Lords waterdeep

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar topic-uri legate de reguli sau regulamente ale jocurilor precum si diverse variante oficiale sau neoficiale (care pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul threadurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe reguli si variante va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
Teddy
King Meeple
King Meeple
Posts: 1350
Joined: 09 Dec 2010, 02:30
Location: Bucuresti

Lords waterdeep

Post: # 48616Post Teddy
10 Jan 2014, 17:16

Salutare!

Aveam si eu o intrebare vis-a-vis de acest joc..

Exista faimoasele "mandatory quest" pe care le primeste de la ceilalti jucatori spre sfarsitul jocului ca sa te incurce..
In regulament scrie clar ca nu poti indeplini mai multe questuri pe runda, insa mai scrie pe undeva ca daca exista conflict intre ce scrie pe carti/cladiri si regulament atunci ar avea prioritate scrisul de pe carti.

Exista cred ca 2 variante la care m-am potignit zicand practic acelasi lucru. Prima ar fi o cladire care iti zice sa-ti alegi un quest din Clifford Inn si daca il faci mai primesti 4 puncte bonus..parca.. intrebarea mea era daca poti face si mandatory quest si questul pe care l-ai lua daca iti plasezi meeple-ul pe acea cladire..
Si din cate tin eu minte era si o carte de intrigue care spunea in mare acelasi lucru ca si cladirea mentionata mai sus..

Sunt convins ca cine a jucat Lords of waterdeep s-a lovit de aceasta problema. Voi cum ati procedat?

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Lords waterdeep

Post: # 48618Post Chuckila
10 Jan 2014, 17:22

Lords of Waterdeep ar fi un joc mult mai bun daca nu ar exista acele Mandatory Quests.

Nu sunt decat un element de kingmaking, mai ales in 5-6 jucatori. Nu le vad rostul intr-un joc de aproape 2 ore unde odata faultat cu un asemenea quest nu mai ai sanse sa castigi daca ceilalti joaca (virgula) cat de cat bine.

Am rejucat LoW la Weekendul Devoratorilor de BoardGames si mi-am adus aminte cat de anapoda sunt acele Mandatory Quests. Daca vreodata ma voi apropia din nou de joc, nu il voi juca decat in cazul in care se va juca fara.

Scuze, vad ca nu am raspuns la intrebarea ta. Nu poti face mai mult de 1 quest pe runda si aici este marea problema. Daca cineva joaca in runda 8 un mandatory quest vs anybody, acel anybody e gata. Unul din cele mai urate concepte pe care le-am gasit in jocurile de societate, sorry Mr. designer. Si toleranta mea la "screw you games" cred ca este destul de mare.

Rautz

Re: Lords waterdeep

Post: # 48619Post Rautz
10 Jan 2014, 17:30

S-a ivit si la noi acea problema, si nu stiu raspunsul oficial, pur si simplu am stabilit atunci pe loc ce ni s-a parut mai logic.

Am jucat destul de multe jocuri de LoW si nu cred ca s-a intamplat o singura data ca rezultatul final sa fie decis de un Mandatory Quest.
In plus e extrem de usor de combatut, toata lumea stie ca sunt in joc. Daca intri in ultima runda cu mutarile la limita cat sa nu-ti permiti o extra actiune cat costa de obicei sa scapi de el, inseamna ca ai jucat gresit, pur si simplu.
Si sa nu uitam ca cel care joaca o asemenea carte pierde la randul lui puncte prin faptul ca nu-si joaca o carte benefica, sau nu isi ia resursele care-l intereseaza pe el.

Si poti face mai multe questuri pe runda. Nu poti face mai multe questuri pe tura, nu pe runda. Ai jucat gresit si dai vina pe designer :P Probabil de aia si ti se par asa puternice acele carti.

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Lords waterdeep

Post: # 48621Post Chuckila
10 Jan 2014, 17:34

Oricum, Teddy.

Faza este ca se poate face cate un quest in fiecare tura. Adica de fiecare data cand ai alocat un worker.

Sa nu se confunde cu un quest in fiecare runda. Fiindca atunci nu ai putea face decat 8 tot jocul :)

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Lords waterdeep

Post: # 48622Post Chuckila
10 Jan 2014, 17:38

Vad ca si Rautz a facut aceeasi completare ca mine. Crede-ma, am jucat bine - 1 quest pe tura, nu pe runda.

Am facut questuri in fiecare runda. Insa cand actiunile pentru ultima runda iti sunt planificate si primesti un Mandatory Quest care iti mananca din resursele de care ai nevoie, it's bad. Mie unul mi-a lasat un gust foarte amar. Si nu cred ca asta este scopul unui joc bun - sa te faca sa te simti rau sau neplacut jucandu-l. De exemplu eu am refuzat sa joc din mana Mandatory Questul, am preferat dupa ce am fost lovit (si scos din lupta pentru locul 1) sa nu decid cine castiga jocul. Detest kingmakingul, cu atat mai mult unul introdus chiar de catre game designer intr-un mod atat de evident.

Ca pot decide numarul de puncte/valoarea actiunilor altcuiva incercand sa fur cuiva locurile de worker placement de pe tabla, da. Asta este un EURO bun. Insa atacul asta frontal, fara nici o noima ...

User avatar
Teddy
King Meeple
King Meeple
Posts: 1350
Joined: 09 Dec 2010, 02:30
Location: Bucuresti

Re: Lords waterdeep

Post: # 48624Post Teddy
10 Jan 2014, 17:46

WWOoooowww.. stati asa..ca deja mai am intrebari :)

Este evident ca daca o singura persoana citeste regulamentul si restul stau sa primeasca mura in gura pot aparea scapari.. asta e valabil pentru grupul meu de prieteni..

Poate va parea ca o intrebare de incepatori.. dar pe bune ca poti face mai multe questuri pe runda? ok, am stabilit ca sunt 8 runde in tot jocul.

Eu faceam circa 6 questuri pe tot jocul :( dar cu toate astea ajungeam la 100+ puncte.

Deci se poate face un quest de fiecare data cand iti plasezi omuletzi? bine ca m-am aflat si eu in treaba sa intreb ce si cum..oricum o sa mai iau regulamentul la puricat putin..pentru ca asta schimba destul de mult jocul

Si daca tot suntem la acest capitol..as mai avea o intrebare.. exemplu: toti jucatorii si-au plasat oamenii pe tabla.. apoi pe rand, fiecare jucator isi face tura completa, faceand actiunea de la fiecare locatie? Omuletzii ar trebui luati de pe tabla? sau lasati acolo pana ce toti si-au incasat carti/resurse.. motivul pentru care noi ii lasam pe tabla acolo unde erau amplasati prima data era sa nu poata fi folosit un spatiu in cazul in care sa zicem ca al doilea jucator isi lua omul de la waterdeep harbor sa nu aiba voie sa-si plaseze undeva unde primul jucator ar fi avut om, dar daca il ia inapoi pe plasa sa lase locul liber..
deci as avea nevoie de o parere si aici :)

Cat despre ce zicea Chuckila eu incerc sa fiu primul jucator in runda a 8-a ca sa evit mandatory quests :)

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Lords waterdeep

Post: # 48625Post Chuckila
10 Jan 2014, 17:51

Teddy wrote:Cat despre ce zicea Chuckila eu incerc sa fiu primul jucator in runda a 8-a ca sa evit mandatory quests :)
Nu eviti Mandatory Quests fiind primul :)

Fiecare jucator isi plaseaza 1 worker si face actiunea. Dupa care merge la celalalt jucator de langa el, care face la fel, etc. Dupa ultimul, revine randul primului jucator care isi pune al doilea worker, face actiunea, si asa mai departe.

Nu vad cum poti cu un singur pawn sa blochezi toate locurile unde se pot juca Intrigue Cards :D. Sunt 3 doar la Waterdeep Harbor + eventuale alte locuri din cladirile construite.

Referitor la intrebarea de mai sus. Normal ca pionii jucati se lasa pe tabla, pentru ca la final toti cei jucati la Waterdeep Harbor se redistribuie pe locurile ramase disponibile.

Rautz

Re: Lords waterdeep

Post: # 48626Post Rautz
10 Jan 2014, 17:52

Nu poti face mai mult de 1 quest pe runda si aici este marea problema.
Tu singur ai scris asta.

Cred ca am ajuns prea sensibili, daca nici actiuni din astea inofensive nu mai putem face. Un mandatory quest nu e mult mai rau decat a-i fura o resursa de care are nevoie(tot o tura ii trebuie sa o ia daca si-a planificat la milimetru) sau a-ti lua o resursa in plus care iti completeaza un quest.
Faci multe presupuneri:
-victima si-a planificat la milimetru ultima runda si-i strici tot jocul printr-o singura actiune
-tu in schimb nu ti-ai planificat la milimetru, si ai timp sa te duci sa joci cartea in loc sa-ti faci cele trebuincioase tie
-o a treia persoana e atat de apropiata la puncte incat acea actiune in plus ii va aduce castigul(asta inseamna kingmaking)
-desi toata lumea stie de existenta acelor carti, e o surpriza imensa jucarea lor

Pur si simplu fara existenta cartilor nu e decat un euro anost, multiplayer solitaire in mare parte.

Pana la urma nu incerc sa te conving de nimic, alegi singur ce-ti place si ce nu, am intervenit doar pentru ca initial ai scris regula gresita, cu 1 quest per runda, cel putin eu asta am inteles.


@Teddy: pui primul omulet, faci actiunea, dupa care poti face un quest. apoi vine randul celui de-al doilea jucator, si tot asa pentru toti. Apoi faci acelasi lucru cu al 2-lea omulet. La sfarsit dupa ce pune toata lumea in acest mod, cei care au omuleti in harbor pot sa-i puna in ordine pe alte locatii ramase libere.
Last edited by Rautz on 10 Jan 2014, 17:57, edited 1 time in total.

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Lords waterdeep

Post: # 48627Post Chuckila
10 Jan 2014, 17:56

Da, am scris gresit runda. E vorba de tura. Remarca era pentru "tura", nu pentru "runda" (in sensul in care ele trebuie folosite - tura = plasat de worker, runda = una din cele 8 ale jocului).

User avatar
Teddy
King Meeple
King Meeple
Posts: 1350
Joined: 09 Dec 2010, 02:30
Location: Bucuresti

Re: Lords waterdeep

Post: # 48633Post Teddy
10 Jan 2014, 18:33

Teddy wrote:toti jucatorii si-au plasat oamenii pe tabla.. apoi pe rand, fiecare jucator isi face tura completa, faceand actiunea de la fiecare locatie? Omuletzii ar trebui luati de pe tabla? sau lasati acolo pana ce toti si-au incasat carti/resurse.. motivul pentru care noi ii lasam pe tabla acolo unde erau amplasati prima data era sa nu poata fi folosit un spatiu in cazul in care sa zicem ca al doilea jucator isi lua omul de la waterdeep harbor sa nu aiba voie sa-si plaseze undeva unde primul jucator ar fi avut om, dar daca il ia inapoi pe plasa sa lase locul liber..

Asta am intrebat doar sa ma asigur ca nu am gresit cu mecanica pe care am inteles-o eu...

Oricum, va multumesc amandurora pentru raspunsuri :)

Post Reply

Return to “Discutii reguli si variante”