Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
User avatar
ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Posts: 1341
Joined: 23 Jul 2011, 23:30
Custom Rank: Miniature Painter
Location: Bucuresti

Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88375Post ProfessorChaos
02 Apr 2018, 00:05

Revin cu topicul pentru Martie. Reamintesc ca e vorba de jocurile pe care le-ati jucat prima oara in luna trecuta si v-au placut. Si ca ar trebui sa fie unul singur care v-a placut cel mai mult - de unde numele topicului Best of the Month.

Mentiunile mele pentru luna asta:

1. Unlock - Idee drăguță, dar cred că mi-a plăcut mai mult ideea decât jocul în sine. Cred că așa mi-am dat și seama că nu leșin după escape rooms, poate din princina presiunii timpului. Dacă am ocazia aș juca scenarii din curiozitate, dar nu mă dau peste cap să fac rost de ele. Deocamdată fenomenul escape rooms mă lasă "meh". Prefer Time Stories.

2. Joking Hazard - Mă face să râd. Un fel de Cards Against Humanity cu imagini. Pentru mine face treaba mai bine mulțumită elementului vizual. Desenele sunt drăguțe și releeee și simți că faci benzi desenate împreună cu prietenii. Intră în colecție!

3. Arkham Horror: The Card Game - Am o relație complicată cu el. Îmi place partea de poveste și faptul că te provooacă - o să te bată binișor. Dar dacă nu ești înnebunit după deck building e prea mare investiția. Prea scump, prea puțin content. Iar eu pot spune că tolerez deck building, dar nu sunt fan înrăit. Mi-e greu să trec peste sentimentul de mașină de printat bani al FFG unde treci prin Mythos pack-uri ca prin brănză. Dacă am ocazia il joc pentru poveste și mă voi bucura de experiență, dar ca mecanici de joc cred că prefer Elder Sign. (Aruncați cu ouă stricate în mine... acum!)

Game of the month: Flick'em Up: Dead of Winter

Un joc cu multe posibilități ținând cont de faptul că la bază doar dai bobârnace la discuri. Fiecare misiune adaugă reguli noi și în două partide jucate tot am reușit să greșesc niște reguli. Mecanica de zombie care atacă e foarte eficientă și crează bine atmosferă. Și acest joc e destul de complicat, mai ales daca nu ai prea multă dexteritate. Există misiuni full coop contra zombie, cu diferite misiuni, dar și team vs team și zombies unde supraviețuitorii se bat între ei, se trădează unii pe alții și au agende personale. Se vede că designerii au muncit ceva la acest joc, ținând cont că s-au chinuit să includă pânăși cross road cards ca în Dead of Winter-ul original.

Există și probleme: jocul depinde mult de spațiul pe care-l joci șie destul de fiddly. Va trebui să te invarti ceva în jurul mesei, să muți obiecte ca să-ți faci loc să tragi, să cauți componente căzute pe jos. La inceput o sa te uiti un pic si prin regulament si n-ar strica consultarea unui FAQ. Mentionez că n-am jucat primul Flick'em Up, deci poate nu-i chiar asa diferit de el. Dar intre cele 2 cred ca-l prefer pe asta pentru ca sistemul de zombii aduce o componenta in plus jocului si mai multa presiune.

Notă finală: 7.5/10
Last edited by ProfessorChaos on 02 Apr 2018, 09:40, edited 1 time in total.
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88378Post VZQ
02 Apr 2018, 09:21

Pentru noi, luna martie a fost un fel de Craciun reloaded ;)

1. Spaghetti
Un joc de dexteritate, de familie (sau petrecere, dupa caz); pare o tampenie pe hartie (tragi sireturi de pe un carton), dar in realitate este extrem de amuzant, cu destule momente tensionate (in sensul bun) si uneori reusite spectaculoase. Pe scurt, trebuie sa extragi din "farfurie" cat mai multe spaghetti, fara ca vreuna sa dea pe afara, patand astfel masa. Ai 2 farfurii, o mana de spaghetti (sireturi de diferite culori, fiecare cu un numar diferit de puncte), 4 chiftele de carne (bile de ping pong) si 12 discuri de carton cu diverse retete, ce reprezinta puncte bonus (daca reusesti sa acumulezi toate ingredientele necesare intr-o singura runda). Totul se intampla contra cronometru - ai doar 20 secunde pentru a reusi sa-ti impresionezi adversarii - si de-aici incepe nebunia :) Am trecut de multe ori pe langa el in magazin (mi se parea prea scump pentru o mana de componente adunate de prin casa), dar a devenit in scurt timp unul din jocurile noastre preferate. Este antrenant si mult mai greu decat pare la prima vedere.

2. Fantastic Park
Tile placement cu schepsis: fiecare jucator primeste un numar de placi (in functie de numarul de jucatori), iar culorile de pe ultima placa pe care o pastreaza runda respectiva puncteaza. Daca esti singurul care a ales o anumita culoare, aceea puncteaza dublu. Pune mintea la contributie, presupune ghicirea miscarilor adversarului si calcularea exacta a momentului in care vei incerca o desprindere de pluton. Jocul arata interesant pe masa, 3D. Intrucat toti jucatorii plaseaza placile intr-un display comun, cu putina intuitie, poti pune destule probleme adversarilor, fiind relativ usor sa "spargi" majoritati de culoare si sa alcatuiesti noi grupuri de placi. Dur si alert. In ciuda graficii, cu siguranta, nu este un joc de copii. Un joc neasteptat de bun, de la una din companiile mele favorite.

3. Kingdomino
L-am ocolit intentionat multe luni. Toata valva facuta la Essen m-a facut sa merg contra curentului. Plus ca in prezentari, jocul parea uratel. Dar... Bruno Cathala. Si cum un alt joc cu tiles pe care-l comandasem intarzia sa apara, am riscat si am luat Kingdomino ca inlocuitor temporar. Domnule, e bun - ca orice iese din mana lui Bruno! Simplu (deci usor de invatat), dar cu mecanica robusta. Grafica este chiar draguta, fiecare placa are tot felul de mici detalii (care nu se vad in prezentari din cauza calitatii filmarilor). Jocul este foarte bine pus la punct. Si spre deosebire de celelalte jocuri de gen, are o atmosfera relaxata - numai bun de dimineata, la cafea :)

4. Qin
Knizia. Deci abstract, rece, strategic. Tile placement (se pare ca a fost tema lunii, pentru noi, heh) cu area control. O minunatie de joc, cu o grafica impecabila. A devenit de la prima partida unul din jocurile mele favorite. Fac ce fac, tot de Knizia dau - lucru chiar curios, pentru ca in mod normal nu-mi plac "matematicoasele" :)

5. Crossing
Un joc de familie/petrecere absolut hilar! Arata cu degetul ce vrei: pietrele de pe ciupercile din centurl mesei, sau pe cele din dreptul adversarului? Risti in continuare si incerci sa mai aduni cateva nestemate, sau le protejezi pe cele deja acumulate? Pe scurt: in centrul mesei se aranjeaza un numar de ciuperci cu 1 mai mic decat nr. de jucatori. Fiecare tura, fiecare ciuperca primeste o nestemata - daca mai sunt deja altele plasate anterior, sau 2 - daca celelalte au fosr deja "saltate". Jucatorii indica la semnal ce doresc sa captureze tura respectiva: pietrele de pe o anumita ciuperca, sau cele ale unui anumit adversar? Daca 2 sau mai multi jucatori indica acelasi punct, nu colecteaza nimic. Ca sa-ti protejezi pietrele, le poti acoperi cu mana, dar stai o tura pe margine. Si cam asta-i tot jocul :) Evident, cu cat mai mare numarul de jucatori, cu atat mai mare nebunia! Si cred ca este primul joc incercat la care gandirea de genul "probabil ca tu vei lua asta, deci eu ar trebui sa iau aia, dar tu stii ca stiu, asa ca..." functioneaza perfect. Toata familia il iubeste, de regula jucam mai multe partide legate.

6. Fungi
Un joc de carti cu o atmosfera unica, incredibil de tematic - cand l-am jucat prima data, parca simteam mireasma padurii in nari si gustul delicios al ciupercilor trase la tigaie in unt, yum yum ;) Grafica este extraordinara, jocul per general este frumos si extrem de relaxant - un joc cu adevarat special (pentru noi).

7. Magic Maze
DEZAMAGITOR. Singura "smecherie" este jocul "pe muteste". Poate ca ar fi bun de activitati gen "team building", dar pentru noi, este plictisitor al dreq. Cateva partide stau marturie. Bleah.

8. New York Slice
Jocul asta va "vedea" masa doar in ziua de salariu - pentru ca altfel vom muri de pofta pe scaun :) Arata incredibil de real, exact ca o pizza (sau mai multe) calda scoasa din cutie! Productia este de nota 10+. Jocul este bazat pe mecanica de tipul "I split - you choose" si este o versiune imbunatatita a unui alt joc (care la origine era cu/despre placinte). Relaxant, de familie, te face sa balesti la greu, mai ales ca in timpul jocului vei "manca" destule felii de pizza pentru puncte :) Simpatic :)

9. Sakura
Al 2-lea Knizia, dar cat de diferit fata de primul! Cred ca maestrul era un pic abtiguit cand l-a gandit, altfel nu-mi explic cum a reusit sa faca un joc atat de "haotic" comparativ cu stilul sau obisnuit :) Dar bine ca l-a facut, pentru ca "Sakura" este o gura de aer proaspat in universul plin de calcule matematice ale d-lui Reiner K.
Jucatorii sunt pictori ce incearca sa-l surprinda pe imparat in cea mai buna ipostaza, in plimbarea sa prin gradina de ciresi. In acelasi timp, trebuie sa ai grija ca entuziasmul momentului sa nu te impinga la propriu in persoana majestatii sale, pentru ca vei pierde prestigiu (locuri pe tabla si puncte de scor).
Asadar, selectare de actiuni si take that cat casa! Ai 5 carti in mana si o sansa pe tura de a te baga in fata, sau de a-ti trage de mana colegii mai in spate, sau.... "socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ" este cea mai buna explicare a modului de joc :) Haos (mai mult sau mai putin) controlat, multa munca pentru a te mentine pe pozitie, rapid si extrem de antrenant (daca lumea intra putin in personaj). Ca orice alt OG, productia este foarte buna.
Singura mentiune (pe langa cea ca intr-adevar cartile sunt un pic sticky): jocul merge doar in 3+. Varianta de 2 este degeaba.

10. Marrakech
Un alt joc de tile placement - doar ca in cazul acesta, placile sunt covoare :)
Jocul arata incredibil, cu accent pe partea tactila: fiecare covor este o bucata de "felt" - ma rog, ca un fel de catifea, Assam (inspectorul de covoare) si zarul sunt din lemn, punctele de pe zar sunt reprezentate sub forma de papucei, ce mai, o dragalasenie de joc :) Iar la final, tabla de joc chiar arata ca o piata de covoare. Deci tematic, productia a nimerit-o la fix!
Jocul este extrem de tactic: incerci sa limitetzi capacitatea de miscare a adversarului, prin extinderea propriei tale zone de control (in special in varianta de 2 jucatori). Se lucreaza pe aceeasi suprafata, asa ca piedicile puse adversarilor sunt la ordinea zilei. Este antrenant si spectaculos.

A fost greu de tot sa facem "departajarea" (Fungi, Crossing, Spaghetti) dar pentru noi, jocul lunii a fost Marrakech. Un abstract absolut minunat :)

User avatar
emisanSB
King Meeple
King Meeple
Posts: 976
Joined: 02 Apr 2016, 15:40
Custom Rank: Executioner
Location: Sibiu

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88381Post emisanSB
02 Apr 2018, 09:49

Pulsar 2849
Dar nici nu era asa greu, pentru a fost singurul joc nou, jucat in martie. ;)

User avatar
Haddeo
King Meeple
King Meeple
Posts: 2343
Joined: 28 Dec 2015, 18:59
Location: Bucuresti

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88383Post Haddeo
02 Apr 2018, 10:18

Jocuri noi in martie:

GloomHaven - nu am gasit pe cineva sa-mi arate jocul asa ca l-am cumparat ca sa-l testez :). Am jucat cateva scenarii. Inteleg de ce devine addictive, e un joc bun. Nu am cum sa-mi fac o parerea prea mare dupa doar 2 scenarii (usurele) dar cu siguranta o sa-l mai joc foarte curand, vreau sa trec prin minim 10-15 scenarii inainte sa ma pronunt legat de partea de strategie.

War Of The Ring - un joc pe care am vrut sa-l incerc de ceva vreme. Nu m-a impresionat in mod deosebit la prima partida, dar e un joc bun. Nu-l recomand celor care nu sunt fani lotr. La fel, nu pot sa-mi fac o parere dupa o singura partida, pana nu incerci cateva strategii diferite, pana nu inveti cartile, e greu sa pui o nota. Dar cel mai important e ca imi doresc sa-l mai joc, ceea ce e foarte curios, avand in vedere ca poti sa joci 3-4h si soarta jocului sa se decida la final prin faptul ca ai dat un 4 in loc de 6 sau ca din 4 roll-uri si 4 re-rolluri nu ai dat un 5 si un 6 ci numai 1-4. Dar daca-l joci pentru castig, atunci o sa ai dezamagiri mari, daca-l joci pentru experienta lotr, atunci o sa-ti placa. :)

BEST: Egalitate momentan. fara tie braker.

Nici unul din cele doua jocuri nu e extraordinar, mirabolant, fantastic, dar sunt deosebite prin ceea ce ofera la nivel de experienta. Din pacate la GloomHaven exista o tematica generica, daca era StarTrek sau Lotr sau altceva devenea extrem de captivant pentru fanii respectivi. Altfel, ofera sentimentul acela (comun in general jocurilor PC) de a progresa, de a mai indeplini ceva, de lume deschisa, imensa si persistenta. Acest lucru face jocul sa capete importanta si valoare pentru cel care-l joaca. Acelasi sentiment de importanta si valoare WotR il ofera prin tema lotr foarte bine implementata prin carti si reguli care aduc foarte bine povestea in joc.
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

User avatar
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Posts: 7070
Joined: 20 Dec 2010, 09:32
Custom Rank: Going Cardboard
Location: Timisoara
Contact:

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88384Post DanielIndru
02 Apr 2018, 10:20

Am jucat 11 jocuri noi, dar doar 2 merita cateva cuvinte si evidentierea din "turma".

Thunderstone Quest (2018)
Pentru ca e cel mai bun joc din serie, desi o pastila greu de inghitit - vorbesc despre versiunea Champion de pe Kickstarer, pentru ca in retail inca nu a aparut si nu se stie ce va contine:

PRO1: Cinci quests a cate trei capitole fiecare, deci garantat vreo 25 de ore de joaca fara sa se repete mare lucru.
CON1: Asta inseamna vreo 1500 sleeves.
CON2: Au decis sa impacheteze totul intr-o cutie ce masoara 30 x 32 x 18 cm si cantareste 7 kg.

PRO2: Multe reguli au fost imbunatatite, multe key words eliminate si pe ansamblu jocul se simte mai fluid.
CON3: Dar inca dureaza 15 minute setup + 15 minute strans de pe masa.
CON4: In continuare e un joc recomandat doar in 2.

PRO3: Se poate juca in mod quest, random, EPIC sau campaign.
CON5: Dar ocupa de fiecare data monstruos de mult spatiu pe masa.

PRO4: Foarte multa variabilitate, foarte multe sinergii intre eroi, arme si vraji, monstri cu efecte variate si un deck de comori de unde se primesc random goodies.

PRO5: Grafica foarte buna, calitate excelenta a pieselor din carton, plastic si lemn.

PRO6: Pentru orientarea jucatorilor inspre o directie clara, exista side quests si guild support (de la cele 4 clase de eroi). In prima partida am jucat fara ele (nu sunt recomandate de la inceput) si mi s-a parut cam seaca experienta si cam prea deschis setup-ul. Apoi le-am introdus si nu ma vad jucand fara ele.

Neutral: Exista deck builders rapide ce ce termina in 30 minute si ofera satisfactie, dar putine dau sentimentul "I went down there, I killed the monster, I got the loot."
De aceea e acceptabil sa dureze ~90 minute partida.
Image

Vinhos Deluxe Edition (2016) Best of the month

Aici trisez putin, pentru ca originalul era deja un joc de nota 9 dupa 5 partide.
Deci lucrurile aveau sanse mari sa-mi fie pe plac. Si sunt!

Am sarit peste reimplementarea versiunii din 2010 pentru ca avea doar mici detalii de reguli si gameplay diferite.
Si am intrat direct in varianta proaspata din 2016 care elimina interactiunea cu banca, schimba modul in care se desfasoara festivalul si re-gandeste sistemul de final scoring si extra actions.

Mi-a placut atat de mult incat mi-e greu sa ma motivez sa mai joc versiunea din 2010, dar trebuie sa o fac pentru a gusta schimbarile si a-mi forma o parere definitiva.
Plus ca trebuie sa vad cum se integreaza in fiecare varianta micile extensii de pe Kickstarter.
Image
Last edited by DanielIndru on 02 Apr 2018, 10:49, edited 2 times in total.

User avatar
ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Posts: 1341
Joined: 23 Jul 2011, 23:30
Custom Rank: Miniature Painter
Location: Bucuresti

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88386Post ProfessorChaos
02 Apr 2018, 10:26

@Indru

Poti alege un Best?
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88390Post Corwin
02 Apr 2018, 10:43

Probabil asta e singura data cand Rise to Nobility va aparea intr-un top de-al meu, si doar pentru ca a fost unicul joc nou jucat in martie. 7 :sy: /10.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
thenede
King Meeple
King Meeple
Posts: 579
Joined: 24 Aug 2012, 15:11

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88421Post thenede
02 Apr 2018, 14:58

Un singur joc nou in martie: Shadowrun Crossfire.

M-a surprins in bine (8/10) mai ales ca este cooperativ si deck-builder, 2 categorii de jocuri ale carora nu sunt cel mai mare fan.
In plus permite si modificari permanente, alt aspect care nu ma incanta, dar nu o face imperios - din punctul meu de vedere modificarile permanente sunt optionale.

La puncte pozitive - setup si gameplay rapid, varietate de scenarii, flow simplu si "engaging".

Mai ramane sa il rejoc, de cercetat daca cartile crossfire nu sunt un pic unbalanced (unele par foarte usoare si unele foarte grele ceea ce poate crea un pic cam mult noroc in castigarea sesiunii); si nu in ultimul rand daca o convinge si pe prietena care nu s-a aratat la fel de incantata ca mine.

vladV
King Meeple
King Meeple
Posts: 491
Joined: 05 Feb 2013, 11:10

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88422Post vladV
02 Apr 2018, 15:04

Cronologic:

Whistle Stop -Un pick-up and deliver cu cateva mecanici interesante. Totusi, vad o problema destul de maricica vis-a-vis de shares, par a favoriza kingmaking-ul.

Nusfjord - Se simte Uwe prin toti porii. Imi place mult mecanismul pool-ului comun de pesti - ca sa activezi anumite actiuni ai nevoie de resurse (pesti) dintr-o zona comuna; pestii se termina la un moment dat si e la latitudinea jucatorilor sa alimenteze pool-ul si, astfel, sa deschida posibilitati pentru adversari (desigur, primesti anumite beneficii cand alimentezi). Nu stiu cat duce la nivel de replayability.

Ethnos - Un Ticket To Ride cu area control si abilitati speciale. E rapid si captivant, iar fiecare partida e altfel datorita faptului ca se aleg 5/6 din 12 rase disponibile. Norocul joaca un rol mai important ca de obicei, totusi, imi place mult joculetul.

Best: Ethnos

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1667
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88435Post danielM
02 Apr 2018, 17:19

11 jocuri noi jucate in martie (asa e cand bifezi o intalnire de jocuri :D )

Best of the month: Pulsar 2849

Merita mentionat: Heaven & Ale.

User avatar
adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 2062
Joined: 11 Sep 2016, 01:25

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88438Post adelindumitru
02 Apr 2018, 17:53

"Doar" 2 noutăți în luna martie: Madeira și Mombasa.

Madeira e un joc destul de greu de învățat (cel puțin pentru mine). Pe de altă parte, în ciuda numeroaselor acțiuni pe care le poți face când e tura ta, nu mi se pare că e atât de brain-burning ca alte jocuri (Bruxelles 1893 sau chiar Mombasa), deoarece îți poți reveni dacă iei o decizie greșită. Mi se pare că sunt mai multe strategii dominante, dar sunt foarte curios să văd dacă o să reușesc vreodată să câștig chiar și acumulând foarte mulți pirați (până acum nu a fost cazul). Îmi place tema, mecanicile sunt interesante, e un joc de păstrat și de explorat. 9/10

Mombasa e însă jocul lunii, având în vedere că e al doilea meu joc favorit în momentul de față. Fiecare decizie e relevantă, plecând de la ordinea în care îți pui cărțile până la când joci fiecare carte, de la cât de mult extinzi o companie până la cât de mult investești în acțiunile vreunei companii. Arată foarte bine pe masă, e excelent din punct de vedere al mecanicilor, mi se pare chiar distractiv pentru un Euro, și mi-a plăcut foarte mult în 2 jucători. 10/10

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88444Post Chuckila
02 Apr 2018, 20:40

Si la mine a fost o luna plina de jocuri noi. In ordinea in care le-am jucat (grab your popcorn, block of text incoming):

Whistle Stop - un joc ce are la baza mecanici de tile laying, pick-up and deliver si stock holding. Jucatorii creaza in mod dinamic o cale ferata ce le permite sa ajunga din partea vestica a hartii, in partea estica, unde pot completa diferite contracte de valoare variabila, adunand tot felul de bonusuri pe parcurs. Unele dintre "stopuri" in care se pot opri locomotivele sunt statii care ofera actiuni in una dintre cele 5 companii din joc. Altele ofera miscari bonus, sau "whistles" care pot fi folosite pentru a muta locomotiva inspre vest (in rest locomotiva muta doar in aceeasi coloana, sau inspre est). Cum reuseste fiecare sa maximizeze totul in cele 4 actiuni pe care le are in fiecare runda, aici se afla secretul jocului. Mie mi-a placut mult. Parca a fost mai bun in 3 decat in 4. S-a mentionat mai sus, in 4 exista posibilitatea de a influenta destul de mult stock market si a face, voit sau nu, putintel kingmaking.

from http://www.boardgamegeek.com/image/3778267



Metropolys - un joc aparut in 2008, care l-am tot vazut pe BGG in diverse topicuri, insa care de fiecare data l-am ocolit din cauza modului cum arata. Tabla se prezinta ca si cand ar fi scapat cineva tuburile de tempera pe carton si le-a adunat repede, repede, sa nu se pateze prea "urat" harta. Nici piesele personale nu inspira prea mare incredere - un set de "blocuri" in 3 nivele si cateva tokene ce se imprastie pe harta. Atat! Insa la recomandarea lui Edward Uhler de la Heavy Cardboard care cunoaste stilul de jocuri care imi plac, mi-am inghitit repulsia si am incercat un joc, alaturi de el si de Tudor (zeavadevarza aici pe forum). Incerc sa ma pun la masa cat pot, fara prejudecati. La final, pot spune ca ma bucur ca am reusit sa il joc; este un abstract in care timingul folosirii anumitor cladiri din rezerva proprie, pentru a acapara zonele de diferite culori, din diferite cartiere, este esenta jocului. Nu stiu cu cine as putea sa il joc la cat de urat arata (in familie cu siguranta nu!), insa intr-un grup de heavy gamers, a fost tare cutthroat. Intr-un sens bun! Recomand cu caldura, daca mi se va mai ivi ocazia, il voi juca cu placere! O surpriza extrem de placuta!

from http://www.boardgamegeek.com/image/318433



Flamme Rouge - Primul race game pur care pot spune ca mi-a placut. Are o idee extrem de reusita: folosirea a doi ciclisti, un asa zis "Sprinteur" si un "Rouleur", fiecare cu deckul lui de carti cu numere intre 2 si 9 (7 maxim la Rouleur, insa distributie mai echilibrata decat la sprinter). Toti joaca simultan cate o carte pentru fiecare dintre cei doi ciclisti, sa rezolva numarul de mutari, o etapa de "drag" (cei care sunt la un spatiu in spatele altora beneficiaza de un avans gratuit, simuland acest efect de "drag") si cine este in fata unui grup, pe oricare din cele 2 linii, primeste o carte de valoare 2 care ii intra in deck si pe viitor il incurca. Trebuie sa iti calculezi bine momentele cand ramai in grup si cele cand vrei sa evadezi - nu se poate castiga daca incerci sa fii primul tot jocul. Ti se vor termina prea redepe cartile bune, iti vei umple deckul de carti de 2 si nici nu vei beneficia de drag. Unde mai pui ca in grupul potrivit a fost si tare fun - am incheiat seara cu el si tot jocul a fost distractie maxima.

from http://www.boardgamegeek.com/image/3245179



A Nice Cup of Tea - Prototipul lui Tony Boydell (Snowdonia, Guilds of London) jucat la Leiria Con. In doua cuvinte: urmasul Snowdoniei. S-a mai adaugat un track; cel de tea leaves care se poate transforma in chai. Exista foarte multe asemanari cu Snowdonia - rubble, calea ferata, contractele, etc. Ceea ce s-a schimbat, si aici nu pot sa spun ca imi aduc aminte foarte bine ce era prin Snowdonia fiindca l-am jucat acum multi ani o singura data, este ca odata ce ai pus mana pe niste chai, poti sa il folosesti pentru a executa actiunile de baza din joc cu un bonus consistent. Atat de consitent, incat vrei sa ai access la aceasta resursa cat de repede posibil. Cum spuneam, imi aduc aminte destul de vag Snowdonia, insa stiu ca nu m-a impresionat atat cum a facut-o urmasul sau. Am jucat in 5, primul joc pentru toata lumea, si dupa 2 ore+, ne-am ridicat de la masa si marea ne-a fost uimirea cand am auzit durata jocului. Ni s-a parut ca a mers mult mai repede, actiunile sunt rapide, clare, multiple cai de a face puncte. Un joc extrem de bine inchegat, de abia astept sa pun mana pe versiunea finala. Se vede ca domnul Boydell isi rafineaza mecanicile, fara doar si poate cel mai bun joc al lui de pana acum.

from http://www.boardgamegeek.com/image/4021192



The Sagas of Noggin the Nog - Un alt prototip de la Leiria Con, de data aceasta a lui Nick Case. Primul lui titlu major, din cate am inteles va veni pe o platforma de crowdfunding in Mai anul acesta. Jocul, prin prisma tablei, primul lucru pe care il observi cand te apropi de joc, are o aroma de Lord of The Rings, Middle Earth. Foarte colorat, cartoony, cu miniaturi tare dragute, padure, un lac unde se poate pescui, questuri la care pot contribui toti jucatorii, semi cooperativ (win someone or lose all) etc. Pare un joc de copii, pe care as vrea sa il joc cu Evelin si Lavinia, insa acest sentiment dispare foarte repede. A fost un joc in 5, unde ne-am sabotat, am blocat spatiile adversarilor, ne-am luat actiunile si erorii necesari questurilor (un erou poate fi intr-un sigur loc la un moment dat, daca e deja pe harta ca parte a unui quest, poate fi rechemat la baza insa este costisitor) si ne-am faultat des si dur, incat la final am si uitat cat de copilaresc parea jocul la inceput. Sunt unele idei interesante, se vede ca este primul joc si inca in faza de testing. S-au oferit sugestii, bune zic eu, daca vor putea fi incorporate in jocul final. Noi ne-am simtit bine jucandu-l, chiar daca in 5 a fost undeva inspre 3+ ore, putin cam mult pentru complexitatea jocului. Sunt curios ce va iesi la final, am jocul in watch list.

from http://www.boardgamegeek.com/image/4021189



Concordia: Venus - Noua extensie Concordia, care se poate juca in echipe de cate doi. Pe tura jucatorului activ, acesta joaca o carte pe care o executa prima data el, dupa care colegul de echipa. Exista un rol care iti permite sa "pasezi" responsabilitatea jucarii rolului. Si un nou set de punctare la finalul jocului. Pe mine unul nu m-a incantat modul de joc - am inteles ca ar fi si optiunea de a fi jucat free for all, cu cartea prin care ai pasa alegerea cartii colegului folosita drept "copy last card played" si punctajul la final diferit (in loc de case ale echipei, perechi de case de ale tale intr-o regiune). Probabil as incerca versiunea aceasta, insa cea pe echipe probabil nu.
Concordia Venus.jpg

Revolution 1828 - Ultimul prototip al lui Stefan Feld, din pacate sub NDA pentru cei care l-au jucat. Nu putem pune poze. Un joc pentru 2 jucatori, in care exista 5 (sau 6?!) regiuni unde se plaseaza aleator 3 jetoane (mix in culorile regiunilor). Fiecare jucator alege un jeton, fiecare avand cate o abilitate speciala. Majoritatea culorilor bune, una insa trebuie evitata. Concept interesant, insa care pe noi nu a reusit sa ne convinga - tot jocul am avut impresia ca telul a fost de a evita culoarea problematica, in loc de a acumula celelalte culori. In ultima tura, cel care a preluat controlul acelei regiuni a pierdut jocul - a fost un swing de 18 puncte intr-un joc in care s-a castigat cu 20. Interesant mecanic, insa in formatul actual clar nu l-as mai juca.


Builders of the Pyramid - Prototipul Sophiei Wagner (Noria), un joc pentru doi jucatori. Action selection, tile laying, set collection, cu un mod extrem de interesant de a achizitiona si plasa piesele pe tabla. Totul in 10-12 runde. Dupa cum se vede, jocul este intr-o faza foarte incipienta, printat pe carton si desenat de mana; din cate am inteles insa se discuta chiar si tematica jocului. Probabil constructia de piramide nu va fi tematica cu care jocul va ajunge pe piata. Chiar si asa, mi-a placut extrem de mult. Voi urmari cu interes evolutia jocului si cu siguranta mi-l voi lua odata ce va ajunge in comert. Are un iz de Kosmos for 2 players. Foarte bun joc!
Image

Foot Hills - Alt prototip al lui Tony Boydell. De aceasta data, Snowdonia for 2 players. Un alt joc solid, care se simte si se vede ca este lucrat de ceva vreme. Fiecare dintre cei doi jucatori incepe cu un set de cladiri de la A la E, care are o actiune principala pe fata, si o actiune secundara, diferita de la jucator la jucator pe cealalta parte. Cartile au tot felul de abilitati utile, insa la un moment dat vei dori sa le "retragi", acesta fiind un mod in care se puncteaza la finalul jocului. Inca se mai face balansarea cartilor - puncte si benficii functie de regiune, etc - insa e un alt joc solid pentru doi jucatori. Daca nu ar fi fost Builders of the Pyramid, ar fi fost cu siguranta cel mai bun joc de 2.
Image

Yangtzee (titlu in lucru) - Jocul cu care Spielworxx va iesi la Essen 2018. Cel de-al doilea (de fapt primul, fiind jocul la care lucreaza de cel mai mult timp - detalii despre primul joc care va fi publicat, putin mai jos) joc al noului cuplu de designeri portughezi: Jose "Rola" Santos (stanga sus) si Luis Costa (deasupra lui Edward Uhler in poza de mai jos, langa Uli Blennemann). Un joc de dificultate medie spre mare, undeva apropiat ca si feeling dpdv al modului cum se rezolva actiunile, cu ZhanGuo. Foarte interesant jocul - fiecare jucator are 12 carti, 4 carti de valoare 1, 2 respectiv 3. Se amesteca si in fiecare runda (anotimp?) se primesc 3 carti. Interesant, fiindca intr-o tura poti avea 1,1,2, iar in alta 3,3,3. Nu e neaparat bine/rau niciuna dintre cele doua combinatii, aici fiind esenta jocului - modul in care se reuseste maximizarea plasarii pe harta a meeplesilor: o carte de 3, permite actionarea de 3 ori a unei actiuni de pe tabla personala, insa va oferi doar 1 worker de plasat pe tabla, pe cand o carte de 1 actioneaza doar o regiune de pe tabla personala, insa va permite plasarea a trei workeri. Jonglatul si balansarea nevoilor de pe tabla personala cu plasarea workerilor in diferitele regiuni este un deliciu. Cu tot cu explicatii, s-a dus inspre 3.5 ore, insa nu am simtit deloc cum a zburat timpul. Ca parti negative, harta trebuie sa fie mult mai clara - nu sunt bine definite zonele unde se pot plasa workerii, delinierea intre cele 4 zone e si ea destul de ciudata. Clar poate fi imbunatatita partea vizuala (nu neaparat estetica, cat cea de utilitate) insa de asta sunt sigur ca se ocupa Uli inainte sa lanseze jocul. Design absolut solid, daca as fi putut as fi luat cu mine prototipul, direct de pe masa.
Image

Primus - Am ajuns si la primul design al cuplului RolaCosta (citit RollerCoster - vezi mai sus). Joc ce va fi lansat la Essen de catre cei de la What's Your Game. Acelasi design grafic ca la Madeira, ZhangGuo sau Russion Railroads mi-a dat un feeling de deja-vu. Din pacate nu am poze la indemana, voi incerca sa caut daca nu cumva le-am descarcat acasa pe laptop. Nu am reusit sa jucam decat 1 runda din cele 4? din joc - nu pot sa formulez o parere solida, insa din nou, jocul are un mod ingenios de a selecta actiunile si a activa regiunile functie de trei feluri de pilule pe care le acumulezi alegand actiuni: albe, maro si negre. Alb de valoare 1, maro 2 si negru 3. Fiecare actiune pe care doresti sa o activezi, trebuie sa o activezi cu suma a pilulelor mai mare decat numarul de pilule deja existente. Cu alte cuvinte, o pilula neagra are valoare 3 pentru activare, insa conteaza ca si valoare 1 odata ce a fost pusa pe tabla pentru ceilalti jucatori. Nu mi-a dat acelasi feeling ca si Yangtzee, insa vreau sa joc o partida intreaga sa explorez diferitele strategii ce parea disponibile in joc. Stiu ca momentan se lucreaza la echilibrarea anumitor parti din scoring (de pe parcursul jocului, cat si la final), insa dat fiind renumele publisherului, ma astept sa iasa o treaba excelenta la final. Extrem de promitatori cei doi designeri, au intrat cu ambele picioare inainte pe lista mea de "must watch"!

Later edit: Am gasit poza
Primus.jpg
Nusfjord - Uwe "clasic". Mecanism interesant de activare a elderilor, care au nevoie de peste pentru a-si putea executa actiunea. Care duce la o dinamica interesanta de a reumple acest spatiu. Exista trei deckuri diferite, cred ca este destul loc de incercat diferite strategii. In 4 a parut destul de ciudat, nimeni nu prea parea sa vrea sa reumple piata de pesti, care a dat un feeling ca jocul stagneaza putin. In 3 insa, si mai mult, in 2, nu vad sa fie aceasta problema fiindca vei beneficia si tu de pe urma reumplerii ofertei. Nefiind atat de multi jucatori care sa actioneze, ramane optiunea disponibila si pe tura ta. Mie mi-a placut, clar vreau sa il rejoc. In 2 de preferinta, insa vreau sa vad si in 3 cum merge.

from http://www.boardgamegeek.com/image/3881460



Colorfox - Unul din jocurile din seria matchstick games. De jucat cu familia, dragut pentru copii, nimic de retinut sau ceva care as cauta sa joc in alte conditii. Am mai jucat inca un joc din aceasta serie, nu l-am gasit pe BGG, nici macar nu imi mai aduc aminte cum ii zice. Spune multe acest lucru.

from http://www.boardgamegeek.com/image/2923847



Ethnos - Un push your luck, set collection, area influence si area control game? Nu stiu daca cineva care citeste push your luck si set collection poate sa fie entuziasmat, insa am vazut un review al jocului si mi s-a parut interesant. Mi-a placut mult de tot Guildhall cand a aparut, cu rasele diferite, fiecare influentand jocul cu abilitatile ei. Ceva asemanator este si aici: sunt 6 regiuni si apar in joc 5 sau 6 rase (functie de numarul de jucatori). Telul tau este de a face puncte, lucru care se poate face in mare din 2 parti - controlul fiecarei regiuni (care poate sa aduca intre zero ... da, ati citit bine, 0, si 10 puncte) si seturile de carti jucate: un set de 1 carte, 0 puncte, pana la 15 puncte pentru un set de 6 carti. Mai exista anumite rase care puncteaza in alt mod, insa in principal combinatia celor 5/6 rase si punctajul regiunilor dau telul fiecarui joc. Extrem de bun jocul, surprinzator de bun si in 6 jucatori, cu toate ca dinamica de pe tabla a fost complet diferita fata de un joc in 3, de exemplu. Ca orice joc unde exista push your luck, norocul poate sa deranjeze, insa am gasit ca sunt destul de multe decizii interesante pentru a nu fi un luck fest. Tinand cont ca o partida se joaca in sub 1 ora, chiar si daca cineva a avut parte de cele mai slabe extrageri din deck, nu cred ca deranjeaza atat de mult. In cel mai rau caz, isi ia revansa.

from http://www.boardgamegeek.com/image/3589864



Rise to Nobility - ultimul joc nou jucat luna trecut. Am reusit sa joc varianta Kickstarter Deluxe, gratie lui Corwin. Jocul are unele idei interesante, modul cum jongleaza cu suma zarurilor ce pot fi jucate intr-o tura - aceasta fiind una din "resursele" din joc. Daca doresti sa cresti suma alocata, fie investesti alte zaruri pentru a creste aceasta suma, sau incerci sa faci un income tura de tura. La final, vrei sa te asiguri ca, in cazul in care dai 4,5,6,6,6, vei putea juca cat mai multe dintre aceste zaruri. Jocul arata foarte frumos intins pe masa, insa acest lucru nu se traduce neaparat in util. Multe informatii lipsesc, anumite chestii nu sar in ochi, modul cum interactioneaza anumite elemente de pe harta cu cele de langa harta nu e foarte clar. Jocul ar fi beneficiat cu siguranta de un steamlining al tablei de joc. O alta problema ar fi timpul de joc. Daca aici am jucat 3.5 ore, le-am resimtit din plin. Jocul se desfasoara pe parcursul a 10 runde, parca ar fi fost OK sa fie dor 7-8 si cumva sa se inceapa cu un motor mai "incalzit". In formatul actual, primele 2-3 ture lucrezi doar la punerea in functiune a motorului, lucru care nu este prea satisfacator. Nu e un joc rau, as vrea sa il rejoc si sa explorez o noua strategie, insa nu cred ca as vrea sa mai investesc 3+ ore. Daca reusim cumva sa il reducem la 2 ore, cu siguranta.

from http://www.boardgamegeek.com/image/3951745



Foarte greu sa aleg un singur joc, luna Martie aduce o egalitate intre A Nice Cup of Tea si Yangtzee. Ambele jocuri am vrut sa le rejoc cand m-am ridicat de la masa - doar faptul ca asteptau multi altii sa le joace m-a impiedicat. Ambele jocuri, cum apar in distributie, cum mi le voi comanda.

Mentiuni speciale pentru Builders of the Pyramid ca si 2 player game si pentru Ethnos ca scalabilitate si timp de joc. O luna excelenta!

User avatar
ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Posts: 1341
Joined: 23 Jul 2011, 23:30
Custom Rank: Miniature Painter
Location: Bucuresti

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88446Post ProfessorChaos
02 Apr 2018, 20:59

Multumim pentru impresii si preview-urile prototipurilor! Un time travel neasteptat in viitor, care e oricand bine venit.
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88453Post Chuckila
03 Apr 2018, 00:58

Am gasit poza de la Concordia Venus cu zeamadevarza (Tudor) si Mac Gerdts. Am avut onoarea de a juca si a pierde in echipa cu designerul jocului :)

Am adaugat si poza prototipului de la Primus.

Plus am realizat ca am uitat un joc - habar nu am cum se numeste, chiar daca nu a fost prototip :D Ceva joc de negociere (doar! negociere) cu foarte multe natiuni, fiecare cu abilitatea ei speciala - l-am jucat noaptea pe la 2, in 8 oameni, initial eram 10 si cred ca suporta si mai multi. Rar mi-a fost dat sa gasesc mai mult haos necontrolat (necontrolabil?) intr-un joc, insa in acel grup, la acea ora si cu acel numari de beri pe/langa masa, a fost fix ce trebuie. Ne-am descretit fruntile, chiar daca habar nu am sa spun ce am facut pentru a castiga. Am dat, luat, schimbat, promis si incalcat promisiuni fara numar, dupa care am numarat punctele si am castigat. Daca imi aduc aminte cum se numeste jocul, am sa il mentionez. Nu ar intra in calcul pentru jocul lunii, dupa cum probabil v-ati dat seama.

User avatar
Shaikan
King Meeple
King Meeple
Posts: 1969
Joined: 06 Mar 2011, 03:13
Custom Rank: Dark Lord @ Natiunea Jucatoare
Location: Bucuresti

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88468Post Shaikan
03 Apr 2018, 11:57

Am jucat 4 jocuri noi in Martie:

1. Rising Sun - Un joc caruia i-am facut back pe kickstarter pentru tema lui si miniaturile frumoase, dar ma temeam ca nu prea e un joc acolo(din cauza prezentarilor proaste din campanie). Am fost placut surprins sa aflu ca m-am inselat. Jocul e bun, are o durata ok(aprox 3 ore in 5 cu oameni noi si explicatii, cred ca se poate reduce la 2 lejer) si datorita mandatului de "Betray", mi se pare ca si cel care nu prinde o alianta, poate fi intr-o pozitie favorabila. Strategia vine din alegerea mandatelor, a cartilor achizitionate la recruit, de folosirea abilitatilor clanului si din trimiterea unitatilor Shinto la zei, acestea neputand fi miscate ulterior pana la finalul sezonului. Legate de mandate, ai 2 din fiecare si e foarte important sa te gandesti bine ce vrei sa alegi tu(si cam ce se va alege) ca sa nu ramai fie blocat, fie prea multe unitati pe harta , fara o carte buna de sezon sau intr-o pozitie vulnerabila in care aliatul sa considere ca e mai avantajos pentru ele sa te tradeze decat sa te ajute(mandatele au un bonus pentru cei ce le aleg si aliatii lor).

2. Santa Maria - Un joc care combina dice mechanic-ul cu tile laying-ul in ideea ca fiecare are o insula pe care incepe cu cateva cladiri, pe parcursul jocului poti construi tile-uri noi pe insula ta(Daca ai resursele necesare), iar in functie de zarul ales(alb sau albastru) vei activa o coloana sau un rand care corespunde cu numarul zarului respectiv. Toate cladirile tale de pe randul/coloana aceea se activeaza si iti dau bonusuri diverse/resurse cu exceptia celor care au fost deja activate intr-o tura precedenta. Mi-a placut ideea si te pune pe ganduri, conteaza foarte mult ordinea actiunilor pentru a-ti maximiza o runda. Totusi, asta cauzeaza un downtime destul de mare pentru cei care au terminat mai repede runda si trebuie sa astepte ca si tu sa iti termini turul.

3. Whistle Stop - Un joc care combina plasarea de tile-uri pentru formarea hartii(mi-a amintit de Chicago Express) cu mecanica de pick-up and deliver. Incepi din vest cu un numar de trenuri(in functie de numarul de jucatori) si incerci sa iti maximizezi actiunile pana ajunge in estul hartii(stop-ul final) in ideea ca trenurile pot calatori doar spre est sau sus-jos si se vor opri doar unde exista stop-uri. Singurul mod de a calatori inapoi e fluierul, ceea ce il face o resursa destul de importanta. Ai 4 actiuni pe care le imparti cum vrei intre a te misca sau a-ti lua upgrade-uri pentru trenuri. Jocul are si o doza sanatoasa de noroc, in functie de ce tile-uri tragi, dar e un joc lejer care m-a surprins placut si arata foarte frumos pe masa. Jetoanele de scoring arata a bomboane(pastile PEZ) si eram tentati toti de a le manca :lol:

4. Rise to Nobility - Deja mentionat mai sus si s-a spus cam ce aveam si eu de spus. Un joc simpatic, frumos, cu o mecanica interesanta de reputatie care iti da valoarea totala a zarurilor pe care o poti juca, deci practic numarul de actiuni pe tura. Modul in care functioneaza ghildele cu apprentice si grand master pentru partea de income e iarasi interesanta, in ideea ca apprentices iti aduc bani din fiecare guilda, in functie de numarul lor intr-o guilda, dar daca construiesti si ii transformi in guild masters iti vor aduce un bun corespunzator guildei, dar nu bani si nu vei mai avea prezenta in guilda respectiva. La fel cum s-a spus, ar trebui bagata o regula ca fiecare sa inceapa cu macar un apprentice pentru a scapa de primele 2-3 ture in care te chinui sa faci asta si astfel s-ar scurta si jocul.

Best of the month, Rising Sun

User avatar
manny0821
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 281
Joined: 02 Sep 2014, 18:11
Location: Cluj-Napoca

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88469Post manny0821
03 Apr 2018, 12:07

Singurul joc nou incercat in Martie a fost Jungle Speed Safari.
Am ras bine de tot.

User avatar
mendocino
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 329
Joined: 16 Jun 2013, 09:13
Location: Cluj

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88522Post mendocino
04 Apr 2018, 12:15

Noutățile din luna martie în ordinea preferințelor
1. Star Trek: Ascendancy - un joc 4X nu foarte complicat, tematic bine făcut, mecanică interesantă de construit (descoperit harta), puțintel cam lung dar nici chiar TI3 ;) redă destul de bine universul Star Trek
2. Mexica
3. Vast: The Crystal Caverns

;)

User avatar
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Posts: 4163
Joined: 30 Aug 2012, 15:24
Custom Rank: Awesome Silly Bard

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88530Post 26octombrie
04 Apr 2018, 14:30

Am reusit sa joc mai multe noutati luna asta.
Mi-au placut:
Raiders of the North Sea - mai mult decat ma asteptam; e dinamic, fun, putin incarcat la inceput, dar, in cateva minute, se aseaza in mintea ta toata iconografia.
Shipwright of... - mai putin decat ma asteptam, dar tot mi-a placut. E foarte luck-driven, cred ca e foarte posibil sa stai tot jocul si sa te uiti la ceilalti daca iti intra carti proaste. Chiar daca am castigat, cea mai mare parte a jocului am avut senzatia ca la mine fulgera si la ceilalti e soare. Iar de castigat am castigat tot la noroc, mi-au intrat niste chestii perfecte pe ultima suta de metri, iar celorlalti nimic. Mi s-a parut f mica mana de 3 carti.
La amandoua m-a scos din minti fontul. E horror, nu-nteleg de ce l-au facut si narrow, cand au spatiu garla pe carti, mai puteau scrie doua paragrafe... Cred ca multa lume le va pasa din cauza scrisului.
Iguazu - o surpriza foarte placuta. Mult mai mult joc decat m-asteptam, destul de brainy, dar nu prea, un melanj placut de joc ce poate fi jucat nu non-gamers si gamers alike. Recomand.
Fog of love - nu stiu ce sa zic. Trebuie incercat. Am jucat o singura partida si m-a scos din minti tutorialul amestecat printre carti. Altfel, mi-a placut destul de mult, e un animal ciudat: nu joci conform parerilor proprii, personajul pe care-l construiesti chiar prinde viata si iti dicteaza deciziile, in functie de idiosincraziile lui; pe langa asta, trebuie sa tii cont si de ciudateniile celuilalt, altfel te descurci nemaipomenit si va scufundati impreuna. Abia astept sa jucam primul scenariu lung si fara tutorial :-)
...and then we held hands - un abstract bizar si ciudat de tematic, tinand cont de componente; totul se pupa si aluneca frumos. Ce mi-a placut cel mai mult a fost componenta de cooperativ tacut. E cam ca la team-buildingurile cu jocuri, unde te pune sa te lasi sa cazi si celalalt te prinde. Ai o stare usoara de panica inainte de a te prinde. La fel, tot ce face celalalt cu cartile lui si ale tale (da, va puteti folosi cartile la comun) e scary, pentru ca nu puteti vorbi si degeaba ai tu o idee mareata in cap, daca el n-o vede poate sa te-ncuie pe tabla si pierdeti jocul instant! Conteaza mult creierele celor doi jucatori, poate fi meh sau whauu. Mie-mi place!
Si vreau Ethnos!!! Nu l-am jucat, dar ma obsedeaza de doua zile si daca tot n-aveam cui spune, iote, scriu aici :lol:

User avatar
ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Posts: 1341
Joined: 23 Jul 2011, 23:30
Custom Rank: Miniature Painter
Location: Bucuresti

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88535Post ProfessorChaos
04 Apr 2018, 15:34

26octombrie wrote: Si vreau Ethnos!!! Nu l-am jucat, dar ma obsedeaza de doua zile si daca tot n-aveam cui spune, iote, scriu aici :lol:
Sa inteleg ca pt tine best of the month este Ethnos, pe care nu l-ai jucat, nu? :D
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

User avatar
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Posts: 4163
Joined: 30 Aug 2012, 15:24
Custom Rank: Awesome Silly Bard

Re: Best (New Game) of the Month - Martie 2018

Post: # 88539Post 26octombrie
04 Apr 2018, 15:57

:lol: :lol: :lol:

cred ca Fog of love ar putea fi, trebuie sa-l mai joc. Sau ala cu tinutul de maini. Iguazu e fain pentru jucat cu musafirii, dar nu ma trezesc gandindu-ma la el. Mda, unul din cele doua, revin dupa inca 2-3 partide.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”