cum in ultimele zile am jucat 2 TotAN-uri am realizat (din nou, doar ca de data asta am investigat mai in detaliu) problema statusului Grief Stricken. Mi se pare o carte mult prea dura mai ales daca o ai de la inceput (cum am avut-o eu). Ea nu te mai lasa sa-ti folosesti nici un skill talent-level, doar cele master (la nivel de talent). Ca sa scapi de statusul asta trebuie sa faci 8 story points. Problema e ca daca faci rost de cartea asta la inceput sansele sa reusesti sa mai scapi de ea sunt minime. Intri intr-o bucla in care ai nevoie de puncte pentru a scapa de ea si a-ti putea folosi din nou skillurile, dar pentru ca nu ai skill-urile nu-ti iese mai nimic si te afunzi din ce in ce mai rau. Am de gand sa aplic una din urmatoarele idei luate de pe BGG:
- Grief Striken sa dispara dupa ce faci 3 story points din momentul in care ai luat statusul. Din pacate cred ca problema va ramane, fara skilluri e greu sa faci si 3 story points..
- Sa existe o limita de genul 2 sau 3 statusuri "rele" (gen accursed, ensorcelled, insane, grief stricken, etc) si cand primesti altul nou sa-l arunci pe cel mai vechi sau alternativ sa poti alege pe care sa-l arunci din celelalte. Aici rezolvam si faptul ca atunci cand ai multe statusuri devine f. greu de tinut contabilitatea lor si a vedea exact ce ai de facut intr-un tur. Bineinteles, nu ar strica si o limita la statusuri bune, sau poate nu, depinde de cat de usor sau frustrant vrei sa fie jocul.
Problema per total este ca o multitudine de statusuri rele strica f. mult din frumusetea acestui joc, cum am simtit eu timp de 2 ore incercand sa fac macar un story point (am reusit sa fac 7 dupa vreo 3 ore de joc!) dar reusind din cauza grief stricken sa fac rost de nu mai putin de 9 status-uri rele, fiindu-mi imposibil sa revin in joc.
O problema poate fi si statul la inchisoare prea mult, pentru ca devine prea frustrant, as incerca ceva de genul "nu pot sta mai mult de 3 ture" sau "poti iesi din inchisoare daca dai jumatate din wealth-ul tau rounded up sau down.
Ce parere aveti? v-ati lovit de problemele astea?
p.s. intr-o nota mai funny, cred ca statusul Insane, cum zicea si fixpix, ar trebui sa fie by default pt toti jucatorii la inceputul partidei, ar fi haos si super fun