Dominion

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar topic-uri legate de reguli sau regulamente ale jocurilor precum si diverse variante oficiale sau neoficiale (care pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul threadurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe reguli si variante va invitam in forumul Discutii generale.
ririmia

Dominion

Post: # 3860Post ririmia
19 May 2010, 16:22

Salut,

Sint la al doilea joc de Dominion cu cele 10 carti Regat de inceput.

Am o nelamurire legat de faza "Actiune". Daca ai carte Actiune in mana esti obligat sa o joci? Poti sa nu o joci si sa treci la faza "Cumpara"?
Banuiesc ca este acelasi raspuns si in cazul cind esti la a doua actiune data de "+1 Actiune".

Stiu ca am citit undeva pe forum regula generica: "daca nu scrie in regulament... nu exista!" :D ... dar poate nu am gasit eu.

fixpix

Re: Dominion

Post: # 3861Post fixpix
19 May 2010, 16:51

Nu esti obligat sa joci decit cartile pe care scrie expres ca trebuie jucate. Din cite stiu eu nu sint inca asemena carti in Dominion, dar la urma urmei, mai este loc de expansiuni.

Intrebarea mea e: ce cauta in pachetul tau o carte pe care nu vrei s-o joci?

adixor

Re: Dominion

Post: # 3862Post adixor
19 May 2010, 16:57

mai mult, de multe ori e imposibil sa joci o anumita carte de actiune din mana pentru ca nu mai ai actiuni disponibile.

@fixpix: intrebarea e buna si chiar funny :) pe de alta parte e posibil sa nu vrea sa o joace doar in contextul mainii curente

haretel

Re: Dominion

Post: # 3864Post haretel
19 May 2010, 17:51

ririmia, e specificat in regulament ca dc nu vrei sa joci o carte de actiune sau sa cumperi ceva, nu esti obligat sa o faci

fixpix

Re: Dominion

Post: # 3866Post fixpix
20 May 2010, 00:02

Adevarul e ca ar fi o chestie nostima. Un fel de carte "blestem" pe care o bagi in pachetele celorlalti si care sa trebuiasca s-o joace, cu tot felul de efecte negative: Le distruge bani, le arunca din mina carti, ii limiteaza la 1 actiune, etc. Nu stiu cum sint expansiunile, ca nu am jucat decit jocul de baza, dar statea destul de prost la capitolul interactivitate, asa ca nu ar fi rau sa existe mai multe si mai diverse carti dintr-astea de bagat bete in roate.

haretel

Re: Dominion

Post: # 3867Post haretel
20 May 2010, 00:06

Sunt o gramada de carti de distrus bani si aruncat carti din mana; chiar si in jocul de baza sunt cateva

haretel

Re: Dominion

Post: # 3868Post haretel
20 May 2010, 00:09

Eu unul am jucat multe scheme foarte interactive cu jocul de baza, Intrigue si Seaside; poate n-ati nimerit o combinatie buna ...

ririmia

Re: Dominion

Post: # 3870Post ririmia
20 May 2010, 07:27

fixpix wrote:Nu esti obligat sa joci decit cartile pe care scrie expres ca trebuie jucate. Din cite stiu eu nu sint inca asemena carti in Dominion, dar la urma urmei, mai este loc de expansiuni.

Intrebarea mea e: ce cauta in pachetul tau o carte pe care nu vrei s-o joci?

:lol: :lol: :lol: Buna intrebare!

Pai.... in primele doua jocuri de Dominion am luat carti actiune din curiozitate. Asta a fost o intrebare din timpul jocului cind aveam de jucat la rind +1 Actiune de 3 ori, si m-am intrebat... daca nu vreau sa continui actiunile ?
M-am uitat in regulament si nu am vazut sa zica ceva de genul... "daca nu vrei... nu faci actiune !" sau "...nu cumperi!"

Cu cumparatul a fost aceeasi dilema... nu as fi vrut sa iau bani de 1 la un al doilea Buy impus de o carte actiune. As fi vrut sa ma orientez catre bani mari ca sa nu-mi umplu tancul de bani mici.

adixor

Re: Dominion

Post: # 3871Post adixor
20 May 2010, 09:17

pai in reguli zice: "in faza de actiune jucatorul poate juca o carte Actiune" unde poate e cuvantul cheie. In general sunt FOARTE importanti in regulamente (ca de exemplu si in standardele din diverse domenii) termenii "MAY" si "MUST". Din ce-mi dau seama eu, un regulament corect scris ar trebui sa nu foloseasca niciodata constructii de genul "daca nu vrei.. nu faci" ci mult mai corectul "poti face" vs "trebuie sa faci".

Cu banii ai dreptate: foarte rar are sens sa iti cupru de exemplu, chiar daca e free si mai ai un buy liber si nu esti obligat sa-ti folosesti buyurile.

@haretel: interactivitatea e mica in dominion, si cand e mare iese nasol.. am jucat un joc cu vreo 3 carti de atac si niciuna de aparare.. a durat peste o ora si a fost o experienta traumatizanta. Nu as juca un dominion cu mai mult de o carte de atac (cel mult 2) si fara carti reaction. Prefer in acest caz stilul race for the galaxy (fara extensii de razboi) chiar daca e un multiplayer solitaire, decat stilul de atac din dominion care dus la extrem strica tot jocul.

haretel

Re: Dominion

Post: # 3872Post haretel
20 May 2010, 09:40

Stiu ce zici; am jucat joc de aproape 2 ore in 4 oameni
depinde cum iti place si de ce ai chef ... poate fi exciting si un joc traumatizant :)

Ioana

Re: Dominion

Post: # 3873Post Ioana
20 May 2010, 10:20

Apropos de interactiune intre jucatori si noile extensii. In Alchemy, pe care l-am jucat doar o data pana acum, e o carte de actiune foarte interesanta: Possession. Cand joci cartea respectiva, dupa ce iti termini turn-ul curent, jucatorul din stanga ta joaca un nou turn in care tu il controlezi, ca si cum l-ai poseda (ii spui ce sa faca si acesta face fara drept de apel), iar toate cartile pe care le cumpara in turn-ul respectiv devin ale tale :twisted:.

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3315
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Dominion

Post: # 3882Post VickdaReaper
20 May 2010, 12:03

Chiar eram curios cum o sa se joace cartea asta. Poate ne faci un briefing mai amplu asupra modului in care "altereaza" Possesion jocul... :)

P.S. Nu stiu de ce, dar presimt ca nu o sa joace nimeni, niciodata in stanga mea cu o astfel de carte pe masa... :twisted:
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

Ioana

Re: Dominion

Post: # 3883Post Ioana
20 May 2010, 15:04

Nu e prea placut sa-ti vada cineva cartile din mana, sa ia decizii in locul tau si sa-si cumpere carti pe banii tai. De aceea, Possession e o carte foarte buna sa o ai tu in mana, nu altii.

Noi am jucat Alchemy in 2, dar nici nu vreau sa ma gandesc cum o fi in mai multi cu Possession... mai ales ca nu-i poti intoarce "bucuria" celui care te-a atacat, cel mult il ataci pe cel din stanga ta!

Vick, eu clar n-as sta in stanga ta la un astfel de joc!

ririmia

Re: Dominion

Post: # 4858Post ririmia
13 Jun 2010, 17:13

Am gasit un foarte bun FAQ aici: http://www.boardgamegeek.com/wiki/page/Dominion_FAQ

Am jucat primul set recomandat pentru incepatori de aproximativ 5 ori si pot spune ca mi-a placut. Cand am vrut sa joc al doilea set recomandat ( Multi bani: Aventurier, Birocrat, Cancelar, Capela, Festin, Laborator, Targ, Mine, Camatar, Sala Tronului ) am ramas cu un gust amar. Nu a mai fost la fel de placut ca jocul de baza. Nu am gasit utilitatea multor carti actiune.
M-am pus pe cautat pe BGG si am dat de asta: http://www.boardgamegeek.com/article/3739640#3739640 si asta http://www.boardgamegeek.com/thread/421877/post-your-favorite-play-set-ideas-and-give-them-na. Poate va ajuta sa va diversificati jocurile.

Care este setul care il jucati cu cea mai mare placere?

taticu

Re: Dominion

Post: # 4859Post taticu
13 Jun 2010, 20:11

pls, scuzati intrebarile de incepator, cine ma ajuta...
- daca joci cartea cellar, poti face discard la cate carti vrei din mana si sa iei inapoi din deck cate ai dat la discard, nu?
- nu e obligatoriu sa ai mereu 5 carti in mana, nu? daca in deck mai ai numai 3, 2 sau o carte, cand iti vine randul joci doar cu ele... eventual cand vezi ca nu mai ai multe in deck, poti juca cartea chancellor sa pui toate cartile din deck la discard si sa ai astfel posibilitatea de a trage 5 carti.
- la cartile care iti dau 1 buy, daca nu folosesti buy-ul respectiv, poti lua un copper gratis in contul acelui buy, nu? si acel copper il pui jos si il dai la discard odata cu mana fara sa il poti folosi in tura respectiva.
- referitor la cartea throne room, cine imi explica cum fac daca joc doua throne room in tura mea? cum se combina actiunile? am inteles ca nu pot juca 2 TR ca pe urma sa joc o a treia actiune de 4 ori...

User avatar
MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Posts: 1138
Joined: 26 May 2010, 23:01
Custom Rank: Dungeon Master

Re: Dominion

Post: # 4861Post MandrulDuce
13 Jun 2010, 20:31

1. Cu cellar ai dreptate
2. Mereu trebuie sa ai 5 carti. Cand mai ai 2-3, le tragi, dupa care amesteci deck-ul de carti discarded si completezi pana la 5
3. dap, aduni nr de buy-uri, cumperi ce poti si poti (daca vrei, nu esti obligat) sa cumperi coppere pana la nr de buy-uri pe care l-ai totalizat pt tura resp
4. se joaca asa: joci un TR si ca actiune (care va fi jucata de 2 ori), alegi TR. Acum rezolvi al doilea TR. Alegi o actiune si o joci de 2 ori. Scoti actiunea resp, o joci de 2 ori, dupa care te intorci la TR. Il mai poti juca odata. Mai alegi un action card, si-l vei juca si pe acela de 2 ori. Vei putea basically sa joci un 2 action-uri de cate 2 ori. Al doilea TR (cel pus peste primul TR), si care va fi jucat de 2 ori, isi rezolva cele 2 play-uri separat. Scoti un action il joci de 2 ori, scoti alt action joci de 2 ori. Nu le aduni matematic si spui am un TR peste alt TR, deci 2+2 = 4. (vezi k sunt in manualul jocului informatii relativ clare legat la aceasta carte)

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

taticu

Re: Dominion

Post: # 4862Post taticu
13 Jun 2010, 20:42

mersi mult, or fi intrebari simple dar pe net nu gasesti raspunsul la asa ceva, toata lumea e cu strategiile :D

User avatar
dmx85
King Meeple
King Meeple
Posts: 986
Joined: 25 Jan 2012, 03:09
Contact:

Re: Dominion

Post: # 22088Post dmx85
27 Jan 2012, 03:21

Intrebare de incepator:

La Dominion Intrigue, daca se joaca 3 torturer inainte de tura ta ce se intampla? Ramai fara carti tura respectiva?

User avatar
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Posts: 7052
Joined: 20 Dec 2010, 09:32
Custom Rank: Going Cardboard
Location: Timisoara
Contact:

Re: Dominion

Post: # 22089Post DanielIndru
27 Jan 2012, 09:38

Da.

User avatar
adrim
King Meeple
King Meeple
Posts: 882
Joined: 04 Jan 2011, 13:33
Custom Rank: euro-epic
Location: Bucuresti

Re: Dominion

Post: # 22092Post adrim
27 Jan 2012, 13:50

Misto, nu?! :twisted:

Post Reply

Return to “Discutii reguli si variante”