Sertarul cu pareri - Small World - FINAL

Review-urile comunitatii au fost mutate in acest nou sub-forum. Participati si voi!
Post Reply
adixor

Sertarul cu pareri - Small World - FINAL

Post: # 5049Post adixor
22 Jun 2010, 19:44

Alte Review-uri din serie:
- Sertarul cu Pareri - Dominion
- Sertarul cu Pareri - Agricola
- Sertarul cu Pareri - Mr. Jackfrom http://www.boardgamegeek.com/image/428828


Small World este un joc de strategie si "area control" de complexitate medie. De-a lungul mai multor runde, jucatorii isi aleg diverse rase (vrajitori, trolli, oameni, etc) cu care sa cucereasca cat mai multe regiuni de pe harta, iar cand deja rasa nu mai este eficienta poate fi inlocuita cu alta cu alte bonusuri si puteri speciale. Fiecare rasa este imperecheata in joc cu un anumit bonus (de exemplu +1 punct pentru detinerea unui teren tip padure, etc) si astfel diversitatea jocului este asigurata.

Jocul:
- se bazeaza pe un joc mai vechi si apreciat numit Vinci
- este creat de Philippe Keyaerts
- este produs de Days of Wonder si lansat in 2009
- se joaca in 2-5 jucatori

Jocul contine table de joc diferite in functie de numarul de jucatori si foarte multe token-uri ce reprezinta rasele cu care jucatorii se "lupta".

from http://www.boardgamegeek.com/image/455932


In cele ce urmeaza veti urmari opiniile succinte a 5 utilizatori ai forumboardgames.ro asupra a 8 subiecte dupa cum urmeaza:

1. Componente
2. Regulament (claritate, complexitate)
3. Mecanica/Desfasurarea jocului
4. Complexitate / Fun Factor
5. Recomandat in (nr. jucatori) / Rejucabilitate
6. Pro
7. Contra
8. Alte observatii si consideratii1. Componente

- calitate superioara. Ca de obicei, DoW face un joc care merita atit pentru sistem, cit si pentru atirnat pe perete.(fixpix)
- grafica fantasy, componente de o calitate excelenta. Multe piese de diverse forme si dimensiuni, fiecare avand locsorul sau in cutie.(Ioana)
- componente de calitate marca Days of Wonder. Board-uri foarte durabile, o gramada de token-uri. Cam multe si greu de organizat totusi.(adixor)
- Days of wonder = quality. Grafica e excelenta: fantasy si amuzanta. Doar o problema: daca iei expansiuni, piesele nu mai au loc in cutia originala.(Cip)
- harta frumos colorata, componente de calitate, rezistente. Smallworld este o lumea prea mica pentru toate rasele, dar foarte bine construita.(VickdaReaper)

2. Regulament (claritate, complexitate)

- joc extrem de clar si de simplu, complexitate minima din punct de vedere al regulilor.(fixpix)
- regulament foarte clar si succint, usor de parcurs si inteles (by Days of Wonder).(Ioana)
- manual si sumar reguli excelente. Multe exemple si usor de citit si parcurs. Player aid-uri foarte bune.(adixor)
- regulament foarte usor si manual quality cu poze excelente. Jocul se invata in cateva minute initial si restul din mers (pe masura ce folosesti rasele).(Cip)
- regulamentul este prietenos, cu clarificari sau exemplificari ale regulilor ceva mai greu de mestecat.(VickdaReaper)

3. Mecanica/Desfasurarea jocului

- mecanica intuitiva, desfasurare rapida cu putini timpi morti.(fixpix)
- Small World e un joc de control teritorial ce nu dureaza mai mult de 10 runde.(Ioana)
- mecanica f. dinamica tip area control. Alegi o rasa si ataci cate teritorii poti, incercand sa controlezi cat mai multe. Fiecare rasa are bonusuri si mod joc diferite.(adixor)
- aparent putine runde dar cu cant sunt mai multi jucatori cu atat este mai dinamic si fascinant. In 2 cam plictisitor si chiar problematic (Diplomacy) dar in 4-5 e superb. Fiecare joc e diferit.(Cip)
- te incumeti sa cuceresti cat mai multe teritorii ale acestei lumi mici, folosindu-te de rase cu puteri care mai de care. Joc destul de scurt ca durata.(VickdaReaper)

4. Complexitate / Fun Factor

-combinatiile de rase si abilitati sint nostime, dar cam atit. Mai departe de asta nu as zice ca e un joc amuzant, intra mai mult la categoria "cugetatoarelor".(fixpix)
- implica gandire si planificare dar nu intr-atat incat sa-ti ia foc creierul. Hohotele de ras pe care le starneste sunt ocazionale.(Ioana)
- complexitate medie, jocuri nu foarte lungi si de multe ori haioase. Potrivit celor ce vor ceva mai complex decat un joc de familie dar nici prea prea.(adixor)
- nu iti trebuie strategii foarte complicate deci poti juca si cu copii foarte mici. Foarte amuzant mai ales la combinatiile de rase ciudate si intotdeauna ai ce face in turul tau fara sa para plictisitor. Un pic complicat de retinut toate detaliile raselor daca nu stii engleza(Cip)
- joc amuzant datorita lipsei de spatiu de dezvoltare pe harta, fapt ce implica acte de agresiune. Joc nu foarte complex, dar care necesita gandire strategica.(VickdaReaper)

5. Recomandat in (nr. jucatori) / Rejucabilitate

- rejucabilitate mare datorita combinatiilor aleatorii de rase-abilitati. Recomandat in cit mai multi jucatori, poate chiar mai multi decit permite jocul. Am jucat in 6 pe harta de 5 si nu a fost vreo problema majora.(fixpix)
- cel mai bine merge in 4-5 jucatori dar este savuros si in 2. Rejucabilitate ridicata datorita numarului foarte mare de combinatii ce pot fi facute.(Ioana)
- 2-5 jucatori. Tabla de joc e diferita in functie de numarul de jucatori. Rejucabilitate f. mare datorita multiplelor combinatii rase+bonus disponibile.(adixor)
- recomandat in 4-5. Jucabil in 2-5 dar cu cat sunt mai multi cu atat e mai fun si dinamic. Datorita combinatiilor de rase si abilitati + 2 expansiuni + viitoare expansiuni = aproape nici un joc nu e la fel.(Cip)
- recomandat pentru oricare dintre posibilitati, fiind un joc bine scalat in oricare caz. Are grad mare de rejucabilitate, fapt datorat combinatiilor posibile.(VickdaReaper)

6. Pro

- e simplu, e interesant, arata bine.(fixpix)
- joc tematic, echilibrat si cu multa interactiune intre jucatori.(Ioana)
- foarte dinamic, situatia se schimba des pe tabla. Rejucabilitatea f. mare, timp de joc in limite normale. Grafica inspirata si atmosfera bine pusa la punct.(adixor)
- pro: Cel mai bun joc de introducere incepatori in "war games" (sau teritorial games). Mai bun si mai amuzant ca Memoir 44 pentru grupurile mari de prieteni ce iubesc fantasy. Rejucabilitate mare, grafica superba, foarte scalabil la numarul de jucatori.(Cip)
- este un joc amuzant, iute, diferit de fiecare data, cu destule implicatii strategice si foarte (frumos) colorat.(VickdaReaper)

7. Contra

- dupa citeva partide m-am plictisit. Snor-snor. O sa-l joc daca nu am altceva mai bun de facut dar nu cred ca l-as sugera sau as avea dorinta sa-l iau de pe raft.(fixpix)
- muuulte piese mici greu de strans. Nu vad rostul muntilor de carton.(Ioana)
- greu de aranjat multiplele token-uri la loc in cutie. Desi foarte variat dupa mai multe jocuri jucate se poate simti o oarecare repetivitate in anumite cazuri.(adixor)
- contra: Piesele de la expansiune nu mai incap in cutia originala. O sa se imprastie destul de mult si aiurea daca nu gasiti solutii alternative (cutie sertarele transparente Auchan)(Cip)
- il gasesc un pic cam neserios. Si desi are grad mare de rejucabilitate, induce si un grad mare de plictiseala dupa destule jocuri.(VickdaReaper)

8. Alte observatii si consideratii

- merge. Nu am nimic concret de reprosat, dar nici de laudat.(fixpix)
- il joc cu mare placere de fiecare data.(Ioana)
- granita perfecta intre joc family si joc strategie complex.(adixor)
- il recomand tuturor incepatorilor in war games si chiar board games. E ceva simplu si totusi amuzant, diferit si unic. Il jucam destul de des si chiar ne amuzam teribil cand incepem sa ne inchipuim cum ar arata Flying Giants, Mounted Rats, etc :)(Cip)
- este un joc amuzant, simplu, care place ochiului si care poate fi jucat cam oricand. Puse toate cap la cap, reiese un joc bun.(VickdaReaper)

reviewul a fost creat pe baza feedbackului din acest topic: [forum]viewtopic.php?f=25&t=385[/forum]

adixor

Re: Sertarul cu pareri - Small World (review comunitate) - FINAL

Post: # 5050Post adixor
22 Jun 2010, 19:47

multumesc tuturor "contribuabililor" :)

Ioana

Re: Sertarul cu pareri - Small World (review comunitate) - FINAL

Post: # 5065Post Ioana
23 Jun 2010, 21:47

A iesit excelent (ca de fiecare data)!

Post Reply

Return to “Sertarul cu Pareri - review-uri comunitate”