To sleeve or not to sleeve, this is the question

un fel de loc de dat cu capul, loc de vorbit verzi si uscate, batut campii, etc
Post Reply
vall
King Meeple
King Meeple

To sleeve or not to sleeve, this is the question

08 Dec 2011, 14:09

Am cumparat ieri sleeves pentru cartile de comanda de la Memoir '44 si sunt foarte incantat de ele (si de mine). Grupul meu de joc este format din membrii familiei si, desi sotia din dotare s-a jurat ca o sa joace cu mine, partenerul momentan de Memoir este baiatul cel mic care la cei aproape 9 ani ai lui nu prea poate sa stea linistit la masa in timp ce strategu' de tac'su gandeste urmatoarea mutare. Sleeve-urile o sa-l ajute sa se scobeasca mai usor in dinti cu cartile sau sa le tina mai bine intre degetele de la picioare, lucruri care pana acum le facea mai greu. :)

Urmatorul meu gand s-a indreptat catre Ticket to Ride unde cartile sunt supuse uzurii intr-un ritm mult mai alert chiar fara activitati extra-joc dar, damn, sunt muuulte. Nu e vorba ca va creste costul jocului cam cu 20% prin cumpararea sleeve-urilor ci doar ca, datorita celor 100 microni (care-si fac treaba extraordinar), draw pile-ul va atinge inaltimi ametitoare iar instabilitatea lui va creste proportional cu inaltimea. Hmm, nu prea stiu ce sa fac. Voi ce ati face?

Sunt convins ca o sa existe reactii impartite intre "Fara sleeves?! Blasfemie! Trebuia sa le pui manecute inainte sa desigilezi cutia!" si "Hai frate, esti dus? Bucura-te de ele si cand se fac ferfenita ia alt joc si gata ca asta si-a scos banii" dar ma intereseaza si nuantele dintre. Cred ca sunt in jur de 50 de TtR pe forum, si-a luat cineva sleeves pentru el?

acidutzu

Re: To sleeve or not to sleeve, this is the question

08 Dec 2011, 15:16

Chiar aseara, la ultima partida de TtR, ma gandeam ca ar trebui sleevuite cartile. In privinta instabilitatii draw pile-ului cea mai simpla varianta este sa il imparti in doua gramajoare mai mici. ;)

cristianf
King Meeple
King Meeple

08 Dec 2011, 16:01

Eu am TtR Marklin sleevuit si nu tin minte sa fi avut probleme cu stabilitatea sau inaltimea draw deckului. De obicei am probleme cu faptul ca se mai lipesc cartile intre ele daca sunt presate in cutie, dar se rezolva imediat. Prefer sa sleeveuiesc toate jocurile inainte de prima jucare dintr-un motiv foarte simplu: daca nu-mi place jocul, sau peste 2-3 luni ma decid ca nu-l mai vreau in colectie, pot sa-l vand sau sa-l dau la schimb mult mai avantajos decat daca ar avea cartile tocite samd.

PS recunosc totusi ca sunt "overprotective" cu jocurile mele :D

tocumarian
Chief Meeple
Chief Meeple

09 Dec 2011, 11:58

Si eu Am TtR Europe si cartile sunt sleve-uite cu sleeves de la Mayday Games. Nu am avut nici o problema cu inaltimea deck-ului sau orice altceva.
Avand in vedere ca amesteci pachetul de multe ori si cartile sunt intr-o continua miscare in joc, cred ca ar fi bine sa le pui sleeves pentru a nu se uza...

imba
King Meeple
King Meeple

09 Dec 2011, 23:45

Venind de la un om care a avut rabdarea sa sleevuiasca peste 2000 de carti la Arkham Horror, clar to sleeve. Mai ales in urmatoarele cazuri: carti care se manuiesc des (se amesteca, se tin in mana, se scobesc in dinti, etc.), carti pe care nu ar trebui sa existe nici o urma (de la jocuri ca varcolacii sau the resistance sau unde mai sunt roluri secrete pe carti <cough>BSG<cough>), carti care au un artwork misto si care nu vrei sa se deterioreze sau carti care apartin jocurilor care nu mai sunt disponibile pentru recumparat.

Pentru restul, exista buy again. Daca ma intreaba cineva, da, am sleevuit TTR, dar nu, nu as mai face-o o data. A fost jucat de verisoarele mele de peste 100-150 de ori si s-au facut sleevurile ferfenita. Cartile inca sunt utilizabile, dar dupa 150 de jocuri, poate mai iei altul nou. La 1 RON/joc de 5 insi parca merita investitia. La un joc gen Last Night on Earth nu am sleevuit nimic pentru ca nu sunt manuite cartile suficient din punctul meu de vedere. Aici problema depinde si de cat de compulsiv este posesorul jocului.

Probleme de inaltime nu sunt, pentru ca imparti in gramezi mai multe (vezi mythos deck-ul de la Arkham Horror de 300+ carti).

vall
King Meeple
King Meeple

16 Dec 2011, 11:32

cristianf wrote:Prefer sa sleeveuiesc toate jocurile inainte de prima jucare dintr-un motiv foarte simplu: daca nu-mi place jocul, sau peste 2-3 luni ma decid ca nu-l mai vreau in colectie, pot sa-l vand sau sa-l dau la schimb mult mai avantajos decat daca ar avea cartile tocite samd.
Asta e un argument solid la care nu m-am gandit. Mai am nevoie de timp sa ma obisnuiesc cu ideea ca boardgame-urile sunt produse care, spre deosebire de multe altele, isi pot schimba stapanul. Migratia este un concept nou pentru mine :D

Intre timp bineinteles ca am sleeve-uit cartile de TtR Europe si nu sunt probleme. Well, la Memoir sleeev-urile vin "turnate" si senzatia e foarte misto, la TtR insa e un mic, foarte mic joc pe latime (da, am luat marimea corecta). E ca la scoala, diferenta dintre 9.5 si 10 :)

Mai am o intrebare legata de producator. Sleeve-urile pe care le-am folosit pana acum sunt de la Fantasy Flight si mi se par super OK dar multi dintre voi pomenesc de Mayday, producator pe care nu-l gasesc in oferta magazinelor de la noi. Care sunt diferentele (daca ele exista) intre cele doua brand-uri?

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

16 Dec 2011, 11:46

FF produce numai sleeves din gama premium, adica groase.
Mayday produce sleeves din gama premium, dar si sleeves obisnuite care sunt mai subtiri si mai ieftine la ~$2.5 per 100 buc.

Mayday e de preferat nu numai din prisma pretului, ci si din prisma spatiului ocupat in cutie.
Daca 1000 sleves Mayday ingroasa teancul de carti cu vreo 8-9 cm, 1000 sleeves premium il vor ingrosa cu vreo 16-18 cm.
Nu sunt multe jocuri care sa aiba un asemenea numar de carti, am dat cifre mari ca sa se vada diferenta.
Dar intelegi unde vreau sa bat. :)

Oferta lor o gasesti pe site, in Romania nu se comercializeaza prin retailers.
Iar o comanda de minim 25 pachete iti va fi livrata gratuit.

vall
King Meeple
King Meeple

16 Dec 2011, 13:33

Mayday suna foarte bine din toate punctele de vedere dar la cate jocuri (n-)am cred ca FF ramane o solutie buna pentru moment.

Multumesc mult pentru un super raspuns!

cristianf
King Meeple
King Meeple

17 Dec 2011, 10:29

Sunt vreo 2-3 oameni pe forum care au comandat sleeveuri Mayday de pe siteul lor, cred ca ne pot spune ei ce taxe au platit (avand in vedere ca sunt tocmai din SUA cei de la Mayday). Eu in schimb am gasit si am comandat acum cateva luni sleeveuri Mayday de pe un site englezesc la un pret un pic mai mare - cca 2.6$ (1.65£) vs 2.2$. Fac si discounturi pentru cantitati mai mari si desi am avut de platit transportul macar am scapat de TVA si de vamesi.

tasurinchi
King Meeple
King Meeple

17 Dec 2011, 10:46

Cand am facut eu comanda la Mayday, nu am platit TVA sau vama niciodata si aveau si o promotie prin care la 25 de pachete transportul era gratuit oriunde in lume. Acu' vad ca au schimbat design-ul la website si a disparut (sau nu mai vad eu bine) promotia respectiva. Oricum nu prea recomand sa va bateti capul cu ei fiindca imi par prost organizati / usor neseriosi si exista riscul sa stati dupa niste pachete de sleeve uri si 2-3 luni pana va vin.

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

17 Dec 2011, 14:23

Asa e, Mayday nu se poate lauda cu promptitudine in livrarea comenzilor decat intr-un singur caz: cand produsele apar pe stoc.
Atunci comanda ajunge in Romania cam in 12 zile calendaristice.
Am facut 2 astfel de comenzi si le-am primit in timp scurt.

A fost insa si situatia din primavara cand aparusera pe piata foarte multe deck-builders si jocuri de carti cu format Standard (LOTR, Dragonspire, Ascension, Nightfall, etc) si Mayday pur si simplu nu a putut sa faca fatza.
Comanda pe care am plasat-o impreuna pe forum a fost livrata in aproape 4 luni.

Taxe vamale nu am platit niciodata, coletul e oricum de valoare mica si in 2 din 3 situatii le-am ridicat direct de la posta, nu de la oficiul vamal.

Post Reply

Return to “Offtopic - discutii libere”