Best new game - Martie 2019

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Best new game - Martie 2019

Post: # 97228Post Corwin
01 Apr 2019, 11:25

Dupa mai multe luni cu maxime de 8, a venit si primavara cu jocuri noi si bune.

:one: Lost Cities: Rivals - un joc lejer, care se vrea un urmas al Lost Cities. Introduce insa un mecanism de licitatie care face jocul mai enervant. (Nu-s eu prea fan de licitatii in general.) Prefer oricand sa joc originalul in loc de asta. 5 :sy: /10

:two: Teotihuacan - s-a vorbit mult despre jocul asta, si pe buna dreptate. Imi place foarte mult designul grafic, cu culori care pot parea spalacite dar se imbina foarte placut. Simt ca are si multa variabilitate avand in vedere cate lucruri se pot shimba la setup. Nu e doar vorba de ordinea locatiilor, ci si de tileurile care apar in respectivele locatii. Imi mai plac si zarurile-muncitori care cresc in experienta atunci cand fac anumite actiuni, si se pensioneaza/renasc cand ajung la 6. Jocul nu e foarte inovativ, dar per total imi place si mai doresc sa-l joc. 8 :sy:/10

:three: New Frontiers - O reintoarcere la origini bazata pe Race for the Galaxy, dar care aduce mai mult a Puerto Rico. Am jucat RaceFTG o singura data si nu mi-a prea placut, dar dintre Puerto Rico, San Juan, si New Frontiers, ultimul cred ca e favoritul meu. Imi place mai mult si tematica, dar si faptul ca nu vei avea tot timpul aceleasi tehnologii, si nu ai problema cu productie/trade/shipping din Puerto Rico. Si e mai strategic ca San Juan. Cand pui si faptul ca dureaza destul de putin, cred ca are mari sanse sa fie destul de sus in topul meu. 9 :sy: /10

:four: Wingspan - alt joc cu mult hype, si de care m-am temut ca n-o sa fie pe masura asteptarilor. Regulile sunt relativ simple: poti juca o pasare, sau poti face una dintre celelalte trei actiuni (primesti resurse, oua, sau carti) care apoi te lasa sa activezi si restul pasarilor jucate deja in acelasi rand. Insa varietatea de pasari e imensa, chiar daca efectele se repeta. Ai insa multe caracterisitici care variaza de la pasare la pasare, ceea ce face alegerile foarte interesante. Am jucat doua partide si am vazut mai multe strategii diferite, si desi am auzit ca se intampla frecvent ca in ultima runda sa vrei doar sa pui oua, nu mi s-a parut a fi cazul. Am vazut frecvent actiuni care dadeau mai multe puncte, mai ales daca nu ai carti cu activari interesante in linia de pus oua. Sper pe viitor sa devina si mai scurte partidele cand toata lumea cunoaste jocul. 9 :sy: /10

:five: Underwater Cities - Daca Wingspan a fost caracterizat ca TMars lite, UC e TMars long. :P Desi nu ai atatea carti ca in TMars, si nu ai chiar atat de calculat, faptul ca e un worker placement face deciziile mai complicate. E foarte interesant cum cupleaza cartile si actiunile pe culori, desi nu te impiedica sa joci actiuni fara sa activezi si cartea. In unele cazuri vei vrea sa renunti la carte pentru o actiune foarte puternica, sau vei vrea sa joci actiuni mai slabe dar care-ti dau acces la alte carti si care te vor lasa sa si activezi o carte din mana. Cred ca singurul lucru care ma face sa nu-i dau nota 10 e ca mi-as fi dorit ceva mai multa interactiune (desi e posibil ca prea multa sa-l faca Agricola-mean si sa nu-mi mai placa). 9 :sy: /10

---

Mi-a fost foarte greu sa aleg castigatorul de luna asta, si e posibil ca pe viitor ordinea lor sa se schimbe, dar deocamdata coroana merge la :sy: Underwater Cities :sy:.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
emisanSB
King Meeple
King Meeple
Posts: 976
Joined: 02 Apr 2016, 15:40
Custom Rank: Executioner
Location: Sibiu

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97231Post emisanSB
01 Apr 2019, 11:37

In martie am jucat doar 2 jocuri noi:

Crypt, un joc de carti, de buzunar, rapid si simpatic.
Jocul cuprinde elemente de auction, push your luck si set collection.
Mecanismul cel mai interesant din joc este modul in care se fac licitatiile.
Ai 3 zaruri standard si in tura ta, poti licita cu ele pentru castigarea cartilor disponibile.
Poti pune orice valoare vrei tu pe zar (cu cat mai mare cu atat ai mai multe sanse de a castiga respectiva licitatie) insa problema consta in faptul ca dupa finalizarea licitatiei, iti recastigi zarurile, doar daca rostogolindu-le, obtii valori mai mari sau egale cu cele initiale.
Nota 6 spre 7.

Anachrony incerc sa il joc de jumatate de an iar luna asta am reusit in sfarsit. Si chiar de doua ori.
Avem un worker placement de dificultate mare (comparabil cu Terra Mystica), cu actiune plasata in secolul 26, in care jucatorii, organizati sub diferite ideologii, incearca sa supravietuiasca cat mai eficient, unui cataclism care urmeaza sa faca planeta nelocuibila.
Jocul se desfasoara pe parcursul a 4-7 runde, iar jucatorii isi pot trimite muncitorii (ingineri, administratori, oameni de stiinta sau genii) echipati in exosuits, sa lucreze in capitala, pentru adunat resurse, pentru construire de cladiri sau superproiecte pe plansa proprie, pentru descoperiri stiintifice necesare superproiectelor sau pentru angajarea de noi muncitori. De asemenea iti poti pune muncitorii pe cladirile proprii pentru diverse alte activitati.
Anumite spatii necesita un anumit tip de muncitor iar alte spatii iti aduc beneficii daca plasezi pe ele un anumit tip de muncitor.
Jocul implica elemente de calatorie in timp, care includ, imprumuturi de resurse din viitor, construirea superproiectelor sau restituirea imprumuturilor.
Fiecare jucator reprezinta o ideologie care ii impinge usor jocul intr-o anumita directie.
Dupa aparitia cataclismului, jucatorii au la dispozitie un nou spatiu de actiune, pentru evacuare, aceasta aducand un numar consistent de puncte, daca te-ai pregatit eficient pentru ea.
Totodata, dupa cataclism, fiecare spatiu din capitala de pe plansa centrala, mai poate fi folosit o singura data, iar cand s-au ocupat aceste spatii, jocul se termina.
Jocul nu are interactiune directa insa tensiunea e permanenta, spatiile de plasare a muncitorilor sunt limitate si de multe ori deciziile tale influenteaza mult jocul adversarilor.
Anachrony straluceste la multe capitole: rejucabilitate foarte mare, mecanisme excelent imbinate, productie foarte buna, tematica interesanta.
Deocamdata, pentru mine, e cel mai bun joc pe care nu il am in colectie. Deocamdata 8-)
Nota: 9 cu felicitari.

Jocul lunii: :sy: ANACHRONY :sy:
Last edited by emisanSB on 01 Apr 2019, 15:38, edited 2 times in total.

User avatar
adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 2062
Joined: 11 Sep 2016, 01:25

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97234Post adelindumitru
01 Apr 2019, 11:42

Underwater Cities clar!

User avatar
dmx85
King Meeple
King Meeple
Posts: 995
Joined: 25 Jan 2012, 03:09
Contact:

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97235Post dmx85
01 Apr 2019, 12:04

1. Everdell - un card drafting cu tableau building si putin worker placement. Are componente foarte dragute si o grafica excelenta. Jocul insa nu mi s-a parut foarte profund dpdv strategic, deciziile pe care tre' sa le iei mi se par destul de evidente. Mi se pare ca se incadreaza in aceeasi nisa cu Imperial Settlers, 51st State si cu altele, dar jocurile mentionate mi se par mult mai bune si mai strategice. Un joc ok per total, l-as mai juca cu placere daca mi-ar propune cineva sa il mai puna pe masa. Nota 7.

2. Wingspan - tot un joc de card drafting, tableau building si worker placement cu tema inedita, componente dragute si grafica frumoasa. Mi s-a parut foarte similar cu Everdell ca nivel de complexitate, doar ca imi pare putin mai elegant si mai legat. Per total mi-a placut, desi nu m-as vedea jucandu-l rea des. Nu mi-a placut faptul ca actiunile de pe pasari se repeta destul de des. Nota 7.5.

3. Ganz Schon Clever - un joculet de roll and write care mi se pare un fel de Yahtzee evoluat. Simplu si destul de addictive. Nota 7

4. The Quacks of Quedlinburg - un joc destul de original de push your luck cu bag building. E fun de jucat si imi place ca are o variabilitate imensa. E destul de light si componenta de noroc e foarte importanta, dar in acest moment mi se pare genul de joc de pastrat in colectie pentru acele seri cand te joci cu oameni mai putin experimentati. Nota 7

5. Welcome to... - un fel de Ganz Schon Clever mai complicat, dar care are o tema. Mi-a placut destul de mult si l-as mai juca. Nota 7.(cu potential de crestere).

6. Pandemic Legacy - Season 1 - in sfarsit ne-am apucat de acest joc dupa atata ezitare. Am avut foarte mult ghinion la primul joc si a foat frustrant, dar per total imi place ce se petrece in el. Mai multe nu va zic sa nu dau spoilere. Singura problema cu el e ca pana la urma tot Pandemic e, iar pt mine Pandemic e un joc ok si atat. Nota 8.5 (cu potential de crestere).

Jocul lunii: Pandemic Legacy Season 1.

User avatar
rabesandratana
King Meeple
King Meeple
Posts: 1304
Joined: 29 Jun 2017, 13:05
Location: Bucuresti

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97238Post rabesandratana
01 Apr 2019, 12:27

Hai sa vedem si ce jocuri mi-au vazut masa pentru prima oara luna asta:

Clubs: un joc de carti simplu cu aspect dar si feeling de joc de carti clasic. Rapid, placut, relaxant si se lasa cu multe partide consecutive. Unul dintre filler-ele bune. Da, tine mult de noroc si de cum iti vin cartile, dar conteaza si cum si cand le joci, uneori. Nota 7,7

Deadwood: Un worker-placement atipic, in care nu iti plasezi "muncitorii" ca sa adune 10 feluri de resurse si dupa aia construiesti Catedrala Nemuririi Sufletului, ci ai niste cowboy care odata plasati, o sa jefuiasca banci, o sa joace la cazino, o sa se dueleze iar cand o sa aiba prea multe postere "Wanted", ceea ce duce la multe puncte minus la final de joc, o sa poata fi plasati in biserica orasului ca sa se roage si sa le fie iertate pacatele, astfel scapand rand pe rand de acele postere. Singurul lucru care poate nu ne-a placut, e ca incepe oarecum lent, faptul ca la inceput ai doar cateva cladiri in joc care nu sunt prea interesante iar pe parcurs apar cele cu adevarat "fun" unde toata lumea vrea sa se duca si inevitabil apar duelurile intre jucatori. Nota 7.8

Gugong: Grafica excelenta, tematica asiatica, mai mult de atat ce sa ii mai cer? Exact genul de joc ce se pliaza pe gustul meu. Si mi-a placut chiar mult. Rectific. Ne-a placut foarte mult tuturor, incat s-a lasat cu multe partide jucate luna asta. Cel mai jucat joc de departe. Iar daca luna trecuta spuneam ca am jucat Trajan, care mie mi-a lasat sentimente mixte, Gugong este cam in aceeasi barca, nu ca nota ci ca stil de joc. Adica ai tot asa o plansa impartita in cateva mini-joculete. Un pic de set collection la pietrele verzi, putin area control la zid, un pic de racing, partea de sus seamana tot ca la Trajan, cu o harta pe care te plimbi si aduni diverse bonusuri. Probabil ca designerul acestui joc a jucat mult Trajan la viata lui si a vrut sa faca ceva in genul ala. Pentru noi Gugong este un Trajan-killer din toate pct de vedere. Poate si pentru ca nu mai stau sa "plimb" aiurea niste bucati de lemn prin castronase ca sa fac o actiune si nu mai pierdem timp pana se gandeste fiecare minute in sir cum e mai bine sa le mute incat sa ii iasa o mutare favorabila.

Daca initial, inainte sa il joc, mi se parea ca Gugong se cam "joaca" relattiv singur si ca mereu pui ceea ce e evident, o carte mare la schimb cu una mica, nu e chiar asa. Mereu poti sa gasesti solutii interesante incat sa treci peste aceasta regula. Nota 8.7 si un loc special in colectia mea.

Nations the Dice Game: Jocul asta pare o amestecatura un pic ciudata as spune, intre 7 Wonders si CV. Ai partea de construire a unei civilizatii precum in 7Wonders dar si partea cu zarurile si tokens ajutatoare foarte asemanatoare cu ce am jucat in CV. Cel putin asta a fost senzatia dupa primele 2 partide. Oricum, am pus pe masa jocul asta si nu prea le-am explicat oamenilor prea mult, poate pentru ca nu aveam chef in acea seara de explicatii si pentru ca stiam ca toti au jucat 7 Wonders des si le-am zis ca e ca si cum ar juca un 7Wonders varianta dice game si ca o sa prinda din mers regulile. Si surpriza: n-a fost asa! Prima partida a fost un haos total si a trebuie sa explic la fiecare tura ce face fiecare tile, la ce te ajuta, de ce schimbi acele zaruri albe cu altele colorate si ce iti aduc ele in plus, ce fac acele tokens care au pe ele iconite precum zarurile si abia in runda 4 (adica ultima) toti au prins jocul, pacat ca s-a terminat.

Asa ca imediat am mai bagat o partida si totul a decurs bine, jocul ne-a placut mult. E unul dintre jocurile bune cu zaruri iar norocul nu e chiar determinant pentru a castiga. Conteaza mult ce cartonase cumperi si ce zaruri alegi. Poti merge pe strategii diverse. Nota 8.2 cu posibilitate de crestere

Solenia: Nu era pe lista jocurilor de la Essen `18, dar dupa ce am dat o tura pe Tabletop Simulator cu acest joc, m-a surprins placut si am dat o fuga sa il cumpar. Eram curios la prima partida sa vad daca acele "inovatii" cu plansa "miscatoare" si cartile cu gaura de covrig, aduc ceva interesant. Si aduc intr-o oarecare masura. E bine ca acele carti au gaura, incat sa vezi ce resurse trebuie sa culegi, e interesant si ca plansa se desface si se muta continuu, doar ca nu am simtit ca acest lucru imi strica prea mult strategia de joc. Sa spunem doar ca daca voiai sa livrezi un contract pe ziua si cineva a mutat plansa inaintea ta si s-a facut noapte, acum trebuie neaparat sa livrezi doar contracte "intunecate". Dar cum mereu sunt cate 5 contracte din fiecare asezate la dispozitie, am gasit mereu solutii. Dupa 2 partide, nu pot sa spun ca am gasit vreo strategie castigatoare. Pare putin haotic, scorul a fost mereu doar la cate 1 pct sau doua intre toti cei 4 jucatori (Ceva de genul 25 pct, locul 2- 24 pct, locul 3- ambii jucatori 23 pct). Un joc family friendly pe care trebuie sa il joc si pe varianta advanced sa vad daca aduce mai multa strategie. Grafica placuta doar ca acele contracte sunt atat de incarcate incat greu distingi ce trebuie sa livrezi. Un fundal simplu, ar fi fost excelent. Nota 7.9

Swordcrafters: Cred ca singurul joc in care atunci cand construiesti ceva, chiar poti sa iei fizic in mana acel obiect si sa il admiri. Sunt multe jocuri in care "construiesti" asa zise palate/catedrale/masini, etc, dar aici cand construiesti sabia, la final chiar ai o sabie 3D de toata frumusetea cu care poti sa ii "pocnesti" pe pierzatorii de la masa. Teoretic nu ar trebui sa fie un joc prea bun sau cu o mecanica inovativa, split and choose, lucru pe care il regasim aproape identic si in jocul Animals on Board, un joc pe care il cataloghez undeva la un 7.5. Dar Swordcrafters varianta expanded (foarte important sa jucati versiunea cu cutie neagra) chiar te pune mult la gandit, mai ales daca adaugi 2-3 expansions in jocul de baza. Trebuie sa decizi ce pietre nestemate vrei sa aiba spada ta, ce ii lasi adversarului, ce pietre au nevoie varfurile sabiei pentru a puncta, ce culori trebuie sa ai ca sa poti sa te bati cu monstruletii care apar la final de fiecare runda. O partida a durat in medie cam o ora, poate mai mult, tocmai pentru ca nu e usor deloc sa iei deciziile. Pana la urma sabia aia pe care o construiesti "it`s your precious!" si nu poti "arunca" pe ea asa ce-ti cade prima oara la mana. Nu ma asteptam sa ii dau o nota asa mare, dar primeste nota 8.6 pentru inovatia adusa cu sabia 3D si pentru cat de mult iti arde creierul incat sa gasesti mutarea castigatoare. Iar dupa primele 2 partide, nu s-au stricat acele tile-uri. Pare un carton de calitate superioara. Sa vedem dupa 10 partide.

Jocul lunii: Gugong

User avatar
MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Posts: 1138
Joined: 26 May 2010, 23:01
Custom Rank: Dungeon Master

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97239Post MandrulDuce
01 Apr 2019, 12:41

Luna asta am jucat cam asa:
1. Tyrants of the Underdark - Deck builder cu harta si un mecanism simplu de area control. Deck build-ing-ul nu este stil fixed market ci dynamic market. Aka nu ai un numar fix de stak-uri de carti din care cumperi pana se termina cartile (ca la Dominion) ci cumperi din cateva carti disponibile face-up si apoi inlocuiesti cartile. Un joc care mi-a placut destul de mult. Imbina deck build-ing-ul clasic cu altceva, in acest caz un area control foarte simplu care functioneaza extrem de bine. Nu are varietate ca Dominion (unde alegi random 10 stack-uri de carti). Aici in jocul de baza ai 4 deck-uri mari si alegi doua din ele aleator pe care le amesteci impreuna. S-ar putea la multe plays sa trebuiasca completat cu expansiuni. Solid game. Probabil un 8/10. Un joc pe care nu l-as propune mereu, insa pe care nu ma vad refuzand sa-l joc (cam la fel ca Dominion pentru mine)

2. Wingspan - Un joc foarte hyped. L-am jucat. Ma asteptam sa-mi placa. Mi-a placut. A vorbit deja destul de multa lume despre el. Solid game. Imi place, l-as juca, e educativ, ilustratiile sunt misto, e strategic. Ca si Daniel, as fi vrut sa vad mai multe actiuni diferite pe carti. Nota 7.5

3.Queendomino - Joc cu un design placut. E bun pt ceea ce este. Mi-a pierdut interesul pe la mijlocul partidei (not my cup of tea) si s-a vazut (am iesit ultimul). Gateway frumusel dar eu l-as juca doar in circumstante foarte speciale. Pentru mine personal, nota 6. Pentru ce se vrea a fi jocul, probabil un 7 - 7.5.

Jocul lunii: Tyrants of the Underdark

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

User avatar
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Posts: 4163
Joined: 30 Aug 2012, 15:24
Custom Rank: Awesome Silly Bard

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97241Post 26octombrie
01 Apr 2019, 13:37

Wingspan e deja destul de analizat si discutat pe-aici, am sa spun doar ca a fost, clar, surpriza anului pana acum, nu ma asteptam sa imi placa intr-atat. E - pentru mine - genul de joc ce e suficient de imersiv, suficient de elegant in mecanici, suficient de profund si bine legat si suficient de scurt incat sa iti faca pofta sa-l joci, over and over again. Intreba la un moment dat Vlad de un joc consistent si frumos in 2. I-as recomanda Wingspan, cu toata gura. L-am jucat in 2 (sweet spot) si in 3, nu stiu daca l-as pune pe masa in 4. Un 8,5 raspicat.

Am reusit sa incerc doua jocuri pe care eram de mult cu ochii, in speranta ca mi le scot din cap si din wishlist:
Viral - e un pur area control, in care fiecare jucator e un tip de virus ce incearca sa puna stapanire pe cat mai multe organe, dupa fiecare din cele parca sase runde urmand sa se acorde puncte pentru majoritati. Ai un deck de carti cu fiecare organ si cu cateva actiuni nu foarte puternice, cu care incepi; se aleg simultan doua carti, o locatie si o carte de actiune (ce contine mai multe actiuni, unele obligatoriu de efectuat in organul selectat, altele unde vrei tu). Dupa fiecare tura cartile jucate sunt inaccesibile in tura urmatoare. Te poti muta, poti absorbi alte virusuri, ascunzandu-le la scoring, te poti proteja tu, poti omara alti microbi, poti declansa o criza intr-un organ (care duce la moartea tuturor virusilor de acolo la sfarsit de tura, insa forteaza un scoring inainte). Fiecarui organ ii sunt alocate random niste stats, la inceputul jocului, cu cat primesti mai multe puncte pentru prezenta acolo, cu atat cercetatorii destepti din background lucreaza mai frenetic pentru a gasi un vaccin, asa ca avansezi pe un track nedorit, spre vaccinare. Cand un jucator ajunge in varful trackului, trebuie sa-si retraga toti virusii de pe tabla (cei protejati isi pierd doar protectia) si sa ii deployeze again. Tinand cont ca ai doar 8 virusi disponibili, nu e un capat de tara, vaccinul implica scorarea multor puncte anterior, so that's life. Also, cand avansezi pe trackul de puncte atingi target points care iti ofera carti mai bune dintr-un display de 3.
Ne-a placut enorm. Am jucat in trei si a fost o placere, cursiv, legat, extremely tematic (I'm a total sucker for these themes!). Nu stiu daca mi l-as lua, e destul de brainy pentru non-gameri, iar gamerii din jurul meu se duc mai spre heavy. Oricum, pentru atingerea asteptarilor si pentru ca visez de mult la el, i-as da un 9 (sensibil mai tematic decat Wingspan)

Al doilea joc asteptat a fost Bunny Kingdom. De mult era pe radar, cumva mi s-a parut ruda cu Adventure Land, care mi-a placut, dar nu suficient. A fost fresh si placut, exact tactical festul la care sper eu. L-am jucat in trei, excelent, apoi am incercat o partida in 2, conform regulamentului, si a fost.. un dezastru. E cel mai clunky mod de a adapta un joc pentru doi, tragi de fiecare data din doua deckuri, decartezi una, o dai pe cealalta, invariabil cineva uita sa traga si ne trezeam cu un deck terminat si unul nu (aceeasi problema au avut-o cei mai mult de pe bgg, nu suntem noi mai prosti). Dar cel mai neplacut aspect, de departe, a fost ca draftezi o singura carte in doi, ceea ce elimina absolut orice plan posibil; asta, coroborat cu faptul ca celalalt va pastra o carte si va putea decarta o a doua, ceea ce iti poate anula aproape orice combo sperat ma face sa spun un NU hotarat jocului in 2. Am incercat o varianta in care draftam doua carti, nu mai decartam si trageam dintr-un deck anex; mai bine, dar departe de optim. Still, jocul mi-a placut asa de mult incat i-am iertat asta si ramane ferm in wishlit. 8.5

Inca de la Essen am pus ochii pe TAGS, un tip de trivia party game ce-mi lipsea din colectie si care mi s-a parut whauu. Alex s-a dat peste cap si l-a adus si, dupa 4-5 luni de asteptare, ieri i-am dat cep! Whau. Pentru ceea ce este, e perfect. Ai o cutie cu un insert superb, unde se si joaca. Ai niste bile care par din piatra, nu stiu daca poti sparte capul cuiva, dar ochiul sigur i-l poti scoate daca arunci cu una. exista un grid de 5 pe 5, pe latura din stanga ai litere, toate literele posibile si chestii mai avansate, gen, contains "th", sau end in "y" (daca nu vrei sa joci in engleza, le scoti pe alea si lasi doar literele). Sunt cinci sloturi. Deasupra ai tot cinci sloturi (duh!, 5pe5) cu categories. Aici devine epic. Sunt mult peste o suta de "tags", de la insule, branduri de top, chestii din frigider, pana la "lucruri care sperie lumea", condimente, ce-ai vreai sa schimbi pe planeta , elemente chimice, modalitati de tortura, chestii kitsch. N-are rost sa continui, sunt sute...
La fiecare intersectie intre o categorie si o litera ai un locas si o bila pe el. Bilele variaza ca punctaj, intre 1 si 3 puncte, avand trei culori diferite. Fiecare jucator are 15 secunde in care sa spuna cat mai multe si sa ia bila aferenta. Cine ia ultima bila dintr-o coloana ia si cartonasul cu categoria respectiva, din slotul de sus, primind puncte si pentru el (cu cat categoria e mai grea, cu atat mai multe puncte). Apoi se trece la urmatorul jucator, se-ntoarce clepsidra si tot asa. Dupa ce fiecare jucator nu mai gaseste raspunsuri noi se schimba literele si categoriile de sus. Noi l-am jucat putin diferit, toata lumea simultan, cine spunea primul ceva corect pentru un loc lua bila respectiva. In orice varianta, it was a total blast, ne-am distrat vreo ora cu el, in conditiile in care se voia un filler de un sfert de ora. Nu l-am putut lua de pe masa pana nu s-au terminat categoriile... :lol: Pentru categoria lui, e un 9 clar, va sta langa Telestration, Codenames, Muse si Illusion (de care o sa vorbesc mai jos), in fiecare bagaj si la fiecare iesire ;-)
Illusion e o prostioara de joc, sub 40 lei, luat zilele trecute. E Timeline cu culori! E bestial si incredibil de greu! So, pui deckul de carti pe masa, cu fata in sus. Fiecare carte are un desen, schematic sau mazgalit sau atent desenat, cu patru culori, rosu, galben, albastru, verde. Ai un mic deck cu sageti colorate, intorci prima carte cu sageata si-ti arata verde, de exemplu. Asta inseamna ca verde urmarim acum. Primul jucator ia o carte si o pune pe masa. Al doilea ia cartea urmatoare de pe deck (cartile sunt miscate doar la nivelul mesei, orizontal, nimeni nu ia carti in mana, ca sa nu se vada ce e pe spate) si o pune in stanga sau in dreapta; daca el considera ca are mai mult verde pe ea decat prima, in dreapta, daca are mai putin, in stanga. rinse and repeat, agonizing over each card. Cu alte cuvinte, trebuie sa inserezi cartea de deasupra deckului oriunde in sirul format, unde crezi ca e locul ei. Cand iti vine randul, ori pui o carte noua, ori ii spui celui dinaintea ta ca e fraier si a gresit. Si se-ntorc toate cartile, iar pe spatele fiecarei carti scrie (de exemplu): red 14% green 45% yellow 32% blue 9%. Cine are dreptate, ia sageata in uz si-ntoarce alta sageata, adica goana dupa alta culoare. Cine are cinci sageti castiga, parca, nu stiu exact pentru ca l-am tot jucat, pana s-au terminat cartile. Excelent, recomand calduros.
Tot din categoria jocuri de buzunar de scos la o bere trebuie sa va recomand si Dice Academy. Minuscul si delicios, iar ca bonus merge si pe masa cu halbe, are 10 zaruri si nu conteaza daca se uda sau se-ating cu degete pline de grasime.
Am mai jucat si Quacks von.. , stiti despre ce zic si mi-e lene sa mai caut o data numele imposibil de retinut. Conceptul e fain, componentele excelente, grafica cute. Nu m-a impresionat deloc, mi s-a parut un luckfest. Nu e musai rau, dar nu tin sa-l mai joc si l-am sters, usurata, din wishlist. 6,5.
Mi-e greu sa aleg un joc pentru ca sunt extrem de diferite si, in functie de context, alegerea ar fi alta. Pentru sufletul meu, as juca oricand unul din primele trei. Pentru cei din jur, cele trei party games, cu TAGS in frunte, presimt ca vor vedea masa de sute de ori... ;-)
Sper sa va fi dat vreun pont util :D

User avatar
adelindumitru
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 2062
Joined: 11 Sep 2016, 01:25

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97242Post adelindumitru
01 Apr 2019, 14:02

După cum spuneam și mai sus (dar nu avusesem timp să dezvolt), jocul lunii a fost Underwater Cities. Mi-a plăcut foarte mult faptul că există 3 pachete separate de cărți, ceea ce înseamnă că rejucabilitatea e foarte ridicată - nu vei vedea în nici un joc nici măcar jumătate din toate cărțile, în special în jocurile de 2. S-ar putea să fie considerat un joc ”prea lung” în 4, dar în 2 este suficient de lung încât să simți că ai realizat ceva. Probabil principalul motiv pentru care îmi plac jocurile de tip engine building e tocmai că îți permit să observi cum ai dezvoltat o anumită civilizație (în cazul de față). Tematica e foarte bine surprinsă. Componentele mi se par ok - ”nothing to write home about”, cum s-ar zice în engleză, dar nici atât de criticabile nu mi se par. Presimt că va fi un joc mult mai jucat decât multe alte achiziții recente (Coimbra, Architects, Teotihuacan, Anachrony :( ), tocmai datorită variabilității foarte mari dată de cărți. 9.3/10 (deși i-am dat 10 pe BGG, unde sunt mai generos cu notele de regulă).

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97243Post Corwin
01 Apr 2019, 14:17

Mda, am uitat sa zic ca mi-a placut si mie faptul ca ai mai multe pachete de carti in Underwater Cities si ca le creste puterea de la era la era. Una dintre criticile aduse TMars e ca pot sa vina foarte multe carti de late game la inceput sau invers, ceea ce face de multe ori neinteresante alegerile. Din fericire acolo ai draft ca sa corectezi problema.

---
26octombrie wrote:
01 Apr 2019, 13:37
Viral [...]
Ne-a placut enorm. Am jucat in trei si a fost o placere, cursiv, legat, extremely tematic (I'm a total sucker for these themes!). Nu stiu daca mi l-as lua, e destul de brainy pentru non-gameri, iar gamerii din jurul meu se duc mai spre heavy. Oricum, pentru atingerea asteptarilor si pentru ca visez de mult la el, i-as da un 9 (sensibil mai tematic decat Wingspan)
Viral il aveam si eu in lista de jucat de multa vreme. Se pare ca-l pastrez acolo, si poate la un moment dat caut sa-l achizitionez. Mersi de review. :)
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
mendocino
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Posts: 329
Joined: 16 Jun 2013, 09:13
Location: Cluj

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97248Post mendocino
01 Apr 2019, 15:10

Luna martie a fost una destul de bună în privința noutăților încercate:

1. SIMURGH - un worker placement frumușel realizat: dragoni și soldăței care execută diferite acținuni pentru a realiza diferite obiective. Problema este că finalul jocului este determinat de faptul că jucătorii pun ăn joc diferite obiective, și ca atare, cine este mai în față în puncte este destul de avantajat să închidă cât mai repede jocul: nu are un catch-up mechanism prea bun. Nu prea ai posibilitatea să pui în funcțiune un engine mai delicat deorece finalul este cam imprevizibil. Dar arată bine.
2. Tramways - un pick-up and delivery destul de heavy, cu down time serios, în care se construiesc linii de tramvaie și se mută pasagerii din stânga în dreapta pentru a acumula puncte. La bază are un mecanism de deck-building care îți limitează acțiunile ce le poți efectua în fiecare rundă. Ceea ce mi-a plăcut că la finalul jocului nu există un sistem de punctaj adițional foarte întortocheat, în sensul în care nu trebuie să rulezi permant algoritmii de punctaj final :).
3. Magnastorm - un worker placement spațial frumușel realizat, destul de rapid. Punctajul e bazat în principiu pe realizare unor obiective definite random la început, ceea ce duce la o competitivitate foarte mare în pe planetă.
4. Architects of the West Kingdom - iarăși un worker placement frumos realizat, foarte rapid, probabil prea rapid, dar cu un element de mecanică interesantă: poți trimite worker-i oponenților în închisoare, și să și primești bani pentru ei :)
5. Starfighter - un space combat cu cărți pentru doi jucători.
6. Atlantis: Island of Gods - având cinci acțiuni pe rundă, jucătorii încearcă să construiască piramide pe diferite insule, după un pattern definit la începutul jocului. Frumos realizat și rapid.
7. Microworld - un area control pentru două persoane în care virușii și leucocitele înceracă să domine țesuturi și celule. Un filler bun.
8. The Palace of Mad King Ludwig - noua variantă a clasicului ”Castles of Mad King Ludwig” cu o mecanică mult mai bună, care renunță la bidding și merge doar pe tile placement, și pe posibilele combouri de a realiza cât mai multe puncte din palatul construit împreună.
9. Town Center - un joc destul de abstract de constuit orășel din cubulețe colorate (fiecare însemnănd alt tip de clădire). Partea interesantă că trebuie să vezi construcția și legăturile în 3D ca să reușești să punctezi.
10. Tokyo Highway - un fel de Mikado mai elaborat în care se construiesc autostrăzi încrucișate. Joc de dexteritate pentru două persoane.
11. Heir to the Pharaoh - la bază are un sistem de bidding pentru puterile zeilor Egiptului. În funcție de zeii cooptați se construiesc piramide și tot felul de monumente, sau chiar se fură de la oponent evident cu scopul de a face puncte.
12. City of Gears - un area control game în lumea steampunk, în care se leagă anumite tile-uri (districte al unui oraș) cu roți dințate pentru a le cuceri sau a le folosi abilitățile speciale. Joc frumos realizat.
13. Altiplano - eu aș zice un Orleans din Munți Anzi. Aceași mecanică eu zic mult mai frumos realizată.
14. Bruges - un Feld mai vechi pe care abia l-am încercat. Puțin cam prea mult point-salad plus o realizare nu tocmai frumoasă.

Dintre toate cele menționate mai sus aș zice că jocul lunii pentru mine a fost Architects of the West Kingdom din simplul motiv că este un worker placement nu prea complicat, ușor de explicat, care are în plus acel mecanism de a trimite pe ceilalți la închisoare, distractiv :). Pe locul doi însă la mică distanță aș pune Heir to the Pharaoh..

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97256Post VZQ
01 Apr 2019, 18:01

CHOSON
O dementa de joc, mai mare decat "Koryo"! Arata la fel, dar este un joc total diferit: este un veritabil "tug of war", in pasi de furnica... fiecare miscare trebuie calculata exact, pentru ca risti sa pierzi o groaza de puncte la fiecare miscare gresita. Tokene ce asigura majoritati, dar si retaliere imediata la atacuri (in conditiile in care cartile de atac nu mai resprezinta puncte de penalizare la final), protectie ce poate fi transferata runda de runda intre seturile tale de carti, moduri noi si total diferite in care se comporta cartile...in fine, este greu de explicat exact cum functioneaza, chiar si in cazul in care ati jucat "Koryo". Ce trebuie retinut este ca este un joc foarte bun, dar care te seaca de vlaga, la propriu si trebuie sa ai stare sa-l joci, altfel te ia durerea de cap :)


DICE STARS
Un roll and write de autor; la acelasi nivel de complexitate cu Qwixx/Qwinto, dar cu un twist specific Bruno Cathala: sistemul de stelute, care-ti dubleaza (sau dupa caz, anuleaza) numarul de puncte, si modul in care se trec cifrele in casute. Productie foarte buna, ca de obicei la Matagot, care dau putin extra staif jocului. Suficient de diferit fata de celelalte 2 jocuri mentionate, incat sa-si justifice locul pe raft, si in egala masura dragut si relaxant. Bun.


CAN'T STOP EXPRESS
Teoretic, "Can't Stop" varianta mini; tot teoretic, pe gustul fanilor "Lost Cities" (adica nevasta-mea), pentru ca ideea este asemanatoare: incepi de la - (in cazul asta, 200) puncte si tragi tare sa ajungi pe +. Practic: usor la buzunar, 40 si ceva de lei, asadar, un experiment ieftin...sau asa credeam eu... numai ca, surprize, surprize, s-a dovedit a fi jocul care pur si simplu a scos-o pe a mea din sarite, si a declarat ca (pana acum!) este jocul cel mai prost pe care am obligat-o sa-l joace, si ca nu merita mai mult de nota "0" (ouch!).

Serios vorbind, jocul te munceste prea mult, si ceea ce este misto si fun in cazul big brother-ului "Can't Stop", in acest caz devine greoi si extrem de obositor. Calculezi ca nebunu' mereu, esti obligat sa iei combinatii pe care nu le vrei, ca sa nu se termine jocul prea devreme, si overall, toata chestia este sa vezi cate bucati peste mufa si-a luat fiecare jucator, pentru ca toti ies sifonati la final, cu puncte negative garla. Nu-mi place ideea de Supravietuitoru' cu pixu' in mana, asa ca a ajuns la cos.... asta e, se mai intampla...


CURSA NEGUSTORILOR (aka DOM)
O ciudatenie de mini deck builder, care are ca scop etalarea (in ordine strict crescatoare) a unor seturi de carti (de la 1 la 8 - cu restrictia ca toate cartile dintr-un set trebuie sa fie de aceeasi culoare, iar suma lor sa formeze exact numarul setului), pentru a castiga jocul, lucru realizat prin deconstructia propriului deck de carti. Deck-ul principal se construieste inainte de fiecare joc prin combinarea unor deck-uri axate pe un anumit animal, cu efecte specifice (unele iti permit sa incalci regulile de baza ale plasarii de seturi, altele iti permit sa copiezi carti, sau sa "imprumuti" de la adversar, etc). Cartile pot fi jucate atat ca actiuni, cat si pentru efectele trecute pe ele (moment in care lucrurile o iau razna, intrucat efectele se declanseaza in afara actiunilor de tura, imediat ce cartea in cauza ajunge in mana ta - fie c-ai tras-o din deck, fie c-ai cumparat-o, sau schimbat-o cu vecinul, etc; este o mecanica pe care o gasesc extrem de bizara si necesita timp sa intelegi exact cum functioneaza). Market dinamic (Ascension-style), cu preturi variabile (CSR-style).
Cu riscul de a ma repeta, nu-mi plac deck builderele hibride, dar jocul in cauza a trecut de la "meh" la "ok". Varianta de baza insa se simte limitata rau din cauza numarului foarte mic de animale, iar overall experienta de joc depinde mult de ce deck-uri alegi la inceput (chestie care m-a omorat si in cazul "Legendary...").
Consider ca Ludicus a facut un pas inainte si 2 in spate cu lansarea jocului: bravo ca au avut curaj sa-l aduca si la noi, avand in vedere interesul scazut pentru DB-uri in RO (desi, de la anunt, si pana la aparitia in magazine a durat cam prea mult), dar faptul ca include doar DOM1, fara nimic in plus, este fix doar juma' de portie, fara paine si sos. Preferam un pret de +100 lei si ambele DOM la pachet. Asa, este foarte, foarte putin joc in cutie...


ASCENSION: DELIVERANCE
Cel mai nou set Ascension combina mai multe elemente "oldies but goldies": "insight" + carti "dreamborn" cu transformari, efecte "unite"/"echo"/"serenity", monstri ce pot fi pastrati si jucati ulterior pentru efecte (mecanica "dreambind"), etc., cu alte cateva noutati: o noua carte in deck-ul de inceput: "Dreamseeker" (1 insight + tragi o carte) - versatila si necesara (schimba destul de mult - in bine - pasul jocului), "Pasythea" - o carte uber, cu un cost pe masura (16 insight!), dar care paradoxal nu buleste cursul jocului, si nici nu este critica pentru a castiga (de altfel, pana acum nimeni nu a reusit sa o cumpere in vreun joc), efectul "phantasm" (similar cu "mercenarii" din SOI; practic poti juca anumite carti direct din market, pentru efecte)... si avem si "plunder".
Un set foarte echilibrat, care te tine ocupat tot jocul si-ti ofera mai multe cai de a acumula puncte de victorie. Este o placere sa-l joci.

Singurul minus (din pacate) este la partea grafica: plansa de joc este oribila, cu un chenar galben de tot porcul si o Pasyhtea pixelata imensa (trend inceput cu "Delirium)", iar pe unelle carti pur si simplu nu poti distinge prea bine imaginile, din cauza tonurilor extrem de intunecate (si a unor elemente de grafica mai "sloppy").

Setul are marele merit ca a reusit sa treaca cu fata curata peste "Delirium", care IMO este unul din cele mai bune seturi Ascension ever, si mi-era greu sa cred ca vor reusi intr-un timp atat de scurt sa scoata un set cel putin la fel de interesant - si fara zar! :)


HERBACEOUS SPROUTS
Am ezitat sa-l comand, pentru ca nu simteam nevoia de un "Herbaceous 2.0" - mie-mi place jocu' ala exact asa cum este! Din prezentari nu-ti dai seama prea bine cum stau lucrurile, dar cum in ultima vreme cam merg pe mana celor de ALG, l-am bagat in cos. Eh, spre mirarea (dar si bucuria) mea, jocul are foarte putin in comun (in sensul bun) cu originalul: doar grafica si modul de "sadire" al ierburilor in gradina. In rest, are cu totul alt aer si ritm: ierburile (transformate in zaruri), combinate cu cartile tip "unealta" ridica jocul la alt nivel; ai posibilitatea de a contracara norocul zarului, precum si diverse (si noi) modalitati de a puncta. Jocul are pur si simplu mai multa "carne". SI - si nu credeam ca o sa apuc sa scriu asta, pentru ca de regula urasc asemenea sisteme de compensare a unui numar minim de jucatori! - mecanica de balans ("rival sprouts") pentru 2-3 jucatori genereaza tensiune buna, ce face jocul mult mai incitant (cand verzi "buruiana", ca-ti blocheaza cele mai bune locuri de plantat, te apuca toate alea, heh)! :)

Un joc foarte bun, still light, dar cu substanta si aceeasi eleganta "ierboasa". Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit sa se numeasca doar "Sprouts" (diferenta justifica alegerea). Daca nu intra luna trecuta si urmatorul joc, probabil ca-l votam pe asta jocul lunii, atat de mult ne-a placut :)


WINGSPAN
Despre joc s-a vorbit si scris mult - zic eu: pe buna dreptate.
Ma asteptam sa fie un joc frumos d.p.d.v. vizual, ca doar "table presence"-ul m-a atras de la inceput la el, dar sincer, nu credeam ca arata chiar atat de bine "in viu" :) Este pur si simplu la cu totul alt nivel fata de o productie normala, iar grija pentru detalii este aproape la nivel de manie (in sensul bun) :)

Din fericire, insa (d.p.m.d.v.), si jocul se ridica la inaltimea prezentarii: totul este atent gandit si implementat, elementele se leaga in mod coerent, fluent.

Diferenta fundamentala intre Wingspan si alte engine/tableau buildere este modul in care jocul curge de la inceput, pana la final: in majoritatea cazurilor, incepi stangaci, iar pe parcursul jocului construiesti un mega gigantic motor de productie, care-ti permite la final sa realizezi miscari spectaculoase si sa legi efecte in cascada; eh, in cazul Wingspan, este fix invers: incepi tot stangaci, dar ai si loc de manevra (actiuni disponibile); pe masura insa ce avansezi, trebuie sa-ti focalizezi din ce in ce mai bine tirul, iar la final, laser, frate! De asemenea, spre deosebire de alte asemenea jocuri, echilibrul intre elementele componente ale "uzinei" este mult mai fin si in permanent balans - cum incepi sa pedalezi prea tare intr-o annumita directie, incepi sa gafai. Este absolut critic sa iei in calcul din prima runda toate elementele de punctaj finale, nu-ti permiti sa te apuci de obiectivul pentru runda 4 prin runda 3, pentru ca este deja mult prea tarziu - si asta este motivul pentru care unii se trezesc ca in ultima runda cea mai buna solutie ramasa la indemana este ouatul in disperare :)

Pe mine m-a dat pe spate cat de tematic au reusit sa faca jocul: pasarile rapitoare "vaneaza", cele care fac oua prin "vecini" ocupa invaziv anumite tipuri de cuiburi, pasarile mari cer sacrificii mari pentru a le etala, etc. De asemenea, efectele cartilor sunt foarte bine gandite: suficient de diversificate incat sa nu para mecanice, dar in egala masura suficient de frecvente, incat sa te ajute sa completezi anumite strategii; nu sunt gandite sa sporeasca diversitatea, ci sa fortifice sistemul, sau sa compenseze anumite compromisuri pe care ai fost nevoit sa le faci (de ex nu naturalizezi in sectorul acvatic pasari ca nebunul, dar colectionezi pasari ce permit tragerea aditionala de carti).

In concluzie: cine insista ca "Wingspan" este prea simplu si overhyped, ar trebui mai intai sa-l joace suficient de bine si mult pentru a-i intelege subtilitatile, si pe urma sa se planga de ouat excesiv, sau de lipsa de optiuni din timpul jocului...

Fara drept de apel, jocul lunii (+10) - probabil si in top 5 pentru 2019, in cazul nostru. Flawless victory!

User avatar
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Posts: 4163
Joined: 30 Aug 2012, 15:24
Custom Rank: Awesome Silly Bard

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97258Post 26octombrie
01 Apr 2019, 18:27

@VZQ
din ce-ai mai impartasit cu noi pana acum, cred ca v-ar placea Take it Easy, Take it Higher sau al treilea, nu mai stiu cum se cheama. Le-am trecut in ordinea dificultatii. Ti-as recomanda Take it Higher, are si niste "extensii" incluse si poti scala dificultatea. E foarte adrenalinic si destul de scurt si se poate juca pana la 6 (scaleaza perfect, fiecare e cu tabla lui). Check it out ;-)

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97265Post VZQ
01 Apr 2019, 20:58

26octombrie wrote:
01 Apr 2019, 18:27
@VZQ
din ce-ai mai impartasit cu noi pana acum, cred ca v-ar placea Take it Easy, Take it Higher sau al treilea, nu mai stiu cum se cheama. Le-am trecut in ordinea dificultatii. Ti-as recomanda Take it Higher, are si niste "extensii" incluse si poti scala dificultatea. E foarte adrenalinic si destul de scurt si se poate juca pana la 6 (scaleaza perfect, fiecare e cu tabla lui). Check it out ;-)
Heh, mersi de sugestie! :) Da, am tot dat tarcoale jocului, ca mi se parea din avion un fel de Indigo, dar toata nebunia aia cu numerele mi-a dat cu virgula... da' mai studiez, poate pana la urma face click :)

User avatar
Haddeo
King Meeple
King Meeple
Posts: 2343
Joined: 28 Dec 2015, 18:59
Location: Bucuresti

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97273Post Haddeo
02 Apr 2019, 01:08

VZQ wrote:
01 Apr 2019, 18:01
cine insista ca "Wingspan" este prea simplu si overhyped, ar trebui mai intai sa-l joace suficient de bine si mult pentru a-i intelege subtilitatile, si pe urma sa se planga de ouat excesiv, sau de lipsa de optiuni din timpul jocului...
Hai totuși sa nu exageram :), chiar vrei vorbim despre “subtilitățile” unui joc de 2.4 care se joaca in 40m?
Am mai jucat jocul de încă 4 ori. Pana la urma jocul este ce este, un short, tactical luckfest frumos la privire :). Avantajul lui este ca e scurt in 2. Dar nu ma lasa pe mine sa-ți stric entuziasmul, fiecare cu părerea lui :).

Referitor la cât de bine îl joc, am avut un joc in 3 in care am făcut 95+ puncte și unul in doi cu 89 :), nu știu dacă e bine.
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97274Post VZQ
02 Apr 2019, 07:35

Haddeo wrote:
02 Apr 2019, 01:08
Hai totuși sa nu exageram :), chiar vrei vorbim despre “subtilitățile” unui joc de 2.4 care se joaca in 40m?
Am mai jucat jocul de încă 4 ori. Pana la urma jocul este ce este, un short, tactical luckfest frumos la privire :). Avantajul lui este ca e scurt in 2. Dar nu ma lasa pe mine sa-ți stric entuziasmul, fiecare cu părerea lui :).

Referitor la cât de bine îl joc, am avut un joc in 3 in care am făcut 95+ puncte și unul in doi cu 89 :), nu știu dacă e bine.
Comparativ cu ce? Joc de 3.5 cu durata de 2 ore? :)
In fine, fiecare cu parerea lui :)

User avatar
Haddeo
King Meeple
King Meeple
Posts: 2343
Joined: 28 Dec 2015, 18:59
Location: Bucuresti

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97275Post Haddeo
02 Apr 2019, 07:51

VZQ wrote:
02 Apr 2019, 07:35
Comparativ cu ce? Joc de 3.5 cu durata de 2 ore? :)
In fine, fiecare cu parerea lui :)
Vroiam de fapt sa-ți spun ca nu e ok sa afirmi ca oricine critica jocul înseamnă ca fie l-a jucat de prea putine ori fie nu-l joaca bine.
Sunt oameni cărora nu le place Agricola dar nu ma duc sa le spun ca n-au înțeles subtilitățile jocului când ei spun ca nu le place pentru ca jocul e restrictiv și nu e open world ca și Caverna. Au niste motive valide. Eu cred ca am criticat Wingspan pe motive obiective, niste realități referitoare la mecanica jocului, la norocul prezent, etc. Mie nu-mi plac așa mult , tie da. Nu am zis ca e un joc prost ci doar ca nu-mi place mie așa mult. O sa scriu și niste exemple concrete din 5 partide jucate.
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

User avatar
VZQ
King Meeple
King Meeple
Posts: 467
Joined: 07 Oct 2017, 22:20

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97277Post VZQ
02 Apr 2019, 09:17

Haddeo wrote:
02 Apr 2019, 07:51
Vroiam de fapt sa-ți spun ca nu e ok sa afirmi ca oricine critica jocul înseamnă ca fie l-a jucat de prea putine ori fie nu-l joaca bine.
Am inteles ideea; spune-le insa asta si celor de pe BGG, care considera normal sa desfiinteze jocul dupa doar 1 partida (vad ca incet, incet, loveste valu' si pe la noi) :) Corectitudinea ar trebui sa functioneze in ambele sensuri. In alta ordine de idei, nu intotdeauna afirmatiile (mele) te vizeaza in mod direct (chiar daca te simti inclus)...

User avatar
Corwin
King Meeple
King Meeple
Posts: 2115
Joined: 23 Nov 2012, 15:04
Custom Rank: Terraformer
Location: Cluj-Napoca

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97278Post Corwin
02 Apr 2019, 09:59

Haddeo wrote:
02 Apr 2019, 01:08
Referitor la cât de bine îl joc, am avut un joc in 3 in care am făcut 95+ puncte și unul in doi cu 89 :), nu știu dacă e bine.
Din cate am vazut 80+ e un scor bun, 90+ e excelent.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

User avatar
Haddeo
King Meeple
King Meeple
Posts: 2343
Joined: 28 Dec 2015, 18:59
Location: Bucuresti

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97279Post Haddeo
02 Apr 2019, 10:20

VZQ wrote:
02 Apr 2019, 09:17
In alta ordine de idei, nu intotdeauna afirmatiile (mele) te vizeaza in mod direct (chiar daca te simti inclus)...
In cazul Wingspan cred am fost singurul care m-am exprimat negativ.
Cred ca am jucat suficiente jocuri încât sa-mi dau seama chiar și după o singura partida ce aspecte s-ar putea îmbunătății dacă joc mai mult jocul și ce aspecte au foarte putine șanse de îmbunătățire. L-am mai jucat și probabil o sa-l mai joc pentru ca le place celorlalți membrii ai familiei, in special pt ca e scurt in 2 și se pune repede pe masa.
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

User avatar
Haddeo
King Meeple
King Meeple
Posts: 2343
Joined: 28 Dec 2015, 18:59
Location: Bucuresti

Re: Best new game - Martie 2019

Post: # 97280Post Haddeo
02 Apr 2019, 10:23

Corwin wrote:
02 Apr 2019, 09:59
Haddeo wrote:
02 Apr 2019, 01:08
Referitor la cât de bine îl joc, am avut un joc in 3 in care am făcut 95+ puncte și unul in doi cu 89 :), nu știu dacă e bine.
Din cate am vazut 80+ e un scor bun, 90+ e excelent.
Și asta aduce și problema scalabilitati referitor la unele puteri maro și la cere roz. In 2 e mai greu sa profiți de puterile roz și chiar nu prea are rost sa le joci pt ca sunt blocate ușor , de aceea și scoruri mai mici.
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”