Best of the Month - Ianuarie 2018

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
User avatar
Chuckila
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 4984
Joined: 31 Jan 2010, 03:30
Location: Cluj Napoca

Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86141Post Chuckila
02 Feb 2018, 15:25

Urmand exemplul dat luna trecuta de ProfessorChaos (Professor, daca doresti sa duci obiceiul mai departe, te las sa deschizi tu topicul in primele zile ale lunii urmatoare), deschid topicul in care sa lasam impresii despre cele mai bune jocuri incercate pe parcursul lunii Ianuarie 2018.

Am incercat 4 jocuri noi, toate mi-au placut: Pulsar 2849, Lisboa, Santa Maria si Chimera Station.

Probabil cea mai placuta experienta de joc am avut-o la Pulsar; clar vreau sa il rejoc pentru a vedea daca are destula diversitate, cum rezista la mai multe partide.

Lisboa este clar de explorat, alt joc pe care de abia astept sa il rejoc. Sanse sa devina cel mai bun joc al lunii, dupa ce le joc pe toate de cel putin 3-4 ori.

Chimera Station, surprinzator de solid, tinand cont de cum arata vizual (kid's game?). La fel si Santa Maria - doar trei runde, insa decizii interesante. Mai ales activarea cu bani.

O luna buna, de abia astept Februarie.

User avatar
adelindumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 610
Joined: 11 Sep 2016, 01:25

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86143Post adelindumitru
02 Feb 2018, 15:39

Ce am jucat nou în ianuarie: Grand Austria Hotel și Bruxelles 1893.

Ambele mi-au plăcut foarte mult, dar trebuie să recunosc că Grand Austria Hotel are mai multă rejucabilitate, e mai ușor de pus pe masă, și chiar și mai distractiv.

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 1177
Joined: 23 Nov 2012, 16:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86144Post Corwin
02 Feb 2018, 15:52

Eu am jucat 3 jocuri noi: Santa Maria, Majesty: For the Realm, si Clans of Caledonia.

Clans of Caledonia l-am jucat cu mai multe reguli gresite, dar are potentialul sa-mi placa cel mai mult dintre cele 3. Puteri speciale, setup variabil, interactiune pe harta, ce sa nu-mi placa? Mi se pare cu potential mai mare de AP decat Terra Mystica din cauza sumelor mai mari de bani pe care le ai, care-ti permit mai multe alegeri pe parcurs. Costurile de plasare, faptul ca nu stii ce contracte apar pe parcurs, variabilitatea data de piata de bunuri, toate astea mi se pare ca-l fac mai tactic decat strategic. Si va fi probabil mai greu de gasit secvente optime de mutari decat in TM (si poate si decat in Gaia Project).

Santa Maria e prea complicat (nu complex) pentru cat de interesant e. L-as mai reincerca, dar sunt alte jocuri cu dice placement pe care nu ma astept sa le depaseasca in preferintele mele. As juca alte jocuri cu acelasi stil de dice placement daca mai apar, desi poate tocmai acesta il complica inutil.

Majesty: For the Realm e scurt, interesant, si destul de frumos pentru un joc de carti. E de la designerul jocului Splendor, si mi se pare un joc mult mai bun ca Splendor.

Am mai jucat si doua extensii noi: Wind Gambit pentru Scythe (e ok, dar dupa doar o partida nu m-a marcat), si Agents of Venice pentru Marco Polo (careia i-am facut review aici).
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe: Board Game Arena | Boite a jeux | Yucata | MaBi Web

vladV
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 321
Joined: 05 Feb 2013, 12:10

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86153Post vladV
02 Feb 2018, 17:33

Doar doua jocuri noi.

Azul. 2 partide. Mi-a placut foarte mult, reguli usoare, decizii interesante la tot pasul, interactiune maxima intre jucatori. Demult nu m-a mai pasionat un abstract atat de mult. Abia astept sa-l rejoc.

Pulsar 2849. Un point salad ce mi s-a parut un pic clunky la prima vedere. Ceva totusi e acolo, l-as mai rejuca, poate incep sa se lege lucrurile si in mintea mea.

LE: si inca ceva nou, extensia la Marco Polo, nu mi se pare deloc necesara; aduce mai multe actiuni, deci mai multe posibilitati spre a-ti atinge obiectivele, facand, in acelasi timp, jocul mult mai putin cutthroat, lupta aceea pentru locurile limitate fiind principala calitate a acestui joc.

Winner: Azul
Last edited by vladV on 04 Feb 2018, 15:22, edited 1 time in total.

User avatar
VZQ
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 137
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86162Post VZQ
02 Feb 2018, 23:28

In ianuarie au intrat mai multe in casa, asa ca a fost luna plina: Adrenalina, Grimslingers, Coconuts Duo, Cockroach Poker (aka Kakerlaken), Xenon Profiteer si Sagrada.

Adrenalina si Grimslingers par interesante. La Grim, deocamdata am incercat doar varianta de duel (n-a mers unsa, dar mai incercam; desi varianta de coop/adventure pare miezu'), Adrenalina necesita in prealabil studiul manualului de arme, altfel pierdem prea mult timp buchisind in timpul jocului - ca de obicei, anumite decizii de design fac gamelay-ul anevoios ("explicatiile" de pe cartile de arme sunt intuitive, si nu prea: te prinzi oarecum despre ce este vorba, dar nu esti sigur 100%, asa ca dai fuga la manual; de ce naiba nu au trecut explicatiile pe carti - doar e loc destul - nu pricep).

'Coconutele' si 'Kakerlacu' sunt noile jocuri preferate ale lu' copilu' - si sincer ma amuza teribil si pe mine, asa ca le jucam des, in serie.

Xenon Profiteer este unul din cele mai misto deck-buildere pe care le-am jucat; foarte bine gandit, usor de inteles, fluid, cu o grafica extrem de potrivita cu subiectul; destul de diferit, incat sa-ti atraga atentia; usor si rapid de pus pe masa; partidele sunt extrem de placute si nu-ti mananca prea mult timp. Meserie.

Eh, in mod previzibil, jocu' lunii - pentru noi - este: Sagrada. Nu are rost sa intru in amanunte, s-au scris si spus destule lucruri de lauda despre el, si pe buna dreptate. Nu adaug decat: a meritat cu varf si indesat sa-l "vanez" luni de zile, pana l-am prins disponibil pentru comanda - este unul din cele mai frumoase si spectaculoase abstracte, heck, board games, ever! Pentru noi a detronat Azul, Indigo, tot...

User avatar
ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Posts: 1051
Joined: 23 Jul 2011, 23:30
Custom Rank: Miniature Painter
Location: Bucuresti

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86193Post ProfessorChaos
04 Feb 2018, 15:11

Chuckila wrote:Urmand exemplul dat luna trecuta de ProfessorChaos (Professor, daca doresti sa duci obiceiul mai departe, te las sa deschizi tu topicul in primele zile ale lunii urmatoare)
@Chuckila: Chiar azi voiam sa-l deschid pe ianuarie. Da, clar continuăm lunar! Mă bucur că mi-ai luat-o înainte și oricine vrea poate să o facă la începutul lunii. N-am monopol. :)

Mențiuni luna asta: Jamaica și extensia Mansions of Madness 2.0: Beyond the Thershold. Pentru Beyond the Threshold dacă ezitați să-l luați eu zic că merită. Sunt șanse mari să nu terminați cu succes niciunul dintre scenarii de la prima partidă, deci au ceva rejucabilitate. Niște concepte noi interesante, dar nimic uimitor. O extensie ok.

Best of the month: Cry Havoc

Am jucat o singură partidă dar mi-a plăcut foarte mult. De fapt odată ce am citit cu atenție regulile știam c-o să-mi placă, doar nu știam cât de mult. De ce?
1. Fiecare facțiune are propriile puteri, clădiri, strategii și par bine echilibrate. De asemenea mi se pare că au mecanici originale - s-a simțit inovator.
2. Mi-a adus aminte de Chaos in the Old World - multă interacțiune între jucători și nu cele mai streamlined reguli, dar crează multă diversitate și alegeri strategice satisfăcătoare.
3. Rejucabilitate mare, chiar și fără extensie. Poți juca fiecare partidă cu diferite skilluri care vor influența alegerile și stilul de joc. E mult de descoperit, și adaptarea la ce fac ceilalți e foarte distractivă.
4. L-am simțit epic, deși fiecare rundă are practic câte 3 acțiuni de persoană, și jocul durează maxim 5 runde. Dar la asta se mai adaugă și alegerile din timpul luptelor, și o să fie multe.
5. Finalul echilibrat - nu a fost o diferență mare de puncte între câștigători și restul. Ești în joc până la capăt.

Negative:
1. Deși regulamentul e scris bine și se găsesc răspunsurile pentru flow-ul jocului, în regulament nu sunt incluse detalii despre cum interacționează clădirile și greșeli frecvente. Ne-am cam chinuit cu asta în timpul partidei. Dar există un FAQ exhaustiv pe net și după ce l-am citit am prins subtilitățile și greșelile pe care le-am făcut în prima partidă. Morala - prima partidă e de învățare și sunt șanse bune să greșiți niște reguli mai subtile. Pentru mine asta a fost aproape un pozitiv. Mi-a fost dor de neclaritățile de tip Ameritrash și a ajutat să descopăr subtilitățile jocului.
2. Facțiunea albastră - Pilgrims - poate fi plictisitoare pentru unii jucători. Ei nu se pot arunca în lupte prea mari și le e mai greu să aducă unități pe tablă. Însă dacă sunt lăsați în pace pot specula teritoriile depopulate de după lupte și să strângă multe puncte la finalul jocului. Dacă însă îți place să speculezi e foarte interesantă.

Momentan îi dau 9/10. Voi vedea dacă se mai schimbă după vreo 2 partide, dar eu unul zic că faima lui Cry Havoc este bine meritată.
Last edited by ProfessorChaos on 04 Feb 2018, 20:52, edited 2 times in total.
Nothing to prove. I play to have fun. Won't you join in?

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

User avatar
ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Posts: 1051
Joined: 23 Jul 2011, 23:30
Custom Rank: Miniature Painter
Location: Bucuresti

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86195Post ProfessorChaos
04 Feb 2018, 15:16

@Corwin & vladV: Dintre jocurile despre care ați vorbit, pe care îl considerați cel mai bun? Ca să fie în ton cu threadul best of the month.
Nothing to prove. I play to have fun. Won't you join in?

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 1177
Joined: 23 Nov 2012, 16:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86200Post Corwin
04 Feb 2018, 18:15

Caledonia, clar.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe: Board Game Arena | Boite a jeux | Yucata | MaBi Web

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1100
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86210Post danielM
04 Feb 2018, 22:58

In ianuarie am jucat vreo 3 jocuri noi (Azul, Clans of Caledonia si The princes of Florence); TpoF mi-a placut mult, insa titlul de jocul lunii ianuarie merge la Clans of Caledonia.

User avatar
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Posts: 4288
Joined: 20 Dec 2010, 10:32
Custom Rank: Going Cardboard
Location: Timisoara
Contact:

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86223Post DanielIndru
05 Feb 2018, 11:28

Sapte jocuri noi in ianuarie.
Mi-au placut mult Clans of Caledonia, Pulsar 2849 si Chimera Station.

O sa spun ca jocul lunii e Pulsar 2849, ca sa ies din turma de admiratori ai Caledoniei. :)
Nu ca n-ar fi fain in turma aia...

User avatar
mendocino
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 130
Joined: 16 Jun 2013, 09:13
Location: Cluj

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86225Post mendocino
05 Feb 2018, 11:40

Am apucat să joc zece jocuri noi și/sau vechi :). Dintre aceastea cel mai tare ”Glen More” mi-a plăcut. Un joculeț micuț și drăguț. :)

VladOlaru

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86230Post VladOlaru
05 Feb 2018, 12:21

Ce am jucat nou in ianuarie:

Harry Potter: Hogwarts Battle - Incurajat de alti useri de pe forum, l-am luat pentru a-l juca cu prietena. Nu am fost dati pe spate, poate doar pentru ca am jucat doar 4 din cele 7 cutii si nu am descoperit TOT jocul. Este dragut, usor, iar tematic se potriveste foarte bine(small issue: ni s-a parut foarte confuz ca la inceputul jocului personajele sunt in anul I iar unul din primii antagonisti - Draco Malfoy este prin ultimii ani). Sentimentul nostru a fost ca este foarte usor, dar sper ca ultimele cutii inca nedesfacute vor remedia problema, mai jucam!

Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game - Alt deck-builder, cu siguranta unul mai dificil. E primul Legendary pe care il joc - din ce am inteles ar fi cel mai bun mecanic iar oricum seria Marvel(desi foarte tare ca tematica) are deja o tona de extensii si pare a fi ceva destul de costisitor. Am si vazut de prin filmele originale recent(evident, din entuziamul de a juca jocul) si nu am fost deloc dezamagit. Multe din carti/obiective referentiaza puternic filmul si o face intr-un mod foarte placut. Am jucat fara advanced rules, dar nu e inca nevoie de ele, am jucat de doua ori si am pierdut tot de atatea. Dar din ce am inteles, acestea cuprind: mecanica de tradator, posibilitate de 1 vs many cu introducerea unui alien player, transformarea unui jucator in alien player daca are ghinion de un face hugger/chest burster - toate din acestea parand sa adauge mult replayability.

Ex Libris - Desi l-am luat de mai mult timp, abia acum l-am jucat, doar de vreo 3 ori. Il compar mereu cu sagrada, desi nu ia ochii la fel de mult ca el, este frumos in felul lui si seamana mult la unele mecanici/moduri de a puncta. Singura problema a lui e ca textul de pe locatii este foarte greu de citit si se pierde ceva timp ca o persoana sa explice exact ce fac locatiile din tura respectiva - lucrul care se poate rezolva din fericire cu niste player aids printate.

Personal, cel mai mult mi-a placut Alien, desi toate sunt jocuri bune pe care le voi pastra in colectie :D

thenede
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 92
Joined: 24 Aug 2012, 15:11

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86231Post thenede
05 Feb 2018, 12:24

Mai multe sesiuni cu jocuri "vechi" in ianuarie.

Jocul nou al lunii: Frogriders - un abstract filler+ care a prins din prima si s-a cerut rejucat.

User avatar
alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Posts: 403
Joined: 21 Jun 2010, 13:47
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”
Location: Bucuresti

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86233Post alexddumitru
05 Feb 2018, 12:37

Am reusit sa joc 3 jocuri noi in ianuarie (o luna excelenta, pt standardele din ultimul timp).

Hannamikoji, un cadou de Craciun foarte nimerit. Desi m-a snopit nevasta-mea la toate cele 4 partide (:shame:), pot sa zic ca sunt sigur ca ramane in colectie. Un joc simplu si scurt dar cu decizii grele de hand management.

Whitehall Mystery, varianta mai usurica si mai scurta a lui Letters from Whitechapel (pe care nu l-am jucat anterior). WM l-am pus doar o data pe masa, dar nu pentru ca nu ne-a placut, ci pentru ca am trecut la jocul de mai jos la foarte scurt timp dupa. Il vom reincerca curand.

Pandemic Legacy Season 2 - dupa ce anul trecut pe vremea asta terminam Season 1, iata ca ieri am terminat si Season 2. O experienta foarte misto si variata (avand in vedere ca joci acelasi joc de multe ori), despre care sper sa am timp sa scriu un scurt review curand. De departe Best of the Month, probabil of the year pt noi.

User avatar
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Posts: 3366
Joined: 30 Aug 2012, 15:24
Custom Rank: winner

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86236Post 26octombrie
05 Feb 2018, 12:54

VladOlaru wrote: Ex Libris
As vrea si eu mult sa incerc Ex Libris :-) Crezi ca ne-am putea vedea la o joaca?
HPHB devine board game dupa cutia 5 incolo ;) Din ce am inteles l-au proiectat pentru a atrage oameni noi in hobby, asa ca primele cutii sunt cu liniute si bastonase. Don't worry, there is a game in there!

User avatar
ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Posts: 1051
Joined: 23 Jul 2011, 23:30
Custom Rank: Miniature Painter
Location: Bucuresti

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86237Post ProfessorChaos
05 Feb 2018, 13:20

+1 la Ex Libris
Nothing to prove. I play to have fun. Won't you join in?

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

User avatar
BloodSerj
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 164
Joined: 16 Apr 2015, 22:15
Location: Kathmandu,Nepal

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86240Post BloodSerj
05 Feb 2018, 13:36

5 jocuri noi in ianuarie: Dead of Winter: The long Night, Patchwork, Origin, Puerto Rico, Sola Fide: The Reformation.
2 Extensii: BANG! The Dice Game: Old Saloon si Eldritch Horror: Signs of Carcosa

Best of the month: Dead of Winter: Long Night. O alegere foarte usoara 'and a bit of a cheat' avand in vedere ca Dead of Winter e usor in my top 5 of all time.
Long Night e practic 'Dead of Winter+' - jocul de baza cu 3 module optionale. Nu am jucat cu 'the raiders module' pt ca nu vroiam sa cresc dificultatea jocului/scenariului, dar celelate 2 module mi s-au parut suficient de interesante.
De fiecare data joc cu companion app-ul lansat recent si pt Long Night - pentru crossroads cards - narate de Eric Summerer de la Dice Tower - for my money face jocul si mai imersiv!

VladOlaru

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86242Post VladOlaru
05 Feb 2018, 14:00

As vrea si eu mult sa incerc Ex Libris :-) Crezi ca ne-am putea vedea la o joaca?
Sigur! Profesore, am vazut ca vrei sa incerci si Fate of the Elder Gods, il am si zace nejucat, vreti sa il incercam si pe ala? :)

User avatar
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Posts: 3366
Joined: 30 Aug 2012, 15:24
Custom Rank: winner

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86245Post 26octombrie
05 Feb 2018, 14:11

VladOlaru wrote:
As vrea si eu mult sa incerc Ex Libris :-) Crezi ca ne-am putea vedea la o joaca?
Sigur! Profesore, am vazut ca vrei sa incerci si Fate of the Elder Gods, il am si zace nejucat, vreti sa il incercam si pe ala? :)
si io cu zeii cei batrani, sigur. cand, cum, unde? :-)

User avatar
ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Posts: 1051
Joined: 23 Jul 2011, 23:30
Custom Rank: Miniature Painter
Location: Bucuresti

Re: Best of the Month - Ianuarie 2018

Post: # 86248Post ProfessorChaos
05 Feb 2018, 14:26

Suna bine. Ar fi un combo minunat!
Nothing to prove. I play to have fun. Won't you join in?

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

Post Reply

Return to “Discutii generale”