Runebound vs Middle-earth Quest

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
imba
King Meeple
King Meeple

Runebound vs Middle-earth Quest

07 Dec 2010, 01:55

Inca un topic de dat cu parerea.

In principiu cautam ceva care sa aiba un feeling RPG si care sa nu fie musai PvP pentru a imblanzi oamenii nedoritori de confruntari directe si decisive in a juca ceva mai complex. Am intrebat pe BGG si astea au fost cele doua jocuri la care s-a ajuns. Mie imi bate ochiul spre Runebound ca mi se pare mai ok pentru ce vreau eu.

Dar si Middle-Earth Quest arata tareeee bine. Si mai are si avantajul ca seamana nitel cu Arkham Horror (favour/clues, GOO/Sauron, etc.), numai ca fara zarurile care nu ii plac lui Mihnea. :lol:

Asa ca am zis sa va intreb de pareri:
:geek:
Care e mai tematic? (aici nu ma refer la care are tematica mai buna, ci care o scoate mai bine in evidenta)
Care e mai fluid din punct de vedere mecanici si reguli? (adica mai usor de inteles, jucat)
Si nu in ultimul rand, daca as cumpara unul dintre ele, ar merita si celalalt cumparat? (Ma gandesc ca MEQ e mai "sexos", dar Runebound are muuulte extensii care ii vor prelungi mult viata).

Multumesc anticipat pentru parerile aruncate in directia asta! ;)

Connoisseur

Re: Runebound vs Middle-earth Quest

20 Dec 2010, 22:39

Bai, mare minune cand mai dai de un Amerithrasher pe aici. La mai multi! :arrow:

Acum, care e mai care?

Din capul locului trebuie sa spun o chestie peste care eu unul nu am putut trece; decat cu greu. Artwork-ul la Runebound Second Edition, jocul principal, este foarte dezamagitor. Sa nu zic mai mult. Daca te astepti la niste carti de joc si un board fantasy gen The Talisman, de exemplu, go away. Artworkul de pe cartile de joc din Runebound este facut de un maniac manga, sau cel putin asa arata. Nu prea se pupa cu grafica de pe coperta jocului, a lui Ejsing. Stiu, nu e mare smecherie, nu joci un joc pentru grafica. Sau poate si asta contribuie la enjoymentul trebii? Eu asa zic. Treaba tine de un anume anti-climax cand o sa vezi cartile de joc. Nici board-ul nu este prea rasarit din punctul asta de vedere. Daca poti trece peste astea, Runebound este un joc aproape bun. Mie unuia mi se pare un pic cam static si cold dar daca il joci cu 3-4 [maxim] persoane poate fi fun. In plus, mai ai si o tona de expansion-uri, unele chiar foarte meseriase, care beneficiaza si de o grafica a cartilor mult mai potrivita. Fantasy adevarat, nu sketchuri cu iz manga ca in deck-urile jocului original. Ca tematica e OK dar inca o data, stimulii mei fantasy nu au miscat prea mult. Cat despre learning curve, no worries, jocul se invata repede. Daca ar fi sa aleg intre Runebound, Talisman, Descent, Castle Ravenloft sau DungeonQuest as alege oricare din ultimele patru.

Middle-Earth Quest pe de alta parte. Jocul asta este o capodopera. Tematica duduie, sa zic asa iar cand te vei apuca de joc vei simti la propriu ca esti in Middle-Earth. Dupa mine este cel mai bun board-game facut dupa Tolkien, inaintea chiar si a lui The War of the Ring. Singura problema e cu invatatul regulilor. Tine cont ca va trebui sa inveti practic doua jocuri. Unul din primsa eroilor, a celor buni adica si unul din prisma lui Sauron. Modul de joc difera de la unul la celalalt, mai putin combat-ul, care se deruleaza la fel de ambele parti. Daca ai dovedit Arkham Horror, nu ai cum sa nu reusesti si cu regulile la Middle-Earth Quest. As zice chiar ca este un pic mai simplu. In rest, atmosfera de nota zece +, estetica superba, componente foarte faine si un game play de zile mari.

Eu le recomand pe amandoua si cred ca ar fi bine sa te grabesti. Nu stiu cat va mai fi in print Middle-Earth Quest.

imba
King Meeple
King Meeple

21 Dec 2010, 16:54

In sfarsit un raspuns. :-)

Dupa 2 saptamani, dar un raspuns. Si unul chiar "meaty". Multumesc! A fost foarte subtila aluzia cu "ultimele 4".

Intre timp m-am decis si eu pe amandoua. MEQ chiar nu era pe radar pana nu l-a mentionat cineva pe BGG, dar dupa ce m-am uitat nitel mai atent si am vazut cat de frumos arata si ca nu e un dicefest cu zaruri ca AH, unde sa fim seriosi, chiar si cei care s-au impiedicat in mai multe balegute cand erau mici mai rateaza un skill check cu cate 6-7 zaruri. Recordul personal e de 13 zaruri pentru a rata un skill check, deci se poate. Dar deviem. Am facut temele (researchu) si vroiam sa aflu si o parere a cuiva care le-a pipait pe amandoua. Acestea fiind zise cu MEQ nu cred ca o sa regret alegerea, decat ca spatiu si timp probabil. La fel, nu stiu cat de bine se joaca doar cu 2-3, dar sper ca macar decent.

Cu Runebound am inteles ca e ceva mai ciudatel jocul. Am vazut cate ceva din manga aia care o zici tu si pot sa zic ca mi-a lasat aceeasi impresie de "meh", dar jocul in sine pare o chestie tare misto. Adica explorez, am encounteruri, monstri, iteme, aliati, skilluri, ce mai un adventure game in toata regula. Din cate am inteles o sa lanseze FFG si o colectie de essentials cu cate 6 extensii mici la pret special. Separat sar de 50$ ceea ce e nitel cam multicel pentru cateva pachete de carti. In schimb expansionurile bigbox Sands of Al-Kalim(2007) si MIsts of Zanaga(2010) par niste chestii care fac jocu si mai misto. Se schimba harta, scopul, modul de miscare, modul de castigare, etc. Ca dezavantaj mi se pare ca se termina cam ciudat, adica brusc, (apropo de anti-climax) cel putin in varianta de baza, dar o sa vad cand il joc. Oricum, daca doar grafica e problema o sa ia un 9 linistit de la mine. In principiu cand joc suntem 2-3. Asta cand e vorba de jocuri serioase gen AH. Daca e de TtR sau Carcassonne am sanse sa vad si 5 la masa.

La DungeonQuest m-a lasat meh partea de tile-uri. Cam putine varietati dupa parerea mea. Plus ca exista player elimination din prima tura. Ceea ce dupa 2-3 beri poate fi haios, dar altfel nu cred.
Talisman mi s-a parut cam sters ca grafica/feel . Adica roll and move si nitel prea competitiv si haotic. Am vazut ca are extensii, figurine, etc. Dar cumva nu mi-a miscat apetitul nici un centimetru. Poate daca l-as juca s-ar mai lipi ceva de mine.
Castle Ravenloft mi s-a parut ca e genu de joc care se joaca singur. Eu explorez tile, eu descopar monstru, eu misc monstru, eu bat monstru, next tile. Si la fel nu prea e mare varietate la capitolul tile-uri dragute, toate fiind gri cu negru.
Descent e singuru care pare mai rasarit, dar timpul de joc enorm si regulile care par nitel cam greoaie (line of sight, armuri, etc.) l-au cam scos pe locul 2 in competitie. Desi un dragon mare de plastic ar fi fost dragut...
Astea sunt strict parerile mele si pot diferi de ale celorlalti.

Pana una alta tre sa treaca partea asta de sarbatori ca sa se refaca bugetul care a fost lovit naprasnic de cadouri si alte nebunii si purced in a cuceri jocurile astea doua.
Daca mai aveti opinii si experiente, fie doar cu unu din ele, nu va sfiiti.

criss

21 Dec 2010, 23:51

O alta opinie:
- D&D 4E (trei carti) - cel mai bun joc de aventura, o stiinta in sine.
- Descent - superb;
- Talisman 4e - excelent (si ca grafica si ca gameplay) - dar pentru unii prea mult noroc;
- Prophecy - foarte bun;
- Runebound - bun cu exceptia prea mult de dat cu zaru';
- D&D Ravenloft - modest (un cuvint mai bun este "schilodit") in comparatie cu D&D 4E;
- DungonQuest - noroc pur - a NU se cumpara;
- World of Warcraft - mai bine nu. :)

Post Reply

Return to “Discutii generale”