Twilight Struggle

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar topic-uri legate de reguli sau regulamente ale jocurilor precum si diverse variante oficiale sau neoficiale (care pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul threadurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe reguli si variante va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
Dang

Twilight Struggle

Post: # 5067Post Dang
23 Jun 2010, 23:01

Salutari.

Ni s-a imbogatit colectia, ultimul titlu e Twilight Struggle (yupi yupi :D ).

As avea niscaiva intrebari pentru cei experimentati in acest joc:

1. Stim ca adaugarea de 1 Influence presupune: 1 Ops pentru o tara friendly sau uncontrolled, 2 Ops pentru o tara controlata de inamic. De asemenea, adaugarea influentei este posibila doar in tarile adiacente tie.

Exemplu: avem un event de genul " OAS FOUNDED: Add 2 US Influence in Central America and/or South America" sau "LIBERATION THEOLOGY: Add 3 USSR Influence in Central America, no more than 2 per country".
Influenta se poate adauga in :
-orice tara din regiunea respectiva, indiferent daca-ti este sau nu adiacenta
-orice tara din regiunea respectiva, indiferent daca e sau nu controlata de inamic?

In cazul de mai sus, Liberation Theology, daca US controleaza 3 battleground countries din Central America, fieacare tara fiind controlata cu numarul minim de influenta necasar, e posibil ca USSR sa adauge cate 1 influenta in fiecare din cele 3 tari, chiar daca ele sunt controlate de inamic si chiar daca USSR nu este deloc prezenta in regiune? Cu alte cuvinte, dintr-un singur event, US pierde controlul asupra celor 3 battleground countries?

Pentru acest gen de evenimente, Influenta este cuantificata in Operation points?


2. Referitor la cartile de razboi, exemplu "INDO-PAKISTANI WAR: India or Pakistan invades the other. Roll one die and......[....]... Effects of Victory: Player gains 2 VP and replaces all oppoenent's Influence in target country with his Influence", ce se intampla cand nici unul din cei 2 jucatori nu are deloc influenta intr-una din cele 2 tari implicate. Se mai poate juca aceasta carte, se mai realizeaza razboiul?

Voi reveni cu siguranta pe masura ce voi mai avea intrebari, deocamdata suntem la primele sesiuni de joc.

Multumiri anticipate

adixor

Re: Twilight Struggle

Post: # 5068Post adixor
23 Jun 2010, 23:30

i hate you ...
cristinei nu-i place desi mi se pare un joc excelent (dar greu).
din pacate insa nu-ti pot raspunde la intrebare insa sigur avem pe aici pasionati de TS.

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3293
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Twilight Struggle

Post: # 5070Post VickdaReaper
23 Jun 2010, 23:55

Te felicit pentru noua achizitie!! Asta desi sunt in aceiasi barca a invidiei cu adixor.

Raspunsuri la intrebarile tale:

1. Avand in vedere ca joci un eveniment, deci aplici efectele sale, nu va trebui sa iei in considerare regulile enuntate de tine care tin de faza de operatiuni. Deci da, cu un simplu eveniment (Liberation Theology) reusesti sa dai peste cap planurile americanilor. Si unde mai pui, ca poate reveni sa-i bantuie pe capitalisti... ;)

2. Cand nimeni nu are influenta este pur si simplu nasol (o sa simti ca nu ti-ai indeplinit scopul). Daca adversarul nu are inlfuenta, nu inlocuiesti nimic. Totusi, nu este chiar nefolositoare cartea (in special la inceput cand nimeni nu controleaza nici una dintre tari - si nici n-ar trebui s-o faca tocmai datorita acstei carti, mai ales India), deoarece la un zar intre 4-6 cu tot cu modificari, desi nu inlocuiesti nici o influenta, tot obtii 2 VP-uri si 2 operatiuni militare...


P.S. Un mic mare sfat, daca tot esti la inceput: Aveti mare grija cum jucati cartile adversarului ca operatiuni. Yo! am jucat prost 4 jocuri pana sa-mi dau seama cum sta situatia si cat de minunat este de fapt jocul... :D
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

Ioana

Re: Twilight Struggle

Post: # 5073Post Ioana
24 Jun 2010, 09:12

Felicitari pentru achizitie! Sa ne spui cat dureaza jocul dupa ce ajungeti sa-l stiti mai bine (ca acum, la inceput, nu se pune) :)

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3293
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Twilight Struggle

Post: # 5080Post VickdaReaper
24 Jun 2010, 10:26

Nu e rau sa spuna si acum cat dureaza. Faza e ca o data ce ajungi sa stapanesti bunul mers al jocului, timpul pierdut o sa fie redus. Totusi, o sa-ti fie din ce in ce mai greu sa stii ce alegeri sa faci la un momentdat, deci o sa apara iarasi downtime.
Un joc de Twilight Struggle cu doi jucatori experimentati la pacanele dureaza 2 ore lejer...
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

Dang

Re: Twilight Struggle

Post: # 5087Post Dang
24 Jun 2010, 16:13

@ioana, momentan n-am jucat decat 2 jocuri incomplete, le-am dus pana la turn 4 din maxim 10, si au durat fiecare putin sub 2 ore. Ne-am oprit cand am dat de neclaritati. Sper sa le lamuresc aici :)
Un joc normal ar trebui sa dureze max 3 ore, odata ce-l stii.

@Vick:

1. This sucks. Cam puternice eventurile de acel gen. Te chinui ca omu sa securizezi o zona, si hop eventul, care-i permite adversarului sa se aseze oriunde in zona aia, nemaipunand la socoteala ca 1 Influence nu-l costa 2 Ops cum ar trebui, daca tara e controlata.
Cum te poti apara de asa ceva? E necesar sa controlezi tara cu +2, +3 influenta mai mult decat e necesar doar ca sa fii sigur?
La noi a fost o situatie, south asia avea 5 tari controlate de rosu la nr minim necesar, mi-a venit mie un event (nu mai stiu care acum) care-mi permitea sa pun cate 1 influence in 4 tari din zona aia, brusc rosu a pierdut control asupra 4 tari. Evident scoringul pentru zona aia era cartea urmatoare.

2. Cam asa ne gandeam si noi, dar vroiam sa fiu sigur.

P.S. La ce anume te referi? Eu stiu ca daca joci o carte de-a adversarului o poti juca doar ca Ops sau Space Race. Daca joci Ops, eventul se intampla. Daca ai * in titlu scoti cartea din joc, daca e subliniat efectele se pastreaza. Mai trebuie sa stiu si altceva ref la aceasta situatie?

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3293
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Twilight Struggle

Post: # 5092Post VickdaReaper
24 Jun 2010, 19:36

1. Situatia se rezolva prin faptul ca ambele puteri au carti de acel tip, doar ca in momente de timp diferit. Rusii cam ocupa masa la inceputul jocului, pentru ca apoi sa tremure in fata americanilor, care sunt ceva mai naravasi spre final. Iar daca ti se pare prea puternic un astfel de eveniment, gandeste-te ca americanii au si ei alte evenimente cel putin la fel de iritante. Faza interesanta este ca ei au cateva legate de Europa, in special spre final, carti care fac sa fie mare vijelie prin Batranul Continent...
Nu pot sa-ti zic sa pui influenta +2, +3 peste necesarul de control pentru ca totul depinde de joc, de cine are cartea de scoring sau alte considerente. Nu prea ai cum sa scapi de o astfel de carte, decat cu Defectors daca e Headline. Sau cu UN Intervention daca o ai tu in mana si deja ai zburat in spatiu o alta carte.
In plus, exista China Card care cam asta face si se tot plimba din mana-n mana de-a lungul jocului...

2. Rezolvat...

3. Da, la asta ma refeream. Yo! am trecut ceva mai repede prin regulament prima oara si nu am sesizat aceasta mentiune. In consecinta, primele jocuri au fost gresite...
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

Ioan76

Re: Twilight Struggle

Post: # 13634Post Ioan76
15 Mar 2011, 17:14

Dang wrote:1. This sucks. Cam puternice eventurile de acel gen. Te chinui ca omu sa securizezi o zona, si hop eventul, care-i permite adversarului sa se aseze oriunde in zona aia, nemaipunand la socoteala ca 1 Influence nu-l costa 2 Ops cum ar trebui, daca tara e controlata.
Dacă aia e carte tare pentru ruşi atunci cum e aia de "Special Relationship" pentru americani ? :twisted:

Atenţie însă că există situaţii când textul de pe carte spune clar să trebuie jucate puncte operaţionale nu plasare de influenţe şi atunci regula costului dublu se aplică ! ;)

Cărţile de genul ăsta sunt excelente şi, după mine cel puţin, rolul lor e să producă eventuale răsturnări de situaţie în zone care par beton-armat pentru o superputere ...

Post Reply

Return to “Discutii reguli si variante”