Recenzie Spirit Island

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1488
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Recenzie Spirit Island

Post: # 105413Post danielM
27 Dec 2019, 22:21

Image
Spirit Island este un joc care nu are nevoie de multe prezentări, o dată pentru că a fost publicat în urmă cu mai bine de 2 ani iar apoi pentru că este un cooperativ foarte apreciat, recent urcând pe locul 13 în top 100 BGG. Tema acestuia este una originală, jucătorii fiind spirite cu puteri, abilități și stil de joc diferite ale unei insule în curs de colonizare.

1.Componente :sy: :sy: :sy: :sy: :sh: : Hărți modulare care creează insula, colibe din lemn ale băștinașilor, coloniștii cu ale lor sate și orașe, planșele spiritelor, cărțile reprezentând puterile spiritelor și altele, toate de calitate, având culori calde și artwork frumos care încă de la deschiderea cutiei parcă te invită în lumea creată de Eric Reuss.

2.Regulament :sy: :sy: :sy: :sy: :sw: : Regulamentul este structurat în 2 moduri diferite, jucătorii fiind sfătuiți să înceapă cu cel care consideră că li se potrivește stilului lor de a învăța un joc.

3. Desfășurarea jocului :sy: :sy: :sy: :sy: :sy: : Spiritele insulei (A Spread of Rampant Green, Bringer of Dreams and Nightmares, Ocean's Hungry Grasp și alte 5) vor încerca, în funcție de specificul fiecăruia, să respingă invadatorii prin dezastre naturale, inundații, răspândirea fricii și a terorii printre coloniști, în timp ce protejează ținuturile și îi ajută pe băștinași să lupte direct cu invadatorii. Fiecare spirit are un stil diferit de joc, unele sunt mai ofensive și pot afecta în mod direct invadatorii în timp ce alte spirite interacționează indirect cu coloniștii sau altele devin mult mai puternice de la mijlocul jocului. Cuvintele de ordine în această confruntare sunt anticipare, planificare și executare. O tură are următoarele faze:
Spirit growth: în aceastpă fază, simultan, spiritele își intensifică prezența pe insulă / obțin noi cărți de putere / obțin energie pentru a putea executa cărțile de putere, aleg cărțile de putere pe care le vor juca și plătesc pentru acestea.
Fast power cards: cărțile de putere cu acțiune rapidă se rezolvă la acest moment.
Invader phase: faza în care invadatorii distrug ținutul, construiesc în interiorul insulei și explorează noi ținuturi, acțiuni care contribuie la răvășirea insulei și la pierderea jocului dacă nu sunt ținute sub control, atât cât se poate.
Slow power cards: cărțile de putere cu acțiune înceată se rezolvă la acest moment.
Image
La o primă vedere, Spirit Island nu pare foarte complicat, însă multitudinea de cărți de putere, abilitățile spiritelor, unele care pot fi activate prin anumite simboluri ale cărților de putere, sinergia dintre spirite și puteri, toate acestea fac ca fiecare decizie să cântărească greu în economia jocului, în timp ce fac din Spirit Island un joc foarte tematic. O resursă importantă a jocului o reprezintă Dahan, populația originară a insulei, triburi care nu pot fi controlate în mod direct de jucători, putând însă fi protejate, mutate sau activate pentru a se lupta cu invadatorii prin anumite cărți sau abilități. Jocul vine și cu câteva scenarii și adversari (Regatul Suediei, R Prusiei sau al Angliei) care măresc dificultatea unei partide, având 9 niveluri de dificultate ajustabile de jucători. Hărțile au 2 fețe, una echilibrată, ușor de ”descifrat” și una tematică, cu terenuri care pot îngreuna sau ajuta spiritele într-o anumită partidă. Odată acomodat cu jocul, am trecut la partea tematică și nu voi mai alege cealaltă parte.
Image
Harta tematică
Concluzii : Nu sunt aproape deloc un fan al cooperativelor (iar cele care îmi plac mult - LotR LCG și Aeons End le joc solo), însă Spirit Island m-a cucerit de la prima ”acostare” pe masa de joc: ideea jocului, tema foarte prezentă, spiritele care se joacă diferit, procesul de engine builder, explorarea diferitelor spirite și a cărților de putere. Nu îl recomand în mai mult de 2 jucători, este foarte predispus la AP iar posibilitățile existente în mai mult de 2 îl vor face să dureze considerabil. Îmi place mult ca solo, existând opțiunea de a juca cu două spirite, însă și această alegere va consuma destul timp. Am încercat și extensia Branch & Claw care adaugă anumite token-uri care interacționează cu invadatorii și un deck de event-uri care mai adaugă puțin la capitolul randomness fără însă a influența foarte mult jocul; o extensie care aduce numai lucruri bune, după părerea mea, și face jocul și mai tematic. Toate elementele jocului adaugă o rejucabilitate uriașă și posibilități pe măsură, extensia contribuind din plin și ea la acest aspect. Un joc care și-a câștigat locul în colecție și o să îl joc cu plăcere de fiecare dată.

Sursa foto : Google

crazyfroggg
King Meeple
King Meeple
Posts: 427
Joined: 21 Jan 2017, 08:52
Location: Cluj-Napoca

Re: Recenzie Spirit Island

Post: # 105420Post crazyfroggg
29 Dec 2019, 02:15

Sunt de acord cu tine, în toate privințele. L-am jucat preponderent solo, doar vreo 3-4 jocuri in 2 jucători. Două tipuri de experiențe destul de similare (l-am jucat solo cu 2 personaje) care mi-au adus acea satisfacție grozavă a unui joc care "crește" văzând cu ochii. Extraordinar de bine gândit (și încă îl joc in easy mode).
Mi-am cumpărat de curând extensia, de asemenea și promo spirits (din SUA), dar nu am apucat să le joc încă.
Recomand cu încredere! Daniel, poate facem un meci la următoarea întâlnire, un 2+2 :))

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1488
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Recenzie Spirit Island

Post: # 105421Post danielM
29 Dec 2019, 02:40

De acord, chiar aș vrea sa îl joc cu cineva căruia îi place, plus că ar fi interesanta și varianta 2+2!
Eu îți recomand să introduci toata extensia, o sa îți placă și nu complică mult lucrurile.

User avatar
Broodstar
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 194
Joined: 24 Jan 2018, 01:40
Location: Bucuresti

Re: Recenzie Spirit Island

Post: # 105426Post Broodstar
29 Dec 2019, 11:41

Spirit Island a castigat si locul 1 in 2019 People's Choice Top 200 Solo Games:
https://boardgamegeek.com/geeklist/2642 ... ames-200-1

Detronand Mage Knight, care a fost locul 1 multi ani.
Pentru mine a fost o surpriza, nu am jucat Spirit Island, dar as vrea sa-l incerc candva...

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”