mai probabil va plac si extensiile. Am extensii pentru ambele, chiar daca Power Grid l-am jucat acum vreo 6-7 ani si tin minte ca nu a fost o experienta prea placuta in 6. Steam e unul din jocurile favorite, am si ceva harti de 2, voi incerca sa il rejoc cat de curand.
- multe dintre extensiile de la deck-buildere (Thuderstone, Eminent Domain, Star Realms sau daca va place, Dominion - eu nu am o relatie prea placuta cu jocul, dar stiu oameni care il apreciaza). In general principiul este "more of the same", si daca baza ne place ...
- pe acelasi principiu anterior, daca va plac sistemele Memoir, BattleLore (1st or 2nd ed), Command & Colors, Heroscape, Duel of Ages, etc, si vreti mai mult, extensiile sunt solutia. Eu am atat la Memoir cat si la BattleLore. Astept sa mai creasca Evelin putin sa vad daca ii vor placea. Daca nu, too bad; nu stiu cu cine altcineva le-as putea juca :)

bogdanjovi
Chief Meeple
Chief Meeple

20 Dec 2016, 23:10

Până la post-ul anterior nu mi-am dat seama că și extensiile ar putea fi clasificate. Cool! :tu:

CristiQ
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Custom Rank: The Big Kahuna

21 Dec 2016, 02:59

Interesant topic! .. si chiar daca cred ca am mai scris asta pe aici pe forum pe undeva .. extensiile in general fac game play-ul mai fun.
Dar totusi eu as imparti extensiile in 3 categorii:

1. Extensii care aduc fie prin mecanica fie prin elemnete (componente) ceva in plus cu adevarat interesant si util.
exemplu: Elder Sign: Unseen Forces, fara de care eu nu as juca ES. si Ticket to Ride: 1910 care inlocuieste cartile mici cu carti mari si creste substantial numarul de trasee.
As mai putea da niste exemple aici, dar nu cred ca e cazul.
Si tot aici as include unele extensii care pe langa alte componente, cresc numarul max. de jucatori.

2. Extensii care imbunatatesc prin content/tematica game paly-ul
Si poate ca aceasta categorie se adreseaza cel mai mult jocurilor tematice (sau Ameritrash-urilor), but i don't care!
exemplu: Betrayal at House on the Hill: Widow's Walk, care aduce 30 de carti in plus, si 50 de scenarii noi.. si in mare cam atat. Still awesome!
La fel ar fi si exensiile de la Mansions of Madness (care au aparut si care vor aparea), de la Eldritch Horror, Descent, etc ...
Si aici as introduce partial si LCG-ul The Lord of the Rings: The Card Game, care pe langa componente care imbunatatesc variabilitatea jocului ca si deck-building, fiecare extensie aduce si un scenariu nou in cazul AP si 3 scenarii noi in cazul unei extensii deluxe sau unei saga.

si .. 3. Extensii care sunt scoase doar pentru a stoarce bani de la fani sau pasionati nestiutori.
Aici nu mai dau exemple caci presimt ca este posibil sa imi sara lumea in cap. D

..that's my 2 cents.
My Board Games collection
My RPGs collection
“That is not dead which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die.”

DeeDee
King Meeple
King Meeple

21 Dec 2016, 11:44

Mie mi-a placut extensia de la Takenoko dar cu siguranta ca trebuie sa joci jocul inainte fara extensie ca altfel ti se pare prea complex.

Mi-a placut si extensia Saboteur 2 care insa schimba atat de mult regulile jocului incat cei care jucau inainte Saboteur nu s-au adaptat la regulile noi, de echipa, si nu a mers asa grozav.

Imago
Administrator
Administrator

21 Dec 2016, 12:01

Nu stau prea bine cu extensiile, insa stiu una care e fantastica : Civilisations pentru Clash of Cultures. E fantastica. Si e OOP. ZMAM sucks.

bogdanjovi
Chief Meeple
Chief Meeple

21 Dec 2016, 13:30

Daaa, Saboteur 2 chiar e o extensie care merită, IMHO.
De Takenoko chiar sunt curios cum e cu extensie, mi l-am luat recent.

adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator

21 Dec 2016, 14:44

Hm hai să aduc totuși niște completări, în lumina tipurilor de extensii amintite mai sus (cu variațiuni).

Avem pe de o parte clasicele extensii care aduc mai multă rejucabilitate jocului de bază, fără a-i adăuga prea multe mecanisme care să îl facă de nerecunoscut. Exemplele de aici ar fi chiar cele pe care le-am menționat anterior: Dark City pentru Marvel Legendary și Forsaken Lore pentru Eldritch Horror. Bine, cele menționate sunt din categoria "must have", deoarece chiar se simte că completează un joc. Mai e o subdiviziune a acestor extensii, cele care doar măresc rejucabilitatea dar fără a fi neapărat necesare - extensiile de la Seasons de pildă.

Avem apoi extensii care măresc numărul de jucători - la unele jocuri, cum e Blood Rage, mai aduc și unele mecanisme noi, deci sunt justificabile; la altele, cum e Catan, nu aduc absolut nimic nou, deci sunt absolut inutile.

Mai sunt extensii care transformă complet un joc, cum ar fi To Forge a Realm pentru Kingsburg.

Există și clasicele extensii care aduc facțiuni noi - cele pentru Imperial Settlers.

Mai avem și extensii care aduc multe mecanisme noi, fără a-l transforma complet, dar care nu s-ar califica la primul pentru că aduc pur și simplu mult prea multe chestii noi - extensiile big box de la Eldritch Horror, Ta-Seti pentru Kemet, Titans pentru Cyclades, etc.

P.S.: Nu am jucat Kingsburg, blood Rage si Cyclades, dar din reviewurile si discutiile pe care le-am urmarit cam astea ar fi concluziile.

In legatura cu cat de must-have sunt extensiile...depinde de cât de mult îți place un joc. Must have mi se par în primul rând cele care completează un joc, fie în sensul că îl transformă complet (Kingsburg To Forge a Realm), fie că măresc dificultatea sau diversitatea opțiunilor (Dark City pt Legendary, Forsaken Lore pt Eldritch Horror). De obicei, daca nu iti place neaparat jocul de baza, cam acestea ar fi singurele care au potentialul sa iti schimbe opinia (mai ales primele).

Extensiile care aduc mecanisme noi sunt must have doar daca iti place foarte mult jocul de baza deja. Cele mai inutile mi se par cele care maresc numarul jucatorilor.

bogdanjovi
Chief Meeple
Chief Meeple

21 Dec 2016, 15:55

Mi-am adus aminte de niște extensii pe care le-aş considera musai: cele de la Pitchcar.
Şi mai am o curiozitate legată de Rattus: cum vedeți extensiile (în afară de scumpe). Pe BGG "este unii" care le consideră must.

DeeDee
King Meeple
King Meeple

21 Dec 2016, 16:32

adelindumitru wrote: Avem apoi extensii care măresc numărul de jucători - la unele....; la altele, cum e Catan, nu aduc absolut nimic nou, deci sunt absolut inutile.
.....
Extensiile care aduc mecanisme noi sunt must have doar daca iti place foarte mult jocul de baza deja. Cele mai inutile mi se par cele care maresc numarul jucatorilor.
Pai, uite te contrazic!

Poate vreau sa joc Catan in 5, nu in 4, ca vine si vara-mea la mine intr-o seara. Sau Saboteur in 8. Sau... sau... sau....
Cum sa nu vreau o extensie care imi mareste numarul de jucatori????

Post Reply

Return to “Discutii generale”