Sertarul cu pareri - Puerto Rico - FINAL

Review-urile comunitatii au fost mutate in acest nou sub-forum. Participati si voi!
Post Reply
adixor

Sertarul cu pareri - Puerto Rico - FINAL

Post: # 5235Post adixor
29 Jun 2010, 20:21

Alte Review-uri din serie:
- Sertarul cu Pareri - Dominion
- Sertarul cu Pareri - Agricola
- Sertarul cu Pareri - Mr. Jack
- Sertarul cu Pareri - Small World

from http://www.boardgamegeek.com/image/158548Puerto Rico este un eurogame celebru (primul in topul boardgamegeek.com) de dezvoltare economica. Jucatorii au la dispozitie o insula pe care pot infiinta plantatii, pot construi fabrici si alte cladiri si pot angaja muncitori. Exista mai multe resurse (indigo, porumb, zahar, tutun, cafea) care pot fi produse, vandute local sau trimise pe alte continente pentru vanzare. Exista un sistem de roluri (capitan, primar, etc) din care jucatorii isi aleg pe rand cate unul in fiecare runda. Toti jucatorii pot face actiunea unui rol (de exemplu rolul Primar permite angajarea de colonisti asa ca toti jucatorii isi pot angaja colonisti) dar cel care alege rolul are un bonus. O particularitate a acestui joc este ca desi este promovat ca un joc 3-5 jucatori are si varianta oficiala de 2 jucatori.

Jocul are componente de carton (insula fiecarui jucator, cladirile, plantatiile, etc) si de lemn (colonistii, resursele). Nu exista o tabla de joc centrala in adevaratul sens al cuvantului, fiecare jucator are propria insula.

from http://www.boardgamegeek.com/image/168860

from http://www.boardgamegeek.com/image/8072
In cele ce urmeaza veti urmari opiniile succinte a 5 utilizatori ai forumboardgames.ro asupra a 8 subiecte dupa cum urmeaza:

1. Componente
2. Regulament (claritate, complexitate)
3. Mecanica/Desfasurarea jocului
4. Complexitate / Fun Factor
5. Recomandat in (nr. jucatori) / Rejucabilitate
6. Pro
7. Contra
8. Alte observatii si consideratii


1. Componente

- componente foarte multe,foarte calitative (lemn sau carton tare), animatii frumoase, cutia de dimensiuni reduse dar e foarte bine compartimentata (MandrulDuce)
- componente functionale si atit. Si atit. (fixpix)
- componentele au grafica asa si asa(chrislove)
- nimic deosebit. Arata ok si atat, nu exceleaza. Se tot zvoneste reeditarea cu grafica imbunatatita. Piesele-resurse dragute.(adixor)
- poate nu extraordinare ca la alte jocuri, dar nici nu sunt neplacute la vaz. Isi fac insa treaba cu prisosinta. Player board-urile sunt dragute.(VickdaReaper)

2. Regulament (claritate, complexitate)

- regulamentul este bine realizat, oferind informatii detaliate despre fiecare element in parte. Plus, are un sidebar pt referinte rapide f util (MandrulDuce)
- regulament bun, usor de urmarit si invatat. Suficient de complex incit sa necesite o lecturare atenta, mai mult ca sigur la prima vedere vor fi scapate reguli.(fixpix)
- regulile in sine nu sunt complexe.(chrislove)
- regulamentul acopera ok toate intrebarile dar nu e un monument de claritate. Cum jocul este complex, era de asteptat sa aiba un manual mai criptic(adixor)
- regulament mai amplu, dar deloc dificil. Totul este explicat cum trebuie, clar pentru oricine.(VickdaReaper)

3. Mecanica/Desfasurarea jocului

- ingenios, sparge barierele existente in jocurile in care conteaza ce action alegi, ducand strategia si planing-ul din acest pct de vedere la un alt nivel. (MandrulDuce)
- mecanica si desfasurare simpla, pe alocuri neintuitiva. Usor de invatat prin repetare.(fixpix)
- multiple strategii si tactici de cistig.(criss)
- fiecare are un board pe care isi construieste plantatii si cladiri, produce, se dezvolta, apoi vinde bunuri sau le trimite pe nave, si castiga puncte(chrislove)
- ai fabrici, plantatii, colonisti alocati pe ele. Produci bunuri, le vinzi pt. puncte. Fiecare runda un set de actiuni din care fiecare jucator isi alege pe rand una.(adixor)
- intalnim lupta pentru resurse, dar si pentru utilizarea cat mai eficienta a acestora. Jocul se intinde pe mai multe ture, timp in care incerci sa fi jack of all trades in Puerto Rico.(VickdaReaper)

4. Complexitate / Fun Factor

- THIS IS NOT A FUN GAME! THIS A GAME FOR GAMERS! E foarte complex, te solicita, te concentrezi, te gandesti mult, si ai satisfactii pe masura. dar nu "fun" (MandrulDuce)
- un joc complex, amuzant doar pentru jucatori "cerebrali".(fixpix)
- complexitate medie, pentru invatare rapida recomand acest film flash convertit ca pdf: http://bgg.cc/filepage/11973/pr-tutoria ... iss[/color])
- complexitatea e data de alegerea actiunilor, la concurenta cu ceilalti jucatori. este medie spre mare. fun destul de redus.(chrislove)
- complexitate mare. Nu este un joc distractiv per se (nu se hlizeste nimeni). Este foarte frumos prin mecanica deosebita si merita torturarea creierului :)(adixor)
- este un joc nu foarte simplu, dar nici nu este un monstru. Implicatiile strategice aduc acest iz de complexitate, dar tot ele fac deliciul jocului.(VickdaReaper)

5. Recomandat in (nr. jucatori) / Rejucabilitate

- in 3 e prea sim-city (fiecare isi vede de treaba lui), in 5 e cam lung si cam sarac in optiuni. In 4, flow perfect. Rejucabilitate foarte mare. (MandrulDuce)
- multe combinatii de bunuri + cladiri fac jocurile diferite unul fata de celalalt dar in esenta exista doar 2 strategii cistigatoare.(fixpix)
- exceptional in 2 jucatori! Rejucabilitate imensa.(criss)
- recomand in 3-4 jucatori, desi e f. ok si in 2. rejucabilitate ridicata (desi factorul noroc/zar lipseste)(chrislove)
- 3-5 functioneaza perfect. Imi place mult si varianta de 2 jucatori si cum jocul e mai scurt asa prefer aceasta varianta. Foarte rejucabil, mereu altfel.(adixor)
- este un joc rejucabil, deoarece intotdeauna vrei sa incerci sa iti cauti victoria in alt mod. Il recomand in 4 jucatori.(VickdaReaper)

6. Pro

- vorbim despre cel mai bine ranked joc de pe boardgamegeek.com right? (MandrulDuce)
- este un exemplu frumos de joc economic, unul din cele mai bune.(fixpix)
- totul.(criss)
- mecanica deosebita, curata(chrislove)
- joc complex excelent. Mecanica de alegere a actiunilor foarte interesanta ce da posibilitatea unor strategii minunate. Simti ca faci ceva pe insula ta.(adixor)
- joc foarte tactic, cu multiple posibilitati de, decizie, este un joc solicitant pentru capatana si este un joc foarte bine scalat.(VickdaReaper)

7. Contra

- cladiri fara desene (just text). (MandrulDuce)
- grafica submediocra, monotonie dupa descoperirea celor doua strategii si a combinatiilor "ideale".(fixpix)
- citeva (foarte putine) cladiri sunt mai slabe.(criss)
- grafica nu exceleaza, desi e destul de ok fata de alte jocuri de genul sau.(chrislove)
- brain-burner daca vrei sa castigi. In multi jucatori poate dura destul de mult in functie si de AP-ul jucatorilor. Grafica plata.(adixor)
- uneori poate fi cam lungut si poate prezenta simptome de analysis paralysis.(VickdaReaper)

8. Alte observatii si consideratii

- spectaculos. (MandrulDuce)
- un exemplu foarte bun de design de joc cu dubla curbura: In prima parte a jocului conteaza resursele, si nu punctele, in a doua invers. Jucator bun de PR este cel care simte unde se schimba macazul.(fixpix)
- cel mai bun joc existent la data actuala.(criss)
- imi produce o placere f. mare sa il joc, desi nu e un joc simplu. este un joc pe care orice pasionat trebuie sa il stie.(chrislove)
- primul loc in topul mondial de pe BGG si nu degeaba, este un joc deosebit. "Lectura" obligatorie pentru orice pasionat de boardgames.(adixor)
- un joc deosebit, foarte bine inchegat si care necesita multa chibzuinta in lupta pentru suprematie. Un must have pentru orice jucator...(VickdaReaper)

reviewul a fost creat pe baza feedbackului din acest topic: [forum]viewtopic.php?f=25&t=384[/forum]. multumesc participantilor!

Post Reply

Return to “Sertarul cu Pareri - review-uri comunitate”