Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
chrislove

Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 9Post chrislove
21 Dec 2009, 23:13

Cum in cea mai mare parte a timpului suntem 2 care jucam, aveam nevoie de jocuri care merg bine in 2.

1.Din categoria celor create special pt 2 jucatori: Roma, Mr. Jack, Memoir 44, Twilight Struggle, Cold War:

Cel care ne-a placut cel mai mult a fost Roma, iar acum si Arena - Roma II. L-am jucat de nenumarate ori, am adoptat diverse strategii, e destul de echilibrat, si dureaza putin, ceea ce e un mare avantaj. E bun in concediu, sau seara cand esti mai obosit si nu ai timp de un joc complex.

Mr. Jack e un joc pt cei care sunt pasionati de sah, celor care le place deductia. E f. simpatic, dar poate fi uneori cam lent, ai nevoie sa te gandesti cam ca la sah. Exista si o varianta online destul de bine facuta.

Memoir 44 e un joc de razboi care merge f. bine in 2, (e atragator si pt partea feminina). E suficient de combativ, ramanand totusi simplu in comparatie cu alte jocuri tactice de razboi. Asta e un avantaj pt cei care vor un joc de razboi cu o grafica extraordinara, rapid de jucat si cu reguli simple, dar si un dezavantaj pt. cei care vor o complexitate mai mare, o libertate mai mare a alegerilor si o componenta legata de noroc mai mica.

Battlelore e un fel de Memoir, dar e in domeniul fantasticului. Nu l-am jucat niciodata, atata timp cat aveam Memoir :)

Cold War si Twilight Struggle: cu ele am ramas la nivelul invatat reguli. Par ok. O sa le incer cu prima ocazie.
Lost Cities e un joc dragut, cam usurel pt. gusturile mele, e cam ca mancatul semintelor :), te lasi greu de el.
Ar mai fi de incercat Battle line, pare interesant pt. 2 jucatori.


2.Jocuri care desi nu sunt doar pt 2 jucatori, merg f bine in doi (in paranteza sunt recomandari personale in privinta nr. de jucatori):

"vedete"- Dominion (2-4), Race for the Galaxy(2-4), Pandemic (2-4), Cascassonne (2-4), Ticket to ride (varianta printata Romania), Stone Age (2-4)
jocuri mai grele - Agricola (2-4), Le Havre (2-3), Through the Ages: A Story of Civilization (2-3), Android (2-3), Caylus (2-4), Porto Rico (2-4)
jocuri tactice de razboi si de fight - Tide of iron(2), Last night on earth (2-4)
jocuri mai usurele - Airships(2-4), Thebes (2-4), Citadels(2-4-5),, Red November (2-4), Rush and Crush(2-4), Chrononauts (2-6), The Adventurers (2-5)
jocuri de atmosfera - Tales of the Arabian Nights(2-4), Arkham (2-3-4), Prophecy (2-4)

Dominion, un joc destul de cunoscut, il recomand si eu, impreuna cu extensiile. Nu are combativitatea de la Roma, dar e dragut, se joaca rapid, l-am incercat si in 4, si merge excelent.

Arkham il recomand clar in 2 jucatori, maxim 3 (4 doar in cazul in care stiu f bine regulile), pt ca tot farmecul jocului e sa ai timp sa citesti cartile si sa intri in atmosfera. La fel si cu Prophecy si Android.

Pentru cei care joaca in 2, dar nu le place sa piarda ;), sunt recomandate jocurile cooperative gen: Pandemic, Arkham, Red November. Macar acolo pierd toti sau nici unul :)

3. Jocuri care desi nu sunt facute pt 2 jucatori, pot fi totusi adaptate (nu e recomandat asta, pt ca nu are acceasi valoare jocul):

Battlestar galactica
Space alert
Cleopatra
Notre Dame
Jamaica
Princes of florence

Ioana

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 43Post Ioana
31 Dec 2009, 10:49

Un joc bun pentru 2 este 1960: The Making of the President. Este conceput special pentru 2 jucatori, este complex, are multe carti de joc, tematica este captivanta, insa un joc dureaza destul de mult (cateva ore). Jocul poate deveni foarte strans si tensionat!

BattleLore, un joc de 2, mi-a placut foarte mult. Desi are multe variante de joc (cu vraji, fara vraji etc.), un joc se termina destul de repede (pana intr-o ora). Pentru ca la fiecare runda trebuie sa dai cu zarul, jocul se bazeaza destul de mult pe noroc iar acest lucru poate deveni frustrant daca ai o zi proasta. Per total e un joc placut si light, contrar aparentelor si a tematicii.

adixor

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6160Post adixor
21 Jul 2010, 14:36

pe ideea regenerarii topicurilor din zilele de debut ale forumului, neindeajuns discutate, continuam cu jocuri bune pentru 2 jucatori. Ce v-a placut si ce ati recomanda?

criss

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6164Post criss
21 Jul 2010, 15:26

In ordinea crescatoare a complexitatii recomand:
1.9 Carcassonne
2.0 Scotland Yard
2.0 Ticket to Ride: Nordic Countries
2.1 Talisman
2.2 Mr. Jack
2.2 Memoir '44
2.3 Thurn and Taxis
2.3 Pandemic
2.3 San Juan (carti)
2.4 Napoleon (columbia)
2.5 Stone Age
2.5 Saint Petersburg (carti)
2.6 Prophecy
2.6 Runebound
2.7 Command & Colors: Ancients
2.7 Glory III
2.8 BattleLore
2.9 Tikal
2.9 Conflict of Heroes: AtB
2.9 Race for the Galaxy (carti)
3.0 Railroad Tycoon
3.2 Descent: Journeys in the Dark
3.2 Combat Commander: Europe
3.3 Silverton
3.3 Twilight Struggle
3.3 Puerto Rico
3.4 Hannibal
3.4 Napoleon's Triumph
3.6 Steam
3.6 Tigris and Euphrates
3.6 Agricola
3.8 Caylus
4.4 Magic Realm
4.4 ASL


adixor

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6166Post adixor
21 Jul 2010, 15:51

woooow.

@haretel: ASL (nu e age/sex/location de pe irc :) ) este Advanced Squad Leader, din cate stiu unul din cele mai complexe (read 100 page manual) wargame-uri. unul pe bune, nu memoir care probabil e un fel de sotron la complexitate fata de el :)

jakkal

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6207Post jakkal
21 Jul 2010, 23:57

Ioana wrote:Un joc bun pentru 2 este 1960: The Making of the President. Este conceput special pentru 2 jucatori, este complex, are multe carti de joc, tematica este captivanta, insa un joc dureaza destul de mult (cateva ore). Jocul poate deveni foarte strans si tensionat!
Si eu recomand 1960:TMotP. Este un joc excelent, usor de invatat/explicat, cu o tematica deosebita (alegerile din 1960 dintre JFK si Nixon) si cu o tenta educativa - dupa mai multe jocuri, poti invata statele care compun SUA si multe evenimente din jurul anului 1960 (sunt prezentate ca flavour text pe carti).
Din punctul meu de vedere nu dureaza foarte mult pentru un card-driven game, cu 9 ture a cate 8 faze fiecare... noi suntem incepatori si il jucam in aprox. 2 ore. Ma astept ca dupa ce ne familiarizam cu cartile, sa il jucam mai repede.

Alex

jakkal

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6208Post jakkal
22 Jul 2010, 00:01

criss wrote:In ordinea crescatoare a complexitatii recomand:
...
3.4 Hannibal
...
3.6 Agricola
3.8 Caylus
...
Mie nu mi se pare ca Agricola si Caylus ar fi mai complexe decat Hannibal. Este adevarat ca nu am jucat decat doar un joc din primele 2 si vreo 6 de Hannibal, dar acesta mi se pare mult mai dificil de invatat si cu multe chichite atat in ceea ce priveste gameplay-ul, cat si regulile.

Alex

criss

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6209Post criss
22 Jul 2010, 00:03

Am uitat in lista si:
- Paths of Glory
- Stronghold
:)

criss

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6210Post criss
22 Jul 2010, 00:16

jakkal wrote:Mie nu mi se pare ca Agricola si Caylus ar fi mai complexe decat Hannibal. Este adevarat ca nu am jucat decat doar un joc din primele 2 si vreo 6 de Hannibal, dar acesta mi se pare mult mai dificil de invatat si cu multe chichite atat in ceea ce priveste gameplay-ul, cat si regulile.Alex
Numerele sunt de pe BGG. Si eu consider ca Talisman, Race for the Galaxy sau Hannibal ar merita un scor de complexitate mai mare, ultimele doua mi-au luat ceva timp sa le invat.

jakkal

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6212Post jakkal
22 Jul 2010, 00:21

criss wrote:Numerele sunt de pe BGG. Si eu consider ca Talisman, Race for the Galaxy sau Hannibal ar merita un scor de complexitate mai mare, ultimele doua mi-au luat ceva timp sa le invat.
Talisman nu am jucat. Dar RftG nu se compara cu Hannibal, din punctul meu de vedere. Cel mai greu e sa te acomodezi cu simbolurile, pe urma e foarte usor de jucat. In schimb la Hannibal, sunt multe reguli complexe.

Alex

criss

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6213Post criss
22 Jul 2010, 00:34

Eu nu spuneam ca se compara, doar ca le-as da un scor mai mare de complexitate (la toate in parte). De exemplu, la manualul lui Talisman am citit ceva ore pina m-am lamurit cum se joaca, nu-i pot da o nota comparabila cu Ticket to Ride, care este super usor de invatat/jucat.

adixor

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6220Post adixor
22 Jul 2010, 09:55

eu zic ca se amesteca niste aspecte: (si probabil si eu am facut la un moment dat greseala asta)

- complexitatea jocului (la nivel de analiza, statregie/tactica, conflict, etc)

Exemplu aici Caylus rules (nu am jucat Hannibal). alte exemple de care stiu: ASL, Tigris and Euphrates

- complexitatea jocului (la nivel de regulament stufos, multe reguli, dar dupa ce e invatat nu e asa extrem de complex)

Exemple aici: Race for the Galaxy care e joc complex dar nu atat cat altele si care PARE f. complex datorita simbolisticii care ia ceva timp pana e invatata si stapanita, Arkham Horror care e un joc de aventura (i.e. necomplex) dar care are o gramada de reguli si regulishoare. Probabil Talisman e un exemplu bun aici, pentru ca ma indoiesc ca e un joc complex (in care gandesti mult, analizezi, calculezi) ci doar probabil are multe reguli, ceea ce nu e acelasi lucru.


Deci cred ca multi care voteaza complexitatea acestor jocuri se gandesc la unul din aspectele de mai sus, din pacate nu toti la acelasi. Faptul ca tre sa calculez niste hitpoints/defense/bonusuri de arme sau mai stiu eu ce la jocuri gen Prohecy NU le fac jocuri complexe. Sau nu complexul la care ma gandesc eu (primul). Asa si Tales of the Arabian Nights ar putea fi "complex" pentru ca trebuie calculate paragrafele de citit, cautate matricile de actiuni si encountere, etc.

haretel

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6222Post haretel
22 Jul 2010, 10:18

Sa-mi dau si eu cu parerea in legatura cu jocuri de-ale mele care merg in 2 spieleri:

-Agricola -merge f bine in 2
-Battlelore - e facut pt 2 :)
-Chicago Express - cica e de 2-6, dar nu cred ca e potrivit pt 2 (e optim in 4 zic eu)
-Chrononauts - brainless si fun dc esti obosit si n-ai prea mult timp la dispozitie - merge in 2
-Cuba - merge ok in 2, da' nu prea a prins in grupu' meu
-Dominion - merge bine in 2
-Finca - merge bine in 2
-Lord of the Rings: The Confrontation: Deluxe Edition - e facut pt 2, da' l-am jucat o sg data si nu m-a dat pe spate
-Mr Jack - jocul meu preferat pt 2 spieleri (nici nu dureaza m mult de 30 min de obicei)
-New World: A Carcassonne Game - merge bine in 2, da' nu ne place
-Pandemic - merge bine in 2 si il recomand
-The Princes of Machu Picchu - merge bine in 2
-Roma- facut pt 2, imi place tare mult ca dureaza 5-15 min
-Samurai- merge bine in 2
-The Settlers of Catan merge in 2
-Stone Age merge ok in 2 (recomand in 4)
-Tales of the Arabian Nights - n-am jucat in 2, da' sunt convins ca merge foarte bine in 2
-Thebes - merge bine in 2
-The Thief of Baghdad - merge bine in 2- mie imi place mult pt ca se invata repede (e ca un Ticket to Ride cu o bucatica de strategie)
-Ticket to Ride: Nordic Countries - merge f bine in 2

adixor

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6223Post adixor
22 Jul 2010, 10:31

-The Settlers of Catan merge in 2
you sure?

haretel

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6225Post haretel
22 Jul 2010, 10:38

l-am jucat si merge

adixor

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6229Post adixor
22 Jul 2010, 10:56

ma rog, nu prea mi-l imaginez. adica schimbul de resurse tre sa fie foarte plictisitor..

haretel

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6231Post haretel
22 Jul 2010, 11:01

A:dai 2 lut pt o oaie?
B: nu
A: ok..

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5078
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6242Post Chuckila
22 Jul 2010, 13:52

Daca tot a reinviat threadul, am dat o geana in colectie, sa vad cum se preteaza titlurile la jocul in 2. Cu mentiunea ca eu sunt (dupa standardele pe care le-am vazut pe BGG) prea permitiv :). Dar ce sa ii fac, board gamingul in sine este un domeniu mai relaxat, so why worry.

Excelente:
Twilight Struggle
Race for the Galaxy
Dynasties
Scrabble
Mr. Jack
Hammer of the Scotts

Foarte bune:

Fury of Dracula
Lors of the Rings: The Confrontation Deluxe
Rommel in the Desert
Yspahan
Stone Age
NHL: Ice Breaker
Thunderstone
Prophecy (in 2 fara bataie, cu primul la 3 artifacte mi se pare cel mai OK)
Last Night on Earth
Travel Blokus
Pandemic
Battlelore

Bune:
Hey! That's my fish
Lost Cities
Alhambra
Lord of the Rings
Triumvirate
Hellas
Airships
Downfall of Pompeii
Citadels (e incadrat la bun pentru 2 - in mai multi trece mai jos, cu santajele)
Tally Ho!
Lord of the Rings: The Duel
Cartagena

Nu as juca in doi, decat cu serios santaj sentimental:
Carabande
El Capitan
Thebes
Tobago
Pickomino
Antike
El Grande (stiu ca nu il mai am in colectie, insa l-am avut)

Nu as juca in doi, decat daca restul colectiei mi-ar arde:
Chaos in the Old World
BattleStar Galactica
Bang
Settlers of Catan
Incan Gold
Modern Art

haretel

Re: Jocuri recomandate pentru 2 jucatori

Post: # 6243Post haretel
22 Jul 2010, 14:19

Cum e Incan Gold (nu neaparat in 2...) ? Am auzit numai de bine de el
de Airships in 2 ce zici ? ar merge ?

Post Reply

Return to “Discutii generale”