Review Race for the Galaxy

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Review Race for the Galaxy

Post: # 1173Post VickdaReaper
24 Feb 2010, 16:48

Precum am promis altundeva pe forum, fac in ceea ce urmeaza un review succint al jocului Race for the Galaxy. Review ce vine din partea unui proaspat initiat in tainele jocului…

Nume joc: Race for the Galaxy
Acronime: RftG, R4TG
Anul lansarii: 2007
Designer: Thomas (Tom) Lehmann
Numar de jucatori: 2 – 4
Timp de joc: 60 de minute
Tipul jocului: Joc de carti, S.F., Explorare Spatiala
Mecanici: Management-ul mainii, Selectie simultana a actiunilor, Ordine variabila de joc

Expansiuni:
Race for the Galaxy: The Gathering Storm
Race for the Galaxy: Rebel vs Imperium
Race for the Galaxy: The Brink of War (urmeaza a fi lansat)

Cutie:
from http://www.boardgamegeek.com/image/271269



Ce este Race for the Galaxy?

Race for the Galaxy este un joc in care fiecare jucator construieste un imperiu galactic. Scopul fiecaruia este acela de a dezvolta cel mai puternic imperiu, fiind in competitie cu cel putin un alt adversar. Cresterea imperiala se realizeaza prin colonizarea unor lumi noi, prin explorarea spatiului, prin construirea de dezvoltari, prin productie de bunuri pe lumile colonizate, prin consum de bunuri, dar si prin schimburi.

Jocul se desfasoara de-a lungul a mai multe runde, timp in care jucatorii incearca sa stranga cat mai multe puncte de victorie, atat efective, cat si prin marirea imperiului. Jucatorul cu cel mai mare punctaj la sfarsitul jocului, deci cu cel mai dezvoltat si infloritor imperiu, va fi declarat castigator.


Ce contine o cutie a jocului Race for the Galaxy?

Vom intalnii urmatoarele: 5 carti cu lumile de start, 109 carti de joc (59 de lumi si 50 de carti de dezvoltare), 4 seturi de carti de actiune (7 la numar), 8 duplicaturi pentru cartile de actiune, 4 foi de sumar, 28 de puncte de victorie (VPs) si regulamentul jocului. Ca sa exemplific:

Punctele de victorie:
from http://www.boardgamegeek.com/image/264380

Foile de sumar:
from http://www.boardgamegeek.com/image/264382

Seturile de carti de actiune:
from http://www.boardgamegeek.com/image/263526

Cartile de actiune:
from http://www.boardgamegeek.com/image/264408

Planete/Lumi:
from http://www.boardgamegeek.com/image/253528

Dezvoltari:
from http://www.boardgamegeek.com/image/253530



Care sunt regulile jocului?

Regulile acestui joc sunt foarte simple si directe, usor de inteles si aplicat. Precum spuneam, jocul se desfasoara de-a lungul a mai multe runde, fiecare formata din 5 faze de joc.

Dar pana la runde si faze de joc, hai sa vedem cum se incepe jocul:

In primul si primul rand, se vor oprii pe masa de joc un multiplu de 12 puncte de victorie (pe care le vom denumii VPs pentru prescurtare, dar si ca sa folosim termenii jocului) egale cu numarul de jucatori (i.e. daca sunt 3 jucatori la masa, se vor oprii 3 x 12 = 36 VPs). Apoi, fiecare jucator isi va alege un set de carti de actiune, in functie de culoare sau orice alt considerent (fara ca aceasta alegere sa aibe un impact real asupra jocului). Urmatorul pas este extragerea din teanc a celor cinci lumi de start, fiecare jucator primin in mod aleatoriu una dintre acestea, in timp ce restul sunt amestecate in teancul de carti. Mai departe, fiecare jucator va trage 6 carti din teanc, in orice ordine, se va uita la el si va pastra doar 4, celelalte doua mergand in teancul cartilor decartate. Fiecare jucator are un asa numit tablou, adica spatiul de joc unde va pune toate cartile pe care alege sa le joace. Ar mai trebui retinut ca nu exista o ordine fixa a jucatorilor in timpul jocului, putandu-se actiona in orice ordine, atat timp cat actiunea este valida. Totodata, la terminarea cartilor din teancul de joc, se va reamesteca teancul cartilor decartate si se va pune cu fata cartilor in jos, devenind astfel noul teanc de joc.

Acum ca stim cum se initiaza un joc, sa vedem cum arata o runda. Primul lucru pe care il vor face jucatorii la inceputul unei runde este sa aleaga in mod secret o carte de actiune (si sa o puna cu fata in jos pe masa de joc). Cand toti jucatorii au facut aceasta actiune, cartile vor fi dezvaluite (intoarse cu fata in sus). Un jucator poate participa intr-o faza a jocului doar daca a ales sa faca acea actiune (caz in care va avea si un avantaj) sau daca un alt jucator a ales sa faca respectiva actiune. Fazele jocului sunt urmatoarele:

I. Explorare – in aceasta faza jucatorii vor trage din teancul de carti de joc 2 carti si vor pastra doar 1, cealalta mergand in teancul pentru decartare. Numarul de carti trase sau pastrate poate fi modificat de actiunea aleasa de jucator (daca a ales Explorare) sau de efectele unor alte carti aflate in tabloul respectivului jucator.

II. Dezvoltare – in aceasta faza jucatorii pot pune in joc 1 dezvoltare a imperiului sau, platind costul afisat, cost ce poate fi modificat de actiunea facuta de jucator (daca a ales Dezvoltare, costul va scadea cu 1) sau de efectele unei alte carti aflate in joc in tabloul respectivului jucator.
* A platii pentru o carte (i.e. dezvoltari sau colonii), un jucator va trebui sa decarteze din mana un numar de carti egal cu costul final al respectivei carti (costul initial plus eventualele modificari) !!
Exemplu de dezvoltare:
from http://www.boardgamegeek.com/image/253530
“Federatia galactica” va necesita decartarea a 6 carti pentru a putea fi introdusa (sau 5 daca jucatorul a ales actiunea Dezvoltare), urmand ca din urmatoare introducerii sa reduca costul de introducere a unei dezvoltari cu 2 carti.

III. Colonizare – in aceasta faza jucatorii pot coloniza 1 planeta pentru a-si marii imperiul, platind costul colonizarii (cu eventualele modificari). Planetele sunt de patru tipuri:
1. Planete militare – pentru acestea trebuie sa platesti cu putere militara, putere care se obtine din insumarea efectelor unor carti din tabloul jucatorului. Spre exemplu:
from http://www.boardgamegeek.com/image/253528
Aici, “Flota extraterestra pierduta” este o lume militara, cu un cost egal cu 6, si care ofera 3 puncte aditionale de putere militara. Pentru a introduce aceasta lume sunt necesare 6 puncte de putere militara existente deja.
2. Planete de productie – planete care pot produce un tip de bun in orice faza de productie. Ex:
from http://www.boardgamegeek.com/image/253528
Aici, “Lumea prospera” este o lume de productie, care va produce la fiecare faza de Productie un bun de tip Noutate.
3. Planete sterpe – planete care nu vor produce niciodata vre-un bun. Ex:
from http://www.boardgamegeek.com/image/253528
“Lumea turistica” este o astfel de lume.
4. Planete “windfall” (n.r. windfall = castig neasteptat) – la introducerea unei astfel de planete, jucatorul va produce automat un bun de tipul indicat. Altfel, jucatorul va mai produce bunuri pe un astfel de planeta doar daca va alege sa faca Productie sau daca o carte din tabloul sau ii va permite sa produca bunuri pe o planeta “windfall”. Ex:
from http://www.boardgamegeek.com/image/253528
“Rezerva de combustibil a rebelilor” este o planeta militara de tip “windfall” (i.e. va produce un bun de tip Raritate la introducere).

IV. Consum – in aceasta faza jucatorii pot consuma sau schimba bunurile produse de catre planetele pe care le-au colonizat. De retinut ca un jucator poate face schimburi doar daca a ales sa faca actiunea aceasta, altfel el putandu-se rezuma doar la consum. Schimbul implica vanzarea unui bun pe un numar de carti trase din pachetul de joc. Consum, care se va face maximal (i.e. se va consuma un numar de bunuri egale cu puterea de consum), implica vanzarea unui bun pentru carti trase si/sau pentru puncte de victorie, in functie de ce specifica puterea de consum folosita. In plus, trebuie retinut ca o putere de consum poate fi folosita o singura data intr-o aceiasi faza de Consum. Un exemplu de carte cu putere de consum este:
from http://www.boardgamegeek.com/image/253530
unde “Conglomeratul minier” permite consumarea a pana la 2 bunuri de tip Raritate pentru a obtine 1 VP pentru fiecare bun consumat.

V. Productie – in aceasta faza jucatorii vor produce bunuri pe toate lumile pe care le-au colonizat (i.e. le au in tabloul de joc) in functie de bunul specificat de respectiva planeta. O planeta poate produce un bun doar daca nu are deja un bun produs (si, implicit, nefolosit). Nu poate exista mai mult de un singur bun pe o planeta la un moment din joc. De retiunt ca o lume “windfall” poate produce bunuri doar daca jucatorul care detine o astfel de lume a ales sa faca Productie in acea runda, caz in care jucatorul va produce un bun pe o singura lume “windfall” pe care o detine.

In plus, fiecare carte poate avea mai multe puteri, ce au loc intr-una din fazele specificate. Spre exemplu:
from http://www.boardgamegeek.com/image/253530
Aici, dezvoltarea “Banca interstelara” ii da voie jucatorului care o detine sa traga o carte de fiecare data cand introduce o dezvoltare.


Cand se termina un joc?

Un joc de Race for the Galaxy se termina la sfarsitul rundei in care:
a) un jucator a introdus in tabloul sau 12 sau mai multe carti (dezvoltari sau lumi), sau
b) s-au consumat toate punctele de victorie (VPs).

Cand are loc incheierea jocului, fiecare jucator va aduna numarul de puncte astfel: numarul de chipsuri accumulate de-a lungul jocului plus numarul de puncte oferite de cartile din tabloul sau. Ex:
from http://www.boardgamegeek.com/image/253530
In acest caz, cartea “Societate de consum” ofera la finalul jocului 3 VP, in timp ce cartea “Federatia galactica” va oferii la final un punctaj variabil, specificat in casuta din cadrul cartii (i.e. 2 VP pentru fiecare dezvoltare de cost 6 si 1 VP pentru fiecare dezvoltare cu un cost mai mic decat 6).
Jucatorul cu cele mai multe puncte adunate este castigatorul acestui meci.


Care este parerea mea dupa prima experienta?

Gasesc ca Race for the Galaxy este un joc interesant din punctul de vedere al temei, al mecanicilor, dar si datorita existentei de strategii multiple pentru a castiga, cat si datorita simplitatii efective a jocului. Totusi, il gasesc cam scurt pentru gustul meu.

Este un joc care poate fi jucat foarte bine atat in 2 jucatori, cat si in 3 sau 4. Este indeajuns de antrenant si implica o abordare strategica destul de buna (nu este chiar adanc din punct de vedere strategic, gen A Game of Thrones sau Agricola, dar nici Macao nu este). Si este un joc destul de amuzant, de jucat oricand si cu oricine (nu necesita un anume grup, ci doar persoane doritoare sa-l joace).


Cam atat pentru acest review. Am ales sa nu prezint puterile ce apar pe carti, acestea fiind foarte usor de inteles de catre oricine. Mentionez ca nu am dorit sa fac un review exhaustiv, ci doar sa prezint cat mai bine acest joc si sa ofer posibilitatea unui incepator sa se poata apuca de acest joc citind acest review si ajutandu-se si de regulament.
In plus, astept pareri si sfaturi pentru a putea imbunatatii continutul acestui post…

Pana la noi ordine, voi fi: Over and out!!
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

User avatar
Indy
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 191
Joined: 24 Jan 2010, 18:26
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 1176Post Indy
24 Feb 2010, 17:09

Multumim pentru reviewul excelent !
Pe mine m-a decis daca merita sa-l cumpar sau nu :)

adixor

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 1181Post adixor
24 Feb 2010, 19:36

in primul rand felicitari pt review!

Parerea mea personala despre Race este ca este ceva mai complex decat pare, dar dureaza pana ii cunoasti cartile si incepi sa recunosti combo-uri interesante. Este pana la urma un joc de optimizare a cartilor din tablou si de gasire a unor combinatii cat mai bune de puteri.

As adauga si ca extensiile adauga (per total) al 5-lea -cred si al 6-lea- jucator, mod de joc solo (impotriva unui robotel enervant de bun), obiective care se pot castiga de primul care ajunge la o anumita conditie (gen 5 carti development in tablou, sau cel care are la sfarsitul jocului cele mai multe lumi, etc), iar in Rebel vs. Imperium apare si conflict oarecum direct (lumile pot fi cucerite desi nu va ganditi la ceva gen wargame). Asta pe langa cartile in plus pe care le adauga fiecare extensie si puterile speciale noi.


per total excelent review. multumesc foarte mult pentru efortul depus si sunt convins ca orice jucator isi poate face o idee foarte buna despre joc din articolul de mai sus. Thumbs up!

(p.s. inca nu se pot da Thumbs Up = ratinguri post-urilor, dar merita sa lucrez si mai tare la feature-ul asta acum)

chrislove

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 1182Post chrislove
24 Feb 2010, 19:44

Excelent review! Multumim :)

Ioana

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 1188Post Ioana
24 Feb 2010, 22:25

Articolul e foarte bun pentru cei care n-au jucat dar vor sa invete Race for the Galaxy (stiu eu cativa ;)).

badeamarius83

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 5083Post badeamarius83
24 Jun 2010, 13:06

in mod normal cauti reviewuri despre jocurile care nu le-ai jucat si vrei sa le cumperi/joci.
e foarte bun reviewul si de regula eu asta caut: sa vad cum se joaca, mecanicile ca sa stiu daca merita sau nu sa-l cumpar.

User avatar
mihai
Special Meeple
Special Meeple
Posts: 1806
Joined: 11 May 2010, 18:28
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 6339Post mihai
26 Jul 2010, 18:05

intrebare: daca joci o carte de "consume-trade" ca sa beneficiezi de trade, o poti juca chiar daca nu poti juca consume-ul?

mihai

fixpix

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 6341Post fixpix
26 Jul 2010, 18:51

mihai167 wrote:daca joci o carte de "consume-trade" ca sa beneficiezi de trade, o poti juca chiar daca nu poti juca consume-ul?
Da, poti.

badeamarius83

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 6342Post badeamarius83
26 Jul 2010, 19:03

mihai167 wrote:intrebare: daca joci o carte de "consume-trade" ca sa beneficiezi de trade, o poti juca chiar daca nu poti juca consume-ul?

mihai
da poti.
Chiar esti obligat sa faci trade-ul intai si apoi daca poti faci si faza de consume. (Nu poti sa alegi sa faci consume si sa renunti la trade)

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 6345Post VickdaReaper
26 Jul 2010, 20:45

Nicaieri in regulament nu scrie ca esti obligat sa joci o carte de Consum, fie el Trade sau VP x2, si sa si consumi musai ceva. Daca alegi Trade si ai ce vinde, atunci vinzi o carte. Dar daca nu ai, nu vinzi. Implicit, daca ai puteri de consum pe cartile din tabloul tau, atunci consumi...
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

fixpix

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 6347Post fixpix
26 Jul 2010, 20:52

Pagina 6:
Action: all players must use their consume powers to discard goods for victory point chips and/or card draws.
Deci nu numai cel care a jucat cartea, toata lumea trebuie sa consume bunuri. Exceptie fac cei care nu au carti cu "consume power".

adixor

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 6348Post adixor
26 Jul 2010, 21:29

da, consumul este singura actiune obligatorie pentru toti si trebuie folosite cat mai multe consume-uri posibile (desi se pot alege consume powers mai "ineficiente" care sa nu consume tot ce avem, dar odata alese ele trebuie folosite cat mai mult posibil)

criss

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 6380Post criss
27 Jul 2010, 11:33

VickdaReaper wrote:Nicaieri in regulament nu scrie ca esti obligat sa joci o carte de Consum, fie el Trade sau VP x2, si sa si consumi musai ceva.
Consumul este obligatoriu.

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 6386Post VickdaReaper
27 Jul 2010, 13:06

M-am exprimat gresit... Este mai elocvent ceea ce vroiam sa spun in propozitiile urmatoare.
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

badeamarius83

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 6390Post badeamarius83
27 Jul 2010, 14:29

da dar nu prea are rost sa joci o carte (trade-consum) daca nu o poti folosi. nu ai nici un bun cu care sa faci macar trade.
Singura varianta de ce ai juca cartea si sa nu ai bunuri ar fi urmatoarea: O joci in speranta ca altcineva joaca settle, faza in care tu construiesti un windfall world si apoi ai ce face in faza de trade-consum :)

User avatar
mihai
Special Meeple
Special Meeple
Posts: 1806
Joined: 11 May 2010, 18:28
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Review Race for the Galaxy

Post: # 6433Post mihai
30 Jul 2010, 09:32

Mersi mult de raspunsuri, m-am elucidat, jucam bine dar era o intrebare care nu avea inca raspuns, dar m-am elucidat acum.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”