In sfarsit un raspuns.
Dupa 2 saptamani, dar un raspuns. Si unul chiar "meaty". Multumesc! A fost foarte subtila aluzia cu "ultimele 4".
Intre timp m-am decis si eu pe amandoua. MEQ chiar nu era pe radar pana nu l-a mentionat cineva pe BGG, dar dupa ce m-am uitat nitel mai atent si am vazut cat de frumos arata si ca nu e un dicefest cu zaruri ca AH, unde sa fim seriosi, chiar si cei care s-au impiedicat in mai multe balegute cand erau mici mai rateaza un skill check cu cate 6-7 zaruri. Recordul personal e de 13 zaruri pentru a rata un skill check, deci se poate. Dar deviem. Am facut temele (researchu) si vroiam sa aflu si o parere a cuiva care le-a pipait pe amandoua. Acestea fiind zise cu MEQ nu cred ca o sa regret alegerea, decat ca spatiu si timp probabil. La fel, nu stiu cat de bine se joaca doar cu 2-3, dar sper ca macar decent.
Cu Runebound am inteles ca e ceva mai ciudatel jocul. Am vazut cate ceva din manga aia care o zici tu si pot sa zic ca mi-a lasat aceeasi impresie de "meh", dar jocul in sine pare o chestie tare misto. Adica explorez, am encounteruri, monstri, iteme, aliati, skilluri, ce mai un adventure game in toata regula. Din cate am inteles o sa lanseze FFG si o colectie de essentials cu cate 6 extensii mici la pret special. Separat sar de 50$ ceea ce e nitel cam multicel pentru cateva pachete de carti. In schimb expansionurile bigbox Sands of Al-Kalim(2007) si MIsts of Zanaga(2010) par niste chestii care fac jocu si mai misto. Se schimba harta, scopul, modul de miscare, modul de castigare, etc. Ca dezavantaj mi se pare ca se termina cam ciudat, adica brusc, (apropo de anti-climax) cel putin in varianta de baza, dar o sa vad cand il joc. Oricum, daca doar grafica e problema o sa ia un 9 linistit de la mine. In principiu cand joc suntem 2-3. Asta cand e vorba de jocuri serioase gen AH. Daca e de TtR sau Carcassonne am sanse sa vad si 5 la masa.
La DungeonQuest m-a lasat meh partea de tile-uri. Cam putine varietati dupa parerea mea. Plus ca exista player elimination din prima tura. Ceea ce dupa 2-3 beri poate fi haios, dar altfel nu cred.
Talisman mi s-a parut cam sters ca grafica/feel . Adica roll and move si nitel prea competitiv si haotic. Am vazut ca are extensii, figurine, etc. Dar cumva nu mi-a miscat apetitul nici un centimetru. Poate daca l-as juca s-ar mai lipi ceva de mine.
Castle Ravenloft mi s-a parut ca e genu de joc care se joaca singur. Eu explorez tile, eu descopar monstru, eu misc monstru, eu bat monstru, next tile. Si la fel nu prea e mare varietate la capitolul tile-uri dragute, toate fiind gri cu negru.
Descent e singuru care pare mai rasarit, dar timpul de joc enorm si regulile care par nitel cam greoaie (line of sight, armuri, etc.) l-au cam scos pe locul 2 in competitie. Desi un dragon mare de plastic ar fi fost dragut...
Astea sunt strict parerile mele si pot diferi de ale celorlalti.
Pana una alta tre sa treaca partea asta de sarbatori ca sa se refaca bugetul care a fost lovit naprasnic de cadouri si alte nebunii si purced in a cuceri jocurile astea doua.
Daca mai aveti opinii si experiente, fie doar cu unu din ele, nu va sfiiti.