Cel mai bun joc de razboi

Post Reply

Care considerati ca este cel mai bun joc de razboi?

Poll ended at 22 Jan 2011, 23:11

Axis & Allies
2
9%
BattleLore
3
13%
Combat Commander: Europe
3
13%
Conflict of Heroes: Awakening the Bear! Russia 1941-1942
2
9%
Hannibal: Rome vs. Carthage
1
4%
Memoir '44
5
22%
Risk (Revised Edition)
1
4%
Twilight Struggle
6
26%
 
Total votes: 23


criss

Re: Cel mai bun joc de razboi

Post: # 9372Post criss
23 Dec 2010, 20:35

Am nominalizat "Napoleon's Triumph" si nu-l vad in lista. :td:
Am jucat toate jocurile nominalizate si N.T. este mult mai bun decit ele. Altfel, excelente sunt si CC:E sau CoH. Axis si Memoir mai bine la sectiunea copii. TS nu prea este joc de razboi... ;)

Ioana

Re: Cel mai bun joc de razboi

Post: # 9373Post Ioana
23 Dec 2010, 22:54

Am pastrat aceleasi reguli ca si data trecuta, si anume: jocurile nominalizate o singura data nu intra in "finala", adica, pentru a putea fi votate trebuie sa primeasca nominalizari de la mai multe persoane (cum am mentionat si in "despre faza finala a topului").

Te cred ca-ti place foarte mult Napoleon's Triumph, dar daca din toti userii forumului numai tu-l apreciezi sau numai tu l-ai jucat, din pacate nu prea este relevant pentru comunitate. Poate la topul urmator va fi nominalizat de mai multi useri. Si mie mi-ar displacea daca Table / Backgammon ar castiga la categoria Jocuri abstracte, pentru ca este un joc care imi creeaza un anume disconfort atunci cand il vad, sau, mai bine zis, cand il aud :? , dar n-am ce sa fac atata timp cat restul comunitatii il apreciaza.. Abia abia l-am trecut in lista, si asta pentru ca primise mai mult de o singura nominalizare..

Dupa cum am mai spus/scris si prin alte topicuri, categoriile pe care le votam au fost luate de pe BGG iar Axis & Allies, Memoir '44 si Twilight Struggle sunt incadrate la Wargames.

criss

Re: Cel mai bun joc de razboi

Post: # 9379Post criss
24 Dec 2010, 10:52

Am inteles ideea de a exclude nominalizarile singulare. La celelalte categorii se pare ca a functionat bine, jocurile bune regasindu-se pe lista. In cazul categoriei wargames, jocuri ca ASL, Napoleon's Triumph sau Paths of Glory sunt Puerto Rico'urile jocurilor de razboi. Rezultatul concret este ca va cistiga un joc care, daca este de razboi, atunci si "Go" sau sahul sunt de razboi. TS este un joc exceptional, l-am cumparat si eu, il iubesc, doar ca nu a fost incadrat la categoria corecta (chiar daca are o mica componenta de wargame).

In opinia mea, unul dintre scopurile acestui top trebuie sa fie cel educativ (informativ), useri neavizati sa afle care sunt jocurile mai bune, nu cele mai populare. Aceasta lista arata cit suntem in urma in romania cu categoria wargames, daca lasam pe lista doar jocurile "populare" nu vom avansa prea repede nici pe viitor.

User avatar
tasurinchi
King Meeple
King Meeple
Posts: 861
Joined: 13 Jan 2010, 20:06
Location: Brașov

Re: Cel mai bun joc de razboi

Post: # 9381Post tasurinchi
24 Dec 2010, 11:25

In general topurile sunt clasamente de popularitate, zic eu. Daca ai vrea ca gamerii din Romania sa fie mai bine informati cu privire la jocurile de razboi ai putea, spre exemplu, sa faci un topic special pentru asta, in care sa expui impresii, opinii despre astfel de jocuri. Eu unul chiar as fi interesat de asa ceva. :)

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3314
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Cel mai bun joc de razboi

Post: # 9384Post VickdaReaper
24 Dec 2010, 11:44

criss wrote:In opinia mea, unul dintre scopurile acestui top trebuie sa fie cel educativ (informativ), useri neavizati sa afle care sunt jocurile mai bune, nu cele mai populare. Aceasta lista arata cit suntem in urma in romania cu categoria wargames, daca lasam pe lista doar jocurile "populare" nu vom avansa prea repede nici pe viitor.
Sunt de acord cu tine, criss, ca unele jocuri poate nu ar trebui incluse in faza de votare, poate nici chiar in cea de nominalizare. Dar trebuie totusi sa ne confruntam cu cel putin unul din doua fenomene: "vox populi, vox dei", cum bine ziceau romanii, precum si cu faptul ca pana si in topul BGG sunt multe jocuri care au un loc fruntas doar datorita popularitatii lor (vezi Dixit sau toate Ticket to Ride-urile, care sunt pozitionate inaintea lui Napoleon's Triumph si care, sincer sa fiu, nu cred ca sunt acolo unde sunt tocmai datorita faptului ca sunt mai bune decat muuulte alte jocuri pe care le surclaseaza). Dar asa este in viata, nu tot timpul o sa se intample lucrurile asa cum ne dorim. Sau o sa arate topurile asa cum am vrea fiecare in parte [spre exemplu, eu inca astept ca jocuri precum Dominant Species sau Hansa Teutonica sa depaseasca joculete (in opinia mea) precum Ticket to Ride]. In plus, apropo de "duelul" popularitate vs. calitate, iti pot da un exemplu mai mult decat elocvent: la intalnirea de miercuri, eram 4 persoane care ne chinuiam pe o singura masa sa jucam Civilization (avand armate, piramide de skill-uri si alte token-uri si carti), in timp ce la alte mese se juca Gosu, Mr. Jack sau chiar Rummy (sau Remy). :evil:
Si da, probabil ca suntem in urma cu wargames-urile in Romania, dar asta si pentru ca uneori vrei sa joci un joc cu mai mult de un adversar (in opinia mea, jocurile de razboi adevarate sunt cele jucate in 2), mai vrei si jocuri ceva mai colorate, ceva mai amuzante. Eu unul as juca cu cea mai mare placere wargames la fiecare intalnire daca: 1. as avea cu cine; 2. nu ar fi vorba de Memoir, Battlelore, Risk sau mai stiu eu ce joc cu zaruri; 3. ar avea o varietate ceva mai mare a modurilor de implementare (bine, asta este o chestie de gust a mea si nu atarna prea greu). In plus, mai trebuie sa te gandesti si ca multe dintre jocurile de razboi bune sunt ceva mai scumpe, bani la care nu primesti ceva super atractiv (in sensul ca nu toate ofera figurine sau culori prea multe, iar la multe componentele sunt dintre cele mai simple, ceea ce ofera un grad de imersiune ce tinde la 0), iar asta poate ca conteaza pentru unii jucatori.
Ah! Si as mai sublinia un lucru: poate ca in Twilight Struggle nu nu duelam cu gloante, obuze, mortar sau arme biologice, insa tot razboi se numeste. Poate ca doar pe parte intelectuala, de idei, de manipulare sau de lovituri de stat (a se citi razboi rece), dar tot este o infruntare intre doi adversari, care tot pentru dominatie si intaietate se duce si pentru nimic altceva...
Ioana wrote:Si mie mi-ar displacea daca Table / Backgammon ar castiga la categoria Jocuri abstracte, pentru ca este un joc care imi creeaza un anume disconfort atunci cand il vad, sau, mai bine zis, cand il aud :? , dar n-am ce sa fac atata timp cat restul comunitatii il apreciaza.. Abia abia l-am trecut in lista, si asta pentru ca primise mai mult de o singura nominalizare..
La barbut se pare ca ai trecut peste mila, desi a primit doua voturi. Ma gandesc, insa, ca a cantarit si faza ca nu gasesti barbut pe BGG... :twisted:

P.S. Nu m-am legat de nimeni atunci cand am pomenit situatia care a avut loc la ultima intalnire, nici nu am intepat pe nimeni pentru a nu fi jucat un joc "atat de complex" precum Civilization!!! Am dat pur si simplu un exemplu...
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

User avatar
sebik80
King Meeple
King Meeple
Posts: 463
Joined: 19 Feb 2010, 15:10
Custom Rank: Just Muerte

Re: Cel mai bun joc de razboi

Post: # 9389Post sebik80
24 Dec 2010, 14:28

Probabil off:

Vick, atunci poate ne riscam la una din intalnirile din ianuarie/februarie sa jucam Conflict of Heroes. Il am de un an si ceva insa cam sta... Pentru ca l-am cumparat sa-l joc cu un prieten mare amator de Panzer/WW2. Insa la putin timp dupa ce am cumparat jocul, prietenul s-a mutat tocmai la Cluj. Primele scenarii nici nu dureaza mult. Ce zici? Sau ar mai fi oare alti amatori?! :D

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3314
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Cel mai bun joc de razboi

Post: # 9392Post VickdaReaper
24 Dec 2010, 16:54

Binenteles ca ma bag. Doar nu putem sa lasam praful sa se inmulteasca pe cutie... :D
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

Post Reply

Return to “Top forumboardgames.ro - Faza II (voturi finale) incheiata.”